Domáce vzdelávanie - požiadavky na rodiča

26. jún 2023

Dobrý deň. Ak chcem mať dieťa na domácom vzdelávaní, tak nemusím mať ani pedagogické vzdelanie a môžem vyučovať všetky predmety, aj jazyky? To je až také benevolentné?

janettdamian
26. jún 2023

Ak nemáš pedagogické vzdelanie musíš mať garanta, ktorý to vzdelanie má. Podstatné je či dokážeš svoje dieťa naučiť to čo vyžadujú učebné osnovy. Dieťa je pravidelne preskúšané z kmeňovej školy, kde je sa odovzdávajú projekty, portfólia, výsledky práce dieťaťa. Všetko závisí od požiadaviek konkrétnej školy. Takže nie je to benevolentné v tom zmysle, že dieťa sa nemusí učiť a nik ho "nekontroluje". To sú také mylné predstavy matiek, ktoré majú deti v klasických školách. Naše deti sa učia, ale spôsobom ako to im vyhovuje.

cookie29
26. jún 2023

no benevolentne ano a nie. Poziadavky su prisne, dieta musi ovladat veci. Takze naucit ho musis, chodi na pravidelne preskumanie, pozera sa jeho praca a podobne. Ale ucit sa moze kedy chce a ako chce. Nemusi mat rozvrh, kde striedas taku ci onaku hodinu, mozes mat tyzden prirodovedy a potom tyzden matematiky, alebo den ... v tomto smere je to benevolentne... ale vedomosti musia zodpovedat danemu rocniku v skole.

cookie29
26. jún 2023

Kvalifikačná požiadavka (vzdelanie vzdelávateľa) pri individuálnom vzdelávaní školákov je pri žiakoch na:
1. stupni ZŠ – osoba, ktorá má ukončené vysokoškolského vzdelanie druhého stupňa ustanovené pre učiteľov 1. stupňa základnej školy,
2. stupni ZŠ – osoba, ktorá má ukončené vysokoškolského vzdelanie druhého stupňa ustanovené pre učiteľov 2. stupňa základnej školy v akomkoľvek odbore (nie je potrebné hľadať pedagóga na každý predmet, ale na všetky predmety stačí jeden pedagóg s požadovaným vzdelaním).

Ak kvalifikačnú požiadavku spĺňate, môžete byť vzdelávateľom svojho dieťaťa v individuálnom vzdelávaní. Ak takéto vzdelanie nemáte vy, musíte si nájsť garanta, ktorý kvalifikačnú požiadavku spĺňa. Od garanta budete potrebovať kópiu jeho dokladu vzdelaní a jeho písomný súhlas s individuálnym vzdelávaním. Garant sa do procesu vzdelávania zapája podľa vašej vzájomnej dohody (v závislosti od vašich potrieb).
Pri individuálnom vzdelávaní dieťaťa z dôvodu jeho zdravotného stavu nie je žiadna kvalifikačná požiadavka na zákonného zástupcu, keďže v tomto prípade zabezpečuje vzdelávanie škola v rozsahu min. 2 hodiny týždenne.

abbey1
26. jún 2023

Presne ako píšu vyššie. Ale učiť môžeš kľudne ty ako rodič, pokiaľ to vedomosťami, schopnosťami a trpezlivosťou zvládaš.
Benevolentné? No neviem. Dcéra píše pravidelne písomky v škole, rovnaké ako jej spolužiaci, ktorí školu normálne navštevujú. Žiadne úľavy. Čiže sú jej známky zaslúžené a zodpovedajúce jej vedomostiach. Zatiaľ zvládame všetko učenie doma. Vo vyšších ročníkoch jej na niektoré predmety zaplatím doučovateľa na konzultácie.

kacena4
26. jún 2023

nie, ak chces ucit ty musis mat pedag. vzdelanie daneho smeru. ak nemas musis si najst ucitela, ktory ti to zastresi (podpise) a musis didrziavat ucebne osnovy daneho rocnika a pred vysveckom skusky v kmenovej skole

abbey1
26. jún 2023

@kacena4 Učiť môže. Garant má často len formálnu funkciu, čiže doložiť diplom a hotovo. Každý to má zariadené inak. Niekto s garantom aktívne spolupracuje. Ale ani ten garant predsa nepokryje všetky predmety. Niektoré deti sa vzdelávajú v komunitných skupinách, niektoré on-line či korešpondenčne na zahraničných školách. My napr len doma, a nie sme jediní.
I to preskúšanie na školách môže mať rôznu podobu. Niekde raz ročne, polročne, niekde chodí dieťa na skúšky pravidelne po dohovore s učiteľmi. Potom už nemusí mať preskúšanie z polroka k vysvedčeniu.
Vždy je to vysoko individuálne a na dohovore s kmeňovou školou.

margaretka_
26. jún 2023

Akurat pre predskolaka staci, ked ma rodic maturitu a moze byt sam garantom 🙂

libad
28. nov 2023

Ahojte
Viete mi prosím vás niekto pomôcť?musím mať neaké podmienky aby moje dieťa mohla mať domáce vzdelanie?Chceme sa odsťahovať do HU,a nechceme aby tam chodila do školy,dá sa to,či to záležì aj na riaditeľke?učitelku by sme tam mali kto by k nám aj chodil.