Ahojte koľko domácich úloh dostávajú vaše deti na prvom stupni ? My máme konkrétne prváka a mám pocit, že nič iné nerobíme doma, len sedíme nad domácimi úlohami keď príde zo školy. Teraz na víkend dostali napísať 3 strany v písanke , z matematiky 3 cvičenia, do toho čítať, precvičovať v pomocnej písanke , plus strana v prvouke . Cez týždeň bežne 3 cvičenia z matematiky, 5 riadkov v písanke, strana v šlabikári, čítať a odpisovať ešte z tlačených kartičiek. O piatej prídeme domov a do siedmej sedíme nad úlohami, sa tomu dieťaťu už ani nechce . A úprimne mne tiež nie .
Tiez davam citat denne a pisat 1-2riadky. Matika nic. Ale mam kolegynu, ktora to tiez takto prehana a vypisuje rodicom, ze este cvicne zosity maju. Mam pocit, ze to odmaka doma rodic za nu.
Syn bol vlani prvák, du nemali, aby kto nestihol v škole, mal dorabat doma. Veľmi ma stvalo, že ani čítanie nemali. Teraz v 2.ročníku už máva, také že 1 cvičenie z mat alebo sjl.
Prváci u nás čítajú denne, potom obvykle jedno cvičenie pisanie (čiže dva riadky) a jedno Mat. V ŠKD som to s cca 10 deťmi stihla za pol až 3/4 hodinu - aj s vysvetlením a nacvikom (okrem čítania, to museli doma).
Čítanie cca 5 viet denne, písanie 2 riadky každý deň. Raz do tyzdna angličtinu, opakovať základné slova. Za 10 minut to má hotové, veľmi veľa pisu v škole s učiteľkou, tak doma už vie vsetko
Ja odkedy som sa naučil čítať, nič iné som ani nerobil, strašne ma to bavilo, že si môžem čítať sám. Akurát, kým som sa dostal do nejakej rýchlosti, tak ma jedovalo, že som nedokázal čítať napr. v telke, keď sa len tak mihol text.
Celkom zaujímavé, že deti potrebujú čítať ako domácu úlohu, myslel som, že to každého baví...
@thirstymonk čítanie určite nebaví každého. Môj syn je z toho zúfalý , lebo mu to nejde. Ja naopak čítam rada. Ale prváci v tomto čase ešte nie sú schopní čítať nejaký poriadny text. Veď sa učia dookola mama má sama, Eva je milá... Nevedia ani polovicu písmen. Čítanie na domácu úlohu považujem, za potrebné , ale to kvantum úloh k tomu je úplne nanič.
@benit oni aj v tej škole toho robia veľa, to majú samé vytlačené kartičky, pracovné listy... Podľa mňa sú už aj zvyšné deti z toho množstva podráždené, syn už reve keď má robiť domáce úlohy.
Ja mam tiez prvaka a tiez kazdy den citanie a tiez mu to velmi neide. Tiez mame s partnerom pocit ze maju vela uloh. Mne to neprekaza s nim tie ulohy urobit ale tiez niekedy matematika jedna cela strana potom pisat diktaty kazdy den potom citanie a okrem toho nejake pracovne listy alebo pracovne zosity, cvicne zosity atd.
Moje sú už väčšie, alemali to rovnako v prvom ročníku obidve na rôznych školách. V stredu, v piatok a pred prazdninami nedostávali žiadne ulohy. Ostatné dni, iba co nestihli v škole a čítať. Ale väčšinou sme mali za pol hodinku hotovo. Aj prichystané veci na druhý deň + ostruhane ceruzky
Nam na zaciatku sk.roka ucitelka povedala ze ak detom trvaju du viac ako 20 minut tak by trebalo zajst za skolskou psychologickou aby dietatu pomohla s ucenim. Denne mame citanie ( stranu 3x), z matematiky vacsinou vajickovu ulohu, prvouka je raz tyzdenne- niekedy da ulohu, niekedy nie a z pisania su vacsinou tak 3-4 riadky. Jedina uloha co nam trvala viac ako 20 minut bol projekt na prvouku nasa rodina- kde lepil aj kreslil.
Moja ked bola prvacka nerobila doma nic ulohy pisali v druzine a citat citanky uz nepotrebovali citali v skole ak druzine. Teraz je druhacka tak citame doma kedze su to uz dlhsie texty..napiseme diktat 2krat do tyzdna 1do tyzdna par prikladov a 2krat do tuzdna nejake cvicenie spravi dopnovacku
Prvouku domov vobec nenosia
Mam druhaka a jedine ulohy su pisat si dennik cca 5 viet z kadeho dna co zazil, ako sa citil alebo mozu nieco/niekoho opisat a citat hocico chce, akurat si napisat potom citatelsky dennik.
Tak ale hádam každé dieťa pozná všetky písmenká skôr ako vôbec ide do školy a vie, ako znejú.
Mňa skôr rozčuľuje tá zbytočnosť písaného písma, ktoré sa dnes už aj tak nikde nepoužíva a vnímam to len ako úplnú zbytočnosť aby tie deti "mali čo robiť"... ale o tom potom.
Aspoň teda ja som pri mame a eme pochopil ako sa číta a ďalej som si luštil rozličné texty (väčšinou rozprávky) sám.
@alex2018 tak ale keď má toho toľko tak to 20minut trvať nebude aj keby to bol malý Sheldon 😃 si zober 5 riadkov v písanke, do toho 3 úlohy z matematiky to je cca 15 príkladov, odpísať 10 riadkov z kartičky a ešte čítať
@thirstymonk nie každé dieťa naozaj nepozná všetky písmenká pred tým ako ide do školy.
Sranda 🙂
@thirstymonk strasne hluposti pises...
@thirstymonk sranda je, že si to myslíš. Neviem či si ty už stihol nejaké 6 ročné dieťa vidieť z blízka. Abeceda sa učí v škole. V škôlke sa učia napísať maximálne svoje meno.
Hej, jedno šesťročné teraz sedí vedľa mňa a vie písmená, dokonca aj po anglicky. A to má NKS a odklad školy, si predstav. Písmená vie... ale samozrejme, on sa o to zaujíma, takže možno je to preto. Cielene sme ho to ale neučili, sám sa pýtal aké to je písmeno a pod. tak sme mu povedali. Myslel som, že je to default aj v lepších rodinách :D
Akože sory, nechcel som vyznieť, akoby som bol kvoli tomu dajaky namysleny, tak som to určite nemyslel, len som to fakt pokladal za štandard.
@sella38 To už ja za to nemožem, že tvoje dieťa nebavi čitať. Mňa to bavilo.
@thirstymonk hovorim... hlupost za hlupostou. 🙂
V prvom rocniku dostavali jedno cvicenie bud z matiky alebo z jazyka (pisanie) a k tomu este dostavali listy na citanie. Cez vikendy ziadne ulohy nemavali, iba to citanie na listoch.
V druhom rocniku to iste, jedno cvicenie bud matika alebo jazyk a nemaju uz listy na citanie, ale maju kazdy den min. 10 minut citat knizku podla vlastneho vyberu. Zapisuju si do zapisnickov, kolko kedy citali, aka je to kniha a tak - rodic musi podpisat. Raz tyzdenne prezentuju pred celou triedou knihu, ktoru aktualne citaju. Cez vikendy plati aj teraz, ze ziadne ulohy, okrem toho citania.
Kamoskina dcera chodi do vedlajsej triedy, rovnaky rocnik ako moj syn a ti maju uloh kopec, oproti tomu, co ma syn. Plus cez vikendy sa este musia aj basnicky ucit naspamat. Takze asi zalezi na ucitelovi, aky pristup voli.
Celý 1.stupen bol o držku s úlohami, vždy som mala pocit ,že v škole len preberú nové učivo a všetky cvičenia robí dcéra doma🙈 konečne je už v 5.rocniku a je to iné, úloh minimum 🙂
@autorka nenechaj sa znechutit, nie je to ziaden standart vediet vsetky pismenka, dokonca su ucitelia, ktori neodporucaju ucit deti pismenka skor, pretoze mali skusenost, ze dieta sa potom v skole nesustredi, vyrusuje, je nepozorne a nakoniec ho predbehnu aj ti menej "zauceni" ziaci. Takze je v poriadku, ked dieta vie len par pismen na zaciatku.
Myslim, ze na tolko uloh nie su tie dve hodiny az take prekvapive. Co ti mozem poradit, ak toho mate tak vela, skus ho nejak odbremenit, ak sa da. Ak nie, tak hlavne bud k nemu jemna, on za to chudak nemoze, fakt ma toho moc. Az casom zistis ci je sikovny, tu sa to fakt neda uplne zhodnotit, vsetko je pre neho nove a ma toho vela..
@tilonka ďakujem, nerozhodí ma to, viem ako je to s deťmi a aj ako to býva s ich hrdými rodičmi 😃 ..môj syn má rád iné veci ako písmenká, v škole mu ide matematika, čítanie ho otravuje, preto sú aj úlohy trápenie. A možno aj má nejaké problémy s učením, jeho otec má viacero dys porúch, ale zatiaľ by som si to netrúfla hodnotiť. Podľa mňa majú tých úloh veľa, nie som jediná z rodičov čo má ten pocit. Tie deti sú už všetky otrávené . On sa na to nesústredí lebo chce po celom dni učenia robiť aj iné veci ako domáce úlohy. Už som rozmýšľala, že mu z tých úloh budem dávať robiť len polovicu a nech si to učiteľka vezme ako chce.
Mame 3 deti, najmensi je tretiak a dost vela zavisi od ucitelky, jedna davala viac, ina menej. Citali vsetci v 1.roc aj doma, matiku a pisanie si vacsinou urobili v druzine. Na DU z matiky ked 1 ulohu davali, pisanie par riadkov z pisaniek co mali...bud nove pismeno dokoncit, stranu dokoncit a pod. Nikdy to nebolo viac ako 1 strana v tej predtlacenej pisanke. Cvicne zosity nemali, az teraz maju na diktaty na doma kvoli vybranym slovam. Z prvouky ked mali projekt, nikdy nie 1 strana...ved tam niet doma co robit...vsetko sa da na hodine a je to take bavcanie.
V stredu im ani ulohy nedava a ani na prazdniny...nase ucky su take normalne, ze deti si maju cez prazdniny oddychnut.
Moji boli minuly rok prvaci - na ulohu mali kazdy den citat a par riadkov v pisanke. Matematiku len ten, kto nestihol v skole. Ulohy nam bezne trvali 20-30 minut.
@thirstymonk moji 2 starsi pocitali pri nastupe do skoly priklady spamati do 20 s prechodom cez 10 uplne v pohode atd...prvy rocnik sa nic nove na matike nenaucili a v druhom vsetko raz dva vedeli. Ale aj ked poznali vela pismen, tak citat nevedeli, lebo toto ich nezaujimalo. Teraz su uz knihomoli. Kazde dieta je ine a ma nadanie a talent na nieco ine. Moji absolutne zase nevedia kreslit a pre jedneho "nakresli obrazok k textu v citanke" bolo ako za trest...po case to ucka pochopila a bud prepisoval text alebo cital nejaku knihu co mali v triede...za pol roka precital vsetko co mala ucitelka v triede 😁
Ucim prvakov. Citanie maju d.u. denne. Z pisania mozno 1x do tyzdna 1 riadok (kto nestihne alebo sa mu pismenko nedari), ale vacsinou ani to nie. Z matematiky ulohy nedavam.