Domáce práce 10-ročnej

9. máj 2023

Ahojte. Mám desaťročnú dcéru. Chcela som sa spýtať, ako to máte s domácimi prácami. Dcéra je šikovná, keď má chuť, pomôže mi navariť, urobí už palacinky, sem-tam ide so psom. No kameňom úrazu býva jej izba. Tam nie je bežný prevádzkový bordel, ale humus 🙂 nohavičky, ponožky, čistá bielizeň zmiešaná so špinavou, popchaté kade tade veci, hračky, smeti... na zemi kopec vecí. Mám s ňou dohodu, že nech má v skriniach čokoľvek, na zemi nechcem nič mať, aby sa tam dalo chodiť (mám tam skriňu, pretože inde sa mi nevopchajú veci), a a by som mohla pustiť vysávač. Snaha vydrží deň a už sa tam nedá pohnúť. Ako to máte vy? Je to prirodzený proces, ktorý sa bude zhoršovať? 🙂

Nechcem zas za ňou chodiť ako generál, pretože v detstve som neustále musela upratovať, no ako nastaviť zdravé hranice. Vďaka 🙂

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
9. máj 2023

zalozit v izbe kos na pradlo aj odpadky a donutit ju pouzivat ich

simca06022011
9. máj 2023

no u nas to nebol/nie je prirodzeny proces. Prisla som s vrecom a vyhadzala... pradlo ked idem prat zbieram, inak by som sa nedozila do dnes, ma kos na pradlo v izbe, aj tam uz vela veci pristane, ale stale je kopa kade tade - rozumej medzi cistymi.
Ak je velky bordel, nevie to udrzat = ma vela veci. Treba eliminovat. Alebo si bude upratovat. Takto sme prisli k tomu, ze s hrackami sa davno nehra, len to prehadzuje roky hore dole, vobec v izbe nechybaju. Oblecenia jej staci tiez menej = menej zbieram kade tade.
Ono take to priebezne upratovanie asi pride az neskor, neviem, u nas nenastalo, neviem ju naucit stale, ze otocim sa ked idem z izby, pozriem co tam nechavam.. cestou beriem riad, pradlo... proste to este u nej nefunguje. Take ze automaticky si upracem, bez toho ze sa tvarim ako otrok, minimlane posomrem ze detska praca je zakazana a pod mudrosti.

Moja zacala makeup a pod s kamoskami riesit, tak z ase mam problem ze je to vsade, prisla som s krabicou, pozbiuerala po 20tom upozorneni a odniesla. Ked vidim, ze drzi izbu ako tak, vratim jej to. Ak zase bude chliev z makeupov po skriniach a vsade, pojde to do smetiaka.
Riesenie je este jedno, ale to ak ma vela oblecka, nepomoze u vas, NEPRAT co neda do prania, vtedy ked si nebude mat co obliect si uprace.

akvi
9. máj 2023

No keďže si nútená tam chodiť po svoje veci, tak ak dohoda o tom, že na zemi sa bordel váľať nebude, nevie dodržať, tak najprv by som skúsila jej navrhnúť, nech ona niečo vymyslí, že čo by mohla spraviť, aby si mala cestu k skrini voľnú. Ak nič, tak ja by som brala všetko, čo leží v ceste do jedného vreca a odložila. Možno jej začne vadiť, keď jej začnú chýbať veci.

januska12323
9. máj 2023

Zobrať vrece na odpadky a dať termín, čo bude po hodine stále rozhádzané upracem ja. A naozaj to urobiť. Čo nie je v koši na pranie neperiem. Opraté nech si odkladá sama, keď bude na zemi asi to nepotrebuje. Na odpadky kôš a pred spaním kontrolovať izbu.

medyna
9. máj 2023

akoby som o mojej čítala... bordel, až priam humus, veci všade postrkané, taniere, poháre, lyžičky, obaly od sladkostí a čipsov ... kde sa len pozriem. Ale zase občas za sebou aj uprace, napr. ked má vstávať ráno do školy o pol desiatej v noci ju chytí upratovacia mánia.

mamatroch
9. máj 2023

Ja mam doma 12 a 10 rocne exemplare a jeden 4-rocny.
U starsich ma uz otravovalo sa hrat na pokazeny gramofon, nepomahalo vysvetľovanie, ze sa chcem s nimi napr. pri stole rozpravat o normalnych veciach, aky mal kto z nas den atd a nie dookola cely den umy si tvar a zuby, nie strapata a neumyta do skoly nepojdes (to evidentne daka moda, lebo bezne stretavam pubertiakov na ceste do skoly a vyzeraju akoby pred polminutou z postele vyliezli alebo nemali doma kupelnu ani kefu na vlasy 🤷) a preco ja sa mam cely den pozerat na neporiadok po vas - chod sa ucesat - ustel si postel - uprac si - sprav svoju ulohu v domacnosti ....a stale dookola.
A tak som zaviedla bodovy system ako v pionierskych taboroch kedysi... Stastne moje deti, maju tabor cely rok 🤣
Cez tyzden maju cas na mobiloch limitovany na pevnu dobu. Sobotu mali kedysi tiez. Teraz som im sobotu zrusila a maju na nu prednastavenych 0 min.
Cez tyzden ziskavaju body za veci typu umyt si zuby a tvar, poriadok v izbe rano, poriadok vecer (ten je za dva body, cize ked neuprace poriadne, strhnem bod), uloha v domacnosti 3 body (opat v pripade odflaknutia strhujem body)... Atd... Na konci tyzdna spocitam (body ziskavaju len za to, ked nieco urobia same bez upozornovania). Vyhoda pre ne: maju sancu ziskat viac casu na mobile v sobotu, nez mali predtym. Vyhoda pre mna: konecne nie som ako papagaj.
A normalne zazrak, ranna hygiena ide sama od seba, postele ustlane, poriadok v izbe... Svoje povinnosti v domacnosti robia same od seba...
A konecne nemusi byt 70 % nasich konverzacii napominanie a upozornovanie a pokyny. Mozeme sa normalne rozpravat o com chceme.

tanyan
9. máj 2023

U nás sa použité / špinavé oblečenie vyzlieka priamo v kúpeľni (pred večernou sprchou alebo po návrate zvonku) a ide rovno do koša na pranie. Vďaka tomu sa nepovaľuje po iných miestnostiach.
Hračky sú všade, nárazovo spraceme spolu a potom si zase povyťahuje - dookola. Niekedy si sprace aj sama, ale často je to len pre vizuálny efekt a potom spolu hľadáme čo kam odložila.

svetlonos
9. máj 2023

Podla toho co pises, to vyzera u teba podobne. Teda nie ze hadzes spinave pradlo s cistym do skryne a po zemi 🙂
Ale kedze mas u nej skrynu, kedze nemas kde dat veci - vidi preplneny byt. Ona len kopiruju.
Nemyslim to v zlom, chapem ta, bud maly byt alebo toho nate vela.
Zredukuj veci najskor u seba a v byte. Potom to iste v dedskej. A potom uvidis aj vysledky. Vela veci = vela neporiadku.

anjelicek26
9. máj 2023

Podla mna touto fazou prejde kazde dieta...

V izbe vlastny smetny kos, v izbe vlastny kos na pradlo, uz to pomoze vela...

My sme dva-tri roky pretacali oci, teraz je to uz fajn, ma 16... upratane ma tip top, proste samej jej to zacalo vadit, nasla si strukturu... mam pocit, ze ta izba ukazuje pubertalny chaos, ktorym kazde dieta prichadza a hladania vnutornych priorit...

Kazdopadne mas skvele dieta, ktore vela pomaha, je aktivne, nechaj tu izbu na nej. My sme mali a mame jedine - zakaz v izbe jest... ziadne misky, taniere, kusy jedla, to je kentus, odtial potial proste... Ma v izbe vlastnu rychlovarnu konvicu a caj, to je fajn... ale toci stale ten isty hrncek podla dohody ;)

autor
9. máj 2023

dievčence, vdaka za rady. na margo rannej hygieny, pomohlo len to, že keď si nespravila 4 bodový základný program údržby 🙂 (zuby, wc, vlasy, vypiť vitamíny), tak nemala 24-hodín elektroniku. Ani TV, nič. a "zrazu" jej to netreba pripomínať

autor
9. máj 2023

@jj298 vidíš, aj som zabudla, čo som tam vypotila pôvodne

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. máj 2023

@jj298 👏

jumama
9. máj 2023

U nas trosku pomaha nechavat papierove odkazy v mene tych veci - v skrinke: Prosim, som tvoje pradlo, vytried ma na pranie, aby si ma zas mohla nosit. Na stol: Prosim, som tvoj stolik, trpim, uz ma umy od skrvrn. A podobne.

Tie odkazy boli spomenute v knizke Ako hovorit s pubertiakmi, aby nas pocuvali. Tak som skusila. Ale nefunguje vzdy, ale uz sa aspon nejeduje, ak idem prat a poviem, dones vytriedene pradlo, donesie, kedysi aj to oci prevracala.

Raz som somrala muzovi, ze je ako ten hromadic bordelu niekedy, ze vsetko stohuje do skrin a na stol, ze nech ju aj on sem tam napomenie, alebo usmerni. A ona to zapocula, o tych hromadicoch. A tak udivene mi povedala, ze ona nie je taka a vtedy si upratala, lebo mozno to ozaj zbadala. Ked bola mensia par takych videi si pozrela, kde takyto hromadici mali doma nanosene vsetko... Mozno pusti dcere take video a povedz jej, ze dufas, ze do takeho stadia to nepride 🙂

Ja nie som za striktne prikazy - moj muz bol tak vychovavany a doteraz si poriadok nerobi , no a naviac ak nieco potrebujem, strasne to ofrfliava, nasomre sa, a ja to uz po tych rokoch tazko nesiem, ze nic neurobi s nadsenim a pre vsetkych a pre cistotu a pre seba, ze si uzivam ten odpor, co mu zostal z toho, ked ho mamina cepovala a nevycepovala...

lentak1223
9. máj 2023

Ja mám 10 ročnú a myslela som,že je bordelár lenivý. Ale tak asi už budem na ňu miernejšia. V izbe má vlastný kôš na prádlo. Nemôže ísť spať kým zem a stôl nie je prázdny. Áno, je schopná zjesť jogurt a nechať ho tam do večera, ale potom už úradujem. Vie, že si nepozrie seriál večer, čo jej dovolím, vezmem knihu. Pomrmle, ale urobí. Veci má v komode iba sezónne, presne vie, kde čo ma dať. Veci na vešiak ma na voľné stojacom vesiaku kvôli prehľadu. Ja policove skrine ani nemám. Hračky v boxoch plastových. Boli chvíle zlosti aj u nás. Aj som raz vyhodila vrece s hračkami do kuka nádoby. Isla ich zobrať. Potom mi dlho stačilo iba ísť k šuflíku so sáčkami☺ Priznávam, že niekedy má viac energie stálo to večné upozorňovanie, vymýšľanie odmien alebo zákazov, niekedy som to urobila za ňu,ale mám pocit,že konečne už dokážeme fungovať v tomto. Tak neporadím.

babulkomale
9. máj 2023

Fuuuha...cumim. Toto je prilis, spinave veci zmiesane s cistymi 🤮
Ona sa vecer nevyzlecie v kupelni do kosa na pradlo ako moj 11 rocny syn? A do sprchy?
Ved to robi aj patrocne dieta uz.
Prepac ale co si ju doteraz ucila? Nejaky postup, rezim, bezne obstaranie sameho seba?
Robis vsetko za nu? Zbierala si doteraz spinave veci po nej zo zeme a ona si myslela ze ciste sa zjavuju v skrini samy?
Nechapem.

babulkomale
9. máj 2023

A moje deti maju kose na smeti v izbe tri. Po jednom pri posteli na vreckovky a jeden pod stolom skolaka.

zuzulka558
9. máj 2023

U nás co nedá do spinaveho ma smolu, určite jej veci neupratujem,, raz som to urobila a už sa poučila lebo nemala obľúbené tričko,,,, inak sa vyzlieka v kúpeľni keď sa ide kúpať špinavé hodí do koša, kôš na bordel ma v izbe, upratanu izbu musí mať to co by bolo za pár rokov keby sa nenaučila poriadku,,,, jedlo je do izieb ZAKÁZANÉ ,u nás platí nemáš upratané alebo nepomôžes nič od nás teda nepýtaj 🙂 funguje to lebo by ani televízor nemohla zapnúť

nika23t
9. máj 2023

Moja najstaršia dcéra približne ako 10-11 ročná začala dbať na poriadok v svojej izbe, a naozaj tam ma ukážkovo. Zvyšok domu ju ale absolútne netrápi, kým neupoznim, sama sa do nicoho nemá. A mladšia 10rocna,tak to je podobne ako u Teba, poriadok udrží deň, dva, ale očakávam, že podobné ako u staršej sa to snáď dostavi a začne si aj ona vsimat, že ma okolo seba neporiadok. Niekedy jej spíšem zoznam, čo ma v izbe urobiť, tým sa riadi a postupne si vyskrtava, čo už má, tak toto ešte pomôže.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zofizulka
11. máj 2023

My máme systém, že sa detská izba upratuje vždy večer pred pozeraním telky. Cez deň sa u nás nepozerá, iba večer večerníček, takže je to pre nich vzácne. Ak neupracú, nepozerajú... Ak chcem aby si napr. v sobotu upratali skôr, tak niekedy pomáha fráza, ak si to nechcete upratať vy, upracem to ja! A to v preklade znamená, ze veci skončia v smetiaku. A to už teda nechcú prísť o hračky alebo oblečenie. Tiez máme v izbe kôš na pradlo a smeti. A v izbe sa neje... Niekedy výnimočné ovocie, inak v žiadnom prípade. A každá vec v izbe musí mať svoje miesto. Inak sa ťažko upratuje ☺️

olivka84
11. máj 2023

Možno by pomohlo nejaký kôš na prádlo dať do izby . Nás je lenivý tiež pomáhať doma ale od kedy som zaviedla že gemblit môže až keď bude všetko porobene .to mu dám kód do nintenda. Tak je pilný ako včelička

silvike
11. máj 2023

Uzasna tema, u nas tiez velmi aktualna. Ja uz zrejme dcere (11,5r) prestanem nadobro prat a zehlit ked vidim ako ona naraba s oblecenim. Ja hovorim, ze ona sa zvlieka jak had. Proste len to vsetko nejakym sposobom zo seba zosunie a necha tak. Take kopky za nou ostavaju na posteli na zemi, v chodbe...no jeden des ! A ja uz tiez som s nervami v koncoch a nevladzem toto upozornovanie nekonecne. A nedajboze zeby normalne zavesila mikinu na stolicku, to furt len tak ledabolo dajak da, leginy ked sklada ta to len tak zroluje, no katastrofa. Vsetko dokrkvane, s prepacenim, jak krave z pyska. O to horsie ze ja vsetko zehlim. Ale myslim, cim viac na nu hucim, tym je to horsie. Musim prejst asi na stary dobry osvedceny pionersky bodovaci system 🙂 Snad zaberie. Ale dnes rano si uz sama ozehlila tricko, lebo v skrini uz ziadne nemala ;)

silvia31
11. máj 2023

Syn už od mladšieho veku pomáhal v domácnosti, jeho izba bola priorita, zacinali sme na tom spolu - vyložiť umývačku, povysávať, umyť podlahu, dokonca mal na starosti kúpeľňu, ktorú mal pri izbe.. piecť, variť a venčiť pomáhal tiež 🙂 áno, keď som mu otvorila skriňu, vždy ma vystrelo 😆 teraz má 13r, skriňu otváram radšej iba výnimočne.. ale snažíme sa každú sobotu upratovať doma všetci. V tomto veku to samé od seba robiť nebudú, iba ak niečo chcú od nás. Myslím si, že inak ako povinným upratovaním to nedocielite.

akvi
11. máj 2023

@silvike príčina - dôsledok je oveľa lepší prístup, bez kriku, nervov a zbytočného rozculovania sa. Nedáš veci k práčke, nebudú oprate. Necháš na zemi, holt, pôjdeš v takých ožutých. Toto je skúška hlavne tvojej vôle, aby si nerobila za ňu, sama vidíš, že keď nemala čo na seba, ozehlila si. U nás toto funguje na 100% A bordel môže mať akurát u seba v izbe, to ja vôbec neriešim. V spoločných priestoroch si každý po sebe musí spratat. Stačilo párkrát synovi "upratať" veci porozhadzované po dome a už vie, že radšej si ich sprace sám.

mykka
11. máj 2023

Aj my s tým máme trošku problémik (12r.).. akože posteľ si nepopraví že vôbec, pyžamo tam potom má rozhádzané, keď dojde zo školy a ak sa náhodou prezlečie do domáceho (lebo aj to je na napomínanie), tak tie školské veci pravdaže tiež na posteli pristanú... Na zem našťastie už nedáva nič. Ale najväčší kameň úrazu u nás su parapeta, písací stôl a poličky - všetko je založené do posledného cm štvorcového, prachu tam toľko jak snehová kalamita v BA..neviem ju donútiť to sprarať... Snaha bola už aj z mojej strany, že to proate pretriedim, ale zasravím sa na prvej poličke a bezradne na to kukám...
K domácim prácam sa dobrovoľne nehlási - keď jej poviem, tak zmyje podlahy a vyberie myčku, príp. si potriedi oprané ponožky, ale tam to končí... Viem že si za to môžem aj sama, lebo som na pratanie pedant a radšej si to urobím sama ako by som to mala po nej dorábať 🤦🏼‍♀️...ale tá jej izba je pre mňa španielska dedina 🥴