Domáca úloha zo slovenčiny

13. jan 2021

Ahojte baby, potrebovala by som od vás pomoc so synovou domácou úlohou zo Slovenčiny.Ja mu pomôcť neviem lebo Slovenský jazyk a Literatúra mi nikdy veľmi nešla😅😞...učiteľka im len dáva domáce úlohy na edupage a ani im to nevysvetlí takže syn ju nevie spraviť...Úloha je že má vymyslieť 10 rozvitích metafor a do zajtra to má odovzdať.

marci987
13. jan 2021

na nete si najdes

nafka0483
13. jan 2021

1. Najst definiciu metafory
2. Popozerat nejake priklady metafor
3. Priklady rovno odpisat a hladat dalsie, alebo vymysliet

cookie29
13. jan 2021

Tak to nezávidím. Rozvite metafory sú väčšinou obsiahle. Ale ak Ti to pomôže vezmi si podobenstva z Biblie.

hailey1
13. jan 2021

Som ucitelka slovenciny a toto presne robia vsetci studenti/ziaci. Vsetko na tom internete vedia pohladat, len ulohy nie... ako pisali baby vyssie, trosku si prisadnut zadok. A velmi pochybujem o tom, ze ucitelka nevysvetlila a len tak zadala 10 rozvitych metafor.
PS: nerobis svojmu synovi sluzbu, ze ziadas od cudzich ludi, aby za neho robili ulohu 🙂

nafka0483
13. jan 2021

@hailey1 Ale das do googlu "rozvite metafory" a hned mas krasne vysvetlenie aj priklady 🤦‍♀️ uz ani toto neurobia

ninusa221
13. jan 2021

Ó, mesto, loď! Ó flotila! Hry vĺn! Dni samôt plné! / Periféria, na ktorej len veslom si bol v člne...
Po dolinách rozišli sa mraky, horela roľa...
Vŕba je hustý dážď, čo zmeravel prv, než sa dotkol zeme...
Toto som nasla teraz za 2 minutky😃

hailey1
13. jan 2021

@nafka0483 lahsie opytat na MK hotovu ulohu 😂

katulienkax
13. jan 2021

@hailey1 aha take hluposti sa ucia deti, v zivote to nebudu potrebovat, aj toto by nas mala pandemia naucit eliminovat hluposti zo skolskeho uciva. Kolki budu basnici ? ... a ti co budu ti si najdu ...

danieli
13. jan 2021

Nikdy nebolo jednoduchsie napisat domacu ulohu ako teraz, google najde, sadnem popozeram a najdem, moje dieta sice este pomaly nevie same ist do obchodu, ale toto dava🙈taka doba, informacii je vela a clovek to dnes nemusi nosit vsetko v hlave, ale skor musi vediet kde to rychlo najde

nafka0483
13. jan 2021

@katulienkax Deti sa ucia vseobecnemu rozhladu nech maju aspo aku-taku uroven inteligencie a vseobecneho povedomia

hailey1
13. jan 2021

@katulienkax je to hlupost mozno z tvojho pohladu 🙂 je to o tom, aby vedeli rozmyslat aj inak, nielen prvoplanovo. Podla takych ako ty by sme asi mali deti ucit varit, lebo to “vyuziju”.

jankapepe
13. jan 2021

Učiteľke si písala? On písal? Kontaktovali ste ju s otázkou cez edupage?

tncka
13. jan 2021

Nikdy nebolo lahsie urobit ulohy ako teraz a este aj na to su tie decka take blbe,ze ani do googla to nevedia dat a riesia ulohy ich mamy na MK. Fuj,ale som sa nasrala a to som neni ucitelka!

kristiii
14. jan 2021

Aj z môjho pohľadu je to hlúposť. Naozaj by sa im viacej zišlo to varenie, finančná gramotnosť či sexuálna výchova ako rozvinuté metafory. Môj syn je len piatak, a keď vidím, koľko sprostostí, ktoré fakt nikdy v živote nevyužijú, sa učia zbytočne...

terezka1947
14. jan 2021

....v skole sa ucia somariny....a potom to vidiet na niektorych msmickach na MK....vek by bol,ale chybaju zakladne informacie o zivote,ci kriticke myslenie.
Inak.....sexualnu vychovu ma riesit v prvom.rade rodic. Snad nechcem od cuzieho cloveka,aby ucil moj dieta podla tabuliek,fraz a univerzalnych informacii,co mu viem povedat aj doma. Najst si sposob primerany dietatu,aj vyvetlovat to v kontexte vierovyznania,ci mojho pohladu na tuto oblast zivota. V skole by som u vyssich.rocnikov,ci na,strednej ocenila besedy s lekarmi,psychologmi.
Clovek potrebuje vseobecny prehlad...musi ho mat.

hailey1
14. jan 2021

Dobre, teraz sa uz asi trochu rozculim, ale nemozem take komentare citat. V prvom rade... ked som bola dieta a chodila som do skoly, co nie je az tak uplne davno, moji rodicia mi NIKDY nepovedali - toto alebo toto ti nebude v zivote treba. Tie deti netusia, kam ich zavedie zivot. A ja sedim doma nad pripravou, rozmyslam ako mojim ziakom odovzdat veci co najkreativnejsie a najzabavnejsie, pripravim si aktivity, no oni na mna pozeraju ako telata, ze naco im toto v zivote bude - to vdaka rodicom, ktori ich takto doma ockuju. A este najlepsie, ked povedia pred nimi, ze ta alebo ta ucitelka je krava (co vobec nie je neobvykly pripad).
Skolu som nestudovala lahko (ako si niektori myslia). Ani neviem spocitat mnozstvo knih, ktore som musela behom studijnych rokov precitat - pre ilustraciu - za 7 dni celu Danteho Bozsku komediu - neviem, ci vobec mate predstavu o rozsahu. V zasade ma ta skola naucila aj velmi vela do zivota, ale co sa tyka literatury, tak to, ze je uzasnym zrkadlom doby. A ak viete citat dobovu literaturu, dokazete porozumiet dobe. Takze, mile mamicky... to nie je o tom, ze budu pouzivat rozvite metafory, ale o tom, ze budu vediet citat s porozumenim, budu sa vediet hybat v texte a nezaskoci ich obrazne vyjadrovanie. My ich ucime pracovat s informaciami... ano, potrebuju vediet aj velmi vela inych veci, ale ucitel nesupluje rodica (napr.pri sexualnej vychove alebo vareni). A ak budete svojim detom len vymenuvat co vsetko zo skoly im netreba, obmedzite ich citatelsku gramotnost maximalne tak na vkladnu knizku. A ak budete pred ocami svojich deti ponizovat autoritu ludi, pred ktorymi maju mat respekt - ci uz ucitel, trener, stary rodic atd. ratajte s tym, ze sa jedneho dna zacnu pozerat tak aj na vas - hovorim z praxe.
Hlavne, ze chcete, aby deti ucili odbornici - anglictinu najlepsie rodeny Anglican! Ale ked prideme namakani a ideme nieco robit, tak toto im nie je treba 👌🏼

nafka0483
14. jan 2021

@hailey1 Zbytocne sa rozculujes... tu velmi vela mamiciek povazuje aj gramatiku vlastneho rodneho jazyka za uplne zbytocnu, aj vyriesenie jednoduchej slovnej ulohy.
Neviem ako chcu aby sa deti ucili financnu gramotnost ked pri preberani uciva ohladom pocitania urokov vykrikuju, ze naco sa to ucia, kedy budu take veci pocitat, na co im to bude. Kazdym rokom sa ucivo skrta a skrta a skrta... z matematiky sme sa my ucili v 9. rocniku pocitat lomene vyrazy a teraz? Ucia sa to mozno niekde na strednej ak vobec. Pouzivali sme tabulky aby sme pocitali goniometricke funkcie a teraz? Naucia sa ledva pytagorovu vetu. A na vysokych skolach su potom hotovi, lebo od nich vyzaduju pocitat veci, ktore boli kedysi samozrejmostou, lenze vsetko sa vyskrtalo, joj lebo chudak deticky, nahodou by sme ich pretazili, toto sa naco ucia, netreba, skrtnime, aj toto je tazke, skrtneme... Ucia sa klaskcymi metodam - zle je, treba inovovat! Maju urobit projekt a ucit sa samostatne rozmyslat - zle je, ved to ako ma dieta vediet, preco ma samo rozmyslat, ved nebolo mu presne povedane co a presne ako to a urobit, ved to len rodic urobi za neho, co sa neucia normalne ako my kedysi. Stale je zle a vzdy je na vine ucitelka.

marcellka32
14. jan 2021

Mám 2 deti na druhom stupni a často pridu, aby som im pomohla (ja rada vysvetlím, skontrolujem, ale úlohu za nich neurobím), často je to o lenivosti, vedia si to dohľadať

terezka1947
14. jan 2021

Ano....netusime nic o Slovensku,jeho.historii a osobnostiach,kt.nam zavideli aj v zahranici.
A kazdy chce z blbeho Slovenska a od blbych ludi odist.
Dojala ma Kirsnerova,kt.raz v jednom rizhovore povedala,ze na prvej navsteve u buducich "svokrovcich" sa jej svokra pripravika,nastudovala o Slovensku,no.a chcela cgcela sa rozpravat....a ona musela "guglit"...lebo az vtedy zistila,ze nuc o Slovensku nevie.
Co mozme my yrobit pre Slovensko?

eva112014
14. jan 2021

Táto téma je ako minca. Každá minca má 2 strany. Učiteľ a rodič. Kto má pravdu? Nedá sa do jedného vreca hádzať všetkých učiteľov, murárov, lekárov .... Ten, kto vykonáva s láskou a radosťou svoje povolanie, je výborný učiteľ, lekár, murár atď. atď. Toto je rozdiel medzi nimi.
Úcta a rešpekt. Že rodič nevedie svoje dieťa k tomuto je smutné. Avšak vždy je tam ten učiteľ/učiteľka/vychovávateľ v družine. Mnohé deti prichádzajú domov aj 17:00 z družiny. Tu sa pýtam, že kto to dieťa vychováva viac? Škola, družina, rodič? Rodič má právo povedať, že toto učivo ti bude na figu borovú. A? Vždy tam je ten učiteľ, ktorý vysvetlí, že prečo je toto učivo pre to dieťa dôležité. A dieťa si samo vytvorí názor. Príde spolužiak dieťaťa, že drogy sú super vec. Príde rodič, že drogy sú veľmi zlé... A čo teraz? Rodič bude sa hnevať na toho chlapca, spolužiaka, že si dovolil takéto čosi povedať?! Myslím si, že dieťa sa musí naučiť rozmýšľať, vedieť si vybrať z názorov. A právo povedať si aj ten (podľa nás) nesprávny názor. Synovec chodí na Slovensku do školy. A začal s teóriou, že načo mu bude SJ, dnes je potrebný AJ atď. Toto povedal učiteľke SJ. A učiteľka odpovedala:" tak tento názor má už vôbec nezaujíma!"
Čo si myslíte, zmenil chlapec po tejto odpovedi názor?
Nie, ale je to len chyba rodiča, že dieťa takto rozmýšľa?
Učiteľ tvorí, pripravuje sa na ďalšiu hodinu. Aj rodič má častokrát doma Home Office, lebo toho má veľa na ďalší deň. Učiteľ ukazuje na rodiča a rodič na učiteľa.

nafka0483
14. jan 2021

@eva112014 Mas pravdu, ze aj ucitel vychovava, aj ucitel pomaha tvorit nazory a ze spravny pristup je dolezity. Ak ma ale ucitel sustavne podkopavanu autoritu tym, ze rodic doma trusi poznamky o tom, ze naco vam to davaju robit, neviem ti s tym pomoct, take hluposti vas ucia, nikdy to nebudes potrebovat, blba ucitelka, co sa zasa vymyslela a pod. tak dieta si tieto nazory osvoji. Rodicovi predsalen doveruje viac, je mu to najblizsia osoba a ked rodic dieta podpori v nazoroch, ze toto je hlupost a bude mu to na nic a ucitelku nepocuvaj a pod. tak naozaj ta ucitelka moze vysvetlovat kolko chce a nezmoze nic.
Iny je pristup ked dieta podporim v tom, ze dobre, ja to v dospelosti nevyuzivam, ty ako dieta sa to musis ucit, uvidis sam do buducna ci to vyuzijes, uvidis co povie ucitelka, ze preco je to dolezite - ak je podporvane to, ze dobre toto je jeden nazor, toto druhy, ved sam zistis ci je to dolezite, tak to je ine. A myslim si ze rodicia by deti mali podporovat vo vzdelavani.

eva112014
14. jan 2021

@nafka0483 Dieťa dôveruje tomu, kto sa mu venuje. S kým trávi čas. V škole sa učiteľia striedajú. Čiže dôvera dieťaťa môže vzniknúť u triednej učiteľky skôr asi. A potom je tam sympatia. Tento učiteľ sa mi páči, skôr prijímam od neho aj jeho názory. Čiže každý jeden učiteľ a jeho názory sú veľmi dôležité.
Povie rodič na učiteľku, že je hlúpa ... Toto podľa mňa dieťa by už malo vedieť, že sa to nehovorí. Nehovorí sa to ani na spolužiaka. Že by toto malo vedieť zo škôlky už ?
Súhlasím, že rodičia by mali dieťa podporovať vo vzdelaní. Lenže, vzdelanie nie je adekvátne na Slovensku ohodnotené. Slogan:" budeš sa veľa učiť, budeš sa mať v živote na Slovensku veľmi dobre, žiaľ neplatí." Áno, platí tento slogan v niektorých krajinách v zahraničí. Tam sa maturita a tituli nekupujú, nedali sa kúpiť. A potom vzniká pesimizmus na vzdelanie u rodičov. Nemusíš sa učiť, pôjdeš za murára, vyberieš si živnosť a zarobíš ba viac ako taký učiteľ. A tu sa mi dvíha tlak pri takýchto poznámkach, ktoré sú aj častokrát pravdivé.

nafka0483
14. jan 2021

@eva112014 Ak je dieta z domu naucene, ze rodic povie, ze hlupa ucitelka (lebo dala "zlu" domacu ulohu, lebo nieco vyzaduje...), hlupy sofer (lebo neovlada predpisy, alebo len ide pomalsie a "zdrziava"...), hlupa predavacka (lebo dlhsie blokuje tovar, lebo sa pomylila a nespravne vydala...), hlupy politik (lebo klame, nedodrziava sluby...), hlupy kurier (lebo zasa meska...), hlupa suseda (lebo jej usiel pes), tak dieta povazuje za uplne normalne takto hovorit. A ver, ze take dieta to bude hovorit aj na spoluziaka. Ze by to malo vediet zo skolky uz? Preco zo skolky? Aj v skolke sa mozu rozkrajat, ked to uz ma dieta z domu a doma v tom neustale pokracuju.
Dieta by take veci malo vediet v prvom rade z domu. Vychova zacina doma. Zacina vacsinou tymi prvymi 3 rokmi, co povacsine byva doma s dietatom matka. Skolka a skola vo vychove pomahaju, maju ju doplnat, rozvijat. Ale zaklad je vzdy od rodicov, z domu.
Zivot a zivotny uspech nie je len o vedomostiach. Ale deti nevedia co z nich v zivote bude, nevedia ktorym smerom sa budu uberat a preto potrebuju dostat do zivota vseobecny zaklad, aby boli pripraveny na "vsetko". Na strednej skole sa uz vedia vyprofilovat dalej, ved odborne skoly uz nemaju take dotacie hodin ako gymnazia (tie su zas vseobecna priprava na VS). Na druhej strane, ktori 9taci vedia na aku strednu skolu chcu ist? Minimum, tak vacsina pokracuje zas na vseobecnom gymnaziu. Este ani kopec maturantov nevie co vlastne dalej chcu a nevedia si vybrat VS.
Takze dieta na ZS ma dostat vseobecny zaklad, ma vediet zo vsetkeho neico, take zakladne povedomie, rozhlad, inteligenciu. A ked ho nebavia prirodne vedy, tak dobre, zaklad si dostal, mozes si vybrat strednu kde prirodne vedy nie su.

puklica13
14. jan 2021

@katulienkax metafory rozvijaju pamat, slovnu zasobu a abstraktne myslenie, vseobecny prehlad...bohuzial pre mnohych uplne zbytocnosti