Domáca úloha - Sviatky zosnulých vo svete

alami
24. okt 2012

Ahojte. syn má do zajtra na úlohu zistiť,ako sa slávia sviatky zosnulých vo svete.
Pls, maminy čo žijete mimo SR, môžete mi pomôcť s touto úlohou? 😅 Akosi sa mi nedarí nič vygoogliť. Ďakujem 🙂

macamac
24. okt 2012

😅 prepáč, možno budem odveci-neviem ti poradiť, ale stále ma udivuje, aké všakovaké úlohy vedia dávať moje kolegyne- a zo dňa na deň 😅 / teda predpokladám, že to dostali úlohu dnes 😉 /
a celkovo- nechápem, prečo 10 ročné deti dostanú takúto úlohu 😕
ja by som si to pripravila sama vopred-a len okrajovo, na porovnanie s našimi tradíciami, by som tomu venovala nejakých pár minút z hodiny.

čo už. dúfam,že ti baby poradia 😉

sunsun
24. okt 2012

ja si myslim, ze tu ide skor o porovnanie nasich sviatkov zosnulych a halloweenu, ktory sa slavi v anglicku a v amerike... a o halloweene najdes toho na internete dost.... a este mi napadlo: niekde som citala, ze na filipinach sa na sviatky zosnulych cele rodiny stretnu na cintorinoch, donesu jedlo, pitie... a oslavuju spolu so zosnulymi priamo na ich hroboch...

alami
autor
24. okt 2012

@macamac
@michaela.g
@sunsun dievčatá ďakujem vám, tie Filipíny sú zaujímavé, Teda pozreli sme si Filipíny + porovnanie s Halloweenom. Snáď to bude stačiť 🙂 Ďakujem

syslica
24. okt 2012

@alami Ahoj, akurát dnes som mala tému Halloween na "zábavnej angličtine", takže som tiež googlila. Myslím si, že pani učiteľke šlo o porovnanie nášho kresťanského sviatku Všech svätých a "pohanského" Halloweenu. Ja ak by som mala písať na túto tému, zamerala by som sa na to, že skutočne pohanský bol možno keltský Samhain, Halloween je už čisto komerčný. Veď si zober ten posun: Za čias Keltov zbierali po obydliach príspevky na oslavu nového roku a drevo na slávnostnú vatru, neskôr deti a chudobní chodili z domu do domu a dostávali drobné odmeny za to, že sa budú modliť za duše zosnulých... teraz kričia "trick or treat, smell my feet...! a vyžadujú sladkosti! Dokonca aj v katolíckom Španielsku chcú "moju malú lebôčku" z cukru alebo čokolády...
Zdroj uvedených informácií: wikipédia 😉

koniarova
24. okt 2012

No ty brďo, takáto úloha zamestná celú rodinu a polku MK. 😀 😀 😀 😀 😀 "I já bych s ní mněla problém."

digysa
25. okt 2012

@syslica a este nezabudni, ze musia mat na sebe kostym, inak ziadnu sladkost nedostanu. Inak ludia celkom radi rozdavaju sladkosti....dokonca si tie najzabavnejsie kostymi fotia...
@alami Niektori ludia dokonca vyzdobuju svoje domy strasidelnymi prvkami- pavucina, pavuky, carodejnice, smrtky a pod...
Dalsia vec, ktora sa robi na Halloween je "carving of pumpkin" vyrezavanie dyne. Poriadaju sa rozne sutaze o najkreativnejsie vyrezanu dynu.

syslica
25. okt 2012

@digysa 😀 Jasné, akurát my sme museli na škole ten Halloween trochu poslovenčiť. Takže máme výstavku prác z jesenných plodov (dobrá polovica z toho sú carved pumpkins, teda Jack-o-Lanterns a celá škola smrdí v teple sa rozkladajúcimi tekvicami 😝 ). Na vyučku im kostýmy zatrhli, len u mňa na špeci angličtine dostávali candies ako odmenu za správne vypracované úlohy. Takže v súlade s témou, vhodná motivácia za dobrý výkon.

syslica
29. okt 2012

@alami Ahoj, ako dopadol syn s domácou úlohou? Hlavne by ma zaujímalo, ako si to predstavovala pani učiteľka a či sa vám nakoniec podarilo trafiť sa do jej predstavy. 😉

alami
autor
31. okt 2012

@syslica Halloween nechcela, to si spomenul syn ešte cestou do školy 😀 😀 😀 Hovoril o tých Filipínach a nik iný Filipíny nemal, takže to bolo fajn. 🙂 Decká vraj spomínali hlavne Japonsko a tam, že je to podobné ako na Filipínach. No - aspoň sme sa niečo dozvedeli 😅
Ďakujem vám všetkým za pomoc 🙂