Dochádzanie autobusom alebo zmena školy

kala713
13. nov 2017

V januári sa sťahujeme do mesta vzdialeného 25km. Syn je tretiak. Rozmýšľame že či by bolo lepšie zmeniť školu v priebehu školského roka alebo aby sám dochádzal autobusom do školy. Teraz máme veľmi dobrú pani učiteľku, tak by sme neradi menili ale na druhej strane neviem či by sám zvládol do dochádzanie autobusom. Z časového hľadiska, ho však nemôžeme voziť autom do školy a zo školy, obaja s manželom chodíme do práce. Od štvrtého ročníka ho preložíme na novú školu, len potrebujeme doriešiť druhý polrok tretieho ročníka. Doteraz mal školu 10 min. peši. Od začiatku tretieho ročníka chodil sám domov. Riešili sme niekto podobný problém?

ema234
13. nov 2017

@kala713 prelozit 🙂

mata128
13. nov 2017

Tiez by som prekladala...

kala713
autor
13. nov 2017

Hej, bolo by to asi pre syna menej stresujúce. Prekladali sme ho v prvom ročníku, mali sme problémy s učiteľkou. Skončili sme u psychológa. Polroka sme sa z toho dostávali a teraz má veľmi dobrú pani učiteľku. Veľmi mu pomohla, tak preto špekulujem.

mamutka
13. nov 2017

A aká bude učiteľka v novej škole? Možno tiež veľmi dobrá, milá 😉 hovorila si s ňou?
Tiez mam tretiaka a nenechala by som ho samého dochádzať. Dnes sa mota tolko podivinov kade tade, ze aj sama som niekedy nemala zrovna dobrý pocit, nie ešte tak malé dieťa.

skolara
13. nov 2017

Ani ja by som nenechala tretiačika samého dochádzať. Deti sa rýchlo prispôsobia. Nájde si kamarátov a bude dobre

deti95060810
13. nov 2017

25 km dochádzať? mne sa to vidí veľa na tak malé dieťa...

sissy27
13. nov 2017

@kala713 tých 25km môže byť veľa a nemusí... ak je to priamy spoj, nemusí sa presúvať ďaleko medzi zastávkou a domom / školou, chodí v dobrých intervaloch, tak by som ho kľudne nechala aj dochádzať, 25km nie je koniec sveta. Ak ale má prestupovať, či cestovať príliš dlho a podobne, tak by som zvolila prestup na inú školu už teraz.

deti95060810
13. nov 2017

@sissy27 25 km cestovať autobusom je tak 40 min. A ešte ku tomu ráno - kolóny, zápchy, alebo v zime - poladovica...

sissy27
13. nov 2017

@deti95060810 ja som mala do školy cca 6km v rámci mesta, trvalo to tak hodinu, spolužiaci z dedín vo vzdialenosti 20-50km boli v škole do pol hodiny (busmi, vlakmi).. takže vzdialenosť v km nie je vždy to najdôležitejšie...

deti95060810
13. nov 2017

@sissy27 50 km niekto dochádzal denne????? 😲 to muselo byť sakra dávno...dnes sú kolóny už všade...a najmä ráno.

kala713
autor
13. nov 2017

V priebehu roka meniť školu nie je dobrý nápad, ale nemáme na výber, tak to vyšlo. Každopádne to bude stres, ide o to že čo bude menší stres pre syna. To cestovanie je fakt náročné, aj keď má zastávku pred domom a potom pred školou, bus ide priamo bez prestupov. Cesta trvá 30 min., ide zrýchlený spoj. Ale ráno je tma a teraz v zime zvlášť, zaspí v autobuse . . . . . Nová škola, nový spolužiaci, nová učiteľka a majú aj iné knihy, to by bol asi tiež problém.

gita17
13. nov 2017

@kala713 to co pises nedava zmysel. Zastavku mate pred domom, vystupuje pred skolou, cesta 30 min..a ty ho chces prelozit?? To si myslis, ze cesta do novej skoly mu bude trvat kratsie? Ocividne vam to dobre vyslo, ze aj ked je stara skora vzdialenostne dalej, tak casovo sa k do nej dostane rychlo, mozno rychlejsie ako vacsina inych deti do skoly v mieste bydliska. Skus si to logicky prepocitat a rozhodni sa na zaklade faktov, nie pocitov 'ze je v inom meste'

sissy27
13. nov 2017

@deti95060810 TT-BA nie je ani dnes nič mimoriadne, dokonca by som povedala, že ešte bežnejšie, než kedysi... a vlaky teda zrovna v kolónach nestoja...
@kala713 veď to má úplne ideálne... pre teba asi nezvyk, ale v BA sa ľudia tešia, ak sa dostanú do školy / práce za 30min bez prestupu priamym spojom... a to bývajú aj pracujú v jednom meste... za týchto okolností by som školu určite nemenila počas roka.

kala713
autor
13. nov 2017

@gita17 Novú školu bude mat 10-15 min. peši. Ale ako píšeš, pocit, že je v inom meste ma zneisťuje.

ivetz
13. nov 2017

@kala713 Nechala by som ho v pôvodnej škole. Áno, teraz ráno je tma, ale nebude to tak stále (do toho ešte prídu prázdniny, veľká noc). Tým busom možno bude niekto cestovať pravidelne do práce - poprosíš ho alebo vodiča, aby na neho troška dohliadol. Vzdialenosť je relatívna - možno mu cesta bude trvať menej, ako spolužiakovi, ktorý dochádza z iného konca mesta. U nás tomu tak je. Náš syn dochádzal od 2. ročníka do ZUŠ-ky. V zimnom období to tiež tak vyšlo, že išiel i prichádzal po tme. Ale aj toto ho naučilo samostatnosti a zodpovednosti, že treba byť dochvíľny, pretože autobus nepočká. Za mňa - určite by som ho nechala v pôvodnej škole.

missdiva
13. nov 2017

@kala713 Ja by som tretiaka nenechala chodit domov sameho (snazila by som sa to vybavit tak aby som ho mohla 🚗 vylozit cestou do prace a vyzvihnut cestou z prace) ale ked si v situacii, ze to inak nemozes vyriesit tak treba zvolit pohodlnejsie riesenie pre syna. Co myslis, ze by mu viac vyhovovalo co sa tyka samotneho dochadzania? Lahko si zvykne na novych kamaratov? 25km je autobusom vela pre dieta na denne dochadzanie ale neprestupuje a zastavku ma pri dome, na druhej strane 15min pesi chodenia cez nebezpecne cesty v snehu, niekedy aj tmu a mokro v dazdi tiez nie je ideal... Takze to druhe riesenie by som nebrala ako nevyhnutne skvelu volbu.

pribinak
13. nov 2017

neprekladala by som, ho. ak je co i len trochu samostatny, tak sa rychlo zabehne. mam druhaka, sam rano ide do skoly a aj zo skoly, je to sice vramci sidliska, ale deti su sikovne.

44janica44
13. nov 2017

ja som dochádzala sama autobusom už ako prváčka.... aj dnes vidím plno detí dochádzať autobusom typujem že aj plno jeho spolužiakov tiež dochádza....a dnes ma možnosť rodič si odsledovať kde sa mu dieťa pohybuje ... GPS v mobile a podobné veci...
pol roka nie je tak dlho čo keby si sa jeho opýtala čo chce...

sasa1310
13. nov 2017

@kala713 no ja mám doma tretiaka a neviem si predstaviť, že by chodil 25 km denne tam a 25 km denne domov.
Ako stredoškolák v pohode, ale tak malé dieťa?
A osobne by som ho prehodila do spádovej, nech si aj nových kamarátov nájde blízko bydliska.
Ja by som ani nerozmýšľala, že by ostal v starej. Veď to máš 6 rokov ušetrených od dochádzania. To je strašne veľa

zaba21
13. nov 2017

Cestujem v Bratislave do práce električkou cca pol hodiny, dosť často aj v čase, keď chodia deti do školy. Sem tam idú aj deti v takom veku ako spomína autorka, ale musím povedať, že sa veľmi čudujem rodičom, ktorí takéto malé deti púšťajú samé. Deti sa často v električke nedržia, vešajú sa, niekedy si navzájom robia zle, sácajú sa... A už nehovorím o prechádzaní cez cestu. Musím povedať, že ja som na takéto veci dosť citlivá a niekedy sa mi doslova ježia vlasy kvôli tým cudzím deťom. Ja osobne to považujem za nezodpovedné od rodičov, posielať deti samé v takom veku. Samozrejme, že nie sú všetky deti rovnaké, ale ja osobne by som hľadala spôsob ako ho do tej školy odviesť.

bosoriak
13. nov 2017

@kala713 je jedno, ci teraz alebo o pol roka. Prelozila by som ho, nech mate menej stresujuce obdobie. A nie, tretiaka by som autobusom 25km daleko na Slovensku nepustila.

eva_eva
13. nov 2017

Ja by som ho preložila, mne príde, že tretiak je príliš malý na to aby dochádzal takú diaľku do školy :/

erickatt
13. nov 2017

@kala713 ja som mojho ako druhaka nechala v pôvodnej škole. Zvladal to. Cestoval sam a v pohode

erickatt
13. nov 2017

@kala713 vyskusaj ho nechať, lahko ho preložis aj neskôr. Škola sa dá zmeniť v priebehu dňa.

kala713
autor
28. nov 2017

No tak nakoniec sa sťahujeme v marci. Na tri mesiace syna nebudem prekladať a nový školský rok už v novej škole. Pát týždňov ho budem ráno voziť autom a uvidím ako budem stíhať do roboty, ale bude to tesnotka. Poobede bude chodiť sám autobusom. To už nevieme inak zvládnuť.