Dieťa s ADHD - odmietanie učiť sa a chodiť do školy

8. aug 2023

Dobrý deň rodičia.
Už sa blíži koniec prázdnin a ja zase chytám paniku. Malý nechce chodiť nikam, učiť sa ani za nič... navštevujeme všetkých odborníkov. Radim sa ako postupovať ale je to už od škôlky, on proste nechce ... Ja už neviem ako to riešiť.
Teraz má ísť do 1.rocnika...mal uz odklad...predstava čo bude má ubíja
Má aj poruchu porozumenia (NKS) a opozičného vzdoru.
Máte niekto niečo podobné ako to riešiť. Kde ho dám, alebo kde ho dajú ak sa nepodvoli. ??

mogaa
8. aug 2023

nuž ak nepomôže asistent, tak jedine špeciálna škola....

bibina32
8. aug 2023

Skús napísať tu na koníkovi do skupiny Poruchy správania a učenia. Možno ti tam budú vedieť poradiť mamičky.

zuzubb007
8. aug 2023

Zvazila by som teda specialnu skolu v jeho pripade

janettdamian
8. aug 2023

nad domácim vzdelávaním ste neuvažovali?

autor
8. aug 2023

Ja som není proti špeciálnym školám aknmu tam má byť dobre...ale sme z dediny a v našom meste nič také nieje ani v ďalšom a ani v okresovom ...a intelekt má v norme, bol na testoch takže mi ho ani len tak nikde nevezmú...toto som už zisťovala...neviem či môže ísť aj taký malý niekde že na internát u školu keď by to bolo ďaleko a nemožné dochádzať každý deň...

autor
8. aug 2023

@janettdamian neviem kto by ho učil...ja mám len strednú a potom on to učenie ako také odmieta aj doma, lebo máme aj úlohy z logopedie a on nechce povie že nevie a skončil , je s nim tazko čo sa tohto týka...psychologička mínus aj radila tresty keď nepomáha motivácia s odmenami...ale čo mu zakážem rozprávku v telke? Pripadám si úplne neschopne pri ňom

michaela329
8. aug 2023

Ja mám s deťmi s ADHD zatiaľ dobré skúsenosti. Ono to chce ochotnú školu, ideálne ho dať do triedy, kde bude menej detí - menej ruchu a vzruchu. A samozrejme asistent. Ja mám dve deti s ťažkým ADHD v druzine (jeden má asi as PAS) a tie deti majú svoje obdobia, kedy vášnivo do školy chodiť nechcú (hlavne po chorobe a prázdninách ak mali doma voľný režim) a potom obdobia, kedy to tam milujú. Ale každopádne - zvyknú si a pri dobrej spolupráci to určite zvládnete.

janettdamian
8. aug 2023

Ja mám tiež strednú školu (nie pedagogiku) a učím syna, ktorý "neznáša" učenie doma. Je to náročné, ale je to lepšie, ako keď chodil do školy klasickej. Poznám všetky tie pocity frustrácie, "neschopnosti", ale musíš si to ty v hlave ujasniť a nemať prehnané "očakávania". Keď som prijala realitu, tak to bolo lahšie.

karmen118
8. aug 2023

Neviem odkiaľ ste, ale internátna škola pre deti nielen s NKS je v Kremnici - https://zsispkremnica.edupage.org/, dcéra mi tam nastupuje od septembra do prípravného ročníka pre deti s NKS, predtým tam chodila aj do škôlky, aj syn mi tam chodí. Ani mne doma nechcú pracovať, ale v škôlke nemali problém sa časom zapojiť a dosť im tam pomohli. My s nimi dochádzame, ale je možnosť aj ubytovania na internáte.

akvi
8. aug 2023

Komunitná škola by mohla byť cesta. Z mojej vlastnej skúsenosti, dieťa, ktoré nechce chodiť do školy, tak klasická škola je pre neho totálne utrpenie. Žiadne odmeny a tresty fungovať nebudú. Možno niektoré deti zlomis, ale za akú cenu. Internátna škola pre tak malé dieťa je masaker. 😔

kacena4
8. aug 2023

ahojko ako vies ze nebude chciet xhodit do skoly, vsak tak este nechodi, ak ty si v opozicii voci skole znechucujes ju aj dietatu, treba mysliet pozitivne, hladat vo vsetkom dobre a kladne veci. urcite ho daj do skoly ostatny ziaci ho budu tahat a bude mat rezim, problem moze mat s tym, ze ma problém s porozumenim. treba len trpezlivosť a povzbudzovat nie karhat. tiez chodit psychologovi ktory ho nauci pracovat s lo vzdorom. voci komu ma opozicny vzdor? casto je to rodic, a v skole dieta lepsie funguje kedze od zaciatku su urcene pravidlá a dodrziavaju ich vsetci. kedze nepises nic blizsie neviem ako poradit, jedine psycholog aj pre teba, popr. liecebny pedagóg nauci teba ucit sa s dietatom ako na neho a ako mu ulahcit skolu. a termin do cpp kde vam daju podklady ako pracovat s dieťaťom v skole, ktorú ucebnu oblasť ma narusenu a ako ju kompenzovat. drzim palceky

pribinak
8. aug 2023

Som si myslela že toto bude diskusia o nejakom 10 rocnom chalanovi a toto je dieťa ktoré do školy ešte ani nezačalo chodiť
Daj tomu šancu, ak to bude ťažké tak asistent

janettdamian
8. aug 2023

@akvi komunitná škola, alebo domškolácka skupina je super, len ak býva v oblasti, kde nič takéto nie je tak je problém. Ja som tiež chcela pre syna aspoň skupinu detí a v okruhu dochádzania 70km nič nie je.

h2so4
8. aug 2023

Mám doma syna s ADHD a úspešne ukončený prvý ročník základnej školy. Prvé mesiace boli katastrófa - presne prvé cca 3 mesiace. Niektoré dni bol v škole len jednu alebo alebo tri vyučovacie hodiny. Bola som nonstop na telefóne a keď mi učiteľka zavolala, že to už malý nedáva musela som ísť pre neho. Od začiatku školského roka navštevujeme CPPP, je integrovaný, má asistenta a je ospravedlnený z telesnej, výtvarnej a hudobnej výchovy. Cca po tých 3 mesiacoch sa to začalo zlepšovať, syn si zvykol ako to v škole chodí a boli dni keď sa do školy aj tešil. Musela som však s ním ráno čakať až do 08:00 na chodbe pri triede kým príde pani učiteľka alebo pani asistentka a až potom som mohla odísť domov. Poobede som sa nemohla oneskoriť a prísť aspoň 5 minút pred koncom vyučovania inak sa nahneval a začal hlasno kričať. Písanie domácich úloh bola kapitola sama o sebe., ale našla som spôsob ako ho motivovať, že ak si napíše domáce úlohy môže ísť na 30 minút hrať hru Minecraft. Do družiny nechodil lebo tam bolo naňho veľa hluku a tento čas nebol pevne štrukturovaný. Koniec roka bola ďalšia katastrófa - posledný týždeň bol skoro stále doma lebo to opäť nezvládal.

akvi
8. aug 2023

@janettdamian nečakať a nejakú založiť 🙂

janettdamian
8. aug 2023

@akvi máme v okruhu cca 20km iba dve domškolácke rodiny. Jedna nemá záujem a druhá má tuším dieťa mimo vek môjho syna. Skupiny na FB sú neaktívne z nášho regiónu, už som všeličo hľadala. A keď sú stretka, tak sú vo veku škôlkarov a prvý stupeň.

macik166
8. aug 2023

@h2so4 si úžasná mamina, ako to zvládaš. Klobúk dole.

tianna
8. aug 2023

Jedna maminka ti tu už písala niečo podobné a aj ja učím dieťa s diagnózami (o.i.) aj vašimi doma. Školu normálnou formou, ani špeciálnu, by nemal šancu zvládnuť.

ankare
8. aug 2023

Verím Ti, aké ťažké to máš a ako sa cítiš. Ja mám syna s NKS, prípravny ročník absolvoval v škole pre deti s NKS a miním. aj prvak absolvuje tam. Tiež nechce chodiť do školy a učiť sa, ale vidím, že je tam šťastný a spokojný. Keď ide zo školy, podskakuje si a šalie sa. Každý deň dochádza polhodinovu cestu, ale na intraku by som ho nenechala.
Držím palce!

autor
9. aug 2023

@kacena4 chodím s ním všade, opozičný vzdor má voči všetkým autoritám...škôlka bola jedna katastrofa aj s asitentkou, preto mám obavy o školu...ja práveže som nastavená že to dáme, keď ja by bol len na skrátené vyučovanie ja neviem ..som doma a ním stále, nemôžem tak či tak pracovať, on bol aj v škôlke iba na pár hodín, jeho nebaví kresliť , písať....ja neviem ...čítam mu knižky pred spaním to má rád...ale počas dňa nechce do nich ani pozrieť.
Vysvetľujem a učím ho novým veciam v rámci hry, v bežných činnostiach apod... Neviem si ozaj predstaviť ako bude fungovať

autor
9. aug 2023

@ankare v meste je škola NKS, aj by som dochadzala s ním ochotne ale vraj nieje pre neho vhodná lebo majú síce malé skupiny ale nemajú asistentou a on potrebuje jedného len pre seba

autor
9. aug 2023

@h2so4 náročné ale zvládli ste to super. Ďakujem za povzbudivé slová a prajem aj vám všetko dobré...

autor
9. aug 2023

@pribinak asistentku mal aj v škôlke a bola to katastrofa, preto tie obavy... Dávam.tomu šancu aj nádej mám maličkú ale keďže si ho poznám a viem ako to bolo každý rok v škôlke, že som stále verila že u bude lepšie a narok bude lepšie a furt rovnako ak nie horšie

pribinak
9. aug 2023

Niekedy detin vymenia aj 2-3 asistentky. Jednoducho si ľudsky nepasujú a tak je to zle
Pozri, bojovať budete musieť to je jasne, ale treba sa chytať toho dobrého

h2so4
9. aug 2023

Vzdor voči autoritám má aj môj syn. V škole to je boj. Ja chápem, že všetko riešia príkazmi, ale ten môj to potom bojkotuje. Nemôžem mu povedať sadni si na stoličku ideme písať domáce úlohy - ja musím povedať prosím ťa sadni si na stoličku a keď si sadne poviem mu ďakujem a teraz si spolu spravíme domáce úlohy dobre. Ak začne oponovať vysvetlím mu, že čím skôr ich napíšeme tým skôr si pôjde na 30 minút zahrať na počítači svoju obľúbenú hru.
Ešte počas škôlky nám pri učení veľmi pomohlo Albi hovoriace pero a knižky. Malý sa z nich dozvedel veľmi veľa zaujímavých vecí a tiež sa naučil pri nich nejaký ten čas ticho sedieť. Tiež nám pomohli CD rozprávky, ktoré som mu púšťala. Naučila som ho, že keď sa hnevá pustím mu rozprávku a on ju potom počúval a skôr sa upokojil. Trénoval si tým aj pamäť - mnohé sa naučil recitovať naspamäť.
Momentálne chodíme na BIOFEEDBACK čo je cvičenie na pozornosť a veľmi mu to pomáha. Vidím zlepšenie nielen v pozornosti, ale aj v emočnej rovine - už toľko nekričí a nedupe. pár dní dozadu sa nahneval lebo som mu nedovolila prekročiť stanovený čas na počítači a namiesto obvyklého kriku a dupania odišiel do izby chvíľku si poplakal a potom sa prišiel so mnou dohodnúť či si môže novú hru zahrať zajtra.
ADHD deťom treba všetko do detailu vysvetľovať a nie raz alebo dva krát, ale donekonečna. Môjho keď nejaká vec zaujme vie o tom hovoriť aj mesiac kolom dokola, potom si dá pauzu a o mesiac alebo dva sa opäť k téme vrátiť. Tiež chcú vysvetlenie hneď - nie o chvíľu lebo im utečie myšlienka. Neuspokoja sa s čiastočnými odpoveďami všetko chcú rozobrať do hĺbky. Keď chcú našu pozornosť chcú ju úplnú a nie, aby sme pri tom robili ešte ďalšie veci. Môj syn sa so mnou najradšej rozpráva v posteli keď mi vidí priamo do očí a vie, že ho na 100% počúvam.

janettdamian
9. aug 2023

@h2so4 zaujalo ma, že chodíte na biofeedback. Tiež nám to bolo odporučené z poradne, ale nič bližšie mi pani k tomu nevysvetlila. Mohla by si mi prosím popísať ako to prebieha, čo sa tam presne robí, ako často chodíte? Ďakujem

akvi
9. aug 2023

Možno niekomu pomôže - mapka domoskolakov a domoskolackych skupiniek https://sites.google.com/view/komunitka

autor
9. aug 2023

@h2so4 ďakujem áno v tomto je aj môj podobný...ale nepomôže ani prosím.sadni si a ďakujem...ja ho k tomu musím priviesť doslova obklukami aby spravil.to čo od neho žiadam...vsetko trva neskutočne dlho, ale mne to už nevadí, ja som si zvykla, okolie to samozrejme.nerespektuje
Chodíl na neurofeedback, bol 18x a dosť , už ho tam nikto nedonúti sedieť a sústrediť sa na hru...môže sa tam tá psychologička aj na hlavu postaviť...
Naslubujem mu hory doly, nič...nechce nepôjde
Samozrejme nič zo sľubeneho potom nedostane...jemu to nevadí...pojeduje sa a ide si svoje niečo ine

S asistentkou si nesadol to je pravda o to horšie to bolo
Chodíl na neurofeedback ale už sa zaťal a nechce po 18x bolo fajn aj napredoval a teraz si

h2so4
9. aug 2023

@janettdamian My chodíme 2x do týždňa. Trvá to asi 1 hodinu. Terapeutka mu dá na hlavu a uši také senzory a pustí mu niečo na pozeranie čo si on sám vyberie.
Ak stratí pozornosť začne jej to pípať a ona ho potom motivuje, aby sa opäť sústredil. Počas sedenia je malý sám s terapeutkou, aby sa mohol lepšie sústrediť a nič ho nevyrušovalo.

h2so4
9. aug 2023

Tak to máte ťažšie ako ja. A robili mu testy na PAS ?
Môjmu keď robili v CPPP testy školskej zrelosti tak nás hneď odporučili klinickému psychológovi, aby potvrdil ADHD a urobil testy na PAS. ADHD sa potvrdilo a napísali, že má aj črty Aspergera, ale zatiaľ mu ho nepotvrdili. Budú ho sledovať ako bude ďalej napredovať a ako sa mu bude v škole dariť.