Baby ja si asi uvedomujem, že to je normálne, ale aj tak sa občas pozastavim nad tým aké morbídne myšlienky ma moje dieťa. Keď ideme okolo cintorína, pýta sa kto tam zdochol 😅 babky sa opýta, kedy zomrieš, kedy zomriem ja, kedy on. So smrťou sa ešte nikdy nestretol, mimo nejakých rozprávok. Ja to vnímam ako súčasť života, na jednu stranu som rada, že si to dieta začína uvedomovať, ale občas su tie reči naozaj morbídne. Úplne je fascinovaný smrťou, úmrtiami, cintorínmi. Zastaviť ho? Alebo to nechať tak a časom ho to prejde?
Koľko ma rokov? Môj syn mal nedavno tiež také obdobie a vlastne trvá dodnes, má čerstvo 5.. minule prišiel za mnou že, vieš aká farba sa mi bude páčiť keď budem mať 100rokov? A ja že aka a on že telová, lebo budem zomierať 😂😳 no nevedela som, ako reagovať. Strašne ho zaujimaju pohreby a márnica (keď ideme pešo k našim, tak to máme po ceste, takže veľakrát sme videli ľudí na pohrebe stať vonku, alebo počujeme hučat klímu od tých chladničiek).. takže sa mu to snažim vysvetľovať jednoducho, aby to chápal na jeho vek. Ale stále si ide svoje, že keď zomrieme, znova sa narodime atď..
Je to normálne ale slovo zdochol by som riešila, to vôbec nie je pekné.
Aj moj syn mal take obdobie, kedy ho velmi zaujimali veci okolo smrti. Ale nikdy nepovedal slovo "zdochol". To mi pride divne vyjadrovanie v suvislosti s cintorinom.
Všetko by bolo normálne, okrem spôsobu, akým to vníma. Kto tam "zdochol"???! Už ani o zvieratách sa nerozprávame týmto spôsobom. Alebo áno?
Rozprávať sa o smrti je normálne, treba to vysvetliť primerane veku. Zároveň by som vysvetlila, že ľudia zomierajú a ten, kto je na cintoríne ,,nezdochol".
kolko ma rokov? este si zrejme neuvedomuje, co to znamena zomriet, stratu s tym spojenu.
Rozprávanie o tom je v poriadku, ale nieje v poriadku ,,zdochol,, áno môže ti to prísť smiešne ale vtipné to rozhodne nieje.
Môžeš tu uplatniť tvoje vnímanie života po. My sme veriaci a tak deťom vravíme že oni už odišli k Ježiškovi a tam na nás čakajú. A tu spinkaju ich telá ..alebo, ideme na cintorín, ideme pozdraviť dušičky.
Aj nasho to velmi zaujima a odkedy pocul, ze ludia zomieraju a zacal to ako-tak vnimat, mal mozno 3-4 roky, tak pravidelne vytahuje tuto temu (ma 5) a pyta sa, kedy ja (jeho mama) zomriem a overuje si, ci som uz stara a kolko mam rokov a ze on nechce, aby som zomrela, ale bola stale s nim apod.
@radkaradix u nás naopak...skôr moja stredná 4 ročná často vraví, vieš mama keď zomries tak to budeme ...no, ja sa ešte nejako necítim 🤔😅
@aniele on nevie povedať r, tak si našiel svoj spôsob
rozumiem, ani moja štvorocna nevie r, to jej ale nebráni aby ,,lapotala,, ako na trhu ...
Zdochynaju zvierata, ludia umierajú
Ja by som ho to zdochynanie aj rada odnaučila, ale ťažko, keď z toho ma prdel celá rodina. A počuje to aj u nás. “Zdochýnam od únavy” používam celkom často. Len mu nedokážem vysvetliť ešte to, že nie v každej situacii sa to slovo môže použiť. Bude mat tri roky. Inak som mu na tu tému už niečo rozprávala, ale je to dosť obmedzene. Ten pravý zmysel -strata blízkeho človeka este nevníma a ma na to podľa mňa čas a u nás nie je nikto ani veriaci ani neverí na reinkarnáciu, takže zatiaľ vôbec neviem ako toto poňať, idem skôr tou cestou že starí ľudia idu spať, lebo su uz veľmi unavení a ostanú spať už navždy.
Mozno vylet do Bestattungs Museum Wien? Tam najde asi vsetky odpovede. Predavaju aj funebracke lego. Maju zmysel pre humor, podla mna najlepsi pristup k teme. Mozete si tam aj vyskusat lahnut do rakvy
Inak ja som ako dieta bola tiez taka, hrala som sa na pohreby a moja mamka mi hodila na zadok, lebo som sa driapala ist do pohrebnej sluzby, videla som nejaky veniec a rakvu vo vyklade a hybaj tam 😂😂😂 Dnes nerobim nic, co by malo nieco spolocne s pohrebnymi sluzbami 😂😂😉 Niektore deti su take morbidnejsie
Pride obdobie ked zacnu deti vnimat smrt zacne ich zaujimat a budu sa.pytat ..vysvetlit rozumne ale s citom..
Trosku primitívny humor. Nerozumiem co sa vlastne pýtaš. Vadí ti ze hovoru zdochol? Véd keď to používate celá rodina, tak vám to vadiť nemôže.
Ak Ai to šlo o odmyslím, tak nevidím nič zložité na tom, jednoducho vysvetliť dieťaťu- babka ešte nie je až taká stará a určite si ešte s nami dlho použije. Kto na cintoríne zomrel? Na každom hrobe je napísané niekoho meno, a blízki chodia k hrobom spomínať.
.... nič zložité na tom nevidím...
Syn to len proste nemal zrejme citlivo vyvsetlene a ešte keď sa z toho všetci smejete, tak není o com. Je to z vašej strany neucta k životu a smrti. Bud rada, že sa s tým ešte nestretol mimo rozpravok
No vidis..a ty moji maju vkuse len : hovno, smrad, curanicky, sulin, sracka a pod. Po dobrom, po zlom, ignoracia, prosby ci vyhrazky,,nic nezabera..a hie morbidnosti sa tiez objavuju..och
Nie zastaviť, ale rozumne prebrať všetko čo ho zaujíma. Smer je súčasť života a treba dieťaťu vysvetlit všetko čo najviac logicky, tým menej miesta zostava pre rôzne strachy fóbie a úzkosti