Ahojte,dcerka mala v aprily 6rokov,navstevuje skolsku dochadzku 1.rocnika,vychovavam ju sama a neppcuva ma,trucuje,zrejme ma zo mna ppcit ze si moze dovolovat. Aj napriek tomu ze uz dostala aj po zadku. Nic nepomaha. Co mam robit aby ma respektovala,pocuvala ma? Obcas ma pocuva. Ale to je malo. Kde som urobila chybu a ako to napravit. V skole sa uci vyborne ale ajv skole je taka. V skolke nebola. Pocuvala. Ja neviem ci je tp koli tomu ze v skole sa uz musia ucit a potom je z toho unavena?
Dakujem. P
@tatralandia Ak je dieta unavene, moze byt mrzute, v tom pripade si musi oddýchnut. Si na nu sama, a si zrejme typ rodiča, ktorý šteká ale nekusne. Ak ta neposluchne treba vyvodit dosledky a nie len donekonečna rozpravat na čo je uz tvoja dcera imunna. Nehovorim ze dieta ma počuvat bez rozmyslu, bez nazoru ako robot ...ale zakladny poriadok by mal byt. Dohodni si s nou nejake pravidla a povedz jej, ze ich porušenie bude to a to - zakazane niečo a bud dosledna!!! Nie ze len čo začne trucovat, tak ustupiš. Proste skuša kde su hranice, a zrejme zatial nikde.
Moze byt aj unavena zo skoly,je to zmena a dost novych povinnosti.
@zuzkabeno to je len vyhovorka.
okolo siesteho roka sa to moze objavit, treba trosku pockat, urobit si aj prijemne spolocne chvile, nie stale len ucenie
@tatralandia No kedže nechodila vobec do školky, tak to musí byť pre nu riadna zmena. Ty si s nou bol a do 6 rokov doma alebo sa o nu staral niekto iný? V škole sú pravidlá, ktoré musí dodržiavať, neviem, ako to máte doma, asi určite voľnejšie, takže možno aj takto reaguje na zmenu. Treba aj doma zaviesť určité veci, ktoré sa musia dodržiavať a hlavne trvať na nich. Ked poruší, tak nejaký trest, napr. zákaz rozprávky. Ked príde zo školy, tak nech si oddýchne, nie sa ísť hned učiť.
@janickacrazy mala chodila do skolky, ale ze tam nebola taka, ze tam pocuvala 🙂 to asi autorka myslela
@janickacrazy do skolky chodila od 2.4m.
@mrkvicka060
@tatralandia aha, tak som to zle pochopila potom, sorry
aha, v skolke nebola zla. v skole je zla ano? dobre chapem. pomohlo by napisat zopar situacii ked si nevies rady.
...nechce sa je vyzliekat ani obliekat-mam jej ja pomoctdo skoly sa stale ponahlame-chodieva do druziny aj rano aj po vyucovani a jeam az do 17.00 h, prideme domov a ked sa povyzliekame a najeme tak sa ideme ucit a az potom je hranie ak na to zvysi cas a okolo 19.30 h ideme spat. Rano skoro vstavame. Ale zienky aj ja som viac unavena odkedy mala chodi do skoly je to nieco ine ako ked chodila do skoly. Mozno zrejme citi unavu a nervozitu zo mna.
@tatralandia holt režim sa zmenil a musite sa tomu prisposobit. Hrajkanie v MŠ sa skončilo, zmenil sa status dietata zo školkara na školaka a nastali nejake povinnosti, unavená si nie preto lebo ti dieta chodi do školy - mne chodia dve deti do školy, ale preto lebo doma musis svoje dieta do všetkého nahanat, upozornovat, usmernovat to je velmi vyčerpavajuce. Ake nechce sa obliekat a vyzliekat v 6 rokoch? A čo sme jasle? Tak kebyze moja dcera 7 ročna pride domov v bunde, čapici ze sa nevyzleče tak nech sa nevyzleče...a nech sedi na gauči v bunde a čapici a velmi rýchlo jej bude tak teplo, ze sa vyzlečie aj sama. Oblečenie si mozete spolu chystat večer aby rano nerobila sceny typu ,,toto chcem, toto nie,,. Podla mna je skoro ist spat okolo 19:30 tak ale to ty vieš kolko spat potrebujete. Ja by som potiahla do 20:00 nech sa zahra, nech ma taky čas pre svoje ,,zalezitosti,,.
@tatralandia 19:30 spať je strašne skoro, aj ked teda skoro vstávate, moj 6ročný chodí spať o 21:00 a vstane v pohode o 6:00 max. 6:30, ked pospí do 7:00, tak oslavujem 😀
@tatralandia moja prváčka tiež chodí ráno skoro do družiny, ale chodí spať tak do 21h... podľa toho ako píšeš ste spolu okrem rána 2,5hod... to je veľmi málinko, rozumiem, že kvôli práci si nedá viac, ale čo tak potiahnuť aspon do 20h - 20,30 a venovať sa niečomu spoločnému, čítaniu rozprávok, alebo sa len tak v posteli rozprávať aký bol deň... ohľadom toho neposlúchania, aj moja mala taký čas revolty, ale prešlo ju to... dcérke asi chýbajú mantinely odtiaľ potiaľ čo si môže dovoliť a čo nie (aj my sme s týmto bojovali a občas bojujeme), skús jej pohroziť nejakým trestom, zakázať obľúbenu činnost, a pod... a najdôležitejšie je ak sľúbiš trest, tak ho treba aj uskutočniť
Ak ma dieťa "nepočúva", tak to u nás je na 99% preto, že som dlho nebola jej "kamoška", ale len jej "manažér-mama". Takže vtedy si vyblokujem čas a robíme niečo, čo ju baví (napr. triediť staré hračky, to sa vždy rozveselí a spolu si pospomíname a zahráme sa, alebo má rada spoločenské hry, kde ju samozrejme nechám tesne tesne vyhrať, hrám akože smutnú, ako ma nabila, a ona sa na tom smeje .... ). Po takomto pripomenutí našich dobrých vzťahov už nemá problém poslúchnuť, ani keď je unavená. Kedy ste sa naposledy spolu smiali, až ste plakali? 😉
Dôležité al tiež je, aby v tomto veku vedela, prečo má poslúchnuť. Už by nemala slepo poslúchať, ale rozumieť dôvodom, prečo sa doma prezúvame, prezliekame, prečo si umývame zuby a pod. Jej fajn si to občas pripomenúť. Našťastie máme youtube, takže v krajnom prípade si môžem vypomôcť videom. Napr. včera sme sledovali video pre deti o popáleninách, lebo dcérku veľmi láka žehlička. Staršej som púšťala video z dialýzy, aby pochopila, že choré obličky nie je sranda.
Ale samozrejme, hranice musia byť pevné, takže ak si potom odhodí vetrovku v obývačke alebo nebodaj prejde v topánkach do izby, tak si to musí upratať. Ale najprv treba naplniť srdiečko, inak ju pevné hranice až môžu zraniť a pochopí to tak, že ju maminka nemá rada, namiesto toho, aby chápala, že maminka len nemá rada neporiadok 😉
@sardinka336 vsetky veci su na rano pripravene a to iste posledne robievam aj ja ked sa jej nechxe vyzliekat tak necb je v tom v com je oblecena a vyzlecie sa poto aj sama. Mate pravdu toto je vycerpavajuce neustale ju upozornovat taketo veci zakladne by uz mala vediet. Rozmaznana? Neviem. Tolko krat dostala vyprask a myslite ze to pomohlo? Kazdy den je iny.
@tatralandia tebe by vyprask pomohol aby ai niekoho zacala pocuvat a respektovat??
Moja 4 rocna ak sa nechce obliekat poviem ok do skolky pojdes v pyzame a dobre vie ze by som toho bola schopna ( par krat uz stala pred bytom vyzuta ked sa nechcela obuvat) Treba urcit hranice, vysvetlit preco to ma byt tak - toto zdoraznujem - vysvetlit, nie len povedat lebo a basta a posledny bod je to aj dodrzat - nechces bude nasledovat toto a to 'toto' aj naozaj spravit - 1-2 krat a treti krat si to rozmysli.
Svoje dieta som nikdy neudrela, vymysla ale vie kde su hranice a ze ked nieco poviem tak to tak aj spravim takze vie kedy je dost.
@stormie vdaka za radu.
to je prvá puberta ... bežná vec, dieťa si určuje nové hranice, pretože má pocit, že nástupom do školy už je "veľké" a chce si aj viac dovoliť. Treba si prehodnotiť v hlave, na čo sa dá pristúpiť a čo sú predsa len veci, kde musí poslúchať a skúsiť o skor kamarátsky, ako príkazmi a zákazmi. A ak má mať výhody, treba mu dať aj povinnosti, ked už je veľká, mala by mať aj nejaké veci na zodpovednosti.
Možno aj len skúša, či sa mamina dokáže vytočiť ... najlepšie je nenechať to na sebe znať, predýchať a hovoriť skor kludným, tlmeným hlasom, prípadne odísť z miestnosti s tým, že dobre, ak to neurobíš, pojdeš do školy napr. aj v pyžame, je mi to jedno, tebe bude zima, tebe sa deti budú smiať. Alebo ak si neupraceš, OK, ale nebude žiadna zábava, nesmú prísť kamošky na návštevu.
Daj nejakú konkrétnu situáciu.