Dobrý deň, moja dcérka má 10 rokov. Je šikovná, v škole jej to celkom ide. Približne od začiatku školského roka nám začala dávať otázky typu , že či si môže zobrať na druhý deň jej obľúbené oblečenie. Bolo to niekoľko krát za deň čo sa nás na to opýtala. My sme jej vždy odpovedali,že áno, ale vätšiu pozornosť sme tomu nepripisovali. Je tomu asi mesiac, čo sa intenzita rovnakej otázky počas dňa zvätšila a my sme si začali všímať, že niečo nie je v poriadku. Posledné dva týždne sa nás to pýta skoro stále, s odstupom niekoľkých minút s tým, že si vyžaduje kladnú odpoveď. Pýta sa to všade( doma, vonku, v obchode..). V piatok sa pýta čo , či si môže obliecť určité veci v pondelok. Problém začal zo dňa na deň. Predtým sa správala normálne. Nestretol sa niekto s niečim takým. Neviete mi poradiť, čo by to mohlo byť? Ďakujem za Vaše odpovede.
Opýtaj sa jej prečo to robí. Nemá v škole problémy? Môže to byť jej forma upokojenia, istoty.
moze to byt hoco, mna napadla obsedantno-komupzivna porucha, kedy je v strese z niecoho a potrebuje sa uistit... nemala nejaky zly zážitok v skole s oblecenim?
@hugoboss1923 Áno, pýtala som sa veľa-krát. Vždy sa zamyslí a povie len, že nevie...
@januska12323 Áno, zrejme je to tak. Oblečenie jej kritizujú spolužiačky, keďže sa rada parádi a oni zrejme závidia.
@dadena5 keď sa to pýta stále s odstupom pár minút, tak neviem ale ja by som s tým zašla možno aj na neurológiu. To znie ako nejaké výpadky pamäte (ohľadom niečoho čo ju zaujíma).
@lenkakravcova Na neurologii sme boli viackrat a tam bolo vsetko uplne v poriadku. Vypadky pamate nema, vsetko si neskutocne dobre pamata...
@dadena5 stav totalneho amoku ze jej povies ze nie?? 10 rocna?? To mi moja v 2,5 rokoch robila..ako vies ze jej zavidia?? Co take vynimocne nosi ze jej to zavidia?? Nepovysuje sa nad ostatnymi za to oblecenie?? Nemysli si o sebe vela?? Mne toto spravanie normalne nepride u 10 rocnej. Ja by som navstivila psychologa urcite
@dadena5 odpoveď s amokom neznie ako že je úplne vpohode psychicky. 😶
@dadena5 a čo konkrétne jej teda hovoria? ako sa vlastne oblieka a čo majú oblečené dievčatá, ktoré jej podľa teba závidia? moja dcéra to napr. mala naopak - keď bola malá, fičala Elza a Frozen. V tom čase bolo obrázkových vecí veľmi málo a keď sa mi podarilo niečo zohnať, bola som happy. Ona tiež. Dodnes si pamätám, ako sa mi podarilo zohnať svetlofialové šaty s Elzou, bola šťastná, dobre že v nich nespala. na druhý deň ich mala v škole. Keď prišla domov, hneď ich zo seba zhodila a povedala, že si ich viac nevezme. naveľa naveľa som z nej dostala, že sa jej jedna konkrétna slečna, s ktorou bola inak kamarátka od škôlky vysmievala, že také šaty nosia iba deti. Boli prváčky.. a naozaj si tie šaty nikdy viac neobliekla..
Inak nevšimla si si aj iné prejavy obsesie? trvanie na stereotypoch? lipnutie na nejakých konkrétnych veciach? prehnaná kontrola?
@slavomira236 Áno, chodíme s tým k psychologičke. A ešte sa to zhoršilo...
nejaka zavislost na satach?? Chce by naj?? Aby ju ine dievcata obdivovali..a tie ju neobdivuju tak je z toho nestastna?? Urcite sa nechova normalne
@slavomira236 Je introvert a nie je veľmi obľúbená v triednom kolektíve. Je aj o rok od nich staršia, zle jej vychádzajú roky. Neznáša detské motívy či vzory na oblečení od škôlky + je vysoká, o hlavu vyššia od spolužiačok. Má veľkosť XS, a to už sú nie detské ale dámske veci. Tým sa líši od dievčat v jej veku aj v triede. Je pochopiteľné, že ju trápi, keď ju spolužiačky v triede nepochvália, ale šuškajú si o nej.
@dadena5 iné zvláštnosti si si nevsimla? Mne príde že je liznuta aspergerom
@dadena5 čím ďalej píšeš, tým viac mám pocit, že to celé je o niečom úplne inom. Nie (iba) o šatách. Stále si nám nevysvetlila, prečo máš pocit, že jej dievčatá závidia. Teraz, keď si doplnila, že nie je veľmi obľúbená, mi to už vôbec nedáva zmysel. Je v novom kolektíve? alebo pokračuje v tom istom ako minulý rok? predtým sa to nedialo - nosila iné veci? myslím iný štýl? Riešila si to s triednou učiteľkou? ako vidí vzťahy v triede (konkrétne tvoju dcéru v kolektíve) ona? čo znamená, že nosí dámske veci - môžeš byť konkrétna? nepôsobí až príliš dospelo? odfoť nám niečo.. veľkosť XS môžeš nahradiť aj detským oblečením 164/ 172 - sama si odtiaľ často kupujem - a to už mám dávno po 40 😀 mimo školu sa s niekým stretáva? navštevuje nejaký krúžok? aká je v inom kolektíve rovesníkov?
Kvoli comu chodite k psych? Tam toho bude zrejme viac, treba napisat vsetko, ak chces relevantne odpovede.
A nie je to opačne že nikto sa s ňou nechce v škole baviť a ona chce za každú cenu zaujať a keď príde v určitom oblečení tak sa s ňou bavia treba si pohovoriť nie len s ňou aké aj s učiteľmi či tam nie je aj iné niečo
Priklanam sa k aspergeru, a OCD sa tam vyskystuje - stresom napr. Ked nevie, preco sa to znova pyta, spytaj sa jej v tej chvili ako sa citi, ci je nervozna, boji sa...
Možno by bolo lepšie sa spýtať rovno jej, prečo sa to stále vypytuje. Neskúšala si to?