Milé maminky,chcela by som sa opýtať,ako je to so Zuš pre deti.Funguje to miesto klasickej základnej školy,alebo to je pomimo?Chlapca mám prváka na zš a má rád hudbu a tanec,tak by som ho chcela dať do umeleckej školy.Ale neviem ako to funguje a koľko sa tam platí školné?Má rád tanec a chce sa učiť na klavír,alebo bubny.Vedela by niektorá z vás poradiť?
do ZUS su zapisy tradicne v juni na konci sk. roka sa zapisuje na dalsi sk. rok. Poplatky v statnej ZUS u nas su
odbor hudobny / tam treba ratat ze sa najprv polroka chodi na teoriu a potom az na nastroj ak zacne ako druhak/ tam su poplatky na pol roka 25 EUR skolne + 20 EUR rodicovske + v druhom polroku sa plati pozicovne za nastroj ak ho dieta nema... v dalsom polroku sa plati to iste...
tanecna tak tam sa tradicne plati viac tam bolo 30 EUR skolne na polroka + 30 EUR rodicovske a + dres + speci cvicky / to vsetko musia mat jednotne to bola dalsich cca 30 EUR / podla velkosti/ a plus 30 EUR na sk. rok ako kostymove....
pozeram ze si z BB
tak tu mas link s cenami v statnej ZUS v BB
http://www.zusjcbb.sk/
u vas chcu za polroka na hudobke 30 EUR co je viac ako u nas... ale zasa tanecna pripravka je 20 EUR... tak si to pozri
plus nie je tam uvedena suma za rodicovske..
toto je statna ZUS v sukromnej sa plati viac... tam chodila na tanecnu este pred skolou ale uz presne tie sumy si nepametam
jaaj a k otazke ako to funguje... tak je to v poobednych hodinach... po klasickom vyucovani... u nas je nastastie ZUS blizucko ZS... tak mi dcera s kamoskou same chodia do ZUS.. ako niekedy je to dost narocne.. ale moja toho ma vela a stiha v pohode aj do skoly sa nachystat a pripravit... ale zavisi od dietata... / a aj do ZUS sa musi pripravovat... cvici spev, noty, atd.../
ahojte @emjee @maznacik007
prosim vas a klasicke ludove skoly umenia (LSU), ktore existovali kedysi, uz neexistuju? hladala som v bratislave nejaku, ale ponuka mi to len zakladne umelecke skoly (ZUS), ja by som chcela dieta prihlasit na konkretny hudobny nastroj, nie na zakladnu skolu s kruzkami hudobnymi a podobne ...
vopred dakujem 🙂
http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/PKvs/z245...
Štvrtý oddiel
Základná umelecká škola
§ 49
(1) Základná umelecká škola zabezpečuje umeleckú výchovu a vzdelávanie podľa vzdelávacieho programu odboru vzdelávania prevažne pre žiakov základnej školy. Základná umelecká škola môže organizovať aj štúdium pre deti vo veku pred plnením povinnej školskej dochádzky, žiakov stredných škôl a dospelých.
(2) Základná umelecká škola poskytuje základné umelecké vzdelanie podľa § 17, pripravuje na štúdium odborov vzdelávania umeleckého zamerania v stredných školách a v konzervatóriách; pripravuje aj na štúdium na vysokých školách s pedagogickým alebo umeleckým zameraním.
(3) V základných umeleckých školách sa môžu zriaďovať hudobné, výtvarné, tanečné a literárno-dramatické odbory alebo niektoré z nich. Iné umelecké odbory môže škola zriadiť iba po súhlase ministerstva školstva. Jednotlivé umelecké odbory možno členiť na oddelenia.
...
@miskatn ZUS je to iste co LSU, len novy nazov. Vacsinou mas na ZUS najprv 1/2 roka - 1 rok pripravku 1x tyzdenne, kedy sa dieta uci teoriu (noty, rytmus), potom si vybera nastroj a pribudnu mu hodiny nastroja 1-2x tyzdenne. Kvalitna ZUS v BA - starom meste je napr. http://www.zusjkowalskeho.eu/vismo/o_utvar.asp?...
Moja mala chodila do pripravky tanecneho odboru, ale nebolo to dobre. Aj ked som videla vystupenia starsich deti tak to bolo velmi slabe. Takze sme skoncili a zvolili folklorny subor. A do zusky chodi na flautu, resp. Zuska chodi ku nam do skoly co je uplne super.
@miskatn niektore zusky beru aj skor, ale zalezi od konkretnej, kam dieta chces dat
ja ked som chodila, tak na hudobny aj vytvarny odbor brali od 1. rocnika zs, ale literarno-dramaticky, kam som chodila ja, brali az od 2. rocnika, lebo predpoklad bol citanie 😀 na hudobny ma nezobrali, hoci si myslim, ze sluch mam, aj na vytvarku sa robili v mojich casoch talentovky
@miskatn nas syn zacal ako 5orcny - na predskolsky rocnik, ale na ZUS na to mali specialnu pripravku pre taketo deti. To ma kazda ZUSka inac. U nas na to mali specializovanu pripravku a mali to velmi dobre spravene, dost mu to pomohlo aj s pripravou na skolu a aj sa tam vela naucil.
@miskatn ja som davala vyssie link http://www.zusjkowalskeho.eu/vismo/o_utvar.asp?...
tam chodi nas syn a pripravku pre predskolakov maju uplne super. Je to v budove DPOH.
@miskatn on si vybral violoncelo. V tej predskolskej pripravke maju taky system, ze prvy polrok nie je nastroj a deti pocas hodin beru postupne na vsetky nastroje, aby si ich popozerali, vyskusali. Potom si deti vyberaju, co sa im najviac paci, aj ucitelka to sleduje a poradi rodicom, co dieta najviac laka. Ak si dieta este po pol roku nevie vybrat, moze pokracovat aj bez nastroja, alebo ked ma vybrate uz pred nastupom, tak sa da dohodnut ze bude mat nastroj hned od zaciatku. Ucivo z pripravky maju tito krpci rozdelene do 2 rocnikov, takze v 1. triede na ZS pokracuje s rovnakou ucitelkou a skupinkou deti este v pripravke. Maju to hravou formou, za hodinu sa im vystrieda vela cinnosti aby udrzali pozornost. Nasi mali skupinku kde bolo 6 deti a 2 ucitelky, takze velmi individualny pristup.
ahojte, sice tu bola naposledy aktivita v marci, ale mozno mi niekto odpovie 🙂 chcela by som sa aj ja opytat, moj maly sa rozhodol, ze chce hrat na saxofon... nikdy na nic doteraz nehral, ani nikam nechodil, ale povedal, ze by chcel.... tak som si povedala, ze preco neskusit 🙂 ma uz ale 7 rokov a je druhak na ZS... da sa to, prihlasit aj tak do ZUS? a da sa aj v septembri?
Ahojte mam 13 rokov a chcela by som byť strašne herečka. ☺Tak som rozmýšľala že by som od septembra začala chodiť na literárny dramatickú školu umenia. Chcela by som sa spýtať aké sa tam alebo aké ste tam robili talentovky/skúšky. Vopred ďakujem za každú odpoveď. 😊
@natalia185 na literarno dramaticky sa nerobia talentovky , staci sa zaciatku skolskeho roku zapísat 🙂
zuš je základná umelecká škola a odjakživa funguje ako krúžok, nie miesto normalnej zakladnej skoly; na konkretne podrobnosti sa musis spytat priamo v zus, kde dieta chces dat, mari sa mi, ze beru aj tie "poukazy na kruzky" ci ako sa to vola, co rozdavaju na skolach