Detský psychológ - psychiater a lieky pre dieťa

michaella123
7. apr 2016

Dobrý deň mamičky,

máme doma školáka, na 2. stupni, má 13 rokov. Odkedy nastúpil na druhý stupeň, začali sa uňho problémy chodiť do školy. Nemyslím, že by sa mi v škole smiali, ale má akoby strach z učiteľov, resp. celkovo zo školy. Taktiež trpí, dá sa povedať až depresiami, záchvatmi zlosti a agresie, párkrát sa nám už stalo, že sa až vyhrážal. Bol u psychologičky, no to pomohlo tak nachvíľku. Teraz som bola, zatiaľ sama, u detskej psychiatričky na Kramároch a tá hneď z fleku povedala, že mu treba nasadiť lieky. No nemala by sa s ním najprv porozprávať a zistiť kde leží problém ? Možno prežil nejakú traumu a treba ju odstrániť, nám doma nechce nič povedať. Preto sa pýtam, čo si myslíte o liekoch pre takéto dieťa a či nemáte skúsenosti s nejakou dobrou psychologičkou/psychiatričkou, resp. celostným lekárom.
Budem vďačná za akúkoľvek radu!

dominika6
7. apr 2016

@michaella123
ako je možné že vám nič doma nepovie? alebo vám ani psychologička nepovedala dke je problém?
sa mi nechce veriť,že by držal bobríka mlčanlivosti a nedokážete z neho v slabej chvíli vytiahnuť aspoň meno učiteľa,s ktorým má problém...
rodič by mal robiť maximum preto,aby si vybudoval vzťah s dieťaťom,aby mu bolo schopné povedať aspoň základ problému a riešiť ho...nespoliehať sa na lekárom a nebodaj do neho ešte pchať od malička lieky...

cairka
7. apr 2016

Keby ho bolelo hrdlo, či brucho,tak mu dáš lieky. Keď bolí duša, tiež treba liečiť....

cairka
7. apr 2016

Inak v blogoch tuším užívateľ z Ligy za duševné zdravie, skús pohľadať a spýtať sa ich na názor 😉

bonaqa2013
7. apr 2016

dcére dali Promethazin. ale je aj Prothazin. to sú tie najslabšie lieky na daný psych. problém.

kacarina
7. apr 2016

Situaciu vam nezavidim, ale myslim si, ze urcite treba hladat a zistit pricinu tohto stavu, 13 rokov moze byt velmi tazky vek na psychiku ☹ Ja by som asi najskor patrala v skole, urcite si pohovorila s triednou ucitelkou prip. ostatnymi vyucujucimi a vychovnym poradcom v skole, prip. skusila nenapadne a diskretne zistit nejake info od spoluziakov alebo rodicov spoluziakov, ci nieco nevedia alebo nepoculi ... ci nejde o sikanu v skole alebo ine problemy (zmena kolektivu, zmena hierarchie a jeho pozicie v kolektive, nestastna laska, drogy...) ... a potom urcite aj nadalej riesit s detskym psychologom, pravidelne a dlhsiu dobu, on by sa mozno dopatral priciny tychto problemov ... Tolko moj nazor. Drzim palce.

marika_marika
7. apr 2016

@michaella123 Lieky potrebuje, aby zvládol svoj duševný stav - depresie ako píšeš, a tiež svoje správanie - záchvaty agresie. popri tom môže absolvovať psychoterapiu a hľadať v čom tkvie problém, resp.. ako s ním žiť. Lebo ak prežil nejakú traumu, už sa neodstane, ale musí sa naučiť žiť ďalej. Nekontrolovaným správaním si môže narobiť ešte viac problémov, a bude ťažšie sa z nich vyhrabať. Pracujúci ľudia s depresiami majú nárok byť PN, možno by aj on mal byť doma, lekár a rodič by mal posúdiť, čo je pre ňho lepšie.

michaella123
autor
7. apr 2016

Ahojte, ďakujem pekne za vaše reakcie! 🙂 Ja sa s ním roprávam doma, to je jasné, lenže vždy mi povie, že nič sa v škole nedeje, resp. ak bol nejaký problém (nešlo o nič vážne len strašne si to on pripúšťal), no vždy sa to vyriešilo. On je v škole anjelik, čo sa týka správania, nikdy sa nestalo, že by s ním učitelia mali akísi vážny problém, čo sa týka známok, je to priemerný žiak, doma netrváme na tom aby bol jednotkár! Ale on si všetko strašne pripúšťa, všetko sa ho dotkne a tieto výbuchy bývajú najčastejšie ráno, keď má ísť do školy - často sa mi už stalo, že som s ním dve hodiny musela sedieť v aute a rozprávať sa s ním, vždy sľuboval, že už ďalší deň pôjde do školy, ale ďaľšie ráno, opäť to isté. často sa stáva že sa zamkne v izbe, začne so všetkým trieskať, kričí škaredo nadáva - sme z toho zúfalí. No potom sa nejako ukludní a samozrejme ho to mrzí, vyvoláva mi, píše mi ako ma ľúbi a ako mu je to ľúto, ja mu poviem ako ma to strašne bolí, že sa takto správa, ale aj tak sa to neustále opakuje. Fakt nevieme už ako to riešiť, nechce si to priznať, urazí sa keď mu povieme pravdu, k psychologičke potom odmietal chodiť. Preto som zvolila psychiatričku, zatiaľ len sama, ale je u nej objednaný na sedenia (zatiaľ o tom ani nevie, musím ho na to pomaly začať pripravovať), no to, že mi hneď povedala, že treba lieky ešte sa s ním ani neporozprávala, sa mi moc nepáči, myslím, že by mala s ním absolvovať pár sedení, zistiť čo sa s ním deje a potom ordinovať lieky.
Uf ale som sa rozpísala, no aspoň som to zo seba trochu dostala 🙂 naozaj ak máte nejaké skúsenosti s takýmto správaním, resp. ako riešiť tento problém, u koho, tak poprsím hocijakú radu.

ellca123
7. apr 2016

moja mala ma zachvaty zlosti /a mnoho inych problemov/berie slabe antidepresiva
/mam ju z detskeho domova

pomahaju jej

multimatka
7. apr 2016

@michaella123 nas syn mal tento problem, ked mal cca 10-11 rokov. on ale svoju agresivitu obracal proti sebe - bil sa do hlavy, buchal s nou o stenu. psychiater na kramaroch mu naordinoval lieky. ked som si precitala, co su zac, okamzite som zacala hladat este aspon jedneho psychiatra, nech mi to bud potvrdi alebo vyvrati. doktorka, ku ktorej sme zacali chodit, povedala, ze skusime najskor terapiu rozhovormi. a zabralo to. chodil sa k nej porozpravat tusim dva roky a jeho stav to uplne vyriesilo. je z neho uplne v pohode nekonfliktny chalan, velakrat nad vecou. nakopala by som toho prveho lekara, co mu predpisal tie tazke lieky, do zadku...

michaella123
autor
7. apr 2016

@multimatka aj my sme boli na Kramároch u Mudr. Kováčovej! poriadne na mňa ani nemala čas, zdvíhala stále telefón keď jej zazvonil, ale inak milá pani lekárka, možno ozaj lieky potrebuje, ale fakt, aspoň pár sedení by s ním absolvovať mala, aby istila kde je problém ! Nevedeli by ste mi, prosím vás, dať kontakt na toho druhého psychiatra ? Potrebujeme to začať riešiť, lebo ozaj to už presahuje všetky medze..

multimatka
7. apr 2016

je to MUDr. Bulánková na Strečnianskej. Je veľmi milá, synovi až tou milotou liezla na nervy, ale nevzpieral sa, vždy si s ňou pokecal 🙂 Držím palce.

3009
7. apr 2016

@michaella123 Ak by si s ním chcela ísť na psychoterapiu tak ti odporúčam psychiatričku Mudr. Almássyovú Genovému, má takú súkromnú ambulanciu na Železničiarskej ul. 4 volá sa to Psychoterapia. Ak bude treba tak aj predpíše lieky ale v prvom rade bude mať na neho čas a bude sa s ním veľa rozprávať. Ona predtým pracovala v psychiatrickej liečebni v Pezinku. Je mladá a veľmi empatická. Pol hodina konzultácie stojí 30 eur - ono je to iné ako keď prídeš k psychiatričke do ambulancie, ktorá má na pacienta 5-10 min a rýchlo ide ďalší. Možno sa objednať e-mailom: almassy@psychoterapia.sk

eva8
8. apr 2016

@dominika6
@michaella123
mám 2 deti, venovala som sa im rovnako. Výsledok? Dcéra všetko vyrozpráva, syn drží bobríka mlčanlivosti.
ja som tiež za to, že sa treba pokúsiť zistiť gró problému, a až keď rozhovory, psychoterapia nezaberie, siahnuť v krajnom prípade po liekoch - môže to byť i vrodená vada.

dominika6
8. apr 2016

@eva8
alebo puberta

charity
8. apr 2016

@michaella123 Smer psychoterapia a imunologia. Napriklad histaminova intolerancia dokaze vyvolat stavy depresie, uzkost, agresivitu..., Ak bude vsetko negativne, smer psychiatricke lieky.

63
11. okt 2016

MOZEM POPROSIT O RADU POTREBUJEM VYMENI LISTOK KED CHCEM IST S DCEROU PRVY KRAT PSYCHOLOGICKE .ALEBO STACI MI VYHLADAT NEJAKU A ROCNO IST.

lauricka
11. okt 2016

@michaella123 ja si myslim, ze bud skusite este inu psychiatricku alebo sa s touto dohodnete. Normalne jej povedat, ze by ste nerada na to isli tak rychlo, ze hned lieky, ze jej budete vdacna, ak by najprv urobila diagnostiku rozhovorom, analyzou a lieky az v krajnom pripade, ak bude mat daku diagnozu, na ktoru ich treba. Skuste, ci je ochotna. Ze vas znepokojilo, ze bez osobneho stretnutia to hned vidi na lieky, ci ma nieco az take vazne a ci to moze este overit. No, podla jej reakcie by som sa asi zariadila. Tiez si myslim, ze to je prehnane. Ale vraj mnohi tito odbornici proste len predpisuju lieky ako na beziacom pase, takze musite v tom aj vy zohrat daku svoju ulohu.

cinnamonka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
63
11. okt 2016

@cinnamonka jak myslite

chajda1
1. okt 2018

@multimatka dobry den smiem sa spytat ku komu ste chodili?

eva8
1. okt 2018

@chajda1 je neaktívna, teda skúsim ja. Písala, že "je to MUDr. Bulánková na Strečnianskej. Je veľmi milá, synovi až tou milotou liezla na nervy, ale nevzpieral sa, vždy si s ňou pokecal."

eva8
1. okt 2018

@michaella123 ako ste nakoniec dopadli? Môj syn má 13 a stále je v rozhovoroch veľmi stručný, zaťal sa (teraz by som povedala, že puberta), že sa učiť netreba, je šikovný, ale "frajer" a tak i prospech sa horší a potom sa na seba hnevá, no miesto vyriešenia problému - že sa naučí a venuje trochu času učeniu, len preloží učebnice do tašky....

chajda1
1. okt 2018

@eva8 dakujem pekne za odpoved.po recenziach nejako nemam chut ist k tejto pani doktorke.

andreaivan
27. jún 2022

@multimatka prosím ako sa volala doktorka, ktorá mu pomohla rozhovormi? 🙏

monikaluky
6. aug 2024

@multimatka Prosím Vás, ako sa volá doktorka, ktorá pomohla Vášmu dieťaťu?