Detské kamarátstvo

petra7825
21. jún 2024

Prosim poradte, moja dcera ma 10 a ma jednu kamaratku ktora je na nu velmi naviazana. Ja sa s jej maminou poznam a je to mila zena ale je na nu sama pretoze otec bol tyran taksa rozisli. Dievcatko nemalo ziadne kamaratky lebo malo rozne psychicke problemy z dovodu co sa v rodine dialo. Je velmi naviazane na mamu. A ma zrejme OCD. Moja dcera je dieta ktore ma velke EQ a snazila sa s nou nadviazat kontakt aby ju v skole nesikanovali. Zacali sa kamaratit ale zacina to byt pre nu narocne. Chce mat okolo seba aj ine deti ktore maju ine zaijmy a toto dievcatko je stale pri nej a nedava jej priestor. Chce aby sa hrali iba spolu. Dcere to zacina uz vadit ale tiez ju nechce zranit. Dcera sa ju snazila zapojit do inych hier s inymi detmi ale nefunguje to. Prisla dnes za mnou ze co ma robit ale ja netusim. Je mi toho dietata luto ale dcera potrebuje aj priestor na spoznavanie inych. Co jej mam poradit prosim? Alko sa ma zachovat. Nechce ju stratit a ani ranit ale chce aj ine kamaratstva a cas aj s inymi travit

syslik81
21. jún 2024

moja dcer ama rovnaky vek ... rozpravam sa s nou uz skoro ako s dospelou .. s rozumom .. snazim sa jej vysvetlit,ze ma robit ako citu a ze nie vzdy bude kazdy stastny .. ci uz ona aleo druhy bud sklamany dolezite je aby bola aj trosku sebecka a myslela na seba ... mozno si s dcerou sadnut a porozpravat sa ... vysvetlit jej ze nemoze vyhoviet vsetkym ... ak sa kamaratka nezapaja do ier s inymi hold ma smolu ..
ale kedze pises ze sa poznas s mamou ..tak mozno sa porozpravat aj s nou .. aby aj ona dcere vysvetlila ako to je,a aby sa pokusila hladat aj ine kamaratky

anjelicek26
21. jún 2024

My sme kvoli takemuto chorobnemu naviazaniu na dceru menili skolu... skola to nezvladala, tomu dietatu nepomohol ani psycholog, mala amoky, ked sa moja dcera hrala s niekym inym, stale vycitky, place, ze ju nema rada, ako jej to moze urobit, hruza des...riesili to rodicia, riesili to ucitelia, prd platne... moja dcera nervy, ze nemoze ani s kamoskami rozpravat, lebo hentej uz ide kutik dole a slzy v ociach... dcera mala dlho spasitelsky syndrom, ze ju nechcela ranit, ale po case to prerastlo fakt do fazy, ze jej isla uz len a len na nervy a vyslovene nechut ist do skoly, lebo ze co zas bude...

haley7897
21. jún 2024

@petra7825 určite potrebuje rozvíjať aj iné vzťahy a priateľstva. Bez pocitu viny. Nemôže niesť váhu zodpovednosti za iné dieťa, toto by nebolo fér ani pri dospelom človeku. Pomôcť vyrovnať sa a pochopiť, ze tvoja dcéra má viacero kamarátov musí dievčatku jej mama. Nieje to na tvojej dcére. Nech je s ňou naďalej kamarátka, je skvelé, ze jej pomáha, ale nie na vlastný úkor. Nieje to jednoduché ani príjemné a človek aj v dospelosti môže mať pocit výčitiek keď si vymedzuje vlastný priestor a hranice, ale inak to nejde. Toto nieje bremeno ktoré by na vlastný úkor mala tvoja dcéra niesť. Byt tu pre ňu, ale s hranicami aby bola sama spokojná a šťastná.

dadka1997
22. jún 2024

Ako je to veľmi smutna situacia, ktora sa môže našim deťom zvrtnúť v priebehu dňa.. Idu teraz prazdniny, vy si robte program ako rodina, oni o tom vediet nemusia a nech sa cez prazdniny nestretavajú alebo rsp obmedzit to stretávanie.. moznk by bolo fajn sa porozprávať aj s mamou dievčatka :/ je mi luto obe strany, viem ake je to byť nechcený a keď niekoho mam je stredom všetkeho a ma velky význam, ale zas aj chapem, ake je byt dusený niekym, kto nevie poskytnut priestor na sebarealizaciu ..

tiika
23. jún 2024

@petra7825 hlavne podľa mna je, že keď sa spolu kamarátia, malo by to byt čisto z radosti, dobrovoľnosti, bez strachu, obáv, donútenia.

Tvoja dcera sa chce hrať i s inými deťmi, a pokial bude tuto potrebu v sebe potláčať, môže sa to prejaviť i na jej vzťahu k dotyčnej. Nebude k nej časom už taká ústretová, vrela, mila, ale podrazdena, neorijemna, neochotna atď. Chapes, čo myslím…
Na druhej strane to neprospeje ani tomu dievčatku. Ono potrebuje tiež niekoho, kto s nou chce byt naozaj nezistne, nielen “naoko”, inak to vycíti, v tom vzťahu sa to odzrkadlí a ničomu to neprospeje.

A navyše sa ta druha dievčina potrebuje naučiť vyrovnať so situáciami, že jej kamarátka ma aj iné záujmy, nebude len s nou a napriek tomu to neznamena, že ju už nemá rada. To da dievčatku do života oveľa viac zíde..netreba ju o takú skúsenosť oberať.

Takze určite počúvať svoje pocity a potreby, starať sa o to, aby sama dcerka bola stastna, iba tak môže prispievať i k spokojnosti druhých. Neodsudzovat tu kamarátku za jej prejavy, skor jej vyjadriť pochopenie, no trvať na svojom, Inak na to budu doplácať všetci.