Deti v družine pracujú s Balakrylom

6. okt 2024

Ahojte, prosím vás, je v poriadku, že deti v družine každý deň pracujú s Balakrylom Uni? Je to aj vonkajšia farba, okno otvorené nemajú, je to v poriadku? Nič sa im nemôže stať? Tvoria rôzne dekorácie. Nie je lepšie pre deti pracovať s nejakou akrylovou farbou? Ďakujem.

jankafresova
6. okt 2024

fuuu. pouziva sa sice na veci pre deti https://www.balakryl.sk/advice-and-inspirations...

ale inak by som povedala ucitelkam ze nech im laskavo daju radsej nejake farby vhodne
specificky pre deti na hranie a malovenie, farby bezpecnejsie pre deti na hranie.

kiki68
6. okt 2024

To je myslim ako slovakryl, rieditelne vodou, tam neni ziadne ohrozenie, take velke deti uz farby nejedia, takze za mna ok. Je to rovnake ako vsetky hobby akrylove farby. Len to vyjde menej penazi, nakolko tie male tuby stoja vela a v ramci druziny by sa nedoplatili. My sme s tym malovali roky na Zuske, na strednej, vtedy ine nebolo a ked bolo, tak sa to setrilo na nejake extra prace. Vsetci zijeme. Cize klidek.

autor
6. okt 2024

@kiki68 nevieš prosím, čím to ide vyprať z oblečenia? Už som skúšala všetko.

kiki68
6. okt 2024

@jankafresova nic take nie je, jedine mucki a podobne a to su farby, co velmi nedrzia. To sme mali v skolke. Ale pre deti od 6 rokov uz mozu byt aj akrylove farby. Co uz sa nepouziva su riedidlom rieditelne farby, potom glej a anylinky. Toxicke akrylaty sa pouzivaju iba pre ine segmenty prace, to si tie ako napr tie na modelaciu nechtov ( cize musis to nasvietit UV), tie nie su rieditelne vodou.

viestta
6. okt 2024

A Balakryl je co ak nie akrylova vodou rieditelna farba bez prchavych latok? Bozinku, skor ako sa zacnes rozculovat tak si najdi na internete informacie. 🙄

kiki68
6. okt 2024

Nicim. Ziadny hobby akryl zial po uschnuti nevyperies. Je teda nieco z DM ako Fleckenteufel, ale my sme si s tym malovali tricka a nikdy to uz nepustilo ( jedno som teraz nasla po 20 rokoch ) 😀 Zial ono to ide iba 15 minut kym to nezaschne dat krasne dole vodou. Potom uz vobec

autor
6. okt 2024

@viestta 🙄 nik sa tu nerozčuľuje, pýtam sa, či je to v poriadku. Zatiaľ si do debaty neprispela nijakou radou, máš nejakú, či len klasicky kritika?

viestta
6. okt 2024

a co chces vlastne poradit? Balakryl je v poriadku to aby s nim pracovali deti, to som zodpovedala

autor
6. okt 2024

@kiki68 ďakujem, takže musím deti prinútiť hneď vyprať, to je pri nich ťažko. A nevieš prosím, píšu všade, že sú bez zápachu, ale malá vraví opak. Neviem, či si vymýšľa. Zapáchajú?

jankafresova
6. okt 2024

@kiki68 veru mas pravdu, Crayola a temperove a akrylove sa pouzivaju ...

kiki68
6. okt 2024

Pachne to tak ako farba, ako nevonia to. Bez zapachu sa uvadza vsetko, co nema riedidlo v sebe, cize nemusis vetrat miestnost. No mne to vzdy pachlo po gume mierne, alebo com. Hobby akryl pachne rovnako. Dnes uz sa to pouziva prakticky vsade, nahradilo to totiz tie tazko odburatelne

lindous
6. okt 2024

Ako všetky farby, charakteristický zápach majú, mne aj klasické temperky smrdia, ale neobsahujú prchavé oragnické látky, preto je uvádzané "bez zápachu" ako je už napísané vyššie 😅

Kopírujem z Karty bezpečnostných údajov, časť o zložkách: "Neexistujú žiadne prísady, ktoré by, podľa aktuálnych znalostí dodávateľa a v používaných koncentráciách, boli klasifikované ako nebezpečné zdraviu, či prostrediu, boli PBT, alebp vPvB, alebo mali priradený expozičný limit na pracovisku a museli by byť teda zahrnuté v tejto sekcii."

autor
6. okt 2024

Tak je to v poriadku. Som rada, lebo s tým robia každý deň. Ďakujem ešte raz za rady.

kiki68
6. okt 2024

@lindous presne tak, vsetko to nejak smrdi, aj vodovky, tempery 😀 Sice vyrabali v 90tych aj nejake vodovky s vonou, vonalo to ako dnesne synteticke veci na toaletu, nerobim si iluzie co z toho naozaj prchalo za vonu 😂 Potom uz som to nikdy nevidela 🤷‍♀️😀 Aj pastelky sme mali take, kdesi z Kanady dovezene nejakym strycom. Dnes uz ani farby na sklo dodavane a vyrabane v EU nemaju skoro ziadnu toxicitu, vtedy to bolo olovo, kadmium, kobalt atd. Dnes uz taketo veci su mimo misu. Preto ak neodporucaju objednavat farby na hobby veci z Temu a pod. Nakolko v Azii sa stale ten rozny shit pouziva. Tam to nema regulaciu

elvenprincess
6. okt 2024

@kiki68 anilínové farby už dnes nie sú jedovaté. Viem to, lebo teraz som ich kupovala dieťaťu do školy. Pani učiteľka si špeciálne vypýtala tie. A na škatuľke je napísané, že nie sú jedovaté.

kiki68
6. okt 2024

@elvenprincess tie zlozenia sa menili. Ale zial uz nemaju presne tie vlastnosti. Ale to je normal, aj lepit la maju dnes uz ine zlozenie

danica2711
6. okt 2024

sklamem ťa, z oblečenie to nejde vyprať absolútne ničím

maya_hi
6. okt 2024

Balakryl má aj farby vhodné na hračky a detský nábytok (takže po vyprchaní sa ráta s tým že ho budú deti aj olizovať 😉 Je super že na to v klube našli peniaze. Nie sú to lacné farby. Majú veľmi dobrú kryciu schopnosť. Lepšie a výnosnejšie ako temperky.

kittykat22
6. okt 2024

@maya_hi no neviem. Aky ma zmysel aby deti v druzine pracovali s drahymi farbami? Aj tak 99% veci skonci v kosi .. kvalitne farby by mali byt na umeleckych skolach a pre starsie deti. Takto mi to pride ako vyhadzovanie penazi.

maya_hi
9. okt 2024

@kittykat22 presne, najlepšie je ich posadiť k počítačom a mobilom. Neminie sa zbytočne papier, farby, nenarobí sa neporiadok... a ešte sa budú poniektoré cítiť ako doma 😁 len nám vyrastie generácia s "rúčkami od seba" a za chvíľu si nimi nedokážu ani utrieť zadok

kiki68
9. okt 2024

@maya_hi Ja malujem na iPad, ako mam ten applepencil, ci ako sa ten cert vola. A samozrejme mas tam naozaj detailne nastavenia pre stetce. Ale neni toho pana, ze by to bolo rovnake ten pocit. Nezaspini to nic, vzdy to mozes pregumovat, ale neni to ono. Radsej prist o tricko, nez trpiet.

kittykat22
9. okt 2024

@maya_hi ja so napisala, ze stacia obyc farby. Ale uprimne, neviem ci mas zakladne matematicke znalosti alebo si nebola 20r v obchode, ze si myslis, ze temperove a vodove farby stoja ako pocitac alebo tablet.
A generacia ktora teraz vyrasta na tabletoch a pocitacoch je generacia ktorej ty za 10-15r nebudes stacit. Ak mas pocit, ze mas navrch, tak ta sklamem. Ti budu totalne napred, a ty za nimi budes hopkat 20 metrov. Presne ako teraz hopkaju dochodcovia za tebou.