Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

nelynka
10. máj 2012

@bodka70 ja zatial rodič nie som, no pred pár rokmi som sama takéto gymnázium skončila a možem povedať, že pokial ma dcérka ambície isť na vysokú školu je to jednoznačné riešenie..najlepšia prípravka aká može byť..
ja som tiež na ZŠ mala jednotky s "prstom v nose" ale na gympli prišli horšie časy a ozaj som sa musela začať učiť..no je to už iná úroveň, akoby pokračovala v ZŠ a následne išla na nejakú inú školu..
aj keď ja v čase keď som na gympel išla som ani netušila aké stredné školy existujú, neĺutujem ani jedinu minútu čo som tam strávila, ale dneska by som sa rozhodla možno trochu inak..
na vysokú som sa dostala, ale nebavila ma, na ďalšiu som už nervy nemala..
ale naučila som sa super nemčinu a aj anglinu, čo by ma nikde inde na strednej nenaučili ani náhodou... 😉

nurili
10. máj 2012

@bodka70 my sme to tiez riesili pred par rokmi ale nakoniec sme sa rozhodli ostat na zakladke a to sme mali perfektne znamky ze sme ani nemuseli robit prijmacky....syn mal sukromnu ucitelku s ktorou pisal domace ulohy ta je tiez diplomovana ucitelka a nedoporucila nam to gymnazium lebo deti su stale v knihach lebo ziadaju od nich viac ako na zakladke a my sme chceli aby si syn uzival aj detstva a hranim sa ci kopanim lopty na ihrisku......je to zaberak pre dieta a sance na vysku su rovnake ako zo zakladnej skoly.....nakoniec nasledovalo odtahovanie sa do zahranicia a toho casu syn rozprava troma svetovymi jazykmi.....2 jednickarky, spoluziacky sa vratili spät po asi 2 mesiacoch na zakladku.....uz aj tak je vela zbytocneho uciva na skolach.....ked pride puberta, potom sa ja tak straca ta chut do ucenia.....a nikdy som to neolutovala.....

bodka70
autor
10. máj 2012

@nelynka , dcérka samozrejme chápe, že s prechodom na gymnázium by tie jednotky už neboli takou samozrejmosťou a podobne šikovných detí ako je ona bude celá trieda. Na VŠ ísť plánuje, ona je celkove taká ambiciózna už odmalička, v 5 rokoch už rozmýšľala, na akú strednú školu pôjde, to ešte nechodila ani na základnú 😎. A je aj pomerne psychicky odolná a vie reálne zhodnotiť svoje schopnosti - vidím to na rôznych súťažiach, kde chodí, že vie si povedať: tu a tu mám reálnu šancu vyhrať a tu budem rada, ak nebudem medzi poslednými 😉 .
No ale samozrejme, netuším ako to bude v realite, tá ju môže zaskočiť.

bodka70
autor
10. máj 2012

@nurili , no veď to, človek to obracia zo všetkých strán, ja sama sa neviem rozhodnúť, chcem pre ňu to najlepšie a nechcem jej ublížiť, tak jej ani neviem poradiť, ako sa má rozhodnúť . Na jednej strane na ŽŠ ide pod svoje možnosti, aj to jej môže časom uškodiť, môže sa začať flákať, nudiť..... Na gymnáziu hrozí zasa opačne... 😒

kaja73
10. máj 2012

@bodka70 moj je teraz v sekunde,takme rsa neuci a ma zatial ciste jednotky-takze nie je to vzdy o vacsom uceni,hlavne ako to dietatu pali 😉 predtym chodil do bilingvalnej zakladky a tam sa ucil asi aj viac-mali v angline napr matiku,biologiu atd,takze u nas je to zatial uplna pohodicka a sme radi ze je tam-je tam vacsia sloboda,menej stresu za blbiny-nik neriesi ci je cez prestavku na chodbe,alebo jednou nohou v triede-toto sa casto riesilo na ZS a mne to liezlo na nervy aj synovi.
A riesia to aj teraz,viem to lebo mnoho z jeho kamosov zostalo na zakladke a stale to s nimi aj ako siedmakmi riesia.
Tu je to o celkovo vacsej samostanosti a slobode ziakov a nam to vyhovuje takto-no nemusi to vyhovovat kazdemu.

anjelicek26
10. máj 2012

@bodka70 - ak je sikovna, tak sa musis rozhodnut podla kvality zakladnej skoly. Ak je tam spokojna, mas pocit, z ju motivuju sa ucit - co pises, ze ma lavou zadnou jednotky zasa dobre nie je - tak ju tam nechaj. Ak vies, ze ma na viac, ze aj za cenu dvojok-trojok treba po nej chciet viac, rozvijat jej potencial, vol gymnazium. Ale musis si byt vedoma, ze dieta, co mavalo len jednotky moze ten skok v znamkach dost rozhodit.

Saska ide na skolu, kde bude asi do maturity, takze u nas vdaka bohu to rozhodovanie v 10 rokoch obijde...

nurili
10. máj 2012

@bodka70 my sme sa rozhodli syna nedat na gympel a nelutujem, je to tazke rozhodnutie ale skusit moze a ked sa jej nebude pacit tak sa moze vratit, aj to je jedna z moznosti...tam uz bude medzi vodomostami medzi seberovnymi tak aby prebila bude musiet zabrat....uz to nepojde lavou zadnou ako na zs ked je pol triiedy s prospechom pod priemer.....novy kolektiv , priestory a ucitelia robia vela.....

bodka70
autor
10. máj 2012

@anjelicek26
@nurili , no možno nám veľa napovedia aj samotné prijímačky, že na akom mieste skončí. To trochu napovie, na akej je úrovni v porovnaní s ostatnými deťmi. Dohodli sme sa s dcérou, že sa na ne nebude osobitne pripravovať, nemala žiadne knižky ako príklady na prijímacie skúšky, žiadne doučovanie. Včera som je len tak pre zaujímavosť vytlačila minuloročné testy z nejakého 8-ročného gymnázia (nie nášho), tak ich len tak z fleku, bez prípravy vyplnila. SJ urobila na 35 bodov zo 40, Matematiku na 38 bodov zo 40.
Ale to je len také orientačné, na ostro v pondelok to bude iné.

anjelicek26
10. máj 2012

@bodka70 - ak to fakt takto zvladla bez pripravnych testov, klobuk dolu, podla mna nie je velmi co diskutovat, patri na gymnazium, tam jej daju moznost sa poriadne rozvijat. A kamosky a dobrych ucitelov maju urcite aj tam..

viera27
10. máj 2012

mz sme dali na gympel a maximalne sme spokojni. Aj syn a to je podstatne. S tym ucenim je to pravda, je to iny zaberak ako na zakladke. Ale tam sa nam uz syn nudil.
A teraz bez urazky, dufam ze sa niekoho nedotknem. Na ZS sa dostanu vsetci a nejde mi len o prospech (kedy na ZS maju samozrejme tempo najslabsich, lebo su velmi roznorode deticky). Podstatne je spravanie. Na ZS sa vyskytli aj kadejaki vyrastkovia a rozne problemy s tym suvisiace. Na gympli u nas toto neexistuje, lebo svojich ziakov si vyberaju. A junior si napriklad aj toto velmi ceni, co som prekvapena. Jednoducho my sme spokojni, ale 100 ludi, 100 chuti.

caribou
10. máj 2012

ja tiez nemam este deti, ale zazila som rovnaku situaciu ako mala. V case, ked som ja isla na 8r gymnazium islo sa po stvrtej triede, takze som bola este o rok mladsia ako terajsie deti a tiez nelutujem, myslim, ze ani moji rodicia - to iste bolo s mojou sestrou a bratom. Rodicia so mnou isli k psychologicke, bali sa toho, najma, ze som musela zacat cestovat do skoly vlakom, uplne nove prostredie - tiez to so mnou dlho riesili, ci tam chcem ist, ci budem aj tam happy a tak. Tvrdenie, ze tam sa dieta musi strasne vela ucit a preto nema cas na kamaratov alebo hry vonku su trosku prehnane - ak je sikovne (alebo aspon sa vie zmierit s horsimi znamkami bez toho, aby mu nepreplo) tak to zvladne, ja som chodila vonku mozno trochu menej ako predtym, ale o nic som nebola ukratena. Jedina vec, co bolo mozno negativum, aj ked to s odstupom casu tak neberiem je, ze vacsina spoluziakov zo ZS sa so mnou prestala kamaratit - ale to bolo skor tym, ze dedinske pomery vtedy este boli take - "ona si mysli, ze ma na lepsie, tak nech ide". Ale mojmu bratovi, ktory isiel na gympel o pat rokov neskor sa to uz nestalo. Takze som urcite za 🙂
Treba este zvazit, ci sa na tej ZS nudi alebo nie - ci je naozaj o triedu lepsia ako spoluziaci..

caribou
10. máj 2012

@bodka70 este jedna vec, zalezi aj na ake gymnazium sa rozhodnes dcerku dat - vselijake supertopsukromne maju presne opacny efekt - dostanu sa tam len deti rodicov, ktori im to zaplatia, lebo na ine gymple ich nezobrali a potom to tak aj vyzera - male hyeny a vyrastkovia 🙂 Vidim, ze si z KE okolia, das ju do KE?

janinah
10. máj 2012

@bodka70 dcéra je šikovná a 8r.gymko odporúčam,mám tam dve dcéry,staršia teraz maturuje,ovláda 4 jazyky,tu ťažkú pís.maturitu /ak si postrehla v správach/ urobila veľmi dobre,ak je dieťa študijný typ a plánuje VS tak je toto ideálna škola,aj pomimo majú kopec aktivít,ktoré myslím na ZS by nezažili až toľko

bodka70
autor
10. máj 2012

@caribou , o súkromnom vôbec neuvažujem, jedno máme rovno pod nosom a vidím tie deti, čo sa tam pred bránou presúšajú 🤐 .
Konkrétne ide o 8-ročné gymnázium Trebišovská 12 v Košiciach, tam ide robiť prijímačky.

pink_lady
10. máj 2012

@bodka70 ucila som na 8 r gymnaziu....zalezi fakt od gymnazia 😉 sukromne ani za pana... 😝 tam su take deti co mali problem preliezt na ZS ...statne...v prime az kvarte sa nauci myslim presne to co idne deti na ZS v 6.-9...ono vsetko zalezi od ucitela 😉

pink_lady
10. máj 2012

osobne dufam, ze rychlo prejde ten zakon ze na gymnaziu pojdu len ti najlepsi 😉

bodka70
autor
10. máj 2012

@pink_lady , áno a ešte by sa to malo týkať aj VŠ - lebo keď vidím, kto všetko dnes študuje a má titul 😝 🤐 🤐 🤐 . Pomaly má dnes titul hodnotu toaletného papiera.

katarinaa77
10. máj 2012

Mamicky, ja v tomto potrebujem poradit. Moj starsi syn tiez ide na prijimacky a tiez bez pripravy. Skratka sme si s muzom povedali, ze ked na to ma, tak by ich hadam mal spravit. Mal tiez vytlacene otazky, aby vedel co ho caka. Len mam dilemu.......syn aktivne sportuje, 4x do tyzdna +sobota, ja neviem ci toho nebude mat vela, ci sa bude stihat ucit. Moj muz tvrdi, ze ked bude on chciet vsetko zvladne. No ja neviem, je tu niekto, kto ma na osemrocnom gymnaziu dieta a takto sportuje?

janinah
10. máj 2012

@pink_lady tá moja horespomínaná dcéra skonštatovala,že min. tretina jej spolužiakov tam nepatrí /známky,IQ,správanie,úroveň/

bodka70
autor
10. máj 2012

@katarinaa77 , síce neporadím, no v tomto sme na tom podobne. Dcéra chodí 2x týždenne folklórny tanec+vystúpenia, 2 x týždenne turistický klub + každú druhú sobotu expedície+ majú viacdňové akcie-stanovačky, tábory... Momentálne sa pripravuje na okresné kolo PTZ (preteky turistickej zdatnosti), súťaž majú v sobotu, to ju viac zamestnáva ako nejaké pondelňajšie prijímačky 😝 😀 😀 😀. A ešte chce ísť v máji na prijímačky na ZUŠ - gitaru. 😵

viera27
10. máj 2012

@katarinaa77 no, sportovca sice nemam, ale je aktivny spevak. 4*do tyzdna ma skusky, pomedzi to opery az do noci, rozne koncerty a v priemere cca 2 mesiace do roka vynecha kvoli zajazdom. Staci? A zvlada, aj ked obcas teda pada na drzku od unavy, hlavne ked pride z opery o 23:00, este sa naje, osprchuje a vstava rano o 6:00. Ale to uz vy musite vediet. MOzem povedat ze je to veeeelmi narocne a urcite silno zvazte.
Na druhej strane lepsie ked je dieta vytazene na maximum(ak ho to teda bavi), ako ma postavat pred panelakom a od nudy rozmyslat kde co splasi.

inkinka
10. máj 2012

@bodka70 budem dcérke držať palce na prijímačkách 🙂 nech skúsi, naspäť na základku sa môže vždy vrátiť. Ale nemyslím, že k tomu dôjde. Ja som to u mojej dcéry brala tak, že radšej nech je o niečo horšia medzi lepšími, ako lepšia medzi horšími a ona to s odstupom času ocenila. To je niečo také, ako na atletických mítingoch rozbiehavač (alebo ako správne volá), niekto, kto je vpredu, kto udá tempo a ťahá ich dopredu, aby boli výkony. Možno nebude prvá ani v jednom predmete, vždy sa nájde niekto, kto bude lepší v matematike alebo jazykoch, ale celkovo bude na tom lepšie, ako by bola na základke najlepšia vo všetkom.

lili_mia
10. máj 2012

ja som priamo na také gymko chodila 😉 na vysokej som teda nemala problém s množstvom skrípt, ale to je o povahe, či je človek ochotný toľko sedieť nad niečím .. ja som nemala problém napísať seminárku, kedže na gympli sme mali povinne SOČku, takže napísať 15odborných strán bola malina
.. čo sa týka jazykov, na gymnáziu ju naučia systematickosti, uvidí za sebou výsledky aj študijné, nie iba tie mimoškolské a minimálne z tohoto hľadiska bude mať lepší štart na výšku

katarinaa77
10. máj 2012

@bodka70 no tak to je presne ako u nas. Turnaje, zapasy, treningy, sustredko. Tiez ma v hlave len hadzanu, a to ze ma v pondelok prijimacky, tak to ho ani nezaujima. Tiez sa sice nemusi ucit na ZS, vsetko si donesie domov v hlave zo skoly, ale pochybujem ze na gympli sa nebude musiet ucit. 😀 😀 😀 ako to bude stihat, tak to naozaj neviem.

bodka70
autor
10. máj 2012

@inkinka , veď ja viem, aj o tom sme sa spolu bavili. Či by sa je napr. spolužiaci neposmievali, že sa musela vrátiť. Ja som jej hovorila, že kľudne im môže povedať, že oni by nezvládli ani toľko, takže nemajú na to dôvod.

Inak spolužiaci jej hovorili, že jej nebudú držať palce, lebo chcú aby zostala medzi nimi. Ale jedna spolužiačka ide na prijímačky s ňou, síce na gymnázium v podstate ani nechce ísť, ale strašne chce byť so Soňou. No uvidíme, ako to všetko dopadne. Je to dôležité, ale nejde o život. 😉

lili_mia
10. máj 2012

@bodka70 aha, tak Trebišovská, jednoznačne áno, ak túži venovať sa jazykom, ja som z GTA 😉 a tú angličtinu doteraz využívam, Michalov je úžasný človek, veľa dal aj ako osobnosť, o ostatných jazykároch až na Hexu a aa .. kruci, neviem meno .. sa nevyjadrujem .. žiadne nároky, doslova s celou písomkou pomájahú .. to ako ked decku povieš, že sa nemusí učiť, môže si zobrať ťahák .. a na písomke ani ťahák nevie použiť, pretože tie príklady nemá prepočítané .. viem to, lebo párkrát som tak urobila a profák dosiahol čo chcel, začali sme sa učiť 😉

p3tra11
10. máj 2012

@bodka70 ahoj, necitala som vsetky tvoje prispevky, iba zopar... je vidno, ze si o malu robis starosti a ze ju nechces dat na gymnazium len kvoli svojmu egu, aby si ukazala, aku mas sikovnu dceru, ale ze to robis pre nu, pre jej vlastny rozvoj... ja som ucitelka aj na 8-rocnom gymnaziu, je to spojena skola aj so 4-rocnym gymnaziom... ucim aj "malych" velkacov v prime a tam je vidno aj take rozdiely, ktore som zo zaciatku vypisala... vidno, ktore deti na gymnazium maju a este aj tu sa nudia, zvladaju ucivo, ale su v triede aj ziaci, ktori jednoducho nestihaju s ostatnymi... najhorsie na tom asi je to, ze samotni rodicia sa nestaraju o to, ako sa detom v skole dari a ci na to maju, a mne je naozaj luto, ze tie deti sa zbytocne trapia a sami rodicia si nesadnu k detom, aby im aspon trochu pomohli... drzim prsty, aby ste sa s dcerou rozhodli spravne, ziska novych priatelov, nove moznosti studia, ak vidis, ze ju to bavi, podporuj ju, ale nechci od nej iba same jednotky, nech ju to hlavne bavi a rozvija svoje moznosti 🙂

bodka70
autor
10. máj 2012

@lili_mia m , no ťažko povedať či túži akurát po jazykoch, ešte nie je nejako veľmi vyprofilovaná - taký skôr vedátorský typ, na dni otvorených dverí sa jej najviac páčilo chemické laboratórium. 😉. To skôr ja si myslím, že jazyky sú dôležité a nemá s anglinou na ZŠ problém, tak prečo nie. Matika je ide dobre, má dobré logické myslenie, občas ale urobí v príklade banálnu chybu a matika ju baví, ale v primeranom množstve. Sama odmietla ísť na gymnázium takto zamerané (Alejová) .

bodka70
autor
10. máj 2012

no nič, na chvíľu sa odmlčím, mám nejaké povinnosti, ale ešte samozrejme prídem. Ďakujem všetkým za príspevky, kľudne zatiaľ prispievajte ďalej. 😉

katarinaa77
10. máj 2012

@viera27 teda tiez toho mate dost 🙂 ale tiez to budem este zvazovat, ked ho nahodou prijmu. Ale tiez vidim na synovi, ze ked ma dlhsie volno, normalne sa nudi. A vidim, ze po skole deti len tak postavaju, hraju sa z mobilmi a on uteka na trening. Takze aspon nerobi hluposti. 🙂