Deti a domáca škola

30. okt 2022

Ste tu niektore, ktore ste nedali deti do skolky a skoly?alebo rodiny, ktore neziju klasicky zivotny styl rano obaja do prace, sucha vecera, lebo sa nic nestiha?vikendy sa upratuje a robi sa co sa nestiha a tak mesiace, roky skratka ti, co neziju s davom a chci zit inak v sulade sami so sebou, viac prirody zase nemyslim ludi, ktori ziju na samote a su uplne mimo civilizacie.
Vcera som citala clanok o Zdenke Prednej a velmi sa mi pacil.Obe deti ma doma uci ich sama, travia cas spolu ako rodina.Poobede maju deti hudobny a vytvarny kruzok.

autor
30. okt 2022

My obaja robime z domu a uvazujem deti si nechat doma.Obaja mame pracu, ktorej sa netreba venovat denne casto cakame, kym dcera pride zo skolky, rano sa mi tazko vstava prestava ma bavit tento organizovany zivot.Moja sestra predala dom pri Ba a isli na Liptov 3x tyzdenne su na turistike ziju spokojnejsie.Na taky velky krok nie som pripravena, ale nechcem zit ako zijem.Aj, ked viem, ze to mame lepsie ako vela ludi, ale uvazujem, aby deti do buducna nemuseli robit co, co kazdy, lebo sa to ma, takto to je, vsetci tak robia.

aaadkaaa
30. okt 2022

Pokial mate dost fimancii na to, aby si nemusela pracovat a zozenies garanta na vzdelavanie deti, smelo do toho

anjelicek26
30. okt 2022

Deti mi samozrejme chodia do skolky a skoly, tak intenzivny a siroky zaber im ja doma proste dat neviem.

A nie, nemame zivotny styl, ze sucha vecera a nestihanie...nepracujem na plny, ale na ciastocny uvazok, deti su o jednej doma zo skoly, mame dost quality time, cas na kruzky, dokonca vela kruzkov... Vyucovat deti je pekny "napad", ale treba mysliet na to, ze skutocne musite ist podla osnov, chodit na rozdielove skusky, aby dieta malo znamky a musite mat zastresenie (alebo matka) pedagogicke vzdelanie... Ono prva-druha- mozno tretia trieda to doma asi problem nebude (okrem toho stale vlastne dieta musiet poucovat a motivovat sa ucit kazdy den a mat rezim), potom uz su tie predmety komplikovanejsie... a ci mas tak hlbkove znalosti pravopisu a vynimiek a vsetko tak poriadne vysvetlit, no ja ti neviem...

Premysli si to poriadne, je to velka vyzva pre rodicov.

pribinak
30. okt 2022

Chodíme obaja do prace. Syn do školy. Napriek tomu nemáme suche večere. Stíhame sa venovať rôznym krúžkom a aktivitám.

Tvoj pohľad je plny predsudkov

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viki_lv
30. okt 2022

Podľa mňa si zlenivela alebo dokonca ste obaja s mužom zleniveli. Píšeš že sa ti nechce vstávať, čakáte na dcéru kým príde zo škôlky. No jasné, keďže ste s mužom každý deň len doma, práca z domu, tak aj neporiadok doma je väčší ako keď väčšinu dňa ľudia doma nie sú. Jediné, čo vám vytvára režim dňa, je škôlka - len preto vstávate skôr. Keby nechodila ani tam, tak ste už ozaj lenivci roka. Nechce sa ti upratovať, chodiť normálne do práce medzi ľudí, aj dieťa chces izolovať... Podľa mňa trpis nejakou depresiou

aaadkaaa
30. okt 2022

Inak, naozaj by ma zaujimal tvoj denny rezim, ten moj prvy komentar bol v podstate ironicky, pretoze clovek, nepedagog, si len tazko vie predstavit, co to vsetko obnasa. Ano, bol tu covid, deti boli doma(neviem, ci mas skolaka), ale ak aj mali deti minimum online vyucby, dostavali zadania, co robit...ty nic take nedostanes. A nebude to trvat par mesiacov, ale cele roky... k izolacii sa nevyjadrujem radsej, ja som zastancom toho, ze ako dieta, tak aj dospely potrebuje kolektiv rovesnikov, ale urcite sa tu najde vela zien, ktore nedavaju deti do skolky a su spokojne, kolektiv im a (podla nich) ani detom nechyba...samozrejme su tu aj detske ihriska a kutiky, kde sa stretnu s kamaratmi, ale je to ine....ale to je len moj nazor. No to vzdelavanie je narocne pre rodicov aj deti a to je fakt. Ja som pedagog a na toto by ma nikto nenahovoril....a naozaj aj financna stranka je neopomenutelna. Pretoze ak mate homeoffice obaja, nebudes mat cas plnohodnotne vzdelavat deti a ak nepracujes, tak bude vsetko len na manzelovi a to si v dnesnej dobe predstavit neviem...

lauriik
30. okt 2022

Ked ta tato tema zaujima odporucam na YT pozret Duse K, tema domaci vzdelavani ☺️ Na IG napr ucet Spolu poza skolu.
Ak da na to citis, tak preco nie? Treba sa obklopit rovnako zmyslajucimi ludmi. Pokial tebe by vyhovovalo mat nonstop deti doma, robit im program tak urcite prve roky problem neni, staci chodit na skusky do skoly (neni to nijako dramaticke)
Na co by som sa pozerala ja je:
1. Chcu to aj moje deti? (Byt sami doma, kamarati spolu v skole, niektore deti toto nechcu)
2. Mam dostatocne vzdelanie a chut vzdelavat deti, mam na to nervy ich mat nonstop doma?
3. Budem mat na nich doma cas? (Lebo su aj taky, ze rodicia doma pracuju a decko same na tablete cely den)

mikadooo
30. okt 2022

Ja sa k tejto skupine nehlásim, stačilo mi 10 rokov doma. Do práce chodím, aby som si oddýchla od rodiny aspoň na chvíľku 😂. Každopádne, ak si tak nastavená, tak prečo nie. Ja by som sa nonstop doma obklopená stále tými istými ľuďmi (aj keď je to moja rodina) zbláznila. Ale viem, že sú takí ľudia a vyhovuje im to.

mamamasama
30. okt 2022

Suhlasim s @lauriik. Ja sledujem aj "Deti jsou taky lidi" Takisto deti nechodia do skolky, ani do skoly. Maju nadpriemerné IQ. Jej vychovny styl je podla mna nieco uzasne. Ona dokonca s detmi aj vela cestuje. Ja mam este malinke deti, ale vdaka nej som ich nedala do skolky. Doma im dokazem dat omnoho viac. 🙂 Hovori tam aj o socializacii a pod. Naozaj odporucam. Ak by som v buducnosti nabrala odvahu, tak by som tiez rada takto žila 🤩

autor
30. okt 2022

@aaadkaaa my pracujeme obaja ved prispevok nie je o financiach.Muz je pedadog, ale roky je prekladatel plus uci online jazyky.Ja mam obchod kde je predavacka, ale chodim tam aj ja, ale nemusim.Dcera chodi rok do skolky stale je chora, nic jej tam nechuti a syn je chory od nej, tym padom nemozeme sportovat, ist plavat.Neviem o akej izolacii pises my mame praveze vela aktivit, ale kvoli skolke a obmedzeniam s nimi spojenymi nemozeme zit ako chceme.Pytam sa na ine, ale dakujem za diagnostiku vzdy som vedela, ze nechcem zit ten klasicky zivot od do deti v institucii.Su to nase deti preco by mali byt s cudzimi vacsinu dna?Zalozila som materske centrum s kamoskami aj tam travime cas muz uci male deti jazyk.Poprosim skor o info ohladne domacej skoly.Nie, nevadi nam byt vela spolu.

gazpalm
30. okt 2022

Fuuu ako vyskusala som cez covid " domace vzdelavanie" a ako dakujem pekne 🙄 nikdy viac ...radsrj svoj uponahlany zivot plny prace a kruzkov ,ale aj oddychu ,upratujem za pochodu ,co je treba a na co mam cas a chut

aaadkaaa
30. okt 2022

Nepytas sa na financie, ale financie s tym suvisia. Pokial vam to bude vychadzat, pre vas dobre. Lenze domaca skola je taktiez "praca" na niekolko hodin denne, casto to trva dlhsie ako v skole, pretoze v skole napr.jedno dieta vyrata veci na tabulu a ostatne to odpisu a takto sa prestriedaju, doma je vsetko len na tom dietati. Ale pokial budete spokojni, tak to vyskusaj. Ved ak vam to nebude vyhovovat, tak jednoducho deti do skoly pojdu. Mne by to teda nevyhovovalo urcite, ale kazdy clovek je iny. My nemame ani suche vecere ani upratovacie soboty, takze to tiez netreba vidiet iba BUD/ALEBO.

lauriik
30. okt 2022

Ak ti ide iba o tie provozne veci, moja mama je riaditelka skoly a mala tam za tie roky par takych deti, co boli na domacom vzdelavani (oni skor cestovali s tymi detmi po svete) a normalne ich na konci roka len preskusala, dala vysvedcenie a vybavene.

chances
30. okt 2022

Mam svoje dve starsie deti v domácom vzdelavani, jedno je na prvom, druhe na druhom stupni. Zijeme.v CR. Na zaciatok by som si polozila dve otázky: myslim, ze domace vzdelavanie je dobrym riesenim pre moje dieťa? Myslim, ze je to dobré riesenie pre nasu rodinu ako celok? Ak ano, zakladom je najst dobru kmenovu skolu, kam budu deti chodit na preskusanie. Orientovala by som sa na skoly, ktore uz maju skúsenosti s domacimi skolakmi a u ktorých polročné skusanie prebieha nad portfoliom - dieta ukazuje, na com pracovalo. Pre začiatok by som sa tiez pripojila k slovenskym ale kludne aj ceskym skupinam rodicov na facebooku, ktori deti vzdelavaju doma, je tam vela tipov a rodicov ochotnych pomoct alebo sa zorientovať. Deti sme z klasickej školy stiahli po dlhodobej sikane, ktoru triedna ucitelka syna neriesila (mame potvrdene inšpekciou). Nam domace vzdelávanie utuzilo vztahy, deti sa naučili pracovat samostatne, viac spoliehat na seba, verit si.. vela veci sa učíme von v praxi, v terene, chodime na exkurzie, vylety. Uprimne povedane, nie je kazdy den vsetko ruzove, su dni, ked vypracujú x listov v pracovnych zositoch, vytvaraju rozne vytvory ci projekty do nejakych vychov a niekedy sa proste nic nedari. Hlavne prvy rok je vzdy kostrbaty, clovek si hlada system. Teraz sme ale velmi spokojni. Deti napreduju vlastnym tempom, ale pomerne svizne. Poobede maju vela aktivit a kruzkov, kde stretavaju ine deti. Maju vacsi priestor na svoje zaujmy. Na domacom vzdelavani zrejme nebudu uplne do konca ZS, pretoze mozno budem musieť o rok alebo dva nastupit prezence do prace, v tuto chvilu je to ale pre nas idealne riesenie. Aj ked je to niekedy narocne, viem, ze raz budem stastna za to rozhodnutie, mat ich par rokov "navyse" doma pri sebe. Na vlastnej kozi zazili, ze je mozne sa nepodriadit "pseudoautorite" ucitelky s nedokoncenym vzdelanim, ze je mozne ist proti prudu a ze za svoje vzdelanie su zodpovedni primarne oni sami.

sisaka
30. okt 2022

Však žiadne dieťa v škole nemáš. Všetci ste doma, nechápem načo to staršie dieťa vôbec dávaš do škôlky, jedine, žeby tam to dieťa samo chcelo byť.
Mám kolegyňu, čo bola vzdelávaná doma aj so súrodencami, nežili na odľahlom mieste, normálne vo velkomeste a mali interakcie s inými detmi.
Viem, že je to pohľad len jedného človeka, ale zhrniem. Keď boli deti, závideli ostatným deťom, že idú do školy, lebo keď sa s nimi chceli hrať museli čakať cely deň a potom kopec deti išlo aj tak na svoje krúžky/športy. Síce ročník vždy skončili skôr a mohli mať dlhšie letné prázdniny, ale to isté - ostatne deti boli v škole. Stredná škola bola najťažšia, keďže to bolo vyslovene na nej vybrala si len najľahšie úrovne (žijem v zahraničí, je to tu iné), potom zistila, že jej to nestačí na diploma, musela si to už za peniaze dorábať, aby mohla vôbec ďalej pokračovať a niečo vyštudovať a zdá sa, že nikdy nedosiahla ten potenciál, ktorý by dosiahla, keby chodila normálne do školy. Už má sama dieťa a vraví, že v žiadnom prípade nebude dieťa home schooled.
Osobne by som uvažovala len keby som mala veľa deti, v blízkosti ďalšie rodiny, ktoré by robili home schooling a vo vyšších ročníkoch by som ich asi dala nazad do školy… ale to sú len teoretické úvahy, deti mi chodili normálne do školy a home schooling som neuvažovala aj keď u nás je to veľmi jednoduché a rodičia nepotrebujú mať žiadne pedagogické vzdelanie, taktiež niektorí dávajú decká do learning pods, také skupinky deti, nie je to klasická škola, ale home schooled kids sa tam stretávajú a učia sa pod vedením pedagóga, alebo poznám aj ľudí, čo sa striedajú s inými rodičmi, každý deň ma iný rodič na starosti skupinu detí a uči ich.
Dcérina kamoška išla na home schooling, keď bola piatačka, spolu so staršou sestrou, mame sa nechcelo vodiť ich na autobusovú zastávku, lebo mala doma kopec cudzích deti, o ktoré sa starala a bolo to náročné ich tam zakazdym trepať 🤦‍♀️
Baby to totálne flákali, kontakty sa ale prerušili, neviem ako a či skončili strednú školu.

derdia
30. okt 2022

No ja si osobne myslim, ze dietatu nechyba, to co nepozna... Ale nikdy nevratis, jeho cas, kedy mohlo spoznavat ludi, kedy sa mohlo socializovat, kedy mohlo zazivat to co aj ma..
Domaca skola a kadeco, to je podla mna len akoze pohodlnejsie pre rodicov, ale ja by som to mojemu dietatu nikdy nespravila...obrala ho o to, co mu moze svet dat. Ale je to na kazdej mame. A samozrejme, dieta musi mat rado tu i stituciu kam chodi.

sella38
30. okt 2022

Ja nerozumiem, co maju vsetci s tou socializaciou. Akoby naozaj nebolo inej moznosti, iba v skolke, ci skole. Ak by mi to financne podmienky dovolovali, mam na domacom vzdelavani obe deti. A to som ucitelka...

mamamasama
30. okt 2022

@derdia domaca skola je pohodlnejsia pre rodicov? 🤣 A v com konkretne? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️Ze mas popri praci a domacnosti na starost este aj vzdelavanie deti? 🤭🤣🤣🤣

derdia
30. okt 2022

@mamamasama zle som savyjadrila. Pohodlnejsie, ze si doma, ze sa neponahlas, ze nikam nemusis.. Niektori rodicia nechcu davat peniaze skke, skole.. Mne je to jedno, je to moj nazor... Ale musi tobyt narocne ked niekto chce nech si tak robi.

autor
30. okt 2022

Spytam sa inak.Ste spokojne s ucenim vasich deti v skole?So sikanou, memorovanim, sedenim, obedy, druzina, vztah ucitel ziak, deti medzi sebou?Ved deti mozu byt s kamaratmi poobede, na kruzkoch.Ano, je v skolke, lebo som to chcela vyskusat.Zatial nebadam, ze by nam ten rok nieco dal okrem chorob celej rodiny, synovi chyba, nakresleny papier a nalepene aktivity viem s nimi robit doma.Tym, ze obaja pracujeme z domu a muz vacsinou vecer zmysel to pre nas ako rodinu nema.Domacu skolu uvazujem max prvy stupen.

@derdia mne sa zda pohodlnejsie dat deti do institucii mat postarane o 90% stravy, program neviem preco by som mala byt pohodlna, ked ich chcem mat doma.Je to viac starosti a menej casu pre seba.Dcera je sikovna mam pocit, ze v skolke upada ma 4,5 r.Tym, ze sme mali vzdy viac casu venovali sme sa jej vela.Pozerala som video zo skolky co nam davaju na FB deti nevedeli dni po sebe, ake je rocne obdobie ona je rozumovo uz ako skolacka a zaujimaju ju uplne ine veci.Plus je ich v triede 18 aj dieta s PAS je mi jasne, ze ucitelka nema vela casu.Sme u sestry na vikend mala je uz zase chora bola v skolke 10 dni mam viac casu premyslat co nam vlastne skolka dava.Ak by som vcera nenasla clanok o Prednej a ich domacej skole nemam chrobaka v hlave.

autor
30. okt 2022

@derdia a to sa mi prave paci.Vstanu kedy chcu, netreba sa ponahlat.15 r sme s muzom budovali, aby sme nemuseli byt cele dni v praci a potom mi bude niekto cudzi cele dni s detmi

lucia147852
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janushka_t
30. okt 2022

Článok som čítala, pôsobí to veľmi príjemne, ale myslím, že to riadne zjednodušila. A oni to majú lahšie aj kvôli prostrediu (príroda blízko), aj kvôli tomu, že sú obaja hudobníci a minimálne v tej hudbe ich môžu vzdelávať na profesionálnej úrovni. Či to bude chlapcom stačiť neviem. Čo keď budú chcieť pracovať ako informatici?

lucia147852
30. okt 2022

@aaadkaaa to sa mýliš. Domáca skola je omnoho rýchlejšia ako denne učenie v škole. Nedá sa to porovnať s tým “vzdelávaním” cez covid. Poznám rodinu čo má takto obe deti a majú zvládnuté za týždeň čo deti v škole za mesiac. Žijú si aktívne svoj život.

bimbambim
30. okt 2022

Dcéra má kamošku z Džuda ich rodičia detí do školy nedali .Megi je taká stará ako moja dcéra 10 ročná potom je tuším tretiak a posledný je ešte mrna co má cca rok aj pól.Maju aktivity poobede tréningy atď Ale kto sa s nimi učí netuším pravdepodobne mamina a v ktorej škole sú nahlásene tiež netuším

nika11103
30. okt 2022

A potom “mi” bude niekto cudzi cely deň s deťmi … to myslíš autorka ako toho pól dňa učiteľka v škôlke alebo škole ? Nie si náhodou na tie deti až príliš chorobne naviazaná ? Skôr tu sa mi zdá problém nie ?

derdia
30. okt 2022

No spravte si ako chcete, ako uznate za vhodne. Je to na vas. Hlavne nech stw spokojna vy.

h2o2
30. okt 2022

Podľa mňa ste strašne premotivovani a nič Vám nie je dobré...

diewcatqoo
30. okt 2022

Pises, ze mas inteligentne dieta a bojis sa, ze v skole/skolke bude upadat. My mame nadpriemerne inteligentne dieta (zatial nemame vyluceneho ani aspergera) a chodi normalne do skolky, pretoze si myslime, ze my s manzelom mu nedokazeme dat to, co mu da kolektiv.
Tiez nemame standardny rezim, pracujeme obaja z domu, teoreticky by sme ho mohli mat na domacom vzdelavani, no syn chodi do klasickej statnej skolky. Urovnou vedomosti a zmyslania je niekde inde ako zvysok (od 3,5 rokov plynule cita a pise a ovlada vela inych veci), ale potrebuje kolektiv a kamaratov. So skolkou sme spokojni, ucitelky vedia o jeho intelekte a venuju sa mu inym sposobom. Skolka synovi mimoriadne prospela, najma co sa tyka socialnych vazieb a to je to, co chceme, aby v skolke rozvijal. Teraz je predskolak a premyslame nad vyberom zakladnej skoly. O domacom vyucovani neuvazujeme, pretoze dieta potrebuje kamaratov a potrebuje sa naucit fungovat v kolektive.
Nemaj predsudky, ze vsetky skolky a skoly su zle, ze tvojmu dietatu tam budu ublizovat alebo tam bude stradat. Je potrebne spravne vybrat.