Dcéru v nultom ročníku nebaví pexesománia

susik77
17. feb 2014

Ahojte, mala ma poruchu pozornosti a vyvojovu dysfaziu- tu ma uz kompenzovanu. Z tychto dovodov sme sa rozhodli pre odklad. Doporucili nam nulty rocnik, aj preto, ze uz nebola hrava a bavilo ju ucenie. Od septembra urobila obrovske pokroky, vraj jej ide velmi dobre pocitanie, grafomotorika, rada kresli a vyraba, naucila sa sama citat. Mame ale problem s druzinou, kde takmer kazdy den sutazia v pexese. Dceru to vobec nebavi, stale prehrava. Tlacia na nas, ze s nou musime doma cvicit pexeso. Nam sa to zda zbytocne a smiesne. Ved ked s nou robime cvicenia na zrakovu percepciu, urobi ich rychlo a super. V skole a v druzine nam zase oponuju, ze ma strasne zlu zrakovu percepciu, ze vraj preto, ze obcas pise zrkadlovo. Co si o tom myslite? Ako by ste komunikovali so skolou? Mne pride, ze ked je inak sikovna a chytra, neni dolezite aby hrala dobre pexeso...

mimla
17. feb 2014

Stavím sa, že Leonardo da Vinci, ktorý tiež občas písal zrkadlovo, tiež nehral pexeso. A ako si všetci teraz myslíme, že to bol génius. Aj mne by sa to zdalo zbytočné a smiešne. Ako to vlastne prebieha? Dievčatko tu si sadneš a nepohneš sa kým neodorháš tri partie pexesa? Stavím sa, že existujú aj iné hry s podobnou schopnosťou. A ským hrá to pexeso? Možno jej nevyhovuje partner do hry.

monhla
17. feb 2014

Keď ju pexeso nebaví, nech ho nehrá. Sú aj iné aktivitky na precvičovanie zrakovej percepcie.
Ja tiež nemám moc rada pexeso /lebo často prehrávam /a predsa žijem. Dokonca som zvládla nielen ZŠ a SŠ, dokonca mi na vysokej dali červený diplom bez jedinej partičky pexesa 😀
P.S. Skús ísť za družinárkou, nech na dcérenku netlačí. Neverím, že je tam jediná, ktorá to pexeso nemusí. Viem, že detičky sa často nadchnú pre jednu hru a sú schopné ju hrať aj pár mesiacov, ale hádam to nie je povinné. Myslím, že keď si bude napr. kresliť, tak pani družinárka nemôže protestovať. A možno ju nadchne iná stolová hra a pritiahne i iné deti.

susik77
autor
17. feb 2014

Ahojte, manzel mi hovori, ze pani druzinatka je bez fantazie a mic ine nevie vymysliet. Ja som kupila pre ne v piatok pexeso pre usi a strasne to obidvr dcery bavi a prave tato starsia vyhrava. Ja myslim, ze ako je dominantna, tak ju to dost demotivuje, ze prehrava a ani sa nesnazi. Ale pride mi chore, ze to hraju kazdy den a k tomu sutazne. Inak@monhla: my s manzelom prave tiez mame obidvaja narocne vysoke skoly - a tiez nas pexeso nebavi a pride nam to trapne a smiesne. Ako jedine, co ma trapi- ze z toho nulteho rocniku jej budu davat posudok do skoly...

mimla
17. feb 2014

@susik77 My sme zase v škole stále dokola hrali "stratila sa pionerska šatka", iná družinárka zase dokola chcela hrať "meno mesto zviera vec" a ešte sme mali jednu, pri tej sme museli povinne hrať "uhádni remeslo". Chvíľu som v družine aj pracovala. takže: plat je mizerný, sem tam na vychovávateľky voľakto nahučí, niektorí si ich mýlia s bútľavými vŕbami a niektorí oteckovia, radšej ani nebudem rozvádzať. Nie je to ľahká robota ak sa robí dobre, aj keď nevyzerá. To neospravedlňujem, ale premýšľam, či tej vašej vychovávateľke už nevyhorelo a nemá na háku. A pexeso je taká hra, kde sa sedí na zadku, vnútri, v lavici, najlepšie potichu. To môže byť trošku pohodlné pre tú vychovávateľku. Zvlášť počas daždivých dní, kedy je kolegyňa chorá a ona má dvojnásobok rozbesnených detí triede. Ale jedna vec je umožniť deťom hrať pexeso a druhá vec je nútiť deti hrať pexeso. Na druhej strane nechať dcéru strečkovať, pretože nevyhráva tiež nie je práve zdravé. V živote prichádzajú aj prehry. A niekedy niekoľko za sebou.

susik77
autor
17. feb 2014

@mimla : presne ako pises, tiez som uvazovala, ze mozno jej tie prehry aj prospeju. A je aj pravda, ze tej druzinarke sa moc pracovat nechce. Manzel dceru parkrat vyzdvyhovsl poobede z druziny a hovoril, ze ona si za stolom citala a decka sa bez dozoru blaznili...na druhej strane mi pride blbe nutit dceru do sutaze v pexese kazdy den ked ma poruchu pozornosti. Ja myslim, ze to je hlavny problem...dostava lieky na sustredenie a som rada, ked udrzi pozornost doobeda v skole. Pri tom pexese poobede podla mna uz uplne lieta pozornostou...uvazujem dohodnut sa aby nemusela sutazit, hrat moze, to jej prospeje, samozrejme. Pripadnr kupim nejaku inu hru do druziny🙂