Ahojte, mala ma poruchu pozornosti a vyvojovu dysfaziu- tu ma uz kompenzovanu. Z tychto dovodov sme sa rozhodli pre odklad. Doporucili nam nulty rocnik, aj preto, ze uz nebola hrava a bavilo ju ucenie. Od septembra urobila obrovske pokroky, vraj jej ide velmi dobre pocitanie, grafomotorika, rada kresli a vyraba, naucila sa sama citat. Mame ale problem s druzinou, kde takmer kazdy den sutazia v pexese. Dceru to vobec nebavi, stale prehrava. Tlacia na nas, ze s nou musime doma cvicit pexeso. Nam sa to zda zbytocne a smiesne. Ved ked s nou robime cvicenia na zrakovu percepciu, urobi ich rychlo a super. V skole a v druzine nam zase oponuju, ze ma strasne zlu zrakovu percepciu, ze vraj preto, ze obcas pise zrkadlovo. Co si o tom myslite? Ako by ste komunikovali so skolou? Mne pride, ze ked je inak sikovna a chytra, neni dolezite aby hrala dobre pexeso...
Keď ju pexeso nebaví, nech ho nehrá. Sú aj iné aktivitky na precvičovanie zrakovej percepcie.
Ja tiež nemám moc rada pexeso /lebo často prehrávam /a predsa žijem. Dokonca som zvládla nielen ZŠ a SŠ, dokonca mi na vysokej dali červený diplom bez jedinej partičky pexesa 😀
P.S. Skús ísť za družinárkou, nech na dcérenku netlačí. Neverím, že je tam jediná, ktorá to pexeso nemusí. Viem, že detičky sa často nadchnú pre jednu hru a sú schopné ju hrať aj pár mesiacov, ale hádam to nie je povinné. Myslím, že keď si bude napr. kresliť, tak pani družinárka nemôže protestovať. A možno ju nadchne iná stolová hra a pritiahne i iné deti.
Ahojte, manzel mi hovori, ze pani druzinatka je bez fantazie a mic ine nevie vymysliet. Ja som kupila pre ne v piatok pexeso pre usi a strasne to obidvr dcery bavi a prave tato starsia vyhrava. Ja myslim, ze ako je dominantna, tak ju to dost demotivuje, ze prehrava a ani sa nesnazi. Ale pride mi chore, ze to hraju kazdy den a k tomu sutazne. Inak@monhla: my s manzelom prave tiez mame obidvaja narocne vysoke skoly - a tiez nas pexeso nebavi a pride nam to trapne a smiesne. Ako jedine, co ma trapi- ze z toho nulteho rocniku jej budu davat posudok do skoly...
@susik77 My sme zase v škole stále dokola hrali "stratila sa pionerska šatka", iná družinárka zase dokola chcela hrať "meno mesto zviera vec" a ešte sme mali jednu, pri tej sme museli povinne hrať "uhádni remeslo". Chvíľu som v družine aj pracovala. takže: plat je mizerný, sem tam na vychovávateľky voľakto nahučí, niektorí si ich mýlia s bútľavými vŕbami a niektorí oteckovia, radšej ani nebudem rozvádzať. Nie je to ľahká robota ak sa robí dobre, aj keď nevyzerá. To neospravedlňujem, ale premýšľam, či tej vašej vychovávateľke už nevyhorelo a nemá na háku. A pexeso je taká hra, kde sa sedí na zadku, vnútri, v lavici, najlepšie potichu. To môže byť trošku pohodlné pre tú vychovávateľku. Zvlášť počas daždivých dní, kedy je kolegyňa chorá a ona má dvojnásobok rozbesnených detí triede. Ale jedna vec je umožniť deťom hrať pexeso a druhá vec je nútiť deti hrať pexeso. Na druhej strane nechať dcéru strečkovať, pretože nevyhráva tiež nie je práve zdravé. V živote prichádzajú aj prehry. A niekedy niekoľko za sebou.
@mimla : presne ako pises, tiez som uvazovala, ze mozno jej tie prehry aj prospeju. A je aj pravda, ze tej druzinarke sa moc pracovat nechce. Manzel dceru parkrat vyzdvyhovsl poobede z druziny a hovoril, ze ona si za stolom citala a decka sa bez dozoru blaznili...na druhej strane mi pride blbe nutit dceru do sutaze v pexese kazdy den ked ma poruchu pozornosti. Ja myslim, ze to je hlavny problem...dostava lieky na sustredenie a som rada, ked udrzi pozornost doobeda v skole. Pri tom pexese poobede podla mna uz uplne lieta pozornostou...uvazujem dohodnut sa aby nemusela sutazit, hrat moze, to jej prospeje, samozrejme. Pripadnr kupim nejaku inu hru do druziny🙂
Stavím sa, že Leonardo da Vinci, ktorý tiež občas písal zrkadlovo, tiež nehral pexeso. A ako si všetci teraz myslíme, že to bol génius. Aj mne by sa to zdalo zbytočné a smiešne. Ako to vlastne prebieha? Dievčatko tu si sadneš a nepohneš sa kým neodorháš tri partie pexesa? Stavím sa, že existujú aj iné hry s podobnou schopnosťou. A ským hrá to pexeso? Možno jej nevyhovuje partner do hry.