Dať, či nedať septembrovú slečnu skôr do školy?

lujza123
13. jan 2015

Tak riešime dilemu, či dať malú do školy už tento rok. 6 rokov bude mať až v polke septembra. V škôlke im robili testy a malej vyšlo že: dieťa primerane spôsobilé školskej dochádzky. Že je aktívna, smelá, so záujmom o úlohy, dobre pochopila inštrukcie, dobrá znalosť geometrických tvarov, čísel, dobrá slovná zásoba, jediné nedostatky mala v kreslení (nekreslí správny počet nôh u zvierat, krk u ludí atd)...Myslím že mentálne na tú školu bude mať, pozná písmená, prečíta jednoduché slová, počíta odpočítava čísla do 20, vie dni v týždni, mesiace v roku atd. Bavia ju hry kde môže počítat ako človeče, vela krát si sama od seba si píše a počíta príklady, prípadne píše listy s jednoduchými slovíčkami čo si pamatá (mená atd).
To je všetko fajn, akurát sa obávam toho či zapadne v triede a či nebude šikanovaná. Je menšej postavy, predsa len ten rok oproti niektorím deťom môže byť poznať napríklad na telesnej. Je jedináčik, síce sme veľa s inými deťmi, ale predsa len dieťa čo ma 2 starších súrodencov si vie viac vydobiť svoje v kolektíve starších detí, vie sa aj ubrániť v prípade bitky. A samozrejme aj moja lenivosť, predsa len so školákom sa treba učiť, už sú tam povinnosti

Pýtala som sa známych čo dali deti skôr/neskôr do školy alebo to zažili sami a je som ešte nerozhodnejšia. Niektorý dali skôr a bolo to poznať v nejakej 7 -8 triede kedy to dieta bolo ešte strašne detské, hravé oproti spolužiakom. Prípadne bolo také hravé, detské v 1 triede. Alebo opačný prípad kedy dali neskôr a dieťa sa nudilo, učivo dávno vedelo a tak robilo zlobu, spolužiaci o hlavu menší tak im robilo zle, vyrušovalo. Ja teraz fakt neviem, zápis do školy je už o týždeň

eeffka
13. jan 2015

chod na zapis a opytaj sa uciteliek, oni ti najlepsie povedia. Nie je nic horsie ako nechat dieta v skolke ktore je mentalne na vyssej urovni

pribinak
13. jan 2015

Teraz je cas depistazi, robia sa testy skolskej zrelosti, tam ti psychologicka ci spec pedagog povie lepsie ci ju dat, alebo pockat a nechat ju este rok sa hrat
Alebo sa objednaj sama na testy skol zrelosti, robia to v CPPP-ckach

andrejka1974
13. jan 2015

moja mala 24.9.2014 6 rokov do skoly pojde az teraz, ale v skolke mala kamaratku narodenu tiez 24.9. 2014 cize uplne rovnako a dali ju do skoly a dari sa jej velmi, len pozor budes musiet postupit s malou podrobne testy, nie len tie v skolke a ked ti tam povedia, ze moze ist do skoly tak ju dat budes moct

martinella1
13. jan 2015

Ahoj. V prvom rade ti chcem povedať niečo z mojej skúsenosti. Učím už pár rokov a mala som už všelijaké detí, aj také, čo do školy prišli skôr, aj tie, čo šli rok neskôr. Ak sa rozhodneš dať dieťa neskôr, nič mu neujde. Ale je svätá pravda, že ak je mentálne na úrovni spôsobilej prvého ročníka, tak neváhaj a daj do školy. Moja staršia dcéra je narodená v druhej poloici augusta. Tiež som zvažovala a rozhodla som sa aj po rade s pscyhológom. My sme dcérku dali do školy. Je štvrtáčka a zatiaľ nevidím, že by sa líšila od rovesníkov. Je primerane hravá veku. V triede majú dokonca ešte hravejšie detí a sú staršie Ona je najmladšia z triedy a vôbec to nevidieť.
A teraz ešte jeden prípad. Mám kolegyňu, ktorá má dcéru septembrovú a rozhodla sa, že ju dá do školy o rok neskôr. Teraz už je na strednej, no i napriek tomu, že bola v triede najstaršia, keďže šla neskôr, bola večným dieťaťom. Ostatné spolužiačky už chodievali von, na pizzu, na ihrisko a pod., len ona bola taká mamina "cicka"....ako sa hovorí. Ešte aj keď trebalo niečo vybaviť, musela bežať jej mama, mala som z nej pocit, že je utiahnutá, hanblivá....Takže podľa mňa to nieje vcelku len vec obdobia nástupu do školy. Úlohu tu zohráva viac faktorov.
Ak si presvedčená, že malá školu zvládne, zvláda základné veci a dokonca aj v škôlke potvrdili, že je schopná nástupu, tak ju daj.....ty ju predsa poznáš najlepšie.
My sme našu dali a nebol jediný deň, kedy by som ľutovala....prajem veľa síl pri rozhodovaní a správnu voľbu.

jamelia
13. jan 2015

Tak ja som sa narodila 31.08. o 23.50 🙂 a nasi ma dali do skoly - bola som vzdy najmladsia v triede a nemozem povedat, ze by mi to nejako uskodilo. Nosila som same jednotky 🙂 co sa tyka zakladnej, nemusela som sa nejako specialne pripravovat, dokonca som hned od prvej triedy chodila na umelecku skolu - hrala som na akordeone - z vlastnej iniciativy, potom od tretej triedy som chodila do jazykovky na nemcinu a od siestej triedy na anglictinu 🙂 Dokonca som musela dochadzat do skoly kazdy den autobusom a na "hudobnu" a jazyky som chodila zasa inam. Kedysi sme boli ako deti samostatnejsie ako tie nase teraz. Tym sa nechcem chvalit, lebo teraz neviem z jazykov ani "ceknut" a na harmonike som nehrala od nastupu na strednu skolu 🙂 len som tym chcela povedat, ze tym, ze som isla do skoly skor, nic som nestratila, ani o nic neprisla. Ale kazde dieta je ine. Skor by som sa obavala toho, ze keby som davala dieta do skoly o rok neskor, ci by sa tam "nenudilo", kedze bude starsie ako rovesnici. Ale tiez budem o rok riesit to iste, kedze aj moja dcera je augustova 🙂

mawka
13. jan 2015

u nas boli v skolke dnes, tiez som zvedava a tiez mam dilemu, no necham si poradit od psychologicky. nasa je narodena 3.9. a navrh otestovat ju vysiel od uciteliek. nevie nikto povedat ako sa javi, ci ano, ci nie. resp. logopedicka hovori ze ano, mohla by ist, moj ex velmi chce, aby isla, ja a nasi sme na vazkach, ucitelkam sa zda na rovnakej urovni deti, ktore su napriklad junove a su riadne predskolaci, mala sa do skoly pyta aj sama. je aj motivovana starsim surodencom. ked porovnam prvorodeneho a ju, je to rozdiel. on bol skutocne hravy, nemal ziadneho tahuna, aj ked vedomosti mal habadej. len teda pozornost otrasna. ako keby som videla seba a brata. mna tiez pri nom zaujimala skola skor, aj som citala pred nastupom do skoly, pretoze som sa hravala na skolu, ked on si robil doma ulohy a tak. takze aj na tomto nieco bude podla mna. a dalsia vec, mala je kus baby, ona uz teraz medzi predskolakmi posobi ako druhacka a teda nic moc, lebo deti to akosi komentuju a kopec ludi sa jej pyta: Ty uz chodis do skoly, ze? A do ktorej triedy?... a my kukame ako puk a vysvetlujeme, ze sak ale mala teraz 5 rokov, no nic moc. dalsia vec, ze teraz je aj tak s predskolakmi a ide ich tempom a keby sa mala vratit nazad do skolky, tak bude mat to iste, co mala tento rok=nuda a brzda spat. preto by som radsej uvitala nulty rocnik, ktory tu otvaraju, ale aj tam mozu ist len deti, ktore neboli uspesne na zapise. takze tak ci tak asi budeme ziadat o predcasne, aby sla k zapisu a aby mohla ist do nulteho rocnika. aj ked je nad limit len 3 dni. ale myslim si, ze ten nulty rocnik je idealne riesenie, nie to uz skolka, ale este ani tak velmi skola, cize nieco medzi tym. uz sa tolko nebude len hrat, bude mat "skolske" povinnosti, ale nebude to taky nasup ako v prvej triede. uvidim po dnesku, co povie psychologicka.

womankc
13. jan 2015

no dajte si urobiť testy školskej zrelosti na pedagogicko psychologickej poradni , presne uvidíte , či by boli možné problémy ,a lebo nie. Tie testu sú fakt dobré. Ja mám dcérku 4.8. , dala som si urobiť testy a teda presne bolo vidieť , že je nezrelá ešte a dala som ju do 0. ročníka a teraz som maximálne spokojná a doporučila by som to každému.

kazunomiya
13. jan 2015

Na zapis ist mozete, za to nic nedate, aj tak vas nemozu prijat bez suhlasneho vyjadrenia z poradne. Potom si date spravit na jar testy skolskej zrelosti, preberiete to s psychologmi a mozete sa rozhodnut. O nic este nejde 🙂 Niektori rodicia sa rozhodnu potom este pockat z praktickych dovodov (napr. ked maju dalsie mensie deti) a niektori dieta do skoly daju. Ked vas skola prijme, este to neznamena, ze tam aj musite ist. druha vec je, ze musite riesit skolku, takze tam si skuste zabezpecit miesto, v najhorsom tam uz nepojde.
Dnes je velmi bezne, ze deti maju odklad, alebo ze idu skor. Prihliada sa totiz viac na to, kedy su na skolu naozaj zrele. V skutocnosti na nicom inom nezalezi. Preto odporucam poriadne skonzultovat s odbornikmi.

tova
14. jan 2015

na tvojom mieste by som ju dala az o rok tak, ako ma byt podla veku. ak by sla teraz bude mat 6 a niektore deti ktore isli o rok neskor mozu mat uz aj 8r. Predlz jej detstvo, uzite si vylety, nepovinne vstavania do skoly, lebo ked skonci strednu bude jedno ci je rok skor alebo neskor. Je lepsie ked sa v treide bude citit medzi starsimi, rozumnejsimi, lahsie sa jej bude ucit.

erickatt
14. jan 2015

No ja by som nedavala. Predsa teraz. jej to ide a potom nebude stihat? Na isto si ju daj vysetrit aj sama, ak chces poznam super psychokigicku, je to v tt to neni sveta kraj od vas. Syn tak konci. Devinu v skole im robili testy ale ja som to riesila aj sukromne , ze aku strednu

sigma510
14. jan 2015

Ja som šla o rok skôr a v pohode, mesiac som mala v škole iba 5 rôčkov 🙂 Nijako mi to neuškodilo, chvíľu mi trvalo zaradiť sa do kolektívu, asi prvý polrok a potom už fajn. S učivom problém nebol, nikto ma nešikanoval a ani nič podobné.

sampo
14. jan 2015

Moja je tiez septembrova, ale do skoly ju davat nejdem. Testy v skolke sme zmeskali (bola chora), v porovnani s inymi detmi, co uz idu na zapis, by kludne mohla aj ona, ale myslim, ze jej nic neujde 🙂 nech si este uzije taku tu skolkarsku "slobodu"

jajka71
15. jan 2015

neter mala 6 "na Mariu", a do skoly isla az ked mala takmer 7, svagrina je pritom ucitelka na prvom stupni ZS a predsa sa rozhodla dat neterku do skoly neskor a myslim, ze o nic neprisla, mladsia neterka je oktobrova a myslim, ze zvoli rovnaky postup, aj ked uz v tomto pripade ide o to, ze jej aj "zle roky vychadzaju"🙂

kikavikika
1. feb 2015

ja neviem ale podla mňa nech si uziva škôlku čo najdlhšie 🙂 😉

sheila2004
1. feb 2015

Ja som rozhodne za predĺženie detstva. Moja mala je narodená 31.augusta a išla do školy zrelá, vyhrana a spokojná. všetkému chápala a dosahuje veľmi dobre výsledky