Hladala som so švagrinou najvhodnejiu školu pre jej prvačika mojho synovca a jednym z kriterii kvalitý školy sme hodnotili uspešnosť školy v monitore, s hrôzou sme zistili, že niektoré školy drzo klamu rodičov na svojich stránkach a práve školy , ktoré dosahuju hlboko podpriemerne vysledky si na stranke školy v kolonke uspechy hrdo pišu , že dosiahli nadpriemerné vysledky. Ked klamú v tomto ako im možno veriť, že neklamú aj v dalšich veciach. Je to absolutne neseriozne rodičov považovať za stado volov, ktorí si v dnešnej dobe internetu nevedia zistiť pravdu o svojej škole a daju sa takto sprosto oklamať ako male deti.Nieje to nijak sankcionovane a v ramci boja o žiaka je dovolene všetko aj klamstvo. Rodičia pravdu o vysledkoch svojej školy sa dozviete na NUCEM: :testovanie 9. Nedajte sa sprosto oklamať...
dik za tip 🙂
Dobrý den, ano je to výborná pomôcka, ale predsa... Hľadáte školu pre svojho prvacika. Testovanie sa uskutočňuje až v 9.tej triede a to je dost dlhá doba aj na zmeny v štruktúre školy, zapajanie sa do rôznych aktivít a pod. Ak škola tvrdí, že ma dobre výsledky, nemusi ist len o monitoring deviatakov. Treba si všímať účasti napr. na mestských, krajskych alebo celoštátnych aktivitách. Ako uspeli deti ich školy, kde sa zapájajú, a tak viete približne určiť ci nieco s deťmi škola robí a aké su jej umiestnenia. Myslím že NUCEM je fajn, ale pre rodiča prvacika, trošku zavádzajúci. Aj nás syn nastupoval tento rok do prvej triedy a hľadali sme vhodnú skolu, ale určite sme sa nespoliehali na NUCEM. Ide v prvom rade o zaradenie sa prvacika do školy, co je podstatný krok v jeho živote. Preto treba zisťovať co najviac o pedagogovi, ktorý ho bude vychovavat, skoro v rovnakom pomere ako vy doma. Takže my sme sice zohladnili výsledky monitoru, ale spokojnosť, láska a príjemné prostredie školy bolo smerodajné.
V podstate s napísaným suhlasím, okrem vysledkov monitora treba brať do uvahy aj osobnosť, láskavosť, kvalitu pedagoga , ktorý dieťa bude mať na starosťi, totiž aj na výborných školách sa môže najsť čierna ovca, ktorá sa len vezie na výsledkoch ostatných kolegov a ked má protekčné zazemie zo strany riaditela alebo zriadovatela, tak, je ju dostať zo školy velmi ťažko, ale ja si myslím, že kolektivny tlak rodičov zmôže veľa. Inak monitor odráža aj kvalitu žiakov, na škole kde su romovia alebo iní žiaci z nepodnetneho prostredia, grázli a drzí žiaci nedosiahne dobrý vysledok monitora ani ten najláskavejši a najkvalitnejší pedagog a v takom kolektive žiakov by ste svoje dieťa určite nechceli mať...
A myslite, ze tie monitory su na vsetkych skolach poctive? Niektore skoly aby mali dobre vysledky a mohli sa nimi pochvalit svojim ziakom nasepkavaju...Skor by som dala na odporucania od znamych a zistila si, aki su tam ucitelia, ako s detmi pracuju, ako k nim pristupuju, ako komunikuju s rodicmi, ci maju internetovu ziacku knizku, ci sa da s triednym kedykolvek skontaktovat, c skola kontaktuje rodica v pripade problemov, alebo az ked je neskoro...Na monitor by som sa vykaslala.
Neviem ako je to na dedinách a iných mestách, ale tu v meste Košice si chodia učitelia z jedného obvodu, kde vzájomne zvádzajú boj o žiaka navzajom na školy ako dozor na monitor v triedach,Vzťahy medzi školami sú velmi napáte ,počula som ,že v rámci boja o žiaka sa robia aj räzne nečisté praktiky,ako získať žiaka na svoju školu.Verte, že každú nezrovnalosť a podvodné praktiky v rámci písania monitoru by učitelia v z konkurenčných škol okamžite nahlasili a to s velkou radosťou. Na konci monitora totiž dozorkonajuce učitelky z konkurenčných škôl píšu zapisnicu o priebehu monitora, kde maju nahlasiť všetky nedosta tky a porušenia priebehu regulernosti monitora.Mám niekolko priateliek učiteliek , tak viem ako to prebieha. Samozrejme neviem, či aj inde je to tak prisne sledované, tam kde nie je konkurencia...
Ja som mala svojich synov na škole s vynikajucimi vysledkami a sú to úspešní mladí ludia. Jeden študuje na vysokej škole v Dánsku , obaja ovládajú slovom i písmom niekolko svetových ja zykov,,ale ked niekto chce dať svoje dieta medz i ľudí bez buducnosti, myslím, že sa to na dieťati môže kruto podpísať, prostredie formuje, aj negativne vzory priťahujú....
@katastrofan super pomocka. hned som kontrolovala. v nasej skole nastastie neklamali🙂