Dá sa požiadať o zaradenie prváka do triedy s kamarátom?

h2
24. júl 2017

Ahojte dievčatá, môj syn pôjde od septembra do školy. Spolu s ním pôjde aj väčšina detí z ich škôlky, ale aj deti z iných dedín. Celkovo budú otvárať 3 triedy prváčikov. Syn mal v škôlke veľmi dobrého kamaráta, ktorý pôjde s ním aj do školy, poznáme sa aj s jeho rodičmi, navštevujeme sa a viackrát sme si hovorili, že by bolo super, keby boli spolu v triede, mohli by sedieť spolu v lavici, keby bol jeden chorý, druhý by mu nosil úlohy atď. Chlapci majú veľa spoločného, sú si aj vekovo blízki, môj syn je narodený začiatkom augusta, kamarát koncom júla, obaja sú menší a chudší, budú zrejme patriť k najmladším a najmenším v triede, hlavne ak vezmem do úvahy, koľko detí má dnes odklad, takže budú mať aj spolužiakov, starších o rok a viac. Ale k veci: Zvažujem, že napíšem riaditeľke školy mail, v ktorom ju poprosím, aby dala chlapcov spolu do triedy. Myslíte, že mám šancu na úspech? Bola by som veľmi rada, ak by sa vyjadrila nejaká mamička učiteľka, či sa to takto robí, či sa na to prihliada, alebo nie. Možno si poviete, že veď nech napíšem a uvidím, ale rozmýšľala som aj nad tým, že by ich v takom prípade mohli aj naschvál rozdeliť (niečo ako: Keď sú taká zohratá dvojka, určite budú viac vyrušovať...). Takže čo mi radíte? Nechať to na náhodu? Napísať a dúfať, že vyhovejú a keď nie, vyčítať si, že ich možno rozdelili kvôli tomu? (Napríklad v škôlke, kam chodili, nám riaditeľka hneď na prvom rodičovskom povedala, že deti rozdeľuje do tried podľa veku a nemôže prihliadať na nejaké kamarátstva, tak nech o to rodičia nežiadajú.)

alex49
24. júl 2017

za opýtanie nič nedáš, ja som sedela s najlepšou kamoškou, ale potom sme vyrušovali, tak nás rozsadili

h2
autor
24. júl 2017

@alex49 No, veď práve to, že ak sa neopýtam, máme šancu 1:3, ale ak sa opýtam a na našej škole toto nerobievajú, mohli by ich rozdeliť naschvál.

evittam
24. júl 2017

@h2 U nas pri zápise bola v papieroch co som vypisovala otazka ci chceme aby bol syn s niekym v triede a ak ano tak napisat meno...

amigad
24. júl 2017

Nemal by to byť vôbec problém, no dobré by bolo to vyriešiť pred septembrom - aspoň posledný augustový týždeň.

fokuska
24. júl 2017

@h2 Pokial viem, tak deti sa do tried delia hned po zapise - teda ked uz su vybrate deti, ktore su prijate, tak su rovno podelene do tried. Ale nemusi to tak fungovat vsade.

dada1252
24. júl 2017

dobrý deň, moja ide tiež do prvej triedy a nás sa pri zápise opýtali s kým by chcela chodiť do školy. Tento rok v našej škôlke v malej dedinke ide do školy spolu 6 detí a keďže je ich len tak málo, tak sme si vyžiadali, aby ich dali všetkých spolu. A nám vždy vyhovejú. Aj minulý rok to tak bolo.
Za opýtanie nič nedáš, ale myslím si, že ak je dobrá riaditeľka, tak vyhovie. Pekný deň

fokuska
24. júl 2017

@amigad To je uz velmi neskoro.

@h2 Napis cim skor, neviem, aky pristup k mailom ma riaditel/ka teraz pocas prazdnin. Posledny tyzden alebo 2 tyzdne na konci augusta uz ucitelia nastupuju do prace a chystaju triedy atd - robia sa vtedy aj vsetky papierovacky, uz maju zoznamy deti vo svojej triede, vypisuju si podla toho triednu knihu a plno dalsich dokumentov.

25daniela
24. júl 2017

Ja som hned pri zapise jedneho z dietata hned napisala, ze ma byt v triede s kamoskou a su spolu v triede, prave koli tomu, ze som mala kontakt s tou mamickou a ak som potrebovala ulohy, mala som sa na koho obratit a deti sa kamaratili.
Nechapem, kto by mal co z toho, ze by ich nedali spolu, ak to deti chcu..

25daniela
24. júl 2017

A hlavne nech napise taku ziadost aj mamicka toho druheho chlapceka.

h2
autor
24. júl 2017

Nás sa pri zápise nikto na toto nepýtal, ani v tlačivách taká otázka nebola. Netuším, či sú deti už podelené do tried, ktosi mi tuším hovoril, že sa to delí až koncom augusta, ale už si tým nie som istá. Chcela som napísať teraz (dnes-zajtra).

rosabella
24. júl 2017

Zoznamy žiakov sa definitívne nahlasujú k 15.septembru. Dovtedy je možné robiť zmeny v triedach, pokiaľ tomu nebránia prevádzkové a organizačné dôvody.

h2
autor
24. júl 2017

@rosabella Ďakujem, to si ma potešila, už som si myslela, že som to prešvihla. 🙂

deti95060810
24. júl 2017

to si už mala oznámiť pri zápise....ale ničto, ešte aj teraz sa to dá....Ak nemajú v ZŠ dovolenku....Ak áno, tak tam nacupitaj koncom augusta a požiadaj riaditeľku o zaradenie detí do jednej triedy....Možno že kvôli synovi prehodia do druhej tr. niekoho iného, ale kým sa ešte nechodí do školy....

traktor
24. júl 2017

byvam na dedine..a u nas je zauzivane, ze deti, ktore koncia spolu vskôlke , tak su potom spolu aj v prvom rocniku, kedze su aj z jednej dediny / skolu mame v druhej dedine/..najdi si cislo a zavolaj

h2
autor
24. júl 2017

@traktor Aj my sme na dedine, naša dedina má 2 časti, čiže sú tu aj dve škôlky, administratívne je to síce jedna škôlka, ale sú 2, deti z nich sa navzájom nepoznajú. A ešte sa k nám do školy berú aj deti z 2 ďalších dedín.
Ďakujem všetkým za odpovede, skúsim večer napísať riaditeľke a mamičke kamaráta, nech napíše tiež a uvidíme. Dosť ste ma povzbudili, len škoda, že mi to nenapadlo skôr.

hettinka
24. júl 2017

u nás sa to tiež hlásilo pri zápise, podla mna skúsiť môžeš, dosť veľa rodičov si diktuje, s kým ich deti chcú byť v triede a aj s kým vyslovene byť nechcú. Ja som to nejako neriešila, respektíve, deti chodia do výberových tried, takže sa to už ani takto riešiť nedá. S kamošmi sa stretnú aj poobede.

Inak, je možné, že sa ti hned neozvú, do roboty sa nastupuje až koncom augusta, riaditelka možno o niečo skor, ale aj tak je pravdepodobne teraz na dovolenke.

ullala
24. júl 2017

zavolaj tam a spytaj sa, ci je to mozne. ak ano, potom im povedz meno kamosa 🙂

baboobchod
25. júl 2017

U nás to bolo tak, že zoznam detí (boli 2 prvácke triedy) sa zverejnil na webe koncom augusta. Tam som zbadala, že syn bude v triede so škôlkarskym "grázlom" a naopak, nebude v triede s najlepším kamarátom so škôlky. Napísala som riaditeľke e-mail kde som ju veľmi pekne poprosila či by nešlo ho presunúť do tej druhej triedy, hlavne kvôli tomu "grázlikovi" 🙂 a vyhovela mi 🙂

majulka0509
25. júl 2017

@h2 dá sa to. Moja kamarátka to riešila posledný augustový týždeň, ale opačne, nechcela, aby boli bratranci spolu v triede a nebol s tým žiadny problém.

mia121
25. júl 2017

samozrejme ze sa da, meno kamosa napises do tlaciva, kt.dostanes v skole pri vypisovaní papierov pred nastupom do skoly, ja som pisala...pani ucitelka nam to hned navrhla sama..

l3yla
25. júl 2017

@h2 určite to skús, ak napíše aj druhá mamička. Veď aj oni sú len ľudia, u nás sa na to prihliada 🙂

lululilien
25. júl 2017

Ja som takto napísala email riaditeľovi. Bolo by dobré ak by napísali email riaditeľke školy aj rodičia toho chlapčeka.

bodka70
25. júl 2017

ja som tak poprosila pri zápise dcéry na strednú školu (gymnázium), či by ju nemohli dať s kamarátkou do triedy a v pohode ju dali, sedia spolu v lavici a nie je s tým žiaden problém 🙂

katarinka289
23. okt 2019

@h2 my sme to ani neskusali. Nam riaditelka kazdy rok vopred povie, aby sa rodicia ani neunuvali, ze ich rozdeli podla jej uvazenia. Musi jej sediet rovnomernny pocet chlapcov a dievcat, sikovnejsi, slabsi a dokonca aj abecedne. Aby v jednej triede nebolo 6deti s priezviskom na A a v druhej 6deti na Z... atd atd

katarinka289
23. okt 2019

@baboobchod u nas je zoznam v ZŠ aj v MŠ tajny do prveho dna nastupu

veronikaszabova
23. okt 2019

@katarinka289 tema 2r stara 🙂