Dá sa dcéra ospravedlniť z takýchto hodín?

1. nov 2024

Ahojte, v škole budem toto riešiť hneď po prázdninách ale chcem sa spýtať možno máte niekto skúsenosť.
Dcéra je ôsmačka a tento rok nemajú v riadnom rozvrhu triednicku hodinu, na prvom rodičovskom nám bolo oznámené že raz za čas im učiteľka dopredu oznámi že v nejaký deň zostanú dlhšie a vyriešia triednicke veci.
Lenže pani učiteľka to zobrala vážne a triednicku mávajú často. Normálne vyučovanie im končí 12:30 alebo 13:20 podľa toho koľko majú hodín, ak majú triednicku končia 14:30 (akože dve vyučovacie hodiny) riešia sa tam ospravedlneňky, poznámky a potom si majú robiť úlohy. Môj problém je že dcéra hravá volejbal, je dosť dobrá, chodia na súťaže, majstrovstvá avšak nestíha sa dopraviť na tréning keď končia 14:30. Za mesiac október mali triednicke aj 3 krát do týždňa úplne o ničom, preberala tam s nimi monitor čo majú ešte rok čas, alebo dookola rieši chlapcov čo vymýšľajú, keby sa tam rieši niečo čo sa konrektne týka dcéry tak jasne nech tam zostava ale takto nám to len všetko komplikuje. Skončia 14:30, jej začína tréning 14:00 a cesta do mesta je 25 minút. Ak skončí o tej pol tretej najbližší autobus jej ide až 15:10, takže musím utekať z roboty aby som ju odviezla...ale kým prídeme tak tréning už hodinu prebieha. Od začiatku roka dcéra bola na týchto hodinách oslovená dva krát aj to len aby predložila ospravedlnenku. Myslíte že je možné ju nejako z týchto hodín ospravedlniť? Samozrejme ak by riešili niečo s ňou alebo niečo čo sa týka celej triedy určite by tam zostala, ale takto si tam dve hodiny píše úlohy a vymeškáva tréningy.

thirstymonk
1. nov 2024

Nerozumiem, prečo to riešiš tu na koňu a nie s danou učiteľkou, eventualne riaditeľkou...

Ale je to každopadne blbosť, že by trikrat do tyždňa bola dajaka imaginarna triednicka hodina, kde si osmaci maju písať úlohy, to čo sme v školskom klube na prvom stupni?

autor
1. nov 2024

@thirstymonk píšem to hneď na začiatku, v škole to budem riešiť hneď po prázdninách, pýtam sa či nemá niekto skúsenosť, keďže ospravedlneňky od rodiča na toto neplatia

pribinak
1. nov 2024

Syn chodí tiež na krúžok a v jeden sen nestíha ak by zostal v škole 8 hod
Tá posledná hodina je telocvik

Dali sme žiadosť riaditeľke, že má tréningy a nestíha. Nie je s tým žiadny problém. Vo vedľajšej triede sú ďalšie decka čo takto nechodia na telesnú

Doniesli sme potvrdenie zo športového klubu

thirstymonk
1. nov 2024

Nejaka triednicka hodina je čisto vymysel premotivovanej učiteľky, pokojne ich môže dcera vymeškavať a nemusi riešiť. Za to jej nemôže dať ani neospravedlnenu hodinu, lebo to nie je sučasťou študijneho planu. Keby bol k tomu nedajbože nejaký súd, učiteľka by nemala šancu.

pinkgirl
1. nov 2024

Trochu premotivovaná triedna 😉. U syna osmaka majú triednicku hodinu 1x za týždeň tento šk.rok, buď po vyučovaní alebo o 7.30 pred začiatkom vyučovania.
Keď potrebuje triedna riešiť niečo dôležité, tak cez edupage napíše oznam že žiada a maximálnu účasť.

nikoleta999
1. nov 2024

No, ak to má triedna riadne zaplatené, čo zrejme má, tak zrejme len umelo naťahuje hodiny :D Išla by som rovno s tým za riaditeľkou, nech je dcéra z týchto hodín ospravedlnená a možno si riaditeľka posvieti aj na učiteľku, či je potrebné takéto hodiny mávať tak často 🙂

kikaalex
1. nov 2024

Prosím ťa to osmacka končí o 12:30 ?

autor
1. nov 2024

@kikaalex áno, je to mala dedinská škola a vyučovanie začína 7:30

kikaalex
1. nov 2024

V pohode u nás začína vyučovanie o 7:35 takže mne syn konci 12:10 piatu hodinu ale je tretiak a nie je 5hodin na osmakov malo...

anesim
1. nov 2024

@thirstymonk u nas mame triednicku v rozvrhu, doteraz sme ju mavali 7. hodinu 1-2 x mesacne, a aj kontrolovali, ci naozaj bola, a teraz prvu hodinu v pondelok al utorok.

lubmar
1. nov 2024

Tieto hodiny nie su v rozvrhu,takze nie su povinne.Triednej by som cez edupage oznamila,ze v tom a tom dni ma dcera zaplateny trening a nezostane po vyucovani.A uz podla toho,ako sa triedna k tomu postavi by som to riesila dalej

anesim
1. nov 2024

@nikoleta999 triednicke hod sa nevykazuju, ani ked su normalne v rozvrhu, tak sa to nerata do uvazku.

autor
1. nov 2024

@kikaalex majú 6 a 7 hodín, neviem odkiaľ si zobrala že 5

autor
1. nov 2024

@lubmar práveže na toto mi bolo povedané že ja ju ospravedlniť nemôžem lebo sa rozoberajú triedne veci

nikoleta999
1. nov 2024

@anesim Tak potom je riadne preemotivovana alebo sa jej zrejme nechce domov :D

nikiki29
1. nov 2024

Kto povedal, že ju nemôžeš ospravedlniť ty? Učiteľka? Ja by som to riešila priamo cez riaditeľa a keď to bude potrebné, tak aj oficiálnou žiadosťou.

lubmar
1. nov 2024

Nie je co odpravedlnovat,nakolko ucast nie je povinna, to je akoby dobra vola,ze tam decka zostanu,bohuzial triedna nic nezmoze,keby tam nesla.Druha vec je ta,ze si moze na nu zasadnut,preto treba jednat slusne, nech da ucitelke ospravedlnenku na zaciatku hodiny a dohodne sa s nou,ze hned potom odide na trening,voci tomu ucitelka predsa nemoze namietat.

januska12323
1. nov 2024

Triednicka hodina 3 krát do týždňa? Neviem aký bordel by museli robiť aby to malo zmysel. Napíš triednej a ak si to bude obhajovať aj riaditeľke.

kacena4
1. nov 2024

ak ju ma normalne v rozvrhu je povinna a treba ospravedlnovat. ak ju nema v rozvrhu nie je to povinna hodina a moze odist skor. pokial viem tak sa zmenil predpis ze deti nemaju povinne triednicke hodiny v rozvrhu su mimo neho, nasa ma napr. kazdy stvrtok 20 min pred zaciatkom skoly niekto chodi pravidelnie iny nie. treba si to vydiskutovat s triednou popr. vedenim

slavomira236
1. nov 2024

Moj je 5tak a ked ma 7hodin 3*do tyzdna konci 14:30

anjelicek26
1. nov 2024

Tak ono trening o 14tej je v tom veku je neskutocne skoro... drviva vacsina skol ma vyuku + cesta na trening podstatne dlhsie a nemaju sancu to stihat... vydiskutuj si to s trenerom, nemyslim, ze ste jediny, co maju problem...

autor
1. nov 2024

@slavomira236
1. hodina 07:30 - 08:15 prestávka 5 minút
2. hodina 08:20 - 09:05 prestávka 15 minút
3. hodina 09:20- 10:05 prestávka 5 minút
4. hodina 10:10 - 10:55 prestávka 5 minút
5. hodina 11:00- 11:45 prestávka 5 minút
6. hodina 11:50 - 12:30 prestávka 45 minút
7. hodina 12:35 - 13:20
U nás je takýto rozvrh

@anjelicek26 čas tréningu je úplne v poriadku a nikto nemá problém. Všetky deti skončia v škole do 13:45. Čas sme si odsúhlasili na začiatku sezóny.

any_soj
2. nov 2024

Ja mám zatiaľ drobcov, ale spravila by som ako radi
@lubmar - vtedy a vtedy nezostane PO vyučovaní. Učiteľka nemôže určovať tvojmu dieťaťu program PO vyučovaní.

any_soj
2. nov 2024

A mimo tému, ale to mávajú deti teraz takto prestávky v škole? My sme mali už neviem či 10 či 15 min desiatovu a potom 20min "veľkú". Pamätám si, že cez 5min sme stihli akurát tak nachystať pomôcky, prípadne vycikať. Ešte ak učiteľ neodišiel presne so zvonenim, tak aj to bol problém. Neviem si predstaviť nemať okrem desiatovej aspoň ešte 10 minútovú prestávku. Keďže cez hodiny sa len sedí, tak to hlavne tie pohybovejsie deti musia mať riadne ťažké.

letfenixa
2. nov 2024

Triednicka hodina je mimo rozvrh a stačí ju mať 1x mesačne.

evkamotka
2. nov 2024

Kolegynin syn sportuje v klube a pravidelne nestiha raz tyzdenne poslednu hodinu (telesna). A nemali prob ospravedlnit ho, no vyriesili to v skole na dlhodobej baze, nenosi kazdy raz ospravedlnenku. Je piatak

ibrunova
2. nov 2024

U nás bývala triednická hodina vždy prvú hodinu v pondelok. Je fajn ju mať, lebo niekedy treba veci riešiť, aj výchovné, aj preventívne, aj neformálna hodina s triednym. Divím sa tomu znevažovaniu triednickej hodiny.
Ale k veci - tiež by som hodila pokec s triednou, či sa nedá ju dať na inokedy, alebo poprosiť o dlhodobé ospravedlnenie, kľudne aj cestou písomnej žiadosti.

thirstymonk
2. nov 2024

Alebo pouvažuj nad individualnym študijnym planom.

nikaeli
2. nov 2024

Dcéra je tretiačka na SŠ. Triednicku majú podľa potreby vždy v utorok ráno o siedmej pred vyučovaním. Skôr ako riešiť, či tam musí byť, by som požiadala učiteľku o iný deň, inú hodinu. Keby mala vtedy napr. matematiku, tak čo? tiež by si riešila, že nestíha na tréning? rozvrh hodín sa môže zmeniť aj počas roka 🤷🏻‍♀️

autor
2. nov 2024

@nikaeli nie keby ma matematiku tak by som to neriešila. Ide o to že je to dve hodiny po vyučovaní, nevedia o nej dopredu a píšu si tam úlohy...keby je potrebné aby tam sedela tak tam sedí a zmení sa jej čas tréningu, preradí sa do inej skupiny, lenže takto tam sedí zbytočne. Keby je hodina v rozvrhu tiež nič nepoviem ale nieje