Comenia script

mirkarose
21. okt 2023

Dobry vecer. Prosim Vas aky mate nazor na to, ze deti sa neucia vobec pisanu abecedu? Ja som z toho v soku.

kaia
21. okt 2023

@mirkarose, moje deti chodia do školy, ktorá učí iba Comenius Script a nevidím v tom problém. Písané je pre nich ľahké, vedia sa to naučiť aj samé, keď chcú.

mamatroch
21. okt 2023

@mirkarose podla mna to je super. Uprimne nepoznam ziadneho dospeleho, co pouziva pisane pismo.
Aj vsetky formulare na uradoch: piste tlacenym pismom 🤷
S commenia script alebo s tlacenym je pismo citatelnejsie aj u deti, co maju s upravou problem (mam taky exemplar doma, zial CS sa na nasej skole neuci... A tak pise dcera pisanym a kolkokrat ani sama po sebe nevie precitat 🤔)

lahela
22. okt 2023

Mám doma dve gymnazistky, ktoré píšu len takto a nikdy nebol problém, akurát na občianskom majú divný podpis 😃

hlinka77
22. okt 2023

@mirkarose Prví dvaja synovia sa učili klasicky- písaným písmom, dosť sme sa trápili. Najmladší píše commenia scriptom a super. Naučil sa rýchlo, tú ruku má takú ľahšiu pri písaní.

kleopatra114
22. okt 2023

U nás sa učí normálne pisanym a aj ja pisem pisanym písmom

katka0123
22. okt 2023

@mirkarose Comenia script na skolach je moj sen. Zial ani jedno z deti ho nemalo. No same na neho prirodzene presli, a som rada, ze ucitelia im to toleruju uz na ZS. Vidim v nom vela vyhod - univerzalnost v zahranici, vyplnanie formularov, citatelnost, rychlost pisania... Doba sa meni. Nemusime pisat ako za Marie Terezie 🙂 Bud v klude. Pozri na dospelych. Drviva vacsina slovakov pise kadeako, mame divoky rukopis. Velke pisane S, Z, Y, X, V, F by mnohi ani neveseli napisat 🙂))

kacena4
22. okt 2023

comenia script je pisana abeceda, nie tlacena, je to nespojene pisane pismo. zisti si kolko dospelakov v tvojom okoli pise pisanym pismom.... toto ako keby vyhral prvu cenu do buducna.

diuska86
22. okt 2023

@mirkarose moje deti chodia do skoly kde sa ucia pisat len CS a chvalim si to

simsalabim
22. okt 2023

Je to super, podla mna by mali takto fungovat vsetky skoly. Pisane pismo je dnes uz prekonane. Malokto v dospelosti takto pise, v zapadnej Europe sa uz destrocia pise podobnym typom pisma. Deti sa pismo naucia lahsie ako pisane a mozu sa venovat inym veciam.

luuubik
22. okt 2023

Výborná vec, kiežby sa to už stalo univerzálnou normou.

tana85
22. okt 2023

dcera sa uci na sj klasiku pisane, ale s comenia pisu na aj s lektormi z britanie. pisane pismo vnimam aj ako trening jemnej motoriky, ucitelka nehodnotila estetiku

katka0123
22. okt 2023

@luuubik a kiezby vsetky pani ucitelky pochopili, ze toto je trend, ze je to rukou pisane pismo, a pod.

vanilkovazmrzka
22. okt 2023

Ani neviem ze taketo pismo oficialne existuje a uci sa 😄 ale pisem tak roky rokuce… minule som skusala pisat pisanym, lebo som mala pocit, ze to je rychlejsi sposob, ale uz to skoro ani neviem 🫣

mirkarose
autor
22. okt 2023

No neviem si predstavit ako sa budu tie deti podpisovat. Ja pisem cely zivot pisanym a aj moj vnuk , ked som sa ho pytala ako pisu spoluziaci povedal, ze pisanym a to je stredoskolak! A co ak sa tato forma vyucovania nebude moct pouzivat? Znova sa prejde na klasiku? Co bude potom s tymito detmi?

mimaan
22. okt 2023

@mirkarose Čo bude s týmito deťmi??? Čo by s nimi malo byť?
Nehnevaj sa, ale moja dcéra sa po 1.ročníku, kedy sa učili CS, naučila cez letné prázdniny sama od seba písané písmo, lebo chcela 🙂 A vie písať aj CS aj písaným.
Používanie CS nerobí z detí negramotných ľudí. Tak, ako sa vedia naučiť cudzie jazyky, matematické a chemické vzorce, tak sa naučia aj CS. CS má obrovské výhody pre dyslektikov, dysgrafikov, deti s problémami učenia, ktorých je veľa.

katka0123
22. okt 2023

@mirkarose haha, to akoze anglicania, americania a mnohe ine narody sa nevedia podpisat, lebo maju comenia script? Ts ts ts, esteze maju najprestiznejsie univerzity a vedecke centra 🙂))) Co len bude z takych deti?? 🙂)))

simsalabim
22. okt 2023

@mirkarose moj synovec sa pisane pismo naucil za par dni az v 4. triede. A je tu 🤷‍♀️ Dokonca studuje na VS… Tvoj nazor vnimam ako obhajobu niecoho stareho… mozno toto iste si myslel nejaky German, ked sa prestalo pisat svabachom. Co myslis, ako sa asi podpisuje pol Europy, ked sa neucia pisane pismo? Hm?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
canany
22. okt 2023

Moja je druhacka a tiez ma comenia script, nebola som a stale nie som z toho nadsena. Takze nie si sama, som az prekvapena kolke su s tym v pohode..
Ja pisem pisanym, lebo tak viem rychlejsie napisat, ked som v casovej tiesni, tlacenym len ked potrebujem, aby to niekto po mne precital.
Mam na toto cele svoj nazor, sa tu musime opicit po druhych, za chvilu uz nebude ani Slovensko.
To ako keby teraz Rusi zabudli na azbuku a zmenili na latinku, ved ju pouziva polka sveta, tak preco by sa nemohli opicit aj oni po druhych a prisli o svoju identitu.
Vykapeme ako narod

narayan
22. okt 2023

... prepáč, ale v ktorom storočí žiješ??... mimochodom ja som vyberala školu práve preto, lebo sa tam píše CS.

simsalabim
22. okt 2023

@canany tak ja neviem, nie je prave spiatocnicke odolavat tomu, co sa osvedcilo inde? Comenia je lahko citatelne aj naucitelne pismo pre vsetkych. Vacsina ludi pisane pismo prestava pouzivat na prelome ZS a SS - minimalne nahradza niektore pismena…

katka0123
23. okt 2023

@canany pisane pismo nema s narodnou identitou nic spolocne 🙂 NIC. Posem nim a som papierovo aj srdcom slovenka. Aj pisane pismo sa vyvijalo, bolo umelo normovane.

beronsche
23. okt 2023

@mirkarose naozaj toto vnimas Ako zasadny problem, ze Ako sa budu deti podpisovat? Videla si, Ako sa podpisuju mnohi dospeli? Zvycajne sa to precitat neda.. 🤪

Inak, nech ti vnuk ukaze to pisane, ktorym na strednej pisu.. Len, aby to nebolo prave to pisane nespojene pismo, ktore ta tak sokovalo..

canany
23. okt 2023

@katka0123 skoda ze toto nezistime o par generacii dalej, ako sa budu citit srdcom aj papierovo buduci "slovaci"

beronsche
23. okt 2023

@canany to ako sa budu citit, ale pramalo zalezi od toho, akym pismom budu pisat...

beronsche
23. okt 2023

Ake smutne, ze sa vzdy potvrdzuje, ze jednou z prekazok (nie jedinou) napredovania skolstva su aj rodicia..

beronsche
23. okt 2023

Docitavam vsetky prispevky a pozeram, ze niektore prispievatelky nevedia, co to vlastne comenia script je.
To nie je ziadne tlacene pismo. Je to pisane nespojite. Cize to, cim pise drviva vacsina dospelych.

Osobne som nikdy nevidela, aby niekto v dospelosti pisal vylucne pisanym spojitym pismom, skor je to bud nespojite alebo ich kombinacia.
Tie, co vravite, ze pisete pisanym spojitym, ako vyzera vase velke S, T, U, L?

hiro
23. okt 2023

Takze u nas starsi ma Comeniu a mladsi standardne pisane. A ja neviem. Synovia aj jeden aj druhy pisu skrabopisom, jeden horsie ako druhy, riadok neriadok a raz kone inokedy trpaslici... Podla mna im pomoze az to ked budu pisat na pocitaci 🙂 Myslim ze je to sumafuk akym pismom sa ucia pisat.

katka0123
23. okt 2023

@canany to ako sa budu citit buduce generacie slovakov, zalezi od inych veci, ako ci pisu pisanym spojitym alebo nespojitym pismom 🙂 Bude to o ekonomike, politike, zivotnom prostredi, technilogickej vyspelosti a pod. Svet sa meni. Nemam rada tieto narodniarske reci. A spajat to s pismom je absurdne. Dufam, ze z mojich deti vyrastaju hlavne dobri ludia, hoci pisu comenia scriptom 🙂