Čo robiť v prípade šikanovania spolužiakov na škole?

63
16. okt 2019

Dobrý deň chcela by som poprosiť o radu ako sa dá postupovať keď spolužiaci šikanujú a nedajú si dohovoriť a škola to nijak nerieši dá sa niečo riešiť podaním sťažnosti na školu poraďte mi lebo už je to moc čo sa robí na škole.

andrea_82
16. okt 2019

@63 napis oficialnu staznost do skoly listom, pripadne ked nebudu riesit, obrat sa na skolsku inspekciu.

maryann8
16. okt 2019

@63 na políciu,je to trestný čin

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2019

@63 Bola si za triednou? Lebo postup by mal byt taky, ze najskor triedna, ak ta nekona, tak potom riaditelka, ak ani ta, tak potom inspekcia.

63
autor
16. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl bola som už dávnejšie za riaditeľku aj učiteľ o Tom vie a nikdo nerieši a dnes dokonca im spolužiak prepichli bycikel obydvom kolesá a to už je moc.a kde je školská inšpekcia prosim vás dakujem

kacena4
16. okt 2019

v prvom rade v skole sa da zvolat vychovna komisia moze ju zvolat skola ale aj ziadat o jej zvolanie rodic ak ma problem kde sa spise aky problem je a co presne chcete riesit a v akom termine ziadate o napravu a o aku napravu chodte pripraveny a ziadajte v presnych bodoch co chcete, nie je staznost tym sa nic nevyriesi. vo vychovnej komisii mozete ziadat ten a ten ma problem s nasim dietatom stalo sa to v ten a ten den boli tam taky a taky svedkovia ak viac dni tak dokladovat viac dni, ziadame aby sa to viac neopakovalo a ako to mieni riesit skola napr. zavola si rodicov do skoly danych deti a bude to riesit s nimi, v skole mozu spravit seriu prednasok na temu sikana, kamaratstva.... (nie jednu, ale ziadajte viac), ak sa to deje cez prestavky tak dozor posilnit v triede, ak na zachodoch tak pravidelne navstevy ucitelov tam ak v satni tak dozor aj tam... nepises co a kde tak neviem poradit a po nejakom case cca 3 mesiace znova sa stretnutie a vyhodnotit co spravila skola a kam ste sa posunuli vy popr deti ktore sikanuju... ale samozrejme vopred tomusi byt dokazane nemozu byt krivo obvineni!

judar
16. okt 2019

@63 na policiu treba...dostanu zapis do registra trestov

zabunkazblnk
16. okt 2019

#63
@andrea_82 presne taky by mal postup byt..Len verim ze skola odmietne pochybenie ,Skolska inspekci neurobi nic kontrola vsetko OK....Chod za triednou za riaditelom/riaditelkou hlavne verejne nech mas svedkov ,za triednymi deti ktore ho sikanuju zavolaj rodicov na spolocny pohovor so skoly....A nedaj sa zlomit ze sa to nebude opakovat a vsetko sa vyriesi..Daj im par dni a ked nic podaj trestne oznamenie na skolu za podporu sikany a udaj aj rodicov deti aj na policiu aj na Socialnu kuratelnu deti kde jednoducho povies ze zanedbavaju mravnu vychovu dietata a ziadas o presetrenie socialnych pomerov..A ozaj rozsir po socialnych sietach skolu ale nepis presne mena triednych a deti iba krstne meno a prve pismeno priezviska...to som spravila ja a mame pokoj...Vela sil

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2019

@63 Tu si najdi, kde mas najblizsie.
https://www.ssiba.sk/Default.aspx?text=g&id=14&...

Ja by som sa vsak este znovu, ale pisomne, obratila na skolu.

deti95060810
16. okt 2019

v dnešných časoch asi na každej škole majú problém so šikanou...

sisulia
16. okt 2019

Tak teraz je to tak, ze to je fakt asi vsade, proste na kazdej skole v kazdej triede sa najdu deti, teda nejaka skupinka, ktora ma potrebu vsetko komentovat alebo nebodaj to pride ak bitke. Skusit sa mozno skontakovat s rodicmi tych deti a riesit to vsetci spolu

xxxkatka
17. okt 2019

@63 asi by som zvolila postup pisomne upovedomit riaditela a triedneho ucitela a ziadat odstranenie problemu. Do listu by som uviedla aj termin dokedy si prosim vyjadrenie (staci max tyzden a doln na seba aj t.c.) a ak ho nedostanem vec posuvam vyssie. Ak nepomoze smer zriadovatel - teda veduci oddelenia skolstva pod ktoru skola patri. Opät pisomne a s terminom. Ak nic statna skolska inspekcia s dokladmi, ze dve dane institucie nereagovali resp. problem sa neodstranil. Ak opät nic trestne oznamenie. Kazdu instituciu by som oboznamila s tym, ze ak nebudu konat budem nutena podat trestne oznamenie resp. riesit to medializaciou. S dietatom vyhladaj skolskeho psychooga alebo CPPaP ad1 budes mat dokaz ad2 s dietatom treba pracovat, aby sa nestal obetou sikany aj v inom kolektive a aby tuto psychicku zataz, ktoru momentalne ma zvladlo.

renab
17. okt 2019

Jednoznacne policia, mam to za sebou a riaditel az potom zacal jednat, ked prisli do skoly.

kirakira
18. okt 2019

a neskušala si to riešit s rodičmi tych deti vieš pohrozit policiou,nahradou škody ak škola nerieši nič dala by som deti do inej školy

lilitela
21. okt 2019

Aj mna by zaujimalo, ci ste to riesili najprv s rodicmi, alebo priamo s detmi, ktore sikanuju.... az potom uradne; a taktiez, ci ste nemali podozrenie, ze ci vase deti vnimaju situaciu objektivne - ako, samozrejme, prepichnute gumy, roztrhnuta bunda, pripadne podliate oko, tam uz dokazy netreba, ale pokial ide o slovnu sikanu - vedeli ste objektivne rozlisit, ci nejde len o "bezne" hasterenie medzi detmi?

63
autor
21. okt 2019

@lilitela z rodičmi sa to riešiť nedá to sú moc namyslený rodičia aj deti za deťmi som bola už viac krát utekali predomnou a potom sa na druhý deň posmievali v škole dcérky že či si myslí že oni sa má boja a bola som v škole za zástupkyňu riaditeľky lebo zas pani riaditeľka tam nebola a že náhrada škody sa nedá že to sa nedá dokázať že kto to spravil a ešte to že to není len raz zahadzuju jej papuče na štátny ráno príde do školy a má ich inde a musí ich hľadať v triede sa vysmievajú vymislaju si a podobne.

lilitela
22. okt 2019

@63 Katastrofa... hlavne to prve, co si napisala, ze pred tebou utekaju a na druhy den sa vyskieraju dietatu, ze sa neboja. Nulovy respekt.