Náš syn dostal do 4.ročníka novú triednu učiteľku, ktorá učila možno 1.rok, vrátila sa totiž z materskej po 8 rokoch. Začiatkom januára sme už ich vzájomný vzťah riešili cez školskú psychologičku. Chlapec odmietal chodiť do školy, veľmi často plakal, zhoršil sa mu prospech. Najprv sme mu neverili. Situáciu som začala riešiť až potom, ako mi pani učiteľka do očí povedala, že po nástupe nášho syna z maródky, keď jej odovzdal ospravedlnenku, že je nepripravený, mu obratom dala individuálne písať 3 písomky. O pomoc som požiadala školskú psychologičku. Išlo totiž aj o zle spočítané body v písomkách, neuznané správne odpovede (aj exaktné z matematiky) a vôbec zasadnutosť na žiaka, ktorou sa učiteľka vôbec netajila. Zdalo sa, že zásah psychologičky pomohol. Syn sa ukľudnil a prospech sa mu rapídne zlepšil. V máji sa situácia zasa začala opakovať. Povedali sme si, že vydržíme, nebudeme sa hádať a riešiť učiteľku, lebo v piatom ročníku sa triedna zmení. Urobili sme chybu. Syn nám doniesol na vysvedčení trojku zo slovenčiny napriek tomu, že priemer známok mal 1,8 a žiadne vymeškané hodiny za 2.polrok. Psychickú traumu dieťaťa, ktoré si po celý školský rok vytrpelo útoky učiteľky až to zavŕšila svojvoľne zhoršenou známkou si neviete predstaviť. Nechceli sme ho ešte zaťažovať a kaziť mu prázdniny komisionálnymi skúškami. Napísali sme do školy sťažnosť a žiadosť o vysvetlenie p. riaditeľa. Predpokladám, že sa p. učiteľky zastane a bude sa snažiť kopnúť problém pod policu. Tu už ale nejde o známku. Tu ide o to, že ak sa to p. učiteľke prepečie, nájde si ďalšie obete medzi novými žiakmi. Moja otázka teda je - mám právo ako rodič žiadať inšpekciu školstva (alebo inú inštitúciu) o preverenie spôsobilosti učiteľky vykonávať svoju profesiu? Na základe čoho? Alebo môžem požadovať niečo iné? Cieľom je, aby si táto učiteľka uvedomila, že nemôže jednať z pozície moci a psychicky ubližovať deťom, ktoré sa jej nepáčia.
Určite by som sa obrátila na školskú krajsku inšpekciu, dala správu od škôl.psychologicky a na tie skúšky by som pristúpila
podnet na inspekciu by som dala urcite -prilozila by som prefoteny posudok od psychologicky... ale nac stresovat dieta skuskami- je to podla mna zbytocnost- znamky zo 4. rocnika vam nikde neidu, ani na prihlasku na strednu skolu a pre maleho by to bola len dalsia trauma...
mam syna s AS slovencinarka mu netolerovala ulavy ,ktore boli skole odporucane z daneho predmetu ako od psychiatra,psychologa ,ale aj od specialneho pedagoga... otvorila som si usta ,skolu navstevila aj psychologicka a pani riaditelka to vobec neriesila...podnet bol dany na krajsku inspekciu-skola mi sice poslala pisomne ospravedlnenie aj prislub napravy...ale riesila som to zmenou skoly-syn sa uz danej ucitelky bal... a do skoly chodil s revom a strachom... nova skola nam len prospela misko v 6.rocniku bol vyznamenany mal 3 dvojky
úprimne? nechala by som to plávať.syna už učiť nebude/ak som dobre pochopila/ celé dianie pred ním neutajíš a v škole bude mať nálepku-to je ten,čo má rodičov sťažovateľov
akú známku mal z koncoročnej písomky?
Fuha. Oficialne sa sťažovať môžte - riediteľovi, školskej inšpekcii a kade - tade. Otazne je čo tym sledujete a čo môžete dosiahnuť a či to bude stáť zato. Len si predstvtavte "výsluchy " syna cudzími čo a ako bolo ako sa dialo apod. ho budu ešte viacej traumatizovať a prehlbovať jeho negat. zažitky, aby napokon si nevybudoval celkovo odpor ku škole 😒 😒
Mne to pride ako šikana a tá sa ťažko dokazuje. Vždy to ostane maximálne pri podozrení. Rodičov ktorých poznam a mali podobne veci so školou to riešili prestupom na inú školu.
Synovi buďte oporou a hlavne s ním hovorte. Držím palce 🙂
Sama som matka dvoch detí - dcérka má 8 r. a syn 6 r. a dokážem si predstaviť, čo ste asi museli zažiť ...máte môj obdiv... v dnešnej dobe vás ľudia podozrievajú z toho, že ste zaujatí voči pedagógom, ak vyjadríte nesúhlas s hodnotením svojich detí t.j. postavíte sa za to svoje dieťa... alebo za to, že ste nič neurobili, že ste mali konať ... sťažovať sa ...aj na lampárni ...
skrátka v tomto sa fakt rodič musí rozhodnúť sám ... najhoršie je, že tým svojím rozhodnutím môže ovplyvniť pôsobenie svojho potomka v danej škole... a to v tom negatívnom zmysle ...
ja som síce dosť rázna, snažím sa veci riešiť a málokedy mi záleží, čo si kto o tom myslí ... ale asi by som to už na vašom mieste neriešila ... naozaj si váš syn dosť vytrpel... (vlastná skúsenosť s tým, ak si niekto na vás v škole zasadne ... môj brácho čistý jednotkár na ZŠ, dostal v 8. ročníku sólovú 2 ...na polrku ...z telesnej 😠 ...vtedy sa to započítavalo do priemeru a na strednú školu musel robiť príjimačky ...neskutočné ... a pritom bol futbalista od 4 triedy-čiže športovec ... skrátka učiteľka si potrebovala niečo dokázať a nepohli ňou ani príhovory triednej a zástupcu riaditeľa, nieto ešte mojich rodičov, takže ...veľmi dobre viem o čom je reč...a ja som to zažila na strednej v 1. ročníku ...ešte teraz ma zamrazí, keď si na to pomyslím...) ... ja by som sa skôr obávala, či to "šikanovanie" nebude pokračovať a či náhodou na poradaách pedagogického zboru svojím "názorom" na vášho syna nenainfikuje nejakých ďaľších pedagógov...toto by trápilo mňa ...
sorry, asi som vám moc neporadila ... aspoň vám držím palce, aby ste už nič také nemuseli riešiť ...
Obrovska skoda ze tato krajina pripustila, aby nove generacie formovala banda zakomplexovanych podpriemernych a casto psychicky chorych ludi (=absolventov pedagogickej fakulty), cest malej mensine vynimiek (=idealistov, ktori ucia aj ked by mohli robit nieco ine).
to je vyslovene zla zakomplexovana zena, my sme mali taku na vyske, co vyhadzovala ludi zo skoly, lebo nespravili skusku az sa nejaki dobraci dohodli ze si ju pockaju pred domom, hodili na nu plachut a zmlatili ju. asi 3 mesiace bola PN
zial sikana je presiaknuta vo vsetkych sferach spolocnosti, vacsinou ak sa to vas bytostne netyka sa vsetci budu tvarit ze nevidia zlo, zlo neexistuje, a drzia hubu a krok, zial cim viac sa v tom budete rypat tym horsie pre vas :( urcite vas to trapi, vam plne rozumiem, ale obavam sa ze nepochodite, skor by som si tu zensku zavolala niekde do kaviarne na kavu a povedala jej z mosta do prosta co si o nej myslim, vacsina takychto agresorov je hodne zakomplexovana, riesi nejake problemy, pripadne ma doma nieco podobne a takto si to vybija, ten moment prekvapenia ju mozno zaskoci, zamerne pisem ze mimo skoly, aby vas nemohla zazalovat za utok na verejneho cinitela
nedokazem pochopit ako sa niekto moze odbavovat na malych detoch, co sa prakticky nemozu branit, ale moc je opojna a obavam sa ze v tej triede ju nema kto kontrolovat...
ak ste si istí že problém je v učiteľke, skúste osloviť aj ostatných rodičov, či nemajú ich deti podobné skúsenosti aj napr. v nižších ročníkoch ak tam p. uč. učí a sťažujte sa spoločne. Ak sa vás nájde viac riešte, píšte, sťažujte sa, to že ste sa zjednotili a postupujete spoločne je 90% úspechu.
Ahoj, moji rodičia toto isté riešili s mojou sestrou, ešte na základnej škole. Podľa učiteľky bola neschopná s poruchou správania a sústredenia. Sestra je dnes dospelá hovorí len dvoma jazykmi a študuje v zahraničí.
Otec vtedy skrátka učiteľku chytil pod krk a bolo vybavené. S riaditeľom sa nedalo v škole vládla stará garda. Psychologička zhodnotila, že dieťa bolo vystavené šikane zo strany učiteľky. Bolo to cca 14 rokov dozadu ale viem, že to riešili cez okres vtedy.
Nezabudnem však na moju sestru, ktorá ju pred rokom keď bola doma stretla. Učiteľka stará a ruku v sádre a sestra: Jaaaj to ste vy kvôli ktorej som sa v 8mich rokoch znova začala v noci pocikávať? Mrzí ma že máte zlomenú len ruku a nie aj nohu
Synovi buďte oporou a hlavne s ním hovorte. Držím palce a daj vedieť čo ste poriešili