Čo máte radi na rodičovskom združení?

20. sep 2022

Ahojte, som nová p.učiteľka po VŠ, budúci týždeň ma čaká prvé RZ -5 ročník.
Prosím, poraďte mi z pozície rodiča *budem vďačná ak aj dobrá duša kolegyňa učiteľka si nájde čas*
Čo dá RZ áno a čo nie.....ďakujem

uriva
20. sep 2022

Ja by som ti rada poradila, lenže akosi nerozumiem otázke. Som v pozícii aj-aj (dokonca som robila rodičko 5. ročník pár rôčkov vzad), takže ti rada poradím. Ale chceš vedieť, že: čo preberať na rodičku, čoho sa (ne)obávať zo strany rodičov/učiteľa, aká bude účasť a či ho vôbec robiť, ako si pripraviť osnovu a čo povedať...?

autor
20. sep 2022

@uriva ďakujem

No evidentne som v strese 😏....no trebárs
Osnova, na čo nezabudnúť, ako dlho je optimálne aby trvalo

moni73
20. sep 2022

Ja ti len k stresu. Ked som sa na nejakych stretnutiach aj napr. rodicovskych ozyvala, bola som vcelku v strese, aj hlas sa mi zatriasol (mozno len preto, ze som sa ozyvala zvycajne v oripadoch, ked som bola v opozicii). Teraz stretnutia vediem a a v tejto pozicii nemam ziadny stres. Prajem, nech to mas podobne.

patka06
20. sep 2022

Trvať by malo max. hodinu.
Učiteľ by mal hovoriť vecne - nie dlho, oznámiť rodičom to čo sa týka žiakov aj školy, pokyny určite dostaneš od vedenia.
Dať priestor na diskusiu, ale zároveň, aby to nebol chaos, proste si ukočírovať rodičov, najmä tých premotivovaných.
Hlavne zachovaj pokoj, aby rodičia nevideli tvoju neistotu.

deti95060810
20. sep 2022

mám 4 deti a pri nich som už zažila rôzne rd. zdr.
Najradšej spomínam na učiteľku ktorá mala svoje deti v MŠ a domov sa viac menej ponáhľala.
Všetko mala vopred pripravené...
Na tabuľu napísala dôležité veci ktoré sa týkali celej tr... napr. 16.10. - zber papiera, 8,11, - kino
o každom žiakovi mala napísané konkr. veci - známky, chovanie...
na lavici mal každý rodič zošit z diktátov, Mat. ...
hlavne stručne, jasne a rýchlo...

uriva
20. sep 2022

Ako sa píše vyššie - nezdržovať sa vecami zbytočne, vecne a k téme, nerozobrať do detailov - ak sú nariadenia školy (školský poriadok alebo nejaké veci k príchodu/odchodu zo školy) tak prečítať. Ja som začala privítaním, potom poslala prezenčnú listinu a skontrolovala si na záver, či mi všetci podpísali (prípadne sa môžeš ešte opýtať), potom povedala, že si dáme nejaké všeobecné info a ak chce nejaký rodič osobne, tak po skončení rodičovského sa porozprávame o dieťati. Predniesla veci zo škol. poriadku - ak boli nejaké zmeny, resp. som vypichla to najdôležitejšie (pár bodov), možno povedala o triednom fonde, fungovaní školy či ŠKD/jedálni, nejakom všeobecnom správaní sa, že ten prechod zo 4. na 5. je celkom zaberák, že si musíme všetci zvyknúť, možno predniesla ak sú požiadavky od iných vyučujúcich či výlety, tak nejako v skratke, čo nás čaká (aspoň do I. polroka), prípadne povedala kontakty na mňa, ospravedlnenky či iné papierovačky vysvetlila, ako si predstavujem, Testovanie 5 môžeš povedať termín + ak sa naň budú nejako špeciálne pripravovať (zisti si u kolegov SJL a MAT). A potom by som dala priestor na diskusiu/otázky a koniec. A už len indi-vindi rozprava s daným rodičom ak čo o jeho dieťati. Ja som mala tak 15-20 minút na rodičko spoločné a potom ešte asi pol hoďka boli tí individualisti - nie všetci sa zastavili za mnou. A tam bacha pri tom indi - že možno niektorí rodičia budú chcieť rozprávať osamote, tak buď pošleš všetkých na chodbu a nech chodia dnuka po jednom, alebo ak im nevadí, že môžu zostať v triede - ešte toto by som sa opýtala, lebo niektorí rodičia možno nechcú riešiť pred ostatnými a pri katedre to aj tak počuješ po celej triede. A stres pošli do preč - to nevyzerá dobre nikdy. Ale, chápem, ťažko sa ho zbaviť. prípadne môžeš si na chvíľu zavolať aspoň na začiatok riaditeľa/zástupcu, bude to vyzerať tak dôveryhodnejšie a vážnejšie pred rodičmi, že sa zaujímajú - ale zas aby tebe to nerobilo väčší stres.

loliki
20. sep 2022

Máte spoločne celá trieda alebo individuálne Ak indiv., je dobré dohodnúť si čas, dať možnosť objednať sa na presný čas a vymedziť cca 10 min na 1 rodiča. Neznášam, keď treba stihnúť 3 triedy a všade sa čaká ako na banány voľakedy. Postojačky na chodbe, lebo v škole je asi málo stoličiek. 🙄 Učiteľ musí vedieť aj pochváliť až potom vysypať to zlé na žiaka. Informovať o potrebných plánovaných veciach, financie, sťažnosti iných učiteľov, a opýtať sa aj na názor rodiča, či je spokojný so všetkým.

mamaselu
21. sep 2022

Na rodicovskom vzdy plati a na stastie to ucitelky skusene uz poznaju, skratit ho na minimum. Takze v Septembri mam za sebou 3rodicovske, najdlhsie trvalo asi 40min., Aj to uz bolo vela, len sa riesila byrokracia.

euka210
21. sep 2022

To uz zacinaju rodicka?! 🤦‍♀️ ja mam 1r, 3r, 5r. Za mna jasne, strucne, rychlo.
U piataka chcem len spoznat ich ucitelku, aka je.
Privitanie, prezencku poslat po triede, a k veci co treba, ziadne vykecavacky.
Je sept....tu niet co riesit...ani prospech, max.klimu v triede aka je a ci sa nevyskytol nejaky problem. Ja si poplatky a terminy aj tak nepamatam, kedze mame modernu dobu, tak mne vyhovuje sprava na mess alebo edu ohladom toho.
Skor odpovede na otazky rodicov ked maju.
My mavame hromadne len na zac.roka, potom uz len ako konzultacne hodiny, kde skor mozem nieco prebrat s ucitelkou ohladom dietata...pred vsetkymi sa take neda, mne by to teda vadilo. Pocas covidu sme mali on line 15min.na jedneho, ale osobne mne viac toto pasuje.
Ak to das za pol hodky, ked fakt nic vazne netreba riesit, rodicia budu vdacni 😊...do hodiny urcite musis stihnut.
A k stresu...nic sa neboj...je to normalne...uz skusena ucitelka bola pri najstarsom v 1.roc prvy den v riadnom strese, bolo to na nej normalne vidno...teraz pri dalsom prvakovi bola celkom v pohode.
Prajem vela uspechov...tiez moji prvi ziaci boli piataci, ale len rok som ucila, ...toho roku uz skoncili VS 😊

martul
21. sep 2022

Môj syn nastupoval do 5 triedy a dostali novú učiteľku, absolventku. Bola velmi poctivá a precízna, po hodine sme mali chuť objednať si pizzu. Teraz je deviatak a pani učiteľka vie že školský poriadok treba ultra rýchlo prečítať len tie najdôležitejšie body, kedy prísť ráno najneskôr a zákaz používania mobilov .😅. Za 20 min bolo po rodičku

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mandzula
22. sep 2022

Hlavne nenaťahovať, nevatovať. Mali sme na prvom stupni triednu, ktorá vydržala mlieť 3 hodiny a nepovedala nič podatatné.

tropkica
22. sep 2022

Osobne ani nic. Hlavne to nejak zbytocne nenatahovat

althejka
22. sep 2022

ja som mala rada online rodicka. kava v ruke, sadnut si k tomu a nemusiet letiet tam a naspat.

mikadooo
22. sep 2022

Hlavne STRUČNE... My máme chlapa učiteľa a ten je parádny, do pol hodiny je celé rodičko hotové. Keď nevie, povie, že nevie a zistí a dá vedieť. Keď vie, tak dá stručnú a jasnú odpoveď. Nezamotá sa 10 minút v téme "Jožko potkol Janka", ale povie, že potom po rodičku sa pobavia s Jožkovými a Jankovými rodičmi. Proste, to, čo sa netýka viac ako polovice triedy, v triede so všetkými nerieši, ale osobitne s danými rodičmi po rodičku. Nerieši, čo si myslí, ako to asi bolo a nebolo. Proste keď nevie, povie, že nevie. Nepitve sa v detailoch, všetko vie vysvetliť jednou dvomi vetami, žiadne zbytočné omáčky. Akákoľvek žena, ktorá predtým aj potom bola (je - u druhej dcéry), tam je to vždy na hodinu až hodinu a pol... Lebo sa rieši, či naozaj nemôže byť pero pilot a učiteľka to chápe, ale bla bla, hneď 10 minút fuč kvôli jednej materi, ktorá je nešťastná z toho, že jej dieťa chce používať pilota. A tak podobne. Držím palce!!!

salome123
22. sep 2022

moje postrehy zo vcerajsieho RZ. Mlada p. ucitelka nam napisala na tabulu svoje tel. cislo so slovami: "davam vam svoje sukromne cislo, ale dufam, ze mi nebudete vyvolavat po veceroch, lebo tiez mam svoje sukromie" (chapem, co tym chcela povedat a suhlasim s nou, ale dalo sa to povedat aj profesionalnejsie🙂 ). a za druhe, ak niekto sleduje dezinfo & dezolat scenu, mal by si to nechat pre seba a nepodsuvat svoje nazory rodicom na RZ a nieto este detom.

eeffka
22. sep 2022

Detto hlavne STRUCNE,JASNE A UDERNE. Fakt nema nikto cas pocuvat ucitelku co sa rada vykecava. Kvoli tomu som 3. A 4. rocnik nechdila na rodicka ( 1.5-2hod o nicom), teraz 35min.

basska_b
22. sep 2022

Ja na odlahcenie - prednasajuci, taky starsi pan, na vysokej skole nam hovoril (ked sa spytal do plena nejaku otazku): "Len si trenujte ten nepritomny pohlad... zide sa vam na rodicovskom zdruzeni, inak sa stanete predsedom triednej samospravy" 😄

evkamotka
26. sep 2022

Pacilo by sa mi cele meno, kontakt na ucitelku a kde kedy ju viem zastihnut. Mozno si otvorena po dohode radsej konzulacii cez teams a nemusis byt dlho s prestojom v praci (ako napad), hore mamicka pise, ze jej to velmi vyhovovalo.
Mozno sa dotknut temy sikany, ze ti to nie je lahostajne a razne by si to riesila, nech sa neboja ta kontaktovat (fakt dvoma vetami ale na koniku su letanie o prekladani deti kvoli sikane lebo skola to neriesi a mna to ako rodica dost desi).

autor
26. sep 2022

Ďakujem každej jednej za odpovede, veľmi pomohlo 👍

anjeleukalyptusu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz