Čítanie druhákov

bjl0803
31. aug 2020

Ahojte mamičky ktorých detičky idú do druhej triedy .... Ako ste na tom s čítaním ? Ja neviem ja mám pocit že je to slabé ...dokonca dcérka keď začne čítať pred triedou a učiteľkou celá sa roztrase jak keby ide o život ....rozprávala som sa snou že prečo sa tak boji ...a ona že sa boji výsmechu ....myslíte že to je na psychológa ? ...trénovali sme čítanie aj cez leto ...ako zlepšila sa ale nieje to také rýchle ako vedia niektorí jej spolužiaci ...bojím sa už aj ja že sa jej zasmejú a bude to horšie a horšie že sa uzavrie

marci77
31. aug 2020

neviem poradit, ale skuste sa spytat v skupinke, ako su na tom ine deti, tam skor najdete mamicky s detmi v rovnakom veku ...a mozno aj s rovnakymi problemami
https://www.modrykonik.sk/group/10986/

bjl0803
autor
31. aug 2020

@marci77 ďakujem pekne

jana_eyre_2
31. aug 2020

Môj ide do tretej a stále číta škaredo.. snažím sa mu venovať, aby aj čítal zaujímavé texty, čítam aj ja s ním na striedačku.. ale jeho to proste nebaví ani za nič, ale potichu prečítal už pár strán dobrovoľne sám od seba.. teda rozdiel je len ten, že jemu to vôbec nevadí.. môj muž bol vraj taky istý.. má rád matematiku, písanie akceptuje ale čítanie nahlas je katastrofa aspoň pre mňa vášnivého čitateľa od mala.. vlastne poradiť neviem, asi jedine nejako zvyšovať sebavedomie dcerke že nie každý musí byť vo všetkom naj a je to tak dobre..

bjl0803
autor
31. aug 2020

@jana_eyre_2 no ale potom ďalšia vec ...škola .... Proste na môj vkus to moc prežívajú tam alebo ako by som to nazvala .....idú strašne rýchlo a majú fakt vysoké nároky .... Bojím sa že mi mala bude chytať za pomalé čítanie horšie známky ...nakoľko druháci čítajú na rýchlosť ...dosť choré podľa mňa ale riešiť druhu školu nechcem ...mala tu má kamarátov a ľúbi aj učiteľku len tie nároky nooo

tncka
31. aug 2020

@bjl0803 moja ide do 2hej triedy a tiez cita hrozne a teraz po prazdninach este horsie. Nechce sa jej a aj moja vina je, ze sme cez prazdniny stale niekde boli,vyletovali,zbierali zazitky a na skolu vykaslali,teraz ma to aj mrzi, ale uz to nedobehneme za par dni :-/

bjl0803
autor
31. aug 2020

@tncka no to už veru nie ....ako aj moje plány boli že sa budeme učiť aspoň trikrát za týždeň noooo čítali sme cca 15 krát za celé prázdniny

jana_eyre_2
31. aug 2020

@bjl0803 to už asi podľa učiteľa.. tiež si myslím že sa to.citanie moc prežíva, hlavne tie texty v citankach sú často strašne hlúposti nerozumiem kto to tam vyberá, ale občas mám pocit že čím nezmyselnejsie a ťažšie slová tým lepšie.. nie aby dávali aj dva roky fakt jednoduché texty, ale dávajú často krkolomné slová.. môj syn mal v druhom ročníku vynikajúceho učiteľa, bol pohodak do ničoho deti netlačil a znamky dával motivačné.. bohužiaľ odišiel kvôli korone bol už dôchodca.. tak sa dosť obávam čo bude tento rok.. syn je dobrý v správaní, ale niekedy mám pocit že v škole sa tlačí na to aby deti vynikali vo všetkom, iba vtedy sú spokojní.. 😕

vikusjk
31. aug 2020

@bjl0803 a citate tak, ako ich to ucili v prvej triede? Nasi citali po slabikach, robili si take kvacky na spodku riadka, aby vedeli, ako spajat slabiky a nasledne presli do plynuleho citania. Ak len ide do druheho, nerobila by som z toho dramu, v druhom rocniku sa citanie stale este cibri, vzdy budu ziaci, ktori su sikovnejsi a potom taki, ktorym to ide menej. Podstatna pre nu musi byt tvoja podpora, nech sa neboji, ziaci sa predsa nevysmievaju, to sa nenosi. Bude vela citat, moze si citat aj knizky pre radost a pojde jej to ;) A znamky, no a co, ak aj dostane horsiu znamku, znamky nie su vsetko. Ja som bola jednotkarka a som tam, kde aj barsktory trojkar. Moju malu ucim, ze znamky nie su dolezite. Samozrejme, nema nosit patky, slovencina - gramatika, pocitanie, citat a pisat sa naucit musi, ale ak dostane nahodou dvojku, alebo trojku, svet sa nezruti, dolezita je psychicka pohoda. Drzim palce!

marci77
31. aug 2020

a mozno super by bolo zobrat ju do kniznice, nech si vyberie nejake knizky, co by sa jej pacili, a kazdy jej nahlas citala doma aspon 2-3strany.....

bjl0803
autor
31. aug 2020

@jana_eyre_2 však veď toto strašne na nich tlačia ... A my potom nevieme čo skôr .... No uvidíme ako dopadne tento rok a snáď aspoň zohľadnia troska to že boli dlho doma ....veď taký prvák školu ani nezažil preboha ....a teraz nastúpi do druhej a hneď všetko ,,naostro ?"

pribinak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
31. aug 2020

@bjl0803 ešte opravím. Druhaci nečítajú na rýchlosť, ale na presnosť a správnosť. Iste nejaké to tempo sa vyžaduje, ale prvoradá je správnosť prečítaného textu, rozhodne nie rýchlosť

bjl0803
autor
31. aug 2020

@vikusjk to že keď príde náročnejšie slovo prečíta si ho potichu tým pádom vzniká dlhšia pauza potom ho povie a viackrát sa stane že si zameni písmenko alebo vynechá a zo slova ,, malička "je slovo ,, malinká" ... Samozrejme bodka za vetou je tabu keďže číta s pauzami ....potom je jasné že nevie poriadne o čom číta ...a čo som pozerala našu druhacku citanku tak na konci článkov sú úlohy väčšinou na obsah textu ....takže to bude zaujímavé

pribinak
31. aug 2020

Daj dcéru testovať na poruchy učenia, v jej prípade na poruchu čítania - dyslexiu.
Bežne poruchy učenia testujú aj v CPPP. Nech sa decko netrápi.

bjl0803
autor
31. aug 2020

@pribinak áno už aj nad týmto som rozmýšľala ...no počkáme ešte či sa to neupravi ...a uvidíme ...

vikusjk
31. aug 2020

@bjl0803 v druhom rocniku sa ucia citat s porozumeniim, preto otazky na text. Ci vedia, o com citaju. Toto citanie potichu a s pauzami hovorila aj nasa triedna na rodicku, ze nech sa to deti odnaucia, lebo je ticho. Nech citaju po slabikach, ze tym sa straca ta ticha pauza, ale napriklad moja citala aj tak kombinaciou oboch sposobov a mam pocit, ze jej viac vyhovuje precitat si pomaly. Zas ak citaju po slabikach, nevynechaju hlasku a slovo precitaju spravne, zamienanie pismen vznika casto tym, ze uz maju pocit, ze su dlho ticho, tak chcu slovo rychlo povedat a domyslia si, ake asi to slovo moze byt.
Vysetrit dislexiu mozete, dnes to deti absolvuju casto a aj triedny ucitel bude vediet, ze ma na to prihliadat, ak by bola potvrdena. Inak iba citat, citat, citat a ono sa to zlepsi.

pribinak
31. aug 2020

@bjl0803 Hm, počítaj aj s tým, že deti, ktoré zle čítajú aj zle píšu. Čiže ani diktaty či odpisy nebudú jej silná stránka

pribinak
31. aug 2020

@vikusjk prepáč, ale musím. Predpona dys, nie dis

lolazmola
31. aug 2020

Ahoj už je neskorá noc tak iba v skratke možno dcéra má strach lebo cíti že ty si nespokojná že sklame teba, ze keď ty si myslíš ze číta zle co si asi môžu myslieť spolužiaci. Vychádzam z toho ze píšeš ze rozmýšľaš nad psychológom co je trochu cez čiaru podľa môjho názoru. Nerob z toho vedú drihacikovia ešte čítajú slabšie, urob jej príjemné prostredie k čítaniu a myslím ze sa polepší. My napr sme čítali každý večer v takej pohodovej atmoske bez napomenutie že bodka, výkričník, otáznik... Keď prečítala zle slovo povedala som ho správne a šli sme ďalej keď čítala z čítaný viac som na tom bazirovala ale nikdy nie tak aby som ju čítaním desila. Co hovorí vaša učiteľka? Sťažuje si aj ona???

pieksamaki
1. sep 2020

@bjl0803
Kup si citanie pre dyslektikov...aj ked nie je, ale precvicuje si pismena v slove, ktore su zvyraznene cervenou farbou....mozem ti odfotit....my sme to nasemi kupili.....aby sme posudili ci to pomoze....len toho casu na citanie je u nas malo...kedze musim sediet a davat pozor co cita....

777januska777
1. sep 2020

Ja osobne som nevedela pekne čítať nahlas pomaly do štvrtej triedy 😀 a nemám žiadnu poruchu učenia, tak isto som zhltla slová a písmenká alebo sa mi stalo, že som preskočila celý riadok 🤦 a keď som mala ísť čítať pred triedou no hrozné, až žalúdočné problémy som z toho mala 🤔 takže nehladaj za tým diagnózu, to je len stres a ona sa s tým naučí postupom času vyrovnať.

jumama
1. sep 2020

Neboj, aj v 4. triede niektore deti citaju stale pomaly. Len treba pracovat na sebavedomi dietatka. Vyzdvihovat silne stranky, ktore ma, nelpiet na znamkach. Nase skoly su naozaj postavene na hodnoteni, porovnavani a nerobi to detom dobre. Nauc ju aj sebakritike aj sebaprijatiu, nech si sama nepopiera, ze jej to nejde, ale nech je motivovana s tym nieco robit. Nie kvoli znamkam, ale kvoli tomu, ze raz chce dobre citat. Napriklad ak ma rada nejaku temu v rozpravkach, alebo beznom zivote, tak kupit o tom knizku, casopis a nech ma radost, ak si len kustocek z toho precita. Hrajte sa vytlieskavacie hry, po slabikach tlieskajte slova ba-bi-ka, tri tlesknutia. Ked uz to bude dobre zvladat, tak nech skusi sluchom rozlisovat, ktora slabika je dlha a povedat, napr. Pri tom tlieskani, zdoraznite tu dlzku baaaaaa-bi-ka. A potom rozlisovat po pismenkach, prve pismenko, posledne pismenko. Toto sa vola fonematicke uvedomovanie a velmi subisi s citanim a spajanim pismeniek do slov, lebo jedno je pismenko napisat a ine je vnimat ho sluchom, spojit si v mysli zvuk pismena a jeho znakom. Osvietenejsie skolky pripraviju predskolakov, hraju sa tieto hry, niekedy aj prvacka ucka.

keziah
1. sep 2020

@bjl0803 moj ide tiez do druhej triedy a cita ako slimak. Slabikuje, pri dlhsom slove sa vzdy zasekne a kym ho vykokce, tak sa niekolkokrat pomyli.
Bodky tiez viac menej ignoruje. Cez leto sme citali, hoci nie vela, lebo sme najma pisali - spravne napisat pocute slovo je u nas o cosi vacsi problem.

jarka212
1. sep 2020

je pekná knižka Magdaléna a psík z knižnice, je o prekonaní trémy čítania pred druhými, dievčatko sa tiež hanbilo čítať a nevedelo čítať pred triedou, mama ju vzala do knižnice a tam čítala psovi, a už je aj druhá časť tejto knižky, skúste pozrieť, možno dcéru nainšpiruje

bjl0803
autor
1. sep 2020

@pribinak no napríklad diktáty mi robí bez chyby a píše pekne

pribinak
1. sep 2020

@bjl0803 tak to je super

benit
1. sep 2020

@bjl0803 dcera nema citat potichu. Neviem ako sa ucili citat v 1.rocniku. vzdy treba citat hned nahlas. Ak je tazsie dlovo po slabikach. Potom vznikaju pauzy a vyzera to citanie hrozne. Slabiky ked su hned nahlas zacne postupne dpajat a citanie je rychlejsie. Na cas sa uz davno necita. Ide o spravne citanie a porozumenie textu. Skus si najst spravnu techniku citania a trenovat podla toho.

bjl0803
autor
1. sep 2020

@lolazmola psychológa NIE kvôli čítaniu ...ale kvôli tej nervozite ...pri mne nervózna není len pred spolužiakmi a jasne mi povedala že sa boji že sa jej začnú smiať lebo vie že jej spolužiaci čítajú rýchlejšie ....zas nerobte zommna debila ! Ja mám snou taky vzťah o ako veľa matiek môže snívať .... A to že spomeniem psychológa v dnešnej dobe nieje hanba si myslím ....

bjl0803
autor
1. sep 2020

@pieksamaki no poprosím ťa foto do správy ďakujem

bjl0803
autor
1. sep 2020

@777januska777 no presne toto si myslím aj ja keďže aj ja som bola trémista ... A tiež som nerada čítala a aj odpovedala .... Ja sa len bojím aby sa jej fakt raz nevysmiali a pri najbližšom vyvolaní ostane úplne ticho ...že sa uzavrie do seba ....