Myslite, že na túto dobu, to bude ťažké nedať dieťaťu do ruky telefón? Všade kde pozriem, majú deti ešte aj v kočíku v rukách telefón. . Ja by som si to vedela predstaviť úplne inak. Napríklad až keď pôjde do školy, že by sme zaobstarali nejaký.
Ja som mala svoj prvý telefón v 14 tich …
telefon. tablet je to uz na tebe. dnesne mamicky daju detom aj kovadlinu aby mali pokoj
Bude to tazsie, no. Moje deti sem tam telefon do ruky dostanu, chvilu sa pohraju, odfotia selfie alebo nejaku hracku. Internet nie. ale vlastny budu mat hadam az 10+, aj to budem velmi vahat
@faasx Moje deti dostali prvy mobil az potom, ked zacali same chodit zo skoly domov a na kruzky, predtym mobil nemali a nikto sa im nesmial.
A kolko ma to Tvoje dieta rokov?
Akú dobu? Nie, nebude to tazke. Proste nedáš.
Ano, preboha nebuďte za opicami. Doba sa dosť pohla za poslednych 20-50-100 rokov. To chcete aby vaše deti vyrastali ako vy? Potom sa nečudujte, že aj tento štát je v takej sračke keď tu ľudia 60+ opustení po dedinách rozhodujú o výsledkoch volieb le preto, že ich je viac rozhodujú voľby a štát sa nikam neposúva. Práva pre LGBTI su nepriateľ č.1, migranti za lepším životom nepriateľ č.1, pritom desiatkytisíc slovákov maká v zahraničí.
Ty si dostala mobil v 14tich. Dnešné deti v 4 roch rokoch. Deti sa najviac naučia a rýchlo naučia čo ako funguje a ako to ovládať. Práveže mu to daj, nech zistí čo to je a ako to funguje, ale nie len hry ale vymoženosti toho telefónu. Napr. spojenie s hodinkami, bluetooth, hudba, fotky AI, Uprava fotiek, Chatgpt, čokoľvek. ... Zaleží či ho to bude zaujímať, ale mohlo by. Lebo napr za 5 rokov bude AI v nových mobiloch niekde tak daleko, že potom bude stíhať vnímať tie trendy a vlastnosti, a bude sa do toho rozumieť, bez ohladu či je to dievča či chlapec. Potom si aj ľahšie nájde brigádu, či prácu a bude ho baviť.
samozrejme nie každeho to chytí ale niekoho by určite. Každopadne nebuď staromódna a normálne mu daj starší smartfón minimálne čo ma hodnotu tak 20-40€ a leži na poličke už 2 roky. Pripadne nejaký na inzerát kúpiť. Žiadny problém. Veď dieťa sa musí v tejto problematike hýbať. Jasne, bude tam väčšinou len hrať, ale aj tak. Ide o to, že všetci budú a nechceš ho vyčleňovať z kolektívu, alebo si robiť s ním zlé vzťahy.
A dieťa to celkom zabaví a rodičia maju klud. Ale aj ti čo majú čas, tak aj tak dajú mobil dieťaťu, starší ale dajú. .... Však je rok 2024 tvl pomaly auta jazdia bez vodičov a z fotky či nahravky a videa nespoznáš či je to realne alebo umelo vytvorené. No tak, musia byť v obraze. V Číne ti 10 ročné deti majú znalosti o smartfónoch lepšie ako predajcovia v európe.
Moja dcéra dostala keď mala 10 a začala chodiť sama cez pol Bratislavy. Mladšia má 6 , telefón nemá a ani jej ho nedávam. Staršia má rodičovskú kontrolu a používa ho rozumne, Duolingo, písanie s kamarátkami , úprava fotiek atď .
@bennn no jasne, potom sú deti otupene z tých hier. Preboha .. si si to nejak zobrala k telu nie ? Určite nie som staromódna, ale ak to vydržali nedat telefón aj predošlé staršie generácie, tak prečo by sme to nevydržali my? Nehovorím že dam svojmu dieťaťu až v 14 tich telefón do ruky. Jasne, naučiť ho môžem aby to vedel, ale určite dieťa nepotrebuje telefón do ruky. Radšej tabuľu a počítať. A venovať sa. Nie dať telefón a mať pokoj 😀 veľmi to ovplyvní deti, keď im nedáš telefón do ruky, pri voľbách. Ešte dudel v ústach majú.
@bennn som rada a zároveň an prekvapená že ti na toto nikto nedal palec hore...
Tu nejde o modernú dobu ale o vplyv mobilného telefónu na vývoj mozgu!
Už len mobil v 3r nám pomôže dostať sa z týchto sraciek???? Precitaj si po sebe aký si napísal blud.
Skôr otvor oči a vsimaj si koľko je diagnoz už v MS. Niekedy 1 dieťa na celú MS, dnes 5 deti v každej triede!
Toto je ten ,,skvelý moderný pristup" s mobilnými telefonmi
@faasx dcéra -5r ešte nedržala mobil v rukách. Maximalne ak jej ukážem nejakú fotku.
Mame doma tablety, ipody, notebooky, počítač... dcéra vie ze to nie je pre ňu. A ani tak skoro nedostane. Sme dosť moderní...práve preto!
@simona20201309 Super ☘️ ja mám bratranca ešte chodí do škôlky, tak je múdry je sikovny všetko vie na tom telefóne. Ale zároveň je aj tak vymletý. Osprosteny keď to už mám tak nazvať. Nie v zlom. Ale robí kraviny kvôli tomu a dovoľuje si. Pozerá nejakých youtuberov a vymletý je z nich. Šteka po ľuďoch , pretože to vidí na tom internete, na tých reklamách. A na toto mám dať decku telefón. Aby bol zblbnutý už úplne
@faasx mas len taky pocit... vsetko bude zalezat na tom, ako si naucis TY. Ake pravidla si nastavite od mala, na techniku - mobily, tablety, telku atd... tak budete mat. Moja dostala v 2-3triede tlacitkovu nokiu, klasicku, lebo chodila na vylety, vela cestovali aj sprespavackou, a aby sme vedeli komunikovat jednoducho. Smartphone dostala az na druhy stupen. Lutujem, ze som nenastavila parental control nejaky a nenaucili sme sa na to, teraz mame sice gps, cize vidim kde je, ale nad tym co robi nemam velmi "moc" a hlavne tazko sa meni nieco, ked uz je zabehnuta sloboda :DDD
V kazdom pripade, deti, ktore sa nenudia, maju program, plany, zaujmy, nemaju potrebu a ani cas, cele dni dobat do mobilu :D ,Zvacsa, ked to vidim, je to o tom aky rodic= take dieta... kolkokrat vidime ze uz aj v restike, vsetci za stolom mobiluju. DOkonca sok som mala, v BS v restike, kde rezervaciu potrebujes, rodina za stolmi a deti s tabletmi (8-10-11??rocne) a rodicia detto s mobilom, deti sluchatka, vreskot a debata, ked to museli odlozit, ako co idu pozerat.. isli prec, nie ze co idu robit v okoli, ale idu na izbu pozerat toto a hento.. :DDD no konecna... :DD ale to je o vychove. Mne dieta u lekara v cakarni vydrzalo bez dramy, v restike, v hotely, na welnessoch... vsade bez toho aby mala potrebu dobat do niecoho...
ze deti vedia robit s mobilmi (KTORE SU UZ TAK INTUITIVNE, ze aj opica by sa to naucila ) nepovazujem za nejaku vedomost, sikovnost, mudrost... absolutne nie. Nevedia komunikovat, bavit sa so sebou = taketo deti nemaju ani len co pozerat po videach a youtuberoch (videla som ako male dieta cca 3-4r dostalo na ranajkach mobil a listovala si videa cely cas, potom rovnako aj na veceri, na nejakej socialnej sieti.. ako nechapala som, bez dohladu rodica, na co pozera =wtf??? )
Syn má na telefonovanie hodinky. Bude mať 8, netreba deťom pchať telefón do rúk len preto, lebo aj iné majú. Urob si ako uznáš za vhodné. Nutnosť to v detskom veku určite nie je.
Aj ja som dostala prvý dotykový mobil keď som mala 12 😃 spätne keď sa pozerám, už mi to aj príde také zvláštne, že ako som si vyplňovala čas? No oveľa viac som čítala kníh, chodila von a bola som kreatívnejšia. Lebo akože teraz bývam dosť často na mobile….Tiež by som nedala tak skoro telefón deťom. Myslím si, že mi to nijak neuškodilo, že som bola posledná z triedy, ktorá ho dostala.
@hnedovlaska1234 ti neviem, ja som si mobil kúpila až ako dospelá, mala som 19 alebo 20, už neviem 🙂 Ale knihám som prišl na chuť až keď som bola tehotná s prvým dieťaťom, to znamená v 23 a kreatívna som nebola nikdy. Naše deti majú všetky vychytávky od malička a tým, že s nim vyrastajú tak pre ne neznamenajú nič extra. Ten ošiaľ dávno pominul a zaujíma ich skôr bazén na záhrade, z ktorého lovia mušle, alebo dobble alebo prší alebo bedminton, ktorý s nim hrávame. V upršaných/zimných dňoch samozrejme častejšie zablúdia k PS alebo mobilom, ale vôbec nám to nevadí. Poznajú mieru👍
@tiezjedna a však môže byť, aj tak sa dá😁
@hnedovlaska1234 dá, pretože vieš ako to je. Zakázané ovocie chutí najviac. Keď im ho predhodíš, nabažia sa a záujem opadne. Preto mi je asi až smiešne z tých úvah, aby sa deťom zakazovalo niečo príliš dlho. Kvôli čomu vlastne? Aby sa z nich v škole všetci smiali, že nevedia pomaly ani zapnúť počítač alebo stiahnuť si aplikáciu z Appstore/GooglePlay? Je fajn uvedomiť si, že doba pokročila a určitá IT gramotnosť je nevyhnutná už na základnej škole. Skúsme si pripomenúť dobu kovidovú, kedy eko-bio-chia-raw matky klopali o pomoc (u mňa konkrétne tri), aby boli ich deti vôbec schopné home schoolingu
@faasx Deti dostali prvý mobil - tlačítkový (len na volanie a SMS) po tom, keď v 2 triede ZŠ, dcéra neprišla domov na čas a ja som ju hľadala po celej škole, po uliciach vedúcich k nám domov aj u kamošky, s ktorou chodila väčšinou domov a bola som z toho na prášky🙈 Dotykový dostali v 5 triede (na Vianoce), keď nastúpili na Gymnázium. Ale žiaden predražený iPhone, aj keď si to môžeme dovoliť.
Pokial ho nerozbije aspon. Ja som mala v 10. Ale v podstate som mala radsej tamagoci, len skoda ze prisiel novy trend. :D
Áno bude. Suseda dala dcére hodinky s ktorými môže telefonovať. Chce co najviac odialiť mobil. Ale nevyhne sa tomu. Taktiež doma nemajú tablety a pod srandy. Ale čo najdlhšie odialiť je fajn vec.