Bude ťažké nedať dieťaťu do rúk telefón?

faasx
Včera o 18:20

Myslite, že na túto dobu, to bude ťažké nedať dieťaťu do ruky telefón? Všade kde pozriem, majú deti ešte aj v kočíku v rukách telefón. . Ja by som si to vedela predstaviť úplne inak. Napríklad až keď pôjde do školy, že by sme zaobstarali nejaký.
Ja som mala svoj prvý telefón v 14 tich …

stela567
Včera o 18:24

Áno bude. Suseda dala dcére hodinky s ktorými môže telefonovať. Chce co najviac odialiť mobil. Ale nevyhne sa tomu. Taktiež doma nemajú tablety a pod srandy. Ale čo najdlhšie odialiť je fajn vec.

frflos_nespokojny
Včera o 18:24

telefon. tablet je to uz na tebe. dnesne mamicky daju detom aj kovadlinu aby mali pokoj

tinkavvv
Včera o 18:25

@faasx az ked pojde do skoly? Moja je v stvrtom rocniku a telefon dostala az teraz, ked chodi na kruzky. Aj to ma len na telefonovanie a pisanie 4 rodinnym kontaktom.

basska_b
Včera o 18:30

Bude to tazsie, no. Moje deti sem tam telefon do ruky dostanu, chvilu sa pohraju, odfotia selfie alebo nejaku hracku. Internet nie. ale vlastny budu mat hadam az 10+, aj to budem velmi vahat

faasx
autor
Včera o 18:30

@tinkavvv a spolužiaci sa jej nesmejú? Pretože dnešné deti sú hrôza … tiež nie je zly nápad, že až vo vyššom ročníku.
No ja by som sa chcela svojmu dieťaťu venovať čo najviac, a nie s takýmito vecami ho podporovať :(

dskjhfdlkdjhl
Včera o 18:32

@faasx Moje deti dostali prvy mobil az potom, ked zacali same chodit zo skoly domov a na kruzky, predtym mobil nemali a nikto sa im nesmial.
A kolko ma to Tvoje dieta rokov?

tiezjedna
Včera o 18:37

@faasx čím viac sa budeš ohliadať na to, ako si to mala ty, tým viac škody napáchaš na dieťati. A to ti hovorím ako matka, ktorá si svoj prvý mobil kúpila za svoje v 20. A že to bola doba, kedy mobily vyzerali ako niečo na sebeobranu.

tibor79
Včera o 18:38

@faasx môj siedmak má až teraz. Nechcel skôr. Mal hodinky

ivangeline
Včera o 18:39

Akú dobu? Nie, nebude to tazke. Proste nedáš.

bennn
Včera o 18:43

Ano, preboha nebuďte za opicami. Doba sa dosť pohla za poslednych 20-50-100 rokov. To chcete aby vaše deti vyrastali ako vy? Potom sa nečudujte, že aj tento štát je v takej sračke keď tu ľudia 60+ opustení po dedinách rozhodujú o výsledkoch volieb le preto, že ich je viac rozhodujú voľby a štát sa nikam neposúva. Práva pre LGBTI su nepriateľ č.1, migranti za lepším životom nepriateľ č.1, pritom desiatkytisíc slovákov maká v zahraničí.
Ty si dostala mobil v 14tich. Dnešné deti v 4 roch rokoch. Deti sa najviac naučia a rýchlo naučia čo ako funguje a ako to ovládať. Práveže mu to daj, nech zistí čo to je a ako to funguje, ale nie len hry ale vymoženosti toho telefónu. Napr. spojenie s hodinkami, bluetooth, hudba, fotky AI, Uprava fotiek, Chatgpt, čokoľvek. ... Zaleží či ho to bude zaujímať, ale mohlo by. Lebo napr za 5 rokov bude AI v nových mobiloch niekde tak daleko, že potom bude stíhať vnímať tie trendy a vlastnosti, a bude sa do toho rozumieť, bez ohladu či je to dievča či chlapec. Potom si aj ľahšie nájde brigádu, či prácu a bude ho baviť.

samozrejme nie každeho to chytí ale niekoho by určite. Každopadne nebuď staromódna a normálne mu daj starší smartfón minimálne čo ma hodnotu tak 20-40€ a leži na poličke už 2 roky. Pripadne nejaký na inzerát kúpiť. Žiadny problém. Veď dieťa sa musí v tejto problematike hýbať. Jasne, bude tam väčšinou len hrať, ale aj tak. Ide o to, že všetci budú a nechceš ho vyčleňovať z kolektívu, alebo si robiť s ním zlé vzťahy.

A dieťa to celkom zabaví a rodičia maju klud. Ale aj ti čo majú čas, tak aj tak dajú mobil dieťaťu, starší ale dajú. .... Však je rok 2024 tvl pomaly auta jazdia bez vodičov a z fotky či nahravky a videa nespoznáš či je to realne alebo umelo vytvorené. No tak, musia byť v obraze. V Číne ti 10 ročné deti majú znalosti o smartfónoch lepšie ako predajcovia v európe.

tinqua
Včera o 18:46

@faasx moja dcera ma tlacitkovy telefon bez internetu a pouziva ho na sms a hovory. A spoluziakom je to uplne jedno, povedala im ako k nemu prisla (klamala o svojom case stravenom na nete), oni ju polutovali, spolu sa zasmiali aky je to srot a ide sa dalej.

kristina2412
Včera o 18:46

Moja dcéra dostala keď mala 10 a začala chodiť sama cez pol Bratislavy. Mladšia má 6 , telefón nemá a ani jej ho nedávam. Staršia má rodičovskú kontrolu a používa ho rozumne, Duolingo, písanie s kamarátkami , úprava fotiek atď .

faasx
autor
Včera o 18:49

@bennn no jasne, potom sú deti otupene z tých hier. Preboha .. si si to nejak zobrala k telu nie ? Určite nie som staromódna, ale ak to vydržali nedat telefón aj predošlé staršie generácie, tak prečo by sme to nevydržali my? Nehovorím že dam svojmu dieťaťu až v 14 tich telefón do ruky. Jasne, naučiť ho môžem aby to vedel, ale určite dieťa nepotrebuje telefón do ruky. Radšej tabuľu a počítať. A venovať sa. Nie dať telefón a mať pokoj 😀 veľmi to ovplyvní deti, keď im nedáš telefón do ruky, pri voľbách. Ešte dudel v ústach majú.

simona20201309
Včera o 18:54

@bennn som rada a zároveň an prekvapená že ti na toto nikto nedal palec hore...
Tu nejde o modernú dobu ale o vplyv mobilného telefónu na vývoj mozgu!
Už len mobil v 3r nám pomôže dostať sa z týchto sraciek???? Precitaj si po sebe aký si napísal blud.
Skôr otvor oči a vsimaj si koľko je diagnoz už v MS. Niekedy 1 dieťa na celú MS, dnes 5 deti v každej triede!
Toto je ten ,,skvelý moderný pristup" s mobilnými telefonmi

liz_lemon
Včera o 18:55

@faasx staci ziadne hry nepovolit, a o mobil nebude taky zaujem

simona20201309
Včera o 18:56

@faasx dcéra -5r ešte nedržala mobil v rukách. Maximalne ak jej ukážem nejakú fotku.
Mame doma tablety, ipody, notebooky, počítač... dcéra vie ze to nie je pre ňu. A ani tak skoro nedostane. Sme dosť moderní...práve preto!

faasx
autor
Včera o 18:59

@simona20201309 Super ☘️ ja mám bratranca ešte chodí do škôlky, tak je múdry je sikovny všetko vie na tom telefóne. Ale zároveň je aj tak vymletý. Osprosteny keď to už mám tak nazvať. Nie v zlom. Ale robí kraviny kvôli tomu a dovoľuje si. Pozerá nejakých youtuberov a vymletý je z nich. Šteka po ľuďoch , pretože to vidí na tom internete, na tých reklamách. A na toto mám dať decku telefón. Aby bol zblbnutý už úplne

liz_lemon
Včera o 19:01

@faasx to, ze deti vedia robit s mobilmi nie je ziadna veda, je to tak navrhnute, aby to vedela aj opica

faasx
autor
Včera o 19:01

@liz_lemon súhlasím

simca06022011
Včera o 19:02

@faasx mas len taky pocit... vsetko bude zalezat na tom, ako si naucis TY. Ake pravidla si nastavite od mala, na techniku - mobily, tablety, telku atd... tak budete mat. Moja dostala v 2-3triede tlacitkovu nokiu, klasicku, lebo chodila na vylety, vela cestovali aj sprespavackou, a aby sme vedeli komunikovat jednoducho. Smartphone dostala az na druhy stupen. Lutujem, ze som nenastavila parental control nejaky a nenaucili sme sa na to, teraz mame sice gps, cize vidim kde je, ale nad tym co robi nemam velmi "moc" a hlavne tazko sa meni nieco, ked uz je zabehnuta sloboda :DDD
V kazdom pripade, deti, ktore sa nenudia, maju program, plany, zaujmy, nemaju potrebu a ani cas, cele dni dobat do mobilu :D ,Zvacsa, ked to vidim, je to o tom aky rodic= take dieta... kolkokrat vidime ze uz aj v restike, vsetci za stolom mobiluju. DOkonca sok som mala, v BS v restike, kde rezervaciu potrebujes, rodina za stolmi a deti s tabletmi (8-10-11??rocne) a rodicia detto s mobilom, deti sluchatka, vreskot a debata, ked to museli odlozit, ako co idu pozerat.. isli prec, nie ze co idu robit v okoli, ale idu na izbu pozerat toto a hento.. :DDD no konecna... :DD ale to je o vychove. Mne dieta u lekara v cakarni vydrzalo bez dramy, v restike, v hotely, na welnessoch... vsade bez toho aby mala potrebu dobat do niecoho...
ze deti vedia robit s mobilmi (KTORE SU UZ TAK INTUITIVNE, ze aj opica by sa to naucila ) nepovazujem za nejaku vedomost, sikovnost, mudrost... absolutne nie. Nevedia komunikovat, bavit sa so sebou = taketo deti nemaju ani len co pozerat po videach a youtuberoch (videla som ako male dieta cca 3-4r dostalo na ranajkach mobil a listovala si videa cely cas, potom rovnako aj na veceri, na nejakej socialnej sieti.. ako nechapala som, bez dohladu rodica, na co pozera =wtf??? )

vilma7
Včera o 20:10

Syn má na telefonovanie hodinky. Bude mať 8, netreba deťom pchať telefón do rúk len preto, lebo aj iné majú. Urob si ako uznáš za vhodné. Nutnosť to v detskom veku určite nie je.

hnedovlaska1234
Včera o 20:29

Aj ja som dostala prvý dotykový mobil keď som mala 12 😃 spätne keď sa pozerám, už mi to aj príde také zvláštne, že ako som si vyplňovala čas? No oveľa viac som čítala kníh, chodila von a bola som kreatívnejšia. Lebo akože teraz bývam dosť často na mobile….Tiež by som nedala tak skoro telefón deťom. Myslím si, že mi to nijak neuškodilo, že som bola posledná z triedy, ktorá ho dostala.

tiezjedna
Včera o 20:40

@hnedovlaska1234 ti neviem, ja som si mobil kúpila až ako dospelá, mala som 19 alebo 20, už neviem 🙂 Ale knihám som prišl na chuť až keď som bola tehotná s prvým dieťaťom, to znamená v 23 a kreatívna som nebola nikdy. Naše deti majú všetky vychytávky od malička a tým, že s nim vyrastajú tak pre ne neznamenajú nič extra. Ten ošiaľ dávno pominul a zaujíma ich skôr bazén na záhrade, z ktorého lovia mušle, alebo dobble alebo prší alebo bedminton, ktorý s nim hrávame. V upršaných/zimných dňoch samozrejme častejšie zablúdia k PS alebo mobilom, ale vôbec nám to nevadí. Poznajú mieru👍

hnedovlaska1234
Včera o 20:41

@tiezjedna a však môže byť, aj tak sa dá😁

tiezjedna
Včera o 20:49

@hnedovlaska1234 dá, pretože vieš ako to je. Zakázané ovocie chutí najviac. Keď im ho predhodíš, nabažia sa a záujem opadne. Preto mi je asi až smiešne z tých úvah, aby sa deťom zakazovalo niečo príliš dlho. Kvôli čomu vlastne? Aby sa z nich v škole všetci smiali, že nevedia pomaly ani zapnúť počítač alebo stiahnuť si aplikáciu z Appstore/GooglePlay? Je fajn uvedomiť si, že doba pokročila a určitá IT gramotnosť je nevyhnutná už na základnej škole. Skúsme si pripomenúť dobu kovidovú, kedy eko-bio-chia-raw matky klopali o pomoc (u mňa konkrétne tri), aby boli ich deti vôbec schopné home schoolingu

lemra
Včera o 21:01

@faasx dcéra je v 4. ročníku a nemá telefón. A ani mnohí spolužiaci nemajú. Nikto sa jej nesmeje. Ona ani nechce telefón. Keď sa dačo deje v škole,tak zavolá buď učiteľka alebo vychovávateľka.

sovica
Včera o 21:04

@faasx Deti dostali prvý mobil - tlačítkový (len na volanie a SMS) po tom, keď v 2 triede ZŠ, dcéra neprišla domov na čas a ja som ju hľadala po celej škole, po uliciach vedúcich k nám domov aj u kamošky, s ktorou chodila väčšinou domov a bola som z toho na prášky🙈 Dotykový dostali v 5 triede (na Vianoce), keď nastúpili na Gymnázium. Ale žiaden predražený iPhone, aj keď si to môžeme dovoliť.

leidin
Včera o 21:08

Pokial ho nerozbije aspon. Ja som mala v 10. Ale v podstate som mala radsej tamagoci, len skoda ze prisiel novy trend. :D

ankare
Včera o 21:17

@faasx máš deti?

riyadh
Včera o 21:19

@faasx ked nechces aby boli outsaidery Das, ja som Mala prvy Mobil ako 21r.noje deti od 6tich👌