Chcela by som sa opýtať tých čo majú deti s kronovou chorobou, môj brat nechodí každý tretí alebo aj druhý deň do školy a je tretiak na základnej škole, ráno ho bolí brucho no potom ho to zázrakom prejde, je normálne aby niekto kvôli chronickej chorobe vymeškal polovicu školskej dochádzky? Ajkeď pravidelne užíva lieky ? Je toto zanedbanie ? Naša mama je dosť lenivá a nevarí ani obed, nechodí ani do práce (vyhovára sa na cukrovku), keď jej o tom poviem že chlapec nechodí do školy vynadá mi...
Za odpovede budem veľmi vďačná
Brat to asi zneuziva, ze mama neriesi. Synovcov spoluziak ma od zs crohna, ale vobec tolko nevymeskava. Ak rodic ako zakonny zastupca neriesi, tak jedine oslovit socialku... Kedze brat si neuvedomuje, ze tym, ze nechodi do skoly, tak bude zaostavat a bude to horsie.
Mozno tie bolesti aj ma, ale ak to takto bude nadalej, ze to mama nebude riesit, tak si myslim, ze sa stane to, ze si zacne vymyslat, hlavne ked bude starsi a bude sa chciet vyhnut povinnostiam v skole, ale aj tym v domacnosti.
@niekto123 no bratovi treba primerane veku vysvetliť, že školská dochádzka je v jeho prípade povinná a že hoci má hodiny možno ospravedlnené od mamy / lekára tak to neznamená, že úspešne ukončí ročník alebo že sa nemusí učiť. Hrozia mu buď komisionálne skúšky, kde bude len on a nebude mu mať kto našepkať a bude musieť odpovedať z učiva za celý polrok, alebo bude opakovať ročník. Ale určite to škola nenechá len tak, na to nech zabudne. O pár dní je vysvedčenie, to sa ešte nikto zo školy neozval? Resp. ako dlho trvá tento stav, že nechodí do školy?
Mama nech sa tiež preberie čím skôr - sama má cukrovku, syn crohna, to fakt nevarí keď už sedí doma na riti? Nezáleží jej na zdraví ani jej vlastnom, ani na synovom?
A otec (alebo teda nejaký iný živiteľ rodiny) čo na to, ten si nevie doma narobiť poriadok?
Ako úprimne - ak je to tak ako píšeš, tak by som skúsila mame dohovoriť v dobrom, ak nezaberie, tak by som kontaktovala sociálku.
Brata nerieš ale mamu. Aby nebola prekvapená keď bude mať brat komisionalky alebo rovno návštevu to sociálky.
@januska12323 sociálka fakt chodi na námatkové kontroly to skutočne, komisionalky školy väčšinou zatvaraju oči asi tak
A kolko ty mas rokov? Ze musis riesit taketo dospelacke veci? Ak nevies na koho sa obratit, skus v jeho skole povefat aky je problem, oni by asi skor mohli kontaktovat prislusne urady… za zanedbavanie starostlivosti o dieta
Mala by to riešiť škola, ak žiak nezvláda učivo a neprospieva. Ak si dospelá, tak sa staraj o brata Ty. Ak nie, tak sa skús poradiť s triednou učiteľkou brata, či je to v škole ešte ok. Ak by mal z toho mať brat v škole problém, tak by Ti triedna mala povedať a poriešiť to s mamou a bratom.
Crohnova choroba u dieťaťa je skôr raritna, menej casta ako Jackpot v sportke. A veľmi neprijemna a bolestiva a pre aj dospeleho ubijajuca a náročná.. mama by mala zvazit domace vzdelavanie, aj keď chápem,že chlapec chce byť aj s rovesnikmi. Každopádne teba do toho 00 nič.