Dobrý deň, rada by som sa chcela niečo dozvedieť o gymnáziu v Sučanoch. Či je tam možné sa dostať aj bez olympiád, aké možností škola ponúka - počas štúdia a po skončený školy, niečo o prijímacich pohovoroch a škole. Ďakujeem 🙂
@anna505 kedže táto škola patrí k top 5 najlepších na Sk,skúšky sú ťažké..známej dcéra tam teraz šla,vzali ju z 8 triedy..mali testy z matiky,- SJ - angl.
vraj veľmi ťažké..pripravovali ju na to skoro rok,čítala knihy v angličtine,chodila na doučovania..bola vždy čistá jednotkarka a absolvovala všelijaké olympiády,ktoré sa bodujú a tie sa prihliadajú pri skúškach..
vzali ju..tam sa vraj vyučuje aj bežný predmet v angličtine a príprava na vysokú školu je prvotriedna a aj uplatnenie..
gymn. v Sučanoch je top škola v MT. Je problém sa tam dostať.
Dcéra to tam skúšala pred 3 rokmi, prijímačky sú 2 častí - z jazykovej zložky, čo je SJ aj AJ, ale tá angličtina vraj ťažká nebola. Druhá zložka je prírodovedná, tam je to taký mix - MAT, ale veci aj z FYZ, BIO, CHE.
Za pokus to stojí, však o nič dieťa nepríde, keďže na bilingválky sa dáva prihláška akoby navyše a aj sú prijímačky skôr, ako na bežné gymnáziá, ešte pred Testovanie9 (Monitorom).
A ak nevezmú, treba sa odvolať, jednej známej dcéra sa nedostala, odvolali sa, potom sa ešte dosť muselo posúvať poradie, lebo im volali, že ju teda berú.
A oplatí sa ísť na to Predtestovanie, lebo inak sa k testom z minulých rokov nedá dostať, ale je to platené.
A škola je to náročná, ale ak bilingvál na SK, tak Sučany, ostatné ich úroveň nedosahujú ani zďaleka.
Tak dcera, premiantka na ZS, tam od septembra tiez nastupuje. Skusky ze boli zabijacke, to naozaj. Prvy test bol cisto z jazykových predpokladov (napr. bol tam text v cudzom jazyku a oni mali urcit v akom, a to nie ze anj. alebo nej., ale portugalsky) a logicke ulohy, na to sa neda nejak naucit. Cca. 100 otazok a 60.min. Druhy boli tiez viac-menej logické ulohy, ale boli tam potrebné uz aj nejake vedomosti zo skoly. S olympiád nemala body ziadne, prospech plny pocet. Z 350 deti brali 80. Povodne tam ani nechcela ist, na tie skusky isla viac-menej z donútenia (8.roč., povedali sme jej nech vyskusa, ze za to nic neda). Nakoniec ale na ňu skola zapôsobila. Vrámci pripravy si len dobrala učivo z deviatky a vyplnala prijamacie testy s inych skol dostupne na nete, na predtestoch nebola. Tato skola je taka "vstupenka" na studium v zahraničí. Zatiaľ sme tam boli 2× (na prijimackach a na stretnuti novoprijatych ziakov) a vyzera to tam teda naozaj super. Taka poctivá skola...
@kristina345 gratulujem dcérke, nech sa darí
Som absolventka, pytaj sa co potrebujes
@kristina345 gratulujem
@nataliaslocikova Dakujeme, mozno len doplnim ze vyber naozaj neľutuje, napríklad prave teraz je dcera na dvojtyzdnovom pobyte v anglicku, kde ziju v rodinách a chodia do skoly, skvely zazitok...
@monajsl ja som absolventkou FR bilingvalneho gymnázia v BB a neštudovala som VŠ v zahranici, ale podľa mna je to úžasný spôsob ako sa naučiť jazyk. Vďaka tomuto gymnáziu ma francúzština roky živila (robila som pre francúzsku firmu na Slovensku). Za mna jednoznačne áno akémukoľvek bilingvalnemu gymnáziu, dufam, ze sa tam raz dostanú aj moje deti
@monajsl neviem ako Sučany, ja som chodila do Bystrice, ale my sme mali vyslovene prírodovedné zameranie, ale vyučovalo sa vo francúzštine. Popravde pre mna to bol vtedy šok, bolo to urcite náročné, ja som nikdy nebola nejako extra na prírodné vedy a šup, 5 rokov drilu 😀 prvý ročník sme mali 20 hodín francúzštiny týždenne, aby sme od druhého boli schopní sa učiť predmety vo FJ
@monajsl chodil tam kamarát - dnes má 28. A dodnes hovorí, že to bola najlepšia škola akú kedy mohol mať. Z gympla išiel na právnickú fakultu v Prahe, tam ho zobrali do jednej z najvačších amerických právnych firiem pretože mal perfektnú angličtinu, a z Prahy odišiel robiť právo do Bruselu. Počas výšky prekladal a chodil do anglicka na letné brigády - ako vedel perfektne jazyk okamžite išiel na recepciu, nerobil v McDonalde ako ten zvyšok. Je skvelý samostatný chalan. Vždy hovoril, že to je vďaka tej škole. Čo viem, tak veľa ľudí z tej školy má veľmi dobré úplatnenie.
@monajsl neboj sa, je to urcite vynikajuci základ do života, bude mat super jazykovú úroveň, štátnicu už na strednej, bude zvyknutý makať celú strednú, čiže pripravený na výšku 🙂 čítam teraz ten printscreen - v niečom aj súhlasím, my sme napr.isli podľa francúzskych osnov a francúzskych kníh (MAT, biológia, chémia), čiže som chodila pred prijimackami na doučovanie, lebo sme sa učili niečo iné. Ale chodila som na VŠ na Slovensku, nie v zahraničí.
Gymnázium Sučany je top medzi gymnáziami, učia tam aj zahraniční učitelia. Jazykové pobyty majú 14 dňové.Čo sa týka hĺbky učiva, je málo nižšia. A od 4. ročníka majú študenti semináre, na ktorých môžu požadovať rovnakú hľbku učiva ako bežné gymnáziá, keďže sú tam vyslovene tí, ktorí si vybrali daný seminár. napr. BIO, CHEM...Škola výborne pripravuje žiakov už roky. Na nete sú zverejnené požiadavky a ukážky testov z prijímačiek na VŠ, tak ako sa študent vopred pripravuje, záleží najmä od neho.
Dostať sa tam je dosť náročné. Štúdium trvá 5 rokov.
@monajsl vzdialenosť je síce blbá, ale v dnešnej dobe sa dá rodičko poriešiť kludne aj mailom, alebo sa dá dohodnúť s triednou na telefonických konzultáciách, koľko je rodičov, co neboli na rodičku celú strednú a dieťa študuje v rovnakom meste. Bola by škoda zahodiť takúto príležitosť, musí byť šikovný, keď urobil prijímačky bez problémov. Áno, vzdialenosť nie je praktická, intrák to istí, ale bude to za to stáť.
@monajsl
Nie, nie je. Jedine, co sme si museli dobrat, bola slovenska nomenklatura. Ale na to sme mali cely posledny rocnik, kde sme mali uz len vybrane predmety. Absolvovala som Sucany sice este v uplnych zaciatkoch, ale tento problem malo len par ludi z uplne prveho rocnika absolventov, lebo z nevedomosti podcenili situaciu. Z nasho rocnika sa takmer vsetci na prvy krat dostali tam, kam mierili. A ti, ktori mierili na “lukrativne odbory” ako pravo, medicinu, medzinarodne vztahy, farmaciu sa dostali na prvy raz uplne bez problemov.
@zelmirkalenka áno, súhlasím, že Sucany sú medzi BG gymnaziami topka. Keď bilingválne gymnázium, tak jedine toto. Ale tie jazykové pobyty su platené rodičmi. Škola ich len zabezpečí, ale granty na to nevybavia, svoje zdroje nemajú. My sme tam boli s dcérou na pretestovani pred 3 rokmi a vtedy, podľa slov riaditeľa, bolo treba si nachystat tak 1000-2000€ ročne na extra poplatky, spomínané pobyty, dofinancovávať treba Napr. spomínaných lektorov. Oficiálne je to štátna škola, ale dosť nákladná. Kto tam dieťa reálne má, môže napisat, koľko je to naozaj.
Na pobyty môže dieťa ist aj bez studia na takomto gymnáziu, dnes už nie je problém, kto to vie zaplatiť, kľudne aj na cely rok do USA môže poslať dieťa. Alebo aspoň na prázdniny.
Aj bežne gymnázia organizujú jazykové exkurzie, pobyty. Nie je zo z môjho pohladu až taký benefit. Skôr ti lektori sú výhoda.
@anna505 odsleduje si, kedy budú mat DOD, mávajú aj takú prípravu na prijímačky, predtestovanie. A berú tak 20% z prihlásených, takze si môžu vyberať.