ahojte,
syn sa má naučiť - je druhák, nejakú báseň, tak aby mala 4 slohy, je to na súťaž. Asi Hviez. Kubín alebo čo, neviem presne. Viete mi niečo poradiť? Surfujem po internete ale zatiaľ som nič nenašla a nechce sa mi teraz bežať do kníhkupectva.
no skús, tak pôjdem zajtra do knižnice
ahoj.my sme mali oblúbené Žabiatko a Čin Čin.Sú to lahké veršíky. 😉
výborné sú aj knižky D.Heviera a Jozefa Pavloviča, ale nemusíš hneď bežať do knižnice, veľa básničiek býva aj v detských časopisoch a tie v stánku za pár korún (Vrabček, Ohník...)
Tomas Janovic napisal uplne simple basnicky, jednoduche na zapamatanie.
vola sa knizka Kto sa nehrá, z kola von. Su to verse pre deti
http://www.alinka.sk/c/basnicka-o-geometrickych...
tu sú nejaké básne, ale bez autora.....
adda: Ľ. Podjavorinská: Už ho vezú, je to pre druháka ako stvorené, ľahko si zapamataá, napr, na tie 4 slohy je básnička DEMIKAT. 😉
Moja dcera tohto roku recitovala na HK basen Ako sa kubo stratil od M. Valeka. 🙂 Odporucam, da sa v nej krasne pracovat s hlasom a este je to aj sranda.
A vlani recitovala Hviezdickovu rozpravku od Feldeka. Je to teda basnicka, napriek nazvu, ale ta je taka pomerne dlha, i ked sa dobre pamata.
Babul90 - Strašne ťa prosím mohla by si mi napísať text básničky Demikát? Keď boli deti malé bola to naša najoblúbenejšia básnička ale nejako mi vyfrčala s hlavy a knižku nevieme nájsť 🙂
Ahojte deťi sko sa maťe ja sa mam fajn
ahojky ludia mam 10 rokov a mame sa naucit nieco na hviezdoslavov kubin poradte nejaku basen najmenej 6 sloh ... ☹ ☹ nic som zatial nenasla
😒
xixi klasika
RANENÁ BREZA
Mária Rázusová - Martáková
Mesiačik veľký, zlatistý
bozkával brezu na listy:
„Brezička, breza, riekni mi,
prečo tak plačeš noci, dni?“
Pozrela breza do neba,
otriasla slzy zo seba,
pritisla lístky ku perám:
„Mesiačik, druh môj ... umieram!“
„Čo?“ skríkol mesiac na skaly.
„Čo??“ skaly trikrát zvolali.
„Či sa ti dobre nedarí?
Veď si najkrajšia v chotári!“
Zastenal pníček spanilý:
„Deti mi srdce zranili,
sekerou ťali do dreva,
krv sa mi zo žíl vylieva!“
Mesačik zašiel – nastal deň,
plakali listy – plakal peň.
Keď svitla teplá nedeľa,
ranená breza umrela.
@adda ahoj mi mame chvalabohu uz potom som sa nahladala asi na dva razy ucitelka vratila synovi basnicku stale sa jej nepacilo az potom sme nasli tu vhodnu od Marie Razusovej Martakovej Kvety nadherna basnicka mali sa ju ucil syri dni a uz ju aj recitoval dostal jednotku. 😉 ale aj tak si myslim ze chcu od tych deti stale viac a viac nemyslite?
u nas uz moc klasiku nedavaju....ze maju byt nejake novodobejsie basne...dcera (druhacka) mala od Marie Topolskej....to jej nasla ucitelka, lebo isla do skolskeho kola....take velmi zname nechcela
Potrebujem nejaku basnicku na HK. pre 8. rocnik a pre 3. rocnik, nejake dievcenske basne. Moja dcera bola na okresnom kazdy rok od tretej triedy... tak chce pokracovat. DOPREDU DAKUJEM 🙂 🙂 🙂
Moja dcera je prváčka a momentálne ju učím báseň Svetluška od Jany Humeníkovej.Zdá sa mi síce pre ňu dlhá,ale som ubrala posledných 5 strof. 😀 Pekná je podla mňa aj ten Káčer.Šak kuknite 🙂 http://www.zssacurov.edu.sk/ucitelia/ucitelia/h...
a musia mat basne na hviezdoslavov autora? asi ano ze?
Milé prekvapenie
Deduško rád každú stredu
chodieva k nám na besedu.
Dnes na tvári úsmev má,
v čiapke niečo schováva.
„Povedz dedko, čo to máš?
Čo v tej čiapke ukrývaš?“
„Len pozrite vnúčatká!
Kto z vás si ho pohladká?“
Neveril by tomu nik,
že v nej bude malý psík.
Hneď je s nami kamarát,
behá, skáče, chce sa hrať.
Od toho dňa pre šteniatko
častejšie nás vída dedko.
Len čo voľnú chvíľu máme,
na návštevu utekáme.
Mamička sa s ockom smeje:
„Dedkovi už smutno nie je.
Teraz okrem šteniatka
stará sa o vnúčatká.“
(Autor: Alica Náhliková)
Dobrý deň, mám veľkú prosbu, mohol by mi prosím niekto poslať text básničky od Lubomíra Feldeka Rozprávka o velkom hlade? ďakujem vopred 🙂
adda, ja by som Ti poradila, ale kde si tu knizku potom zozenies, v kniznici?