Augustové dieťa a nástup do školy v septembri

lindush
16. jún 2015

Ahojte maminky. Môj syn bude mať v auguste 6 rokov a mal by nastúpiť do školy. Chcem sa s vami poradiť, aké máte skúsenosti s augustovými detičkami v prvých ročníkoch. Moja mama je učiteľka na ZŠ a jednoznačne mi odporúča, aby syn do školy išiel, že sa už vie dostatočne dlho sústrediť, vie čítať a písať, že neskôr by sa v škole nudil. Na zápise v škole taktiež nemali žiadne výhrady, vraj je zrelý. Napriek tomu by som rada vedela vaše skúsenosti, či predsa len ešte rok nepočkať.
Syn má inak vyvinutú jemnú motoriku, čistú reč, akurát je drobnejší oproti iným prváčikom. Ďakujem za každú skúsenosť.

lilimoni
16. jún 2015

@lindush nebrzdi ho nasilu. Spravis viac skody ako osohu 🙂 ak je pripraveny, nech ide. 🙂

mskorova
16. jún 2015

@lindush myslím, že ak nemá problém , tak na čo čakať? to že je drobný s tým nesúvisí, iné by bolo keby si videla, že je príliš hravý, že neobsedí, nemá trpezlivosť a podobne, príp. keby ti učiteľky zo škôlky povedali, že radšej odklad, oni aj tak, ešte aj ten september budú takou hravou formou prechádzať k tým písmenkám niektoré veci už robia aj teraz v škôlke v tých pracovných zošitoch, takže ak nemá problémy, čo zjavne nemá, tak by som neriešila,

jolinka
16. jún 2015

@lindush dala by som, ja mam tiez augustoveho syna, tiez je mensi vyskou po nas rodicoch, ale inak pevny, silny. Pojde do skoly az o 2 roky, teraz bude mat 4, ale tiez vazne uvazujem dat ho do skoly v termine. On je od mala pomerne vyspely, nehovorim ze genius, ale vie sa sustredit, ma cistu rec, R od 2,5 roka, motoriku v poriadku.

sardinka333
16. jún 2015

Ak dieťatko pozitívne posudili na zapise, povedali že je zrelý tak asi by do tej školy mohol isť. Píšem mohol lebo ťažko takto posudzovať bez osobného kontaktu 🙂
V škole máme augustového prváka a ten je hravý, nezrelý...aj kolegyne vravia že mal ešte ostat doma, učivo zvlada ale má problém v socializácií, posluchanie autorit.
Bernou mincou nie je len vedomostná zdatnosť, ale velmi doležité je či dieťa spolupracuje, či nie je ešte príiš hravé, či udrží pozornosť dlhšiu dobu bez unavy a podráždenia, je adaptabilné, nemá tzv. len ,,vlastný svet,, - ak si aj na toto dokážeš odpovedať ano, tak by nemal mať problém s nástupom do školy.
Ja som syna nedavala nakolko je septembrový a chcela som mu predlžiť ,,detstvo,,. nelutujem, nič mu neušlo.
Držím palce pri rozhodovaní! 🙂

mejjus
16. jún 2015

Ja som sa narodila v auguste , a išla som do školy , bolo všetko ok . Syn sa narodil v auguste, ale je dysletik a dysgrafik , takže som počkala rok . Keď je tvôj syn šikovný určite ho nebrzdi 🙂 Rob tak ako cítiš ...Ja som tiež nepočúvala nikoho , a robila som podla seba... Ty poznáš svojho syna najlepšie 🙂

dadis
16. jún 2015

@lindush Syna mam augustoveho a isiel do skoly v termine, je druhak. Kym mal kamaratov svojich rovesnikov, bolo to ok. Teraz sa zacal viac kamaratit so spoluziakom, co je v podstate o rok starsi a tam uz vidim, ze devatrocny spoluziak ma mierne predpubertalne spravanie, co ma znacny vplyv na spravanie mojho syna . Co mi je trosku luto, ze v podstate by mal na niektore temy a zaujmy este cas (napr. zaujem o sexualitu atd), ale zase nie je mozne dieta izolovat, ani nie je to nic zavazne. Vysledky v skole ma ok.
Dcera bude mat v juli 6 a tiez ide do skoly nacas, aj ked sa vsetci cuduju, lebo je este vyzorovo malicka. Ale je sikovna, nech ide.
Myslim ze ludia casom pochopia, ze ten Sk vymysel pre odklad skoly je blbost ako hrom a je opodstatneny iba pre deti, ktore maju skutocny zdravotny problem. Ucivo je urcene pre 6 rocne priemerne intelektovo zdatne dieta, vnimavost a ucenlivost je v tomto obdobi vysoka.
Vela rodicov si radsej vyberie odklad, aby ich dieta dosahovalo lepsie vysledky.
V triede mojho syna su zdatnejsi ziaci, ktori isli do skoly nacas, priemerni a slabsi su ti s odkladom, aj ked inde to nemusi byt pravidlo.
Moj nazor je, ze by mali podobne vysledky, keby isli o rok skor a rovnako ti,ktori sa profilovali ako sikovni uz v MS, neziadali odklad - boli urcite uspesni uz o rok skor.
Odkladom podla mna rodicia ochudobnuju svoje dieta o moznost sa vzdelavat v obdobi, kedy sa mu jednoducho uci, kedy zo vzdelavania pocituje este radost.

danna85
16. jún 2015

@lindush brat je narodeny v polovici septembra, bol u psychologa, ci to zvladne a verdikt bol, ze ano. Nastupoval teda ako 5r a nicim nezaostaval v porovnani s ostatnymi. Kamosky na druhej strane cakali s nastupom deti, ktore boli narodene v auguste a i tak mali problem so sustredenim, stale by sa len hrali, tazko si navykali na pravidla... Ak Tvoj na to ma, nech ide uz teraz

janinah
16. jún 2015

deti takto nemám,ale ja som nar. v polke septembra a šla som do školy tesne pred 6r.,nikdy som nemala problém ani s učením ani s ničím,vždy som bola najmladšia v triede, aktívna,predsedníčka triedy,olympiády.....záleží od dieťaťa,verila by som tvojej mamke a nebála sa dopredu 😉

sisaha
16. jún 2015

@lindush dnes je akasi moda davat detom odklady. Castokrat tym argumentuju samotne ucitelky v skole, ze dieta je drobne a malo by mat odklad. Drobny vyzor nie je dovodom na odklad. Ja som na konci augusta narodena a isla som ako 6 rocna, maturovala v 17tich.. Nic mi nechyba, som tu, skolu som zvladala v pohodicke.
Psycholog by ti povedal, ze dieta ma problem.

lindush
autor
16. jún 2015

Ďakujem Vám veľmi pekne za Vaše názory. V podstate, som viac naklonená možnosti áno, aby išiel. Chcela som "počuť" názor viacerých maminiek, nakoľko maminy v mojom okolí skoro všetky riešia odklad a práve preto som zostala v nerozhodná, či je to správne.... syn sa rád hrá, ale veď to je hádam samozrejmé pri 5-ročnom dieťati..avšak keď si sadneme, že ideme čítať, zaujato počúva, taktiež pri písaní má neskutočnú trpezlivosť.

terezka1947
16. jún 2015

ja som tiez koniec augusta a sice som bola vzdy najmensia...aaale urcite som v nicom nezaostavala......ak je zrely,pokojne ho daj 😉

sisaha
16. jún 2015

@lindush moja dcera je narodena v polovici jula. Ani chvilu som neuvazovala nad odkladom, napriek tomu, ze vazi necelych 16 kg a je naozaj drobna. Totiz pobyt v skolke by jej viac uskodil, ako pomohol

veronikapodolska
16. jún 2015

podľa toho ako si opísala syna urobíš dobre ked ho dáš do školy, možno ak by si ho dala o rok by sa nudil a vymýšlal v triede. Tiež som riešila podobný problém s dcérou ona je 16. september a dali sme ju do školy skôr a dobre sme urobili, aj tak mi občas povie že sa tam nudí :( neviem si predstaviť keby išla o rok neskôr. Bola rovnako vyspelá ako je tvôj syn a pripravená, v triede má aj o rok a viac starších spolužiakov (tých ktorí mali odklad) ale neprekáža jej to v pohode sa prehrajú aj porozprávajú, uvidíme čo bude neskôr či sa jej nebudú posmievať, že je najmladšia a či bude zvládať učivo, zatiaľ končí tretí ročník 🙂

m.i.r.i
16. jún 2015

v dnesnej dobe je to velka moda s tymi odkladmi..ale nechapem...v zahranici uz deti chodia do skol od 4-5 rokov, samozejme, tie skoly su trosku ine ako nase ale zvladaju pocitatie, citanie, pisanie..nase nejako ani 6 rocne nie su zrele..a ked su zrele intelektovo tak nie su zrele socialne/emocne...su hrave a nesustredene..tak bud mame nejaky problem ako Slovaci, ze mame prepacte za vyraz "zaostale" a "nezvladnutelne" deti alebo je problem niekde inde..ja nechapem naco sa psychologovia snazia odporucat odklad kazdemu dietatu co nesedi vkuse na stolicke, ktore akoze s nim nespolupracuje alebo ktore nevie nakreslit pekny obrazok....v okoli poznam deti co im odporucali odklad pre hravost, pre nedokonalu motoriku( to kreslenie), pre nesustredenost atd...a mnohi sli aj napriek tomu normalne do skoly a nebol absolutne ziaden problem...hrave dieta ma teraz 11 rokov a vzdy je hrave...dievca sa hra s barbinami kymine spoluziacky mozno uz po chalanoch cumakuju a co...je najlepsia ziacka v triede, hra uzasne na klavir atd atd...a nema absolutne ziaden problem so skolou, ale hlavne, ze mala mat odklad lebo je hrava....dalsi co nechcel kreslit na zapise ani u psychologicky a mal mat odklad lebo ma slabu jemnu motoriku ma teraz 9 rokov a pise tak uhladne ako nikto v triede..a od zaciatku nemal problem..atd atd....drobny vzrast by sme neriesili ako problem ak by nebolo v triede polovica ziakov s odkladmi, ktori su o hlavu vyssi a o 1.5 roka starsi..lebo vseobecne vzrast problem nie je..problem je to a mozno hlavne u chlapcov, ze deti su krute a casto sikanuju tych mensich a slabsich...a dieta moze byt sikovne, na skolu uplne zrele po kazdej stranke, ale ked vidite tie deti nastupene na telocviku, kde jeden chalan o hlavu vyssi ako druhy, lebo je tam aj velky vekovy rozdiel, tak vam nie je vsetko jedno..nie kazde dieta to zvladne v pohode...hlavne ak su tam "prezreti" vyrastkovia, co mali byt davno v skole o rok skor a posledny rok v skolke uz iba somariny robili a vysmievali sa uz tam tym mensim...
Je to velmi tazke ak teraz musime sledovat aj zlozenie triedy do akej dieta pojde ked sa rozhodujeme, ci ho ako najmladsie aj ked uplne zrele a sikovne mame vobec dat do skoly, aby tam nebolo utlacane....

sisaka
16. jún 2015

@m.i.r.i pod toto sa mozem kludne podpisat, pozastavujem sa presne nad rovnakymi vecami a nechapem, ako je mozne, ze slovenske deti nie su v 6 rokoch schopne zvladat to, co sme my kedysi v pohode zvladali a uz ani nehovorim, ze v zahranici to zvladaju uz priemerne 4 rocne deti a nemaju problem. Syn ma kamarata rovesnika (Cech) ten je od neho o hlavu nizsi, chudacik na SLovensku by sa nedostal do skoly asi ani v 8 rokoch, lebo je malicky. O tom, ze nepoznam deti, ktore nie su v 6 rokoch hrave, netreba ani pisat, rozdiel v motorike medzi chlapcami a dievcatami je obrovsky, aj napriek tomu tu chodia do skoly rovnako stare dievcata a chlapci a zvladaju pisanie uz v 4 rokoch, syna nikdy nezaujimalo kreslenie a jeho vytvarne umenie mozem povazovat doteraz len za cistu abstrakciu a to konci prvy rocnik - nastastie v zahranici a tak ma moznost byt v triede rovnako starych deti - na priblizne rovnakej urovni bez 8 rocnych, ktory su nie len o hlavu vyssi ale samozrejme aj vyspelejsi ....

lindush
autor
16. jún 2015

@m.i.r.i presne si to vystihla, dakujem za nazor

jolinka
16. jún 2015

@m.i.r.i Presne a mne este pediatricka na 6rocnej prehliadke syna, syn je decembrovy, teraz v dec. mal 6rokov... doslova vnucovala odklad ze syn je "hravy" a nech s nim idem na psychologicke testy, ano syn je ukecany a hravy ako KAZDE 6rocne dieta, hlavne chlapci su v tom veku jasovia, ale nema ziadne ADHD a pod. ...a to slo o dieta co nastupi do skoly v termine ako 6,8 rocne, zdrave bez akychkolvek zdravotnych ci psychickych problemov...syn sa zaujima o predskolske ulohy, vydrzi s nimi aj vyse hodiny, respektuje autoritu, je "zkolektivizovany" od 2,5 roka a ona ze este skoro do 8 rokov ho mam drzat v skolke.. 🙄 🙄 🙄

Jeho ucitelke v MS skoro sanka spadla...ze fakt nechape preco odklad?? 🙄 🙄

samozrejme ziaden odklad sme nepoziadali, syn nastupi od septembra a myslim ze uz aj nacase aby bol v skole...

m.i.r.i
16. jún 2015

@jolinka ono odrazu su vsetci odbornici a odporucaju odklady..raz ucitelky v skolke, raz pediatri, raz psychologovia, potom na zapise do skoly...este tie ucitelky v skolke by som do najvacsej miery akceptovala, aj ked tam to tiez zalezi aj od samotnych ucitelov aky vplyv mali na dieta a ta skolka samotna, ale tie su s detmi okrem nas rodicov najviac..vidia ako sa vyvija, co asi zvladne...ale psychologicka co ho vidi raz a da testy a da kreslit a ked dieta nespolupracuje, neodpoveda, hambi sa, nechce kreslit, odbehuje - hned diagnozy, odkllady lebo nekresli, lebo je hamblive ( to som uz tiez tolko krat pocula, ze dieta je velmi hamblive, ze to bude mat v skole tazke -- ale tak kolko ludi je introvertnych, hablivejsich, ved deti su povahovo vsetky rozne)....pripadne ako som u kamosiek tiez videla, ze dalsie sedenie o 2 mesiace a uvidime ! a zas na nejaku hodinku a zhodnoti dieta..pediater ten ani odborne na toto nie je, ani s dietatom nie je..to najmenej ma do toho co hovorit...tiez niekedy na tych zapisoch...ak dieta nejde s davom a nerobi vsetky ulohy ako ostatni a nepocuva, tak uz ho radsej ani netreba v triede, ved aby sme sa vyhli problemom. a aby ucitelky nemuseli riesit dieta, co ma mozno aj svoj vlastny rozum a nejde s davom vo vsetkom ako ovecka...take deti nie su velmi oblubene u ucitelov.....ja som celkom rada, ze moj syn je februarovy, ze aspon jemu bude vychadzat ze pojde do skoly ako 6.5 rocny...a aspon ten vek a tieto veci nebudem musiet az tak riesit.....ale aj tak som zvedava akych skvostov sa dockame buduci rok, lebo som este hadam nepocula, zeby niekto v mojom okoli neriesil ci ma vobec dat dieta do skoly....niekedy nerozumiem ani naco ta skola vlastne je?? Ved ma deti prave tieto veci naucit - aj na zadku sediet, aj pozor davat, aj sa socializovat...aj sa ucit povinnostiam uplne inym ako doma ci v skolke.....pochopit, ze tam su povinnosti, doma sa hram...ved hrat sa mozu stale.....

moni244
16. jún 2015

@lindush to je dnesna moda, davat odklady, len aby predlzili detstvo, neuvedomuju si, ze tie deti skoncia strednu ako 20 rocne a to je strasne vela, vsetko sa posuva. Tiez nechapem, ze daj odklad, predlzis detstvo a potom sa cudujeme, ze nie je v skolkach miesto, no bodaj by bolo, ked z 20 deti odide 5

zdenuska1
16. jún 2015

Keď nemali výhrady pri zápise a dieťa nemá problémy s rečou , sústredenosťou, tak načo mu chceš dať odklad? Ja by som ho dala do školy 🙂

jolinka
16. jún 2015

@m.i.r.i svagrina tak nedostala septembrove dievca do skoly pre "hanblivost" , 2x ziadali o predcasne zaskolenie, psychologicka 2x zamietla, skolka i skola pri zapise takisto odporucala...ale kedze to psychologicka neodporucila, skola nesmela zaskolit, tak cakali do 7rokov.

m.i.r.i
16. jún 2015

@jolinka ak chapem dobre, tak ak chce dat rodic este nie 6 rocne dieta ( septembrove) do skoly skor, tak to musi odobrit psycholog, tak preto ju nepustli vsak? Ak dieta dovrsi 6 rokov tak viacmenej ten psycholog moze len odporucat, ale rozhodnutie je na rodicovi ak sa nemylim...chapem dobre?

luciferkax
16. jún 2015

riesila som to minuly rok..dilema.to bola velka.. jemnu motoriku mal slabsiu...drobec bol...ale.inac hlavicku sikovnu.. baaala som sa ale dala som ho do skoly... teraz konci prvy rocnik so samymi jednotkami..prvy rocnik zvladol super a co je cudne...dorastol a vooobec uz.nie je.najmensi..takze nevaaahaj a.daj 🙂

veronikapodolska
16. jún 2015

ano ak dovrši 6 rokovdo konca augustatak rodič sa môže rozhodnúť či dá či nedá a psycholog odporúča ale ak pri nástupe do školy dieťa nemá 6 rokov tak rozhoduje psycholog.

jolinka
16. jún 2015

@m.i.r.i Ja by som odklady nechala...ale fakt v odovodnenych pripadoch...pri detoch s diagnozami, ktorym neskorsi nastup moze pomoct s tym ze ten dodatocny rok sa vyuzije na intenzivnu pracu s dietatom...logopedia, psychologia, rehabillitacia atd.. 😉

a ked musi predcasne zaskolenie prejst schvalenim odbornikov a nie je mozne len na voli rodica...tak potom nech aj naopak odklad nie je len na voli rodica a "predlzeni detstva" ale na odobreni odbornikov, hned by zbytocne odklady odbudli. Schvalne davam to predlzenie detstva do uvodzovie...ved ziadne detstvo sa skolou nekonci...detstvo trva nadalej... 😀 😀 a paradoxne zbytocny odklad moze dietatu to detstvo skor pokazit nez predlzit. 😝 😝

jolinka
16. jún 2015

@m.i.r.i ano chapes dobre, predcasne zaskolenie MUSI byt schvalene odbornikom, psycholog, ale dieta ktore dovrsi 6 rokov do 1,9. moze ist do skoly dokonca aj ked psycholog odporuci odklad. je to na voli rodica... v podstate rodic moze dat v termine alebo dat odklad...ale nemoze predcasne zaskolit ak nema odporucenie.

astonka
16. jún 2015

@lindush tiež mam dceru augustovu(narodila sa o mesiac skor) čiže do školy by tak či tak nešla teraz ma skoro 15r..ja som jej odklad dala a nelutujem to,u nas to zbytočne nebo,nič nezmeškala...

prasiatko30
16. jún 2015

Mam dceru oktobrovu a zacala chodit do skoly ked mala mat v oktobri 6r - v triede maju este zo par deti ktore boli dokonca mladsie od nej - jej najlepsia kamoska je predcasniatko narodene 21.12 toho isteho roku ako moja dcera a vsetky deti prospievaju, nikto nepytal odklad - take dieta ani nepoznam v nasom okoli co by pytalo odklad . Niektori rodicia ktori maju deti rodene v poslednych dnoch decembra sa niekedy spytuju ci robia dobre ale nakoniec idu vsetci do skoly v tom roku kedy dovrsia 3r - od januara do decembra a vlastne tak potom uz plynule prechadzaju do 1 triedy na zs a drviva vacsina z tychto deti vstupuju do 1triedy a vediac citat a pisat

jolinka
16. jún 2015

Bohuzial ten vek k 1.9, je rozhodujuci, a niekedy len par dni rozhodne.

Vela rodicov sa ale rozhodne pre odklad tak lavinovite... Kazdy dava odklad tak aj ja, aby nebolo moje najmladsie a nezaostavalo a nemalo dalsie nevyhody...posmech, sikana atd. ked rodic vidi na zapise prerastene starsie deti, tak ma samozrejme obavu supnut medzi ne svoje cerstvo 6 rocne. 😒

nastastie v nasej skole je trend davat deti v termine bez odkladu, odklad len ked je diagnoza, u dcery 4tacky je jeden dyslektik s odkladom, inak vacsina deti letnych cerstvo 6 rocnych nastupovalo, z 20 deti ich bolo 2x odklad a 18 sestrocnych. U mladsej v druhacky, nie je ziadne odkladove dieta, zato 1-2 predcasne zaskolene.

m.i.r.i
16. jún 2015

@jolinka no ved..ze ja toto pocuvam tiez..prave 2 kamosky teraz davaju odklad..jeden chlapcek augustovy, pritom vzrastom vysoky, intelektualne velmi vyspely, velmi komunikativny, uplne vhodny do skoly...aj ho vsetci odporucili, ale mamicka ho nechce dat kvoli tomu, ze do triedy ide banda chalanov co ho uz v skolke stahovali na zle chodnicky, mamicka nechce aby sa s nimi kamaratil a nedal sa ovplyvnit, tak mu dala odklad...chlapec sa unudi v skolke dalsi rok...dalsia tiez dava odklad dievcatku kvoli vzrastu, lebo sa boji sikany....julove je dievca....v oboch pripadoch mali obaja odporucanie normalne ist do skoly, ze su zreli, ale rodicia nechcu dat kvoli "ostatnym" detom v triede..aby nebolo moje najmladsie, aby nebolo najmensie, aby ho niekto nestiahol na zle, aby ho nesikanovali, lebo tam je vela deti s odkladmi...hrozne cosi...cize ano, je pravda,ze niekedy v tom nie je ani psycholog ani ucitel, ale samotny rodic...a aj take som uz pocula, ze nic mu neujde..ved sa este v skole nasedi dost..tiez, ze nech si este uzije, lebo skolou zacnu povinnosti a to je tlak pre celu rodinu...niektori maju mladsich surodencov a ze lepsie ak budu spolu este v skolke, aby nemuseli nosit jedno dieta do skoly a druhe do skolky...( pohodlie rodicov)..a kopec inych dovodov..chore uplne...malo by sa toto nejako zastavit, aby si rodicia tiez svojvolne len tak nerozhodovali...tak ked maju chodit 6 rocne deti do skoly tak nech je to povinne..a ozaj len v odovodnenych pripadoch zdratotnych komplikacii nech su odklady