S mužom máme v striedavej chlapca z prvého vzťahu. Chlapec je tretiak, učenie do školy som nechala na mužovi, lebo ostatné aktivity robím s deckami sama...no cez vianočné prázdniny to padlo na mňa...tak ja neviem skúste mi povedať či to je u vás rovnako....ja mám už staršie deti a aj predtým - prvý stupeň som sa s nimi učila štýlom, že samostatné si robili úlohy a ja som skontrolovala...v prípade ak nerozumeli tak sme si to spoločne prečítali a vysvetlili...takže týmto štýlom sa učím aj s mužovim synom...no je to komplikovane samostatná práca 0 bodov, tak sadám k nemu a vysvetľujem niektoré veci ok ale mínus, delenie, celky 0 bodov...angličtina spájanie slov do viet, niektoré slová ništ, slovenský jazyk dala som mu prepísať diktát z ich učebnice bolo tam cca 10 viet ale kopec chýb a to pri prepise...nakoniec z chlapca "vypadlo" že mama s tatom mu výsledky, slovíčka a pod. hovoria....mám aj ja mu hovoriť to čo nevie? Lebo môjmu som to vravela tak ostal taky "nasraty" že on mu síce poradí ale väčšinou píše všetko sám
@dievcacitajucelist mam dve deti a nikdy som im vysledky nehovorila, vzdy som ich (od prvej triedy) viedla k samostatnosti-takze Tvoj pristup povazujem za spravny, lebo vidim napr. uz na svojej dospelej dcere, ze to bol dobry pristup. Co sa tyka toho chlapca, tak mozno ma nejaku poruchu, cize toto treba zistit a tomu prisposobit pristup-nie sme vsetci rovnaki. Ale nechala by som to na jeho biol. rodicov.
@dievcacitajucelist Tak moja skusenost zo skoly ako ucitelky, co pride do triedy, kde predtym ucila ina ucitelka - VZDY, ale VZDY pride vyhovorka: ona nam to nevedela vysvetlit/ona nas to neucila.
Deti proste skusaju. Lebo medved. Lebo sa im nechce. Lebo je to jednoduchsie. Lebo to mozno klapne, uveria im a oni si usetria cas.
To je prva vec.
Druha vec je, ze ty chod svojim postupom. On sa prisposobi. Dieta, ked vidi, ze musi, tak ten rozum nakoniec pouzije. Ono ho ma. Len hlada cesty najlahsieho odporu.
neviem podla mna by sa mali s nim ucit jeho rodicia, nie ty, takto by som osobne prisla asi najskor o nervy, dozaista by som mu vysledky nehovorila, je dobre ak sa dieta nauci, ze musi na to prist same
@dievcacitajucelist podľa mňa sa neučí pravidelne, ale to je chyba rodičov, že chlapec nevie slovíčka, robí chyby v prepise tak to potom by ako napísal diktát?ktovie ako sa mu venovali počas distancného jeho to zasiahlo zrovna v tom kritickom ročníku.A v 3 triede sú vybrané slová, násobilka, delenie dosť ťažký ročník.Najhorsie je, keď dieťa nemá pravidelnosť a nemá na čom stavať, lebo všetko súvisí zo všetkým.
Tým, že mu povedali výsledky či správny postup robia medvediu službu a nič si nepomohli.A ináč sa chlapec učí na aké známky?nemá nejaku poruchu?
@dievcacitajucelist a čo sa naučí keď mu budete hovoriť výsledky..Pri písomke mu ich nikto nepovie.. toto nie je dobrý postup.. Ak má výrazné problémy s matematikou a SJ ,bolo by možno vhodné osloviť CPpap či nejde o dys poruchy.. Ale skôr si myslím, že chlapec má medzery ,lebo mu doteraz bolo všetko diktovane a nič tým pádom nepobral..
On to potrebuje pochopiť sám aky je postup či zapamätať si slovíčka takto mu poradia a o hodinu nevie prečo to tak bolo.Ak to nepodchytia teraz tak to bude veselé...učila som sa s dieťaťom ako ty píšeš ..
ideš na to dobre ale sú deti, ktoré proste nie sú v takom veku ešte samostatné. Ja mám doma také dieťa a keď som to tu na MK napísala, tak sa tu zlietol kŕdeľ dokonalých mám, ktoré s vyloženými nohami iba skontrolovali úlohy alebo ani to nie a ja cítila som sa ako idiot. To, že tvoje staršie deti to už v tom veku vedeli, nič neznamená. Zrejme chlapec potrebuje viac času. Venuj/venujte sa mu a ono sa to vráti.
podľa mňa je tvoj postup správny. ako inak to ani nemáš ako s ním preberať. niektoré deti dosiahnu dobré výsledky, len ak nad nimi niekto neustále stojí a samostatná práca im bohužiaľ proste nejde
Tiež si myslím, že je to ok, ako sa s ním učíš. Akurát, si treba uvedomiť, na čo dieťa má a načo dieťa nemá. Moje dve staršie deti, total samostatne, jednotky, samé súťaže. Moje tretie je ako z vesmíru. Trojkar, diktaty mu nejdú. Takže, ak dostane známku 3, chválim. Zo začiatku to bol pre mňa sok, bo bratia nasatavili latku vysoko ale, už ho neriešim ani neporovnavam. Bratia majú zákaz sa mu vysmievať. Je 4 tak.
A rady typu: nech sa s ním učia jeho rodičia, si nevšímaj. Brala si s mužom, ktorý má dieťa. Tak buď ste spolu kompletka aj s povinnosťami alebo nie
tak ak mu mama a oco hovoria vysledky, tak je jasne ze to nevie. Musi sa potrapit trochu. Ucila by som sa s nim tak ako so svojimi detmi. Urobit, skontrolovat. Nevie tak by som mu dala dalsie ulohy, alebo by som ho nechala nech si to opravi (nepovedala by som mu vysledok napr. prikladov, ale oznacila co nie je spravne a nech si to opravi,ak to nechape, vysvetlila by som mu to na inom priklade). A dohovorila by som muzovi. Prvy stupen su zakladne veci, to pre mna nie je nieco "ma na to/nema na to" ale naucit sa pisat/citat/pocitat a samostatne sa pripavovat.
(inak nie som dokonala, moje dieta robi aktualne - od covid "ucenia", cize 2 roky - vsetko pod dohladom ale vysledky jej nevravim ani pri nej nesedim)
inak k anglictine, ja mam dceru na jazykovej zs, a teda rozculovala som sa na zaciatku kovidu (to boli 2.polrok 3 rocnik), ze nevedia vety spajat poriadne, ale tak zvlastne sa ucili, ze az potom to "prislo" a rozpravaju tie deti v pohode. Ale teda slovicka sa ucili.
Vždy len navediem (nie postup) k výsledku a musí vypočítať sam/sama, čo sa týka jazykov, slovíčka sa musí naučiť to inak nejde+čítame a prekladame spolu text, na Vianoce dostali zrkadlove jazykové knihy, jedna strana je v angličtine, vedľa je preklad
@dievcacitajucelist V treťom ročníku sme síce sedeli pri dieťati, ale nechali sme ho potrápiť, aj keď sme videli, že výsledok nebude správny a až keď všetko dokončilo, tak sme opravovali. Samozrejme, ak dieťa nevedelo ozaj zo školy nič, nech mi učiteľky prepáčia, ale taká bola realita, tak sme najskôr urobili výklad učiva, hoci nie sme učitelia a študovali sme úplne inú problematiku. Diktáty sme normálne diktovali a až potom sme opravovali. Na diktáty sme mali kúpenú v kníhkupectve cvičebnicu, z ktorej sme diktáty cvičné diktovali. Aj na pravopisné cvičenia zo slovenčiny a angličtiny sme mali vlastnú kúpenú cvičebnicu a z matematiky sme mali zbierky príkladov a pracovné zošity od niekoľkých autorov zakúpené. Napríklad na slovné príklady sme mali zbierku príkladov zvlášť a podľa nej sme slovné príklady trénovali, ale pomohlo to. My v BB máme veľmi dobré kníhkupectvo, kde to všetko mali na predaj.
@dievcacitajucelist záleží podľa akej učebnice angličtiny sa učia. Niektoré anglické vydavateľstvá ponúkajú na svojich stránkach on-line cvičenia - tam sú cvičenia aj na slovnú zásobu, aj na gramatiku, rôzne hry na slovíčka a gramatiku atď.
Ďakujem za odpovede...neviem to učenie...nechávam na mužovi hlavne aj preto, lebo ex sa už párkrát sťažovala, že sa ma on s chlapcom učiť...chlapec sa aj na mňa sťažoval mame, že so mnou musí veľa písať, čítať tak sme to spravili tak, že sa s ním učí muž...chlapec má sem tam 3ku prevažne 2ku ale tak neberiem to zas tragicky...niekedy známky nevypovedaju o vedomostiach...ja sa s ním už doučím do konca prázdnin podľa seba..ale potom to prenechám na muža...
@dievcacitajucelist V treťom ročníku cez vianočné prázdniny príklady, pravopisné cvičenia každý deň....to mali krajšie vianočné prázdniny ako v tomto školskom roku. Veď taký tretiak týchlo zabudne aj to čo vedel pred prázdninami.
@dievcacitajucelist to je normálne, že sa chlapec sťažuje, to si nevšímaj, však to je len dieťa. Mne dieťa dodnes vyčíta, ako muselo s angínou počítať príklady. Keby sme to nerobili, tak to učivo nedobehne a hlavne by sa aj zabudlo to, čo vedelo pred angínou. Deťom sa učiť nechce a keď my rodičia nedonútime, ostanú sprosté.
@dievcacitajucelist podla mna, teda podla nasej skoly mozem povedat ze 2-3ky na 3tiaka su dost zle znamky. Podla mna. Ja byt mama, som rada, ze sa nim niekto uci... Lebo podla toho, ako sa s nim ucia, robia to zle a mozu tomu dietatu len ublizit, lebo on sa ucit proste nevie. Vidim to podla dcery, fakt sme sa natrapili cely minuly rok a zo skoly nevedela nic. Domaca priprava nula bodov lebo kym neprisiel kovid ani len knihy si domov nenosili deti, ulohy nemali... a velke vytriezvenie prislo v teraz v 5rocniku, ked sa fakt musi ucit uz z hodiny na hodinu a musi uz zakladnym veciam v matike a slovencine poriadne rozumiet, detto druhy jazyk pribudol na ucenie. A naozaj priznam, ze to bola moja chyba, ja som sa s nou ucila doma malo, preskusala som ju zo sj, matiky, nasobilku ale ziadne pravidelne ucenie sa.
@simca06022011 Súhlasím, pokiaľ sa na prvom stupni nenaučí učiť, precvičovať učivo, opakovať učivo, tak na druhom stupni už bude iný problém s učením, keď bude viac predmetov a viac učiva. Bude sa už len učiť nárazovo pred písomkou a to bude mať všetko dopletené nakoniec.
Podľa mňa robíš dobre. Ja mám prvacku, ale učíme sa tak, že jej prečítam zadanie, dovysvetlim ak nechápe a snažím sa nechávať ju nech rozmýšľa. V škole nebudem vedľa nej sedieť a hovoriť jej správne výsledky
@evabb35 ja som sa so svojím snažila o tom párkrát porozprávať, ale bezúspešne...čo neviem ovplyvniť nechám tak...hlavna zodpovednosť za dieťa leží na rodičoch...a každý je na svoje dieťa citlivý...muž veľa vecí čo sa jeho syna týka nevidí...
@dievcacitajucelist Teraz nevidí, keď bude na druhom stupni už začne čosi vidieť a najviac bude vidieť, keď prebehne prijímacie konanie na strednú školu. A hlavne na strednej škole začne oči najviac otvárať.
@evabb35 áno, s tým súhlasím môj najstarší je na španielskom gymnáziu a prvý ročník na vysvedčení trojky predtým jedničky ostal v šoku ale teraz už nabral zase svoje tempo....ono to pravidelne učenie ma zmysel ale tak deťom sa nechce...jasne, že uprednostnia hru, tablet a pod pred učením...preto by mal rodič dieťa "prinútiť" sa učiť
@dievcacitajucelist tak neviem, asi by som sa nestarala do ucenia jeho syna. Keď nemohol, tak sa s ním mala učiť mama.
Ja sa so svojou učím, aj jej otec. On je na ňu prísnejší, on ju núti aj prepisovať, aj matiku a geometriu a všetky predmety okrem sloviny a angliny..toto len ja.
U mňa si úlohy robí sama, aj sa sama učí, ja skontrolujem, pomôžem opraviť, napíše za každú chybu v diktáte jednu vetu navyše.
U neho on sedí pri nej a pozerá ako sa učí, hneď ju opravuje, kričí...a predsa sa tam radšej učí 😆