Aký je rozdiel medzi obsahom a opisom v čitateľskom denníku?

hajdylca
16. mar 2020

ahojte,
prosim Vas vedeli by ste mi poradit, syn je v 3. rocniku na ZŠ a ma za ulohu citatelsky dennik- spravit opis jedneho pribehu z danej knizky. nikde na nete neviem vypatrat ci je rozdiel medzi obsahom a opisom.
dakujem 🙂)

jaskolka
16. mar 2020

Trebárs kniha je o rôznych dobrodružstvach troch kamarátov. Obsah je, keď ku každej kapitole, či odseku by dal názov, a potom by spísal tie názvy. Par slovami by pomocou nich hovoril o príbehu v knihe. Je stručný.Priklad: Jedna kapitola sa volá "Cesta lesom" teda traja kamaráti šli do lesa, potom odsek"Na kúpalisku "šli na kúpalisko,"Deň v ZOO"
ďalší deň šli do zoo,atd.A opis je, keď už povie, či napíše, čo konkrétne sa im v tom lese, či zoo, alebo kúpalisku prihodilo..teda rozpise podrobnejšie cele kapitoly. Stretli líšku, opekali si klobásu, niekto sa smykol a spadol do mláky atď. V zoo kŕmili slony, boli na kolotoči, na kúpalisku sa trebárs smykali na tobogan, atď. Opis je trochu rozvlacnejsi, podrobnejší.

hajdylca
autor
16. mar 2020

@jaskolka dakujem moc 🙂

radolina
16. mar 2020

Ja by som to tiez asi tak rozdelila, ze obsah je proste strucny a opis by mali byt taky rozsiahlejsi, to podla mna kvoli tomu aby si boli isty, ze to tie deti naozaj citali

fokuska
16. mar 2020

No ja by som praveze povedala, ze opis je: Kniha opisuje jeden cely rok v zivote maleho skolaka. Je rozdelena do 4 kapitol a kazda sa venuje jednemu rocnemu obdobiu. Pribehy su pisane v prvej osobe v pritomnom case, takze citatel ma dojem, ze pribehy preziva priamo s hlavnym hrdinom. Autor pouzil jednoduchy slovnik primerany skolakom, s hovorovymi a slangovymi vyrazmi. V knihe vystupuje 5 hlavnych postav - Jozko, dvaja surodenci a rodicia a asi 10 vedlajsich postav - spoluziaci, ucitelia, kamarati a pod.
- k tomu este popisane napr.: hlavna myslienka, motivy...

Obsah je samotny pribeh, to, co sa odohralo: napr: Obsah prvej kapitoly: Jozko sa rano zobudil, naranajkoval a nastupil do auta a spolu s rodicmi a surodencami odcestovali na lyzovacku, na ktoru sa velmi tesil. Ubytovali sa a vybrali na svah. Podmienky na lyzovanie boli vyborne, a tak sa cely lyzovali, sankovali a uzivali si zimne radovanky. Vecer sa vratili do chaty, dali si vybornu veceru a zregenovali sa v saune aby mali vela sil do dalsieho dna.

fokuska
16. mar 2020

@hajdylca Tak by som opisala aj dany pribeh - aky je dlhy, ake su postavy a pod. Nepisala y som cisto len obsah, teda co sa tam odohralo.

Ale ktovie ako to myslela pani ucitelka.

jaskolka
16. mar 2020

@fokuska aj to je druh opisu.Asi ozaj ide o to, ze ako chce zadanie učiteľka.

fokuska
16. mar 2020

@jaskolka Pravda, obe su vlastne opisy, len ide o iny druh 🙂 ako pises, ide o to, co tym mala na mysli ucitelka.
Pripadne ci predtym nepreberali teoriu - ze co je opis, obsah a teda potom len pouzila vyraz, ktory uz bol vysvetleny.