ahojte,
prosim Vas vedeli by ste mi poradit, syn je v 3. rocniku na ZŠ a ma za ulohu citatelsky dennik- spravit opis jedneho pribehu z danej knizky. nikde na nete neviem vypatrat ci je rozdiel medzi obsahom a opisom.
dakujem 🙂)
Ja by som to tiez asi tak rozdelila, ze obsah je proste strucny a opis by mali byt taky rozsiahlejsi, to podla mna kvoli tomu aby si boli isty, ze to tie deti naozaj citali
No ja by som praveze povedala, ze opis je: Kniha opisuje jeden cely rok v zivote maleho skolaka. Je rozdelena do 4 kapitol a kazda sa venuje jednemu rocnemu obdobiu. Pribehy su pisane v prvej osobe v pritomnom case, takze citatel ma dojem, ze pribehy preziva priamo s hlavnym hrdinom. Autor pouzil jednoduchy slovnik primerany skolakom, s hovorovymi a slangovymi vyrazmi. V knihe vystupuje 5 hlavnych postav - Jozko, dvaja surodenci a rodicia a asi 10 vedlajsich postav - spoluziaci, ucitelia, kamarati a pod.
- k tomu este popisane napr.: hlavna myslienka, motivy...
Obsah je samotny pribeh, to, co sa odohralo: napr: Obsah prvej kapitoly: Jozko sa rano zobudil, naranajkoval a nastupil do auta a spolu s rodicmi a surodencami odcestovali na lyzovacku, na ktoru sa velmi tesil. Ubytovali sa a vybrali na svah. Podmienky na lyzovanie boli vyborne, a tak sa cely lyzovali, sankovali a uzivali si zimne radovanky. Vecer sa vratili do chaty, dali si vybornu veceru a zregenovali sa v saune aby mali vela sil do dalsieho dna.
Trebárs kniha je o rôznych dobrodružstvach troch kamarátov. Obsah je, keď ku každej kapitole, či odseku by dal názov, a potom by spísal tie názvy. Par slovami by pomocou nich hovoril o príbehu v knihe. Je stručný.Priklad: Jedna kapitola sa volá "Cesta lesom" teda traja kamaráti šli do lesa, potom odsek"Na kúpalisku "šli na kúpalisko,"Deň v ZOO"
ďalší deň šli do zoo,atd.A opis je, keď už povie, či napíše, čo konkrétne sa im v tom lese, či zoo, alebo kúpalisku prihodilo..teda rozpise podrobnejšie cele kapitoly. Stretli líšku, opekali si klobásu, niekto sa smykol a spadol do mláky atď. V zoo kŕmili slony, boli na kolotoči, na kúpalisku sa trebárs smykali na tobogan, atď. Opis je trochu rozvlacnejsi, podrobnejší.