Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ako postupne zvýšiť sebavedomie a priebojnost u 8r.syna?
Vsimla som si že s nástupom do školy ostal taky zarazeny. Predtým ho v škôlke všetci mali radi a bol obľúbený. V skole ale prišiel do nového kolektívu kde sa zopár chlapcov už poznal a asi ho neprijali do tej svojej mini partie.
Je jedináčik ale asi zdedil nesmelost po mne. Tiež dom bola sama a dosť hanblivá a utiahnuť. V skole sa mi aj po smie ali a sebavedomie som nabrala až na strednej. Preto som sa snažila syna viesť od malička k smelosti, aby si sám hľadal kamarátov....doteraz nemá problém sa na ihrisku prihovoriť cudzím detom ale už ho častokrát pošlú preč, ak sú tam nejaká partia.
Neviem ci som neurobila chybu v tom ze som ho učila aby druhým nerobil zle, nebral veci, nepredbiehal sa v rade a pod. Lebo čo si všímam, ostatne deti sú drzé, predbiehajú sa, a on nevie reagovať a cíti to ako krivdu.
Teraz chodí aj na tréningy, veľmi ho to baví ale opäť som bola svedkom ako mu v šatni chlapci nadávali, hovorili mu ze je lúzer. Jeho reakcia bola "vy ste luzri" 😊. Zatiaľ si z toho nič nerobí len neviem co bude časom. Som v šoku aký slovník majú rovnako staré deti a najmä aké sú už vychcane a zákerné v niektorých situáciách....
Rada by som syna nejako podporila v priebojnosti. Ci myslite ze to mam nechať tak? Ze sú to len detské doťahovačky?
@megi97 ďakujem.
Bijú sa vo mne protichodné pocity lebo na jednej strane nechcem aby si vytrpel to co ja na ZŠ ale na druhej strane nechcem aby bol rozmaznany jedinacik. Nie som ten typ nekritickeho rodiča co si myslí že vychováva malého boha. Keď vidím že robí niečo nesprávne, tak ho upozorním a vysvetlím prečo to nemá robiť...
Som zvedava na nazory, mam sice skolkara, ale to iste riesim. Je sikovny na sport,vie cisla, pismenka,krasne rozprava basnicky.. venujeme sa 120%. Uz sme zmenili skolku koli jednemu dietatu, ale htozne nepriebojny. Vsetko si berie k srdcu.
V predoslej skolke jedno dievcatko co ani nevedelo rozpravat ho neustale ponizovalo za oblecenie ze ma skarede, za kresby az tak ze uz ani omalovanky nechce a zacal sa pocikavat. Potom nevhodne komenty na okuliare.
Teraz aspon ucitelka zasiahne ked maju v triede taketo rypacie povahy. No ma iba 2 kamaratov a ked chybaju tak nic. Na ihrisku ide aj za starsimi, ci sa idu pretekat na bicykloch, kopat loptu, no ignoruju ho. 4rocni len cumia ana otazku mu ani neodpovedia.
Vysledok je ze na ihriskach komunikujeso mnou a v skolke s ucitelkou a dvoma kamosmi. Inak nic.
Iba obcas pride ze mu dievcatko koplo do stavebnice, ked si skladal alebo ze ho sotil chlapec.
Bojim sa nastupu do skoly 🥺, ze ho budu sikanovat.
Dobrý deň, ak sa k tomu mozem vyjadrit aj ja ktora svoje prve babo iba čaká tak snáď názor nebude vadiť.
Presne ako ste pisali aj ja som bola taka. V škôlke som mala asi len jednu kamarátku a do skoly isla 3/4 deti ktoré boli somnou aj v škôlke. Cize ziadna vyhra. Postupom casu sa to zacalo upravovať.
Ja osobne by som pokracovala v takej vychove ako to robite vy. Bohužiaľ vela deti ma rodičov ktorí sa im nevenuju a sami su tí ktorí maju potrebu nejakym sposobom zhadzovat a odstrkovat ostatných. Cize decka vidia len to co ich naucia ,hoci len pozorovanim, rodičia. Je to smutné ale myslim si ze v buducnosti sa vasmu synovy oplatí jeho dobré správanie sa k druhým 🙂 toto bude len v škole kým decka nevyrastu a musite vydržať, podporovať ho v tych dobrych veciach.
Je to len moj názor , uvidite co vam napisu iný. Držím palce ✊