Ako zvládnuť ranné vstávanie do školy bez stresu?

sasajanaj
28. aug 2017

Ahojte. Dcéra ide od sep. do 1.triedy a máme veľký problém so vstávaním. Večer chodí spať tak medzi 8-9 večer závisí to od toho ako veľmi vymýšľa. Už som ju skúšala dať aj skôr, ale nemá to žiaden vplyv. Robia sa nám z toho vrásky na čele, lebo dcéra najprv nechce vstávať, potom cca po 10-15 min sa z postele dostane. Pritom je, ale dosť nevrlá, má zlú náladu a je agresívna. Keď už vstane, len tak si sadne a sedí... akákoľvek výzva na umývanie a obliekanie v nej stupňuje amok. Večer si chystá veci na ďalši deň, no ráno to zmení aj 3 krát. Trvať na tom, že si oblečie čo si nachystala-tým len ideme proti sebe a začína boj kto z koho. Potom si oblieka každú časť oblečenia aj 6 krát. To znamená, oblečie ponožky, vyzuje, obuje, vyzuje.... kým presne nezapadnú ako majú, to isté so spodným prádlom atď. Ak si zmyslí, že nechce ponožky, ktoré má oblečené a už má na sebe nohavice, vyzlečie aj tie aby si mohla vymeniť ponožky, lebo vždy sa oblieka s rovnakou postupnoťou. Ak naliehate nech si pohne vrieska, hnevá sa nervozita sa stupňuje a čas predlžuje. Potom príde na rad česanie, kým nie je každý vlas na svojom mieste nepohneme sa k obúvaniu. Česať sa chce sama, odmieta akúkoľvek pomoc. boli sme aj u psychologičky, lebo amoky máva niekoľkokrát cez deň. Jej odporúčania nechať ju tak, prípadne vstávať skôr, aby sme na ňu netlačili. Lenže už aj tak bude musieť skoro vstávať 5,45 kvôli dochádzaniu, tak kedy ju máme potom budiť? Ak by bola hotová za 15min tak ju budíme aj o 6.00. Lenže do škôlky jej to trvalo od zobudeni aj 1,45 hod a škôlku sme mali v dedine. Poradte prosím ak ste mali podobný problém. Už teraz sa bojíme školského roka.

bluka2
28. aug 2017

Najprv mi bolo luto teba, lebo toto musi byt na porazenie, ale ked si predstavim vstavat 5x/tyzdna o 5:45, tak je mi luto aj dcery. Zrejme bude ako ja, clovek, pre ktoreho je pred 7:00 vstavat ciste utrpenie. Rada si tu precitam nejake prakticke rady, lebo na mna funguje jedine, ked idem cestovat niekam, kam sa velmi tesim. To vstanem normalne. Kym sa z postele dostanem, trva dlhsie ako 10-15 min, asi aj okolo hodiny (moze to byt este horsie). Poznam aj cloveka, na ktoreho po zobudeni do 1. kavy neradno rozpravat, je to mozno pol hodinka a zvysnych 23,5 h...najmilsia osobka.

zuzitko74
28. aug 2017

Situácia, ktorú opisuješ sa nedá zvládnuť bez stresu.

momof3
28. aug 2017

Pre pána Jána prečo tak skoro? Ja mam dve deti a ledva ich zobudím o 7:15 aby sme boli 7:45 v skole. Žijeme na dedine. Ale riešila by som ma tvojom mieste dochadzanie alebo aby ju niekto iný dal do skoly, lebo dost stres bude uz len z tej zmeny ze je prvacka... Nieto este to vstávanie. To je strasne skoro pre take dieta. Napätie a stres pre nervovú sústavu. Skús zmeniť to vstávanie a uvidis podla mna sa zmení aj jej správanie. Ja som dospela ale ked mam vstať pred 7 tak by som vraždila.

bonovka
29. aug 2017

@sasajanaj toto ako keby si moju dceru opisala,ked zacala do skoly chodit..uplne presne..a ja som takmer stale kvoli tomu meskala do prace..skorsie budenie o 15-20 min. nepomohlo,sotva som vytiahla paty z detskej izby a uz bola naspat v posteli,otocena na druhy bok a sladko odfukovala.. 😀
Naucila sa casom..ked som sa jej povyhrazala,ze budicek bude nie 5:45,ale o hodinu skor a ze keby dokazala fungovat rychlejsie a bez trucu,neprezliekat si stokrat ponozky,lebo ju tlacilo sitie a zavadzali nitky...,mozem ju,naopak,budit neskor..kedze pojem o case vtedy este velmi nemala,spraktizovala dom parkrat budenie o par minut skor o a priznavam,nehorazne som jej klamala,ze som ju zobudila o hodinu skor,aby sme to stihli a ze ju tak budem stale budit,lebo v praci maju na mna kvoli neustalemu meskaniu nervy a ja si to nemozem dovolit..cuduj sa svete,nejako to v tej malej hlavicke dala dokopy a spocitala si,ze je pre nu vyhodnejsie vstavat neskor a kopnut do vrtule,ako sa sismat a riskovat budicek "o hodinu skor".. 😇 trvalo to ale nejaku tu chvilu,neslo to zo dna na den..ide teraz do siestej a chodieva uz sama busom..teda brava aj mladsou sestricku. 🙂 ale tiez sa este obcas stane,ze nestihnu autobus,ale skor kvoli tej mladsej-ta jeje neskutocna flegma a nenavidi ranne vstavanie,ona si kludne lahne naspat do postele aj oblecena,umyta a ucesana.. 😀

bonovka
29. aug 2017

@sasajanaj este podotknem..ze ked som ju o tych par min. skor zobudila,stala som nad nou pocas tej casovej rezervy a ked bolo treba,aj som ju obliekla..ona v polospanku..a ja tiez..lebo takisto nie som zrovna ranne vtaca.. 🙂 a kym so stala nad nou,jednoducho som jej nedovolila vymyslat,prezliect sa stokrat a podobne a pripomenula som jej,ze ak to mieni robit,bude vstavat este skor..ta hroza v jej ociach,hnev,ba priam nenavist,ma sice ubijala a miestami budila respekt 😀 ,ale casom sa to poddalo..dnes vstane takmer hned,ako ju budim,obriadi sa sama,oblecko si vybera sama a obcas si stihne este aj TV zapnut rano.. 🙂)

emilia25
29. aug 2017

U nas v skolke je papier je to nazor psychologicky presne na toto.dat na vyber dietatu len z 2moznosti nie milion.a ked to nepomoze zobrat dieta v pyzame aj do skolky.to bolo o skolke no neviem si predstavit to aplikovat do skoly.chvala bohu ze mala je mala a chalani si oblecu presne to co im nachystam.my este rano v klude vypijeme kavu naranajkujeme a az potom budime deti.

hettinka
29. aug 2017

@sasajanaj čo robí pred spaním? Aké činnosti? Ked píšeš, že "podľa toho ako vymýšľa".
Jednoznačne treba cez den riadne unaviť a ísť o hodinu skôr večer spať. Pred spaním už len kľudná činnosť ako kreslenie, čítanie si rozprávok, žiadny televízor a hlavne nie počítač. Už som čítala štúdie a aj sama som odsledovala, že to svetlo, ktoré vyžaruje z prístrojov spôsobuje zlý spánok. Okrem toho ako ste na tom s poobedným spánkom? Moje deti spávali popoludní až kým nešli do školy, dcéra dokonca už ako prváčka si zvykla polhodinku podriemať po obede ak mala možnosť (cez víkend, prázdniny).

Ak oblečenie ráno 3x zmení, tak nech si chystá ráno ... ja teda mam mladšieho syna a jemu je srdečne jedno, čo bude mať na sebe 😀 Ale ak by hentak vymýšľal, asi by šiel v pyžame, ja na toto rano nervy nemám, ani čas ... to je každá minúta naplánovaná. Ja vstávam o 6:00, vypijem kávu, nachystám seba, jeho budím o 6:30 a o 7:00 musíme z domu. Umyti, oblečení a najedení samozrejme. Presne ako radí bonovka, jasne jej povedz, že ak bude rano robiť problémy, bude vstávať ešte o polhodinu skôr, aby si stihla vymeniť 3x oblečenie a vynerváčiť sa.

erickatt
29. aug 2017

@sasajanaj no uf, cestovať rano ti nezávidím, ja to tak mala neceli rok a sibalo mi toho. O 6 budíček a 6.40 nam šiel autobus. Skús byt tvrda a ,,zla" ráno ju zobuď, obleč , vrieska, nevrieska, bez slova rychlo a basta. Vždy jej pri odchode povedz ako ju ľúbiš a trápi tá, ze je taká , ale , ze jesikula a zvládne to raz sama.

erickatt
29. aug 2017

@sasajanaj a ešte skus odmenu . Nálepky a ked ich bude 10 pojdete do cukrárne ci kina. Nevrieska = nalepka, chuci ako tur?? = Nalepku nedaj, neskôr zober

simca06022011
29. aug 2017

Nechala by som ju tak keby išla do škôlky a nie školy. Ráno zobudiť obliecť, odsikovat do kúpeľne, najesť... My už teraz trénujeme iba budenie týždeň... A mám migrény z toho, na tvojom mieste som na psychiatrii. Neexistuje aby mi takýto cirkus robila mala, večer nechystáme veci presne preto čo vy ale ráno spolu vyberieme, beriem ju z izby do obývačky a oblečie sa kým jej nachystáme jesť. Amok pred škôlkou u nás znamenal jednu na riť, ak nepomohlo išla do izby a ostala doma v izbe, alebo som ju obliekla a išla hladná do auta alebo pesi. Problematiku ponožky sme mali tiež, našťastie ignoráciou so to daako zlikvidovala:D ja jej rovno povie že rev jej Nepomôže, ja na to nemám čas. Chystáme sa ale viac ako hodinu, slimáky sú tu všetci, neskutočne dlho mi mala raňajkuje, chystať všetko, aby sme dačo nezabudli, tak lietam ako sisi... Mne vždy odlahne až keď slečnu odovzdám vychovávateľke :D a späť chodíme o 19:30, vstávali sme doteraz pred 7. Teraz budeme o 6 tej :(

hettinka
29. aug 2017

@erickatt no my tiež cestujeme, o 7:00 ak ide s dedkom, o 6.30 ak veziem ja. Ale tak z 90% chodí dedko.

pininka
29. aug 2017

No toto asi vo vasom pripade trebalo riesit cele prazdniny, lebo to je na dlho. Ja mam druheho syna, ten je cisty narcis, hocico si neoblecie, tiez musime vstavat tak ako vy,kedze uz 7.12 im ide bus do skoly,ale ja som nikdy nepripustila,aby cirkusoval podobnym sposobom. Pises ze ma tieto amoky viackrat za den, ako to bude potom asi v skole, trebars ked sa budu prezliekat na telesnu? Drzim ti palce,mozno prave v skole pri inych detoch si to uvedomi. Ozaj a do skolky chodila? Ako to tam zvladali?

evittam
29. aug 2017

@sasajanaj Prepáč, ale musela som si to prečítať viackrát a este aj tak stale nemozem uveriť tomu,ze 6-7 rocne dieta dokaze takto manipulovať a "cvicit" s rodicmi. To nemáš žiadnu autoritu, chodila do škôlky, robila to iste, dostala vôbec niekedy aspon na zadok?!
Syn tiez nie je "ranné vtaca" ale v tomto veku chapal,ze treba byt v skole nacas. Ked ma "vytočil" tym, ze "ved maaaam cas, nechak ma tak" a podobne tak som ho zobudila a zo bolo cele-nech sa paci mlady pan sprav si sam ranajky, desiatu, obliect,umyt a do skoly. Ked sa ti nepáči,ze mamina sa stara. 😉
Takto chces fungovať do kedy? Čo bude ked bude mať napr.15?

0silvia0
29. aug 2017

@sasajanaj moja neter robila presne toto iste. Decko vynervovane, rodicia vynervovani a to ju rodicia vozili autom a nemusela takto skoro vstavat. Taketo nervovanie trvalo minimalne prvy stupen, casom sa to lepsilo. Toto nepochopi ten co to nezazil.

evittam
29. aug 2017

Pardon za preklepy.😊

taami
29. aug 2017

@simca06022011
Presne...keď zatvorim dvere na škôlke zvonka, tak si vydychnem 😂
Ja malú budím o 7h, to ešte samozrejme 15min sa schováva pod paplon atd a to je každý deň lotéria že v akej nálade vstane, potom supnem do stoličky, tam je aspoň uväznená 😄 Dám raňajky, medzitým ju ocesem, potom zuby, obliecť - bude mat 4r, tak zatiaľ nejak extra nevymýšľa s oblečením, ale su tam náznaky trucu niekedy, snažím sa ich hasiť v zárodku, ale vyhraté nemáme...o 8h padáme z domu...čiže hodinu mi trvá ju nachystat, a to ja som už pred jej zobudenim nachystana a tu hodinu lietam po dome ako handra a musím ju hnať. V lete idem ešte ráno zo 2x do sprchy, čo má vie tak vynervovať, v zime mi stačí chodiť v koženej bunde, keďže kým ju nachystam, tak mi je horuco

evittam
29. aug 2017

@0silvia0 Nie neda sa pochopiť,ze 6-rocne dieta si robi co chce a "toci" s rodicmi. Jasneee, vozit - nech si ide peso keď ma cas 6x si vyzliekat a obliekať len ponozky. 😉Ale to je moj nazor.

evittam
29. aug 2017

Teda aby ma tu neukamenovali-samozrejme ak sa jedna o psychicky zdravé dieta.☺️

0silvia0
29. aug 2017

@evittam po 15ke to uz tieto decka nerobia☹ Ale fakt je to na porazenie. Moje deti toto nikdy nerobili, ja som bola na moje deti ovela prisnejsia ako moja sestra. Jej toto neter robila roky rokuce, ja by som to nedokazala kazde rano prezivat.

0silvia0
29. aug 2017

@sasajanaj mas aj dalsie deti?

moni73
29. aug 2017

@evittam takto ma mala cvicila cely prvy stupen. Presne ako pise @0silvia0 . Naraz to same prestalo. Ale teda tie 4 roky mi zobrali so zivota 10. Pokoj nenastal ani zatvorenim dveri v skole, pretoze tam nechcela, fyzicky sa vzpierala, volali mi nech si pre nu pridem.
Teraz? Vsetko v poriadku, skratka to chcelo este cas...

evittam
29. aug 2017

@0silvia0 No ved o tom píšem-ako si naucili tak majú. Bohužiaľ. No s tymi 15.som to myslela tak,ze mozno rovno si dovoli im jednu ...

evittam
29. aug 2017

@moni73 Moj nazor som vyjadrila-4 roky, zdravé dieťa,ktoremu nič nechýba?! Prečo? Lebo si postavilo hlavu?

juliet86
29. aug 2017

Spominas aj amoky pocas dna.... o co presne sa jedna? Tipujem ze su aj ine problemy v spravani nie len tento. Nje kazdy psycholog je dobry to je ako s doktormi nie kazxy je kvalitny. Ak problem pretrvava a nezlepsuje sa po navsteve jedneho treba ist za druhym podla mna....
To co opisujes ze sestkrat ponozky to moze uz byt v spektre autistickom.... tajtiez ten cas je neludsky... zsmyslela by som sa:
Dalsi psycholog
Precitat si k tomu literaturu
Dat ju spavat skor
Ostrihat vlasy 🙂
Nechystat oblecenie vecer ked to aj tak nepomaha
A najst sposob trestu resp podpory pozitivneho spravania
Vies svet sa neprisposobi a neustupi tvojej dcerke ako ty... a to moze byt pre nu prilis tvrde zistenie ked sa s tym nemala ako naucit zrovnat z domu... drzim palce. Budte s manzelom team

0silvia0
29. aug 2017

@evittam ja som to tiez nikdy nechapala, ale neterine cirkusy som videla na vlastne oci. Neviem cim to je sposobene u ostatnych deti s tymto problemom, ale moja sestra bola vzdy na dceru privelmi makka, jej dcera nemala hranice a vzdy sa vsetko krutilo okolo nej, aspon ja som to tak vnimala... ked bolo treba do zivota zaviest normalne povinnosti, zrazu bol so vsetkym problem

pribinak
29. aug 2017

Mna tu asi ukameňujú, ale ja by som jej dala tak na zadok, ze by ju hned prestalo bavit 6x si ponožky davat

Vecer by som jej povedala, ze ide do skoly a nie škôlky a uz tieto ranné excesy zažívať nebudeme

U nas v MS bol tiez papier co robit s dietatom, vybrat oblecenie vecer a zamknúť skrinku, kľúč dat napr do schránky dole v paneláku

Ja rano synovi púšťam rádio ci CD a poviem, ze po tejto pesničke vstávame
Ale nie, ze povie, normslne ho vyberiem z postele a pozeram ako ide na wc

Ak rano zvládnete bez cirkusu, poobede nejaka odmena, ak nie sama si vymysli trest - toto je pre môjho syna najvacsi trest vymyslieť si trest (tiez to bola rada od psychologicky v MS)

evittam
29. aug 2017

@0silvia0 Ved presne o tom to je - spravia z dieťaťa "modlu" a potom su problemy.
A suhlasim s
@juliet86 .

pribinak
29. aug 2017

V MS po spánku robila toto iste? Alebo ako sa obliekala tam?
Ako zvláda ine činnosti?

pininka
29. aug 2017

@pribinak
@evittam suhlasim baby, jednoznacne je to o hraniciach, pokial dieta nema nejaku vaznejsiu poruchu,ale aj tieto deti sa daju krasne naucit. Mali sme v skolke taky pripad a matka svato svete tvrdila ze doma jej toto nerobi. No isto, vsetko nakoniec vyslo na povrch. Treba si uvedomit, ze v skole je dalsich 25 deti a co ta chudak jedna ucitelka?

nika1106
29. aug 2017

V prvom rade podla mna by mala mat ranajky doma a potom uvidis ako sa zmeni spravanie ...plus by som este raz riesila psychologa