Ako zvládnuť nástup do 1. triedy bez znalosti jazyka?

ebbi
2. sep 2011

Ahoj,
mate niekto osobnu skusenost s nastupom do 1.rocnika dietata, ktore neovlada jazyk danej krajiny. Dcerka ma prave nastupit do nemeckej ZS(prestahovali sme sa len pred mesiacom). S manzelom sme uz totalne vystresovani, co nastane po nastupe a ci sme jej nesposobili zbytocnu traumu. Na SK sa v kazdom pripade chceme vratit, kedy to nevieme(mozno o rok a dva). Prave som volala s riaditelom nasej SK skoly a povedal mi, ze to bude pre mna velmi narocne zaroven preberat s dcerkou ucivo, ktore beru na ZS na SK a vraj ju mozem vela veci naucit nespravne a pod. nakolko nemam pedagogicke vzdelanie. Bojim sa, ze dcerke ublizim. Prezili ste niekto podobnu situaciu?
Poradil mi aj riesenie formou odkladu, ale toto si nepripustame, nakolko je novembrova a skolu evidentne uz potrebuje, ledva sme vydrzali v skolke posledny rok.
Dakujem..

funny
2. sep 2011

caf, aj my sme v nemecku. kde ste? a nemozes sa obratit priamo ma danu nemecku zs, ci neponukaju integrativne triedy, kurzy pre cudzinecke deti, alebo nieco podobne? alebo priamo na ausländeramt? nemci si na tom dost zakladaju, pokial teda nie ste v nejakej uplnej dedine. lebo bez jazyka je to fakt tazke a decka v 1. triede vedia byt dost "krute". na druhej strane sa ucia velmi rychlo.
so slovenskou skolou by som si zatial hlavu nelamala, ved na sk ju mozes nechat opakovat rocnik v najhorsom.

funny
2. sep 2011

po novom sa to vola "deutschförderklasse" . pogoogli. a skuste sa informovat co najskor. nech to ma mala lahsie.
moj velky je este len skolkar, polonemec, ale pozadu vo vyvoji reci, kvoli dvojjazycnosti, tak viem, ako velmi sa ho snazia dostat na rovnaky level ako nemecke deti. rec je dolezita.

janka_pn
2. sep 2011

ja by som si tiez skusala pogooglit daky "nulty" rocnik, ale podla mna by sa velmi rychlo naucila a so sk skolou si problemy fakt nerob, mozno nebude jednotkarka zo zaciatku, ale urcite ich dobehne, mozno dokonca uz v nemecku predbehne 😉 😀

stardust
2. sep 2011

@funny ahoj, mohla by si prosim rozvinut, co presne znamena, ze tvoj syn, polonemec, je pozadu vo vyvoji reci? Ten nas je tiez polonemec, manzel s nim hovori samozrejme nemecky, ja slovensky a kym ostatne deti uz hovoria cele vety, ten nas si omiela len tu svoju babysprache.

funny
2. sep 2011

@stardust ale tvoj je este malicky, dva roky to ma este cas!! moj maly, 2r., ten si tiez dava nacas 🙂
velky ma 4,5, on hovori cisto, ma aj spravnu gramatiku (az teda na tie silne slovesa v minulom case a obcas mu ujdu cleny, aj ked tie sme uz po pol roku treningu celkom zvladli 🙂 ). on sa jednoducho nevie zlozitejsie vyjadrit, uprednostnuje kratke a jednoduche vety, nerozumie citanym textom, ani ich nevie spracovat. ma problemy s pokynmi. snazi sa, ale nie je to taka uhladena a rozvinuta rec ako u rovesnikov.
my chodime kazdy stvrt rok na prekusanie na logo, tam maju take specialne testy, alebo aj pediatrici, co robia v 4 rokoch - U8? - opakovat vety, quatschsätze a pod. tak toho nie je schopny.

ebbi
autor
2. sep 2011

Dakujem za prispevky, vybrali sme taku integracnu skolu, mali by mat s tym skusenosti, slubili nam, ze sa jej budu specialne venovat navyse 4 hodiny tyzdenne, uvidime. Su v nej aj mensie triedy. Sme v NRW.
Mna dnes hlavne dost vystrasil ten riaditel, ze ju nedokazem naucit to, co sa u nas ucia v prvom rocniku, vraj ju to naucim zle a malo a pod. a nedobehne to alebo bude mat zle zaklady. Vseobecne vsetci ma strasia s tym prvym rocnikom, ze je velmi tazky u nas na SK, ale snad nejaku grafomotoriku a pod maju rovnaku, nie? Akurat mozno bude dlhsie trvat, kym sa nauci gramatiku a citanie, no nie som odbornik, nerozumiem tomu, dufam, ze to nepokazim ☹ Ja som si naivne myslela, ze ju budem zaroven stihat ucit ucivo, co sa ucia deti na SK 😝

ebbi
autor
2. sep 2011

@funny a kde ste vy?

sisaka
2. sep 2011

@ebbi Dcera nastupovala do ZS v zahranici tiez bez znalosti jazyka, chapem tvoje obavy, deti sa ale integruju ovela rychlejsie ako dospely a jazyk sa na ne v takom veku doslova lepi, tiez by som sa viac obavala slovenskej skoly, to si ani neviem predstavit, zeby som dceru este po skole morila slovensky krasopis (tu su napriklad pisane pismena mnohe uplne ine ako slovenske)vetne cleny, slovne druhy, ci matematiku, v zahranici sa mozes stretnut s tym, ze matematicke postupy su odlisne od tych slovenskych a kedze ucitelia vsade vyzaduju vidiet aj sposob, ako sa dopracovala k vysledku, bude musiet ovladat viac sposobov a spravne ich pouzit.
Neviem ako v Nemecku, ale tu skola trva do 3 hodiny a aj dlhsie, kym dieta pride domov su 4, nejaka uloha, kruzok a je vecer, fakt si to neveim predstavit ucit dieta este po veceroch, ci vikendoch nieco navyse a obdivujem vsetky deti a ich rodicov, ktori tak robia.

sisaka
2. sep 2011

@funny aj moj maly je dvojjazycny a odhadujem tak rok pozadu (ma 3 roky), miesa obidva jazyky do kopy, gramatiku zvycajne pouziva anglicku (ta je jednudchsia) , cleny dava aj pred slovenske podstatne mena a slovna zasoba, tiez zaostava, i ked vidim obrovsky pokrok za posledny rok, dufam, ze coskoro dobehne jednojazycnych rovesnikov.

hajanka
2. sep 2011

@ebbi moj syn nastupil do 1. rocnika v zahranici, ale ako 4 rocny, takze sme este neriesili slovensku skolu. Nastupil bez znalosti jazyka, no vdaka ucitelkam a ich individualnemu pristupu do pol roka bol schopny rovnocenne komunikovat so spoluziakmi a ucitelmi (co sa znalosti jazyka tyka), sice najskor len hovoro, neskor sa zacal ucit aj pravopis. Zalezi vela aj od samotneho dietatka.
Ak to dobre chapem, tak mas vacsi strach zo slovenskeho uciva ako zahranicneho, spravne? alebo? Prvy rocnik na slovensku nie je tazky, je to najlahsi rocnik vobec, podla mna. Tazsie to je podla mna v zahranici, kym si osvoji jazyk, kym sa v nom dokaze naucit mysliet a potom aj ucit sa.

ebbi
autor
2. sep 2011

@hajanka ano, mam viac obavy zo slovenskeho uciva, neviem, ci ju zvladnem vsetko naucit sama, kedze sa planujeme vratit a bude musiet robit diferencne skusky alebo neviem ako sa to vola...
A ty sa so synom doma ucis zaroven aj to co sa ucia deti na Slovensku? Chcela by som vediet, ci sa to da zvladnut doma. Nemam pedagogicke vzdelanie.

hajanka
2. sep 2011

@ebbi nie my uz nie sme v zahranci ☹ preto som aj pisala, ze este vtedy sme nemuseli riesit aj slovensku skolu, my sme sa vratili domov presne pred nastupom do SK skoly.
Neviem ako ti poradit, no urcite dostanes nejake osnovy podla ktorych ist, alebo sa nakontaktuj na mamicku ktora bude mat teraz prvacika a navzajom si radte, aby si vedela akym tempom ist (co je aj tak individualne v skolach) a coho sa chytat. Zo zaciatku to bude asi velmi tazke, aj to zvykanie na cudzi jazyk a tak... ale potom to pojde, verim a drzim palce.

ebbi
autor
2. sep 2011

a hlavne, ci to vobec robit paralerne, nebude mat v tom chaos? Ale potom ako sa to ma robit?

ebbi
autor
2. sep 2011

@hajanka hmmm....tak to ste dobre urobili, nam to akosi nevyslo 🙂

hajanka
2. sep 2011

@ebbi este som doplnila moj komentar 🙂
my sme prave naopak chceli ostat, ale voslo nam do toho nieco, tak sme sa museli vratit na SR

funny
2. sep 2011

@ebbi tak potom to bude ok, oni preberaju normalne ucivo, ale niektore predmety v integracnej triede, aby podporili deti v reci, ktore z nejkeho dovodu nie su nemciny zdatne (nie su to len turci! ) . ked o tom skola vie a zaskolili vas, tak to bude mat v programe. my sme v bavorsku.
uprimne, ja by som slovensku skolu riesila, azu sa zasa budete vracat, ktovie, mozno ostanete dlhsie? clovek nikdy nevie. ja osobne by som sla podla nemeckeho systemu. ja mam znamych, co sa vracali naspat. so zakladnou skolou nebol problem, ale je fakt, ze to pisane pismo je ine, to museli dotrenovat. ale aj na slovensku uz su zahranicne skoly, nie? alebo ju zapisat potom v rakusku? neviem odkial ste. kazdopadne drzime palce!

babulina
4. sep 2013

Baby riesil niekto nastup do prveho rocnika vo francuzsku? Ak by sme sa stahovali tak akurat by dcera mala ist do prvej triedy, na svk by som jej asi dala rok odklad ale ako to vyriesit vo fr, tak to netusim 😒

mariuskaa
4. sep 2013

@ebbi

Kamoska sa presťahovala do rakúska s dvomi deťmi pred rokom.
Začali ale v škôlke obaja. Začlenili sa perfektne s nic nevedeli ani "ň".
Do 1/2 roka hovorivo začali a po 1 roku plynulo nemecky. Minimálny prizvuk.
Deti v zahraničí sú vychovavani ohladuplnejsie voči všetkým iným=rôznym.
(Nerozumejucim, tucnym, s okuliarikami, cervenovlas , opaleny, pehavy...)
Nie je to take zle.
Ja osobne by som nic slovenské neucila. A čím na to rýchlejšie sa s tym zmieris tym sa lepšie a voľnejšie budes cítiť.
Pozadu rok nebude. Je to len prvý ročník. Nejake drobné obmeny zvládneš za týždeň cez prázdniny.
A dieťa nadobudne v ďalšom ročníku na SK Neuveriteľne sebavedomie
Že vie toľko veci plus jazyk plus skúsenosť čo mu nikto nedá.
Veľa šťastia

mariuskaa
4. sep 2013

Oprava
.....Čím na to rýchlejšie zabudnes...

babulina
4. sep 2013

@mariuskaa myslim ze ebbi to uz ma poriesene, to ja som chcela poradit tak som trosku oprasila staru temu lebo naramne sa mi hodi 😉

mariuskaa
4. sep 2013

@babulina jeho prepac. Tak potom je to pre teba. 🙂 😉

babulina
4. sep 2013

@mariuskaa v poho nam sa teraz kazda rada hodi 🙂

babulina
14. sep 2013

Nikto nema skusenost s francuzskom a nastup do skoly bez znalosti jazyka? 😕

kacena4
14. sep 2013
kovacina
3. dec 2013

DOBRY DEN.CHCELA BI SOM SA OPYTAT,CI MI NIEKDO NEVIE PORADIT-PRESTAHOVALA SOM SA DO FRANCUZKA Z 2 DETMI.MOJ SYN CHODIL DO 3 ROCNIKA NA SLOVENSKU.REC FRANCUZKU NEVIE A MA NASTUPIT DO FRANCUZKEJ SKOLY.AKO BUDE KOMUNIKOVAT Z UCITELOM,AKO BUDE ROBIT ULOHY PISOMNE,AKO BUDE ROZPRAVAT PRI TABULI KED HO VYVOLA UCITELKA.NEROZUMIEM TOMU.MAL IST NA SV.PRIMANIE NA SLOVENSKU.AKO HO TU ZAHLASIT,CI TO JE MOZNE.DAKUJEM.ANDREA

jaaty
3. dec 2013

@kovacina nechcem sa Ťa dotknúť, ale toto by som určite riešila ešte pred odchodom so cudziny ☹ a nie po presťahovaní sa do cudziny so školopovinnými deťmi.

hameeda
3. dec 2013

@kovacina : také hrozné to nebude, maximálne stratia rok, skôs sa opýtať na škole, alebo na sociálne určite majú špeciálne triedy pre tých ktorý neovládajú jazyk, nie si tam jediná čo tam príde so školopovinnými deťmi takže pokiaľ nie ste v malinkom mestečku tak by tam niečo také malo fungovať

tenerifka
3. dec 2013

@kovacina Neviem, ake vysledky mal tvoj syn v skole na Slovensku, ale z vlastnej skusenosti by som ti poradila, aby si mu doverovala. Bola som v podobnej situacii, dcera nastupila do 2. rocnika v Spanielsku bez minimalnej znalosti jazyka, prve 2-3 mesiace do seba nasavala jazyk a potom sa to spustilo same, na vysvedceni mala same vyborne(ako jedna z mala). Dost k tomu pomohlo aj to, ze si hned nasla vela kamaratiek a hravali sa aj po skole a tak bola nutena komunikovat. Nam ale na zaciatku pomahal -co sa tlmocnika tyka-moj manzel, s ktorym som sa ja rozpravala po nemecky a on nam prekladal z a do spanielciny

kovacina
4. dec 2013

tak mal jednotky.z anglictiny diplom za jazyk.a ako je to z prispevkami na 1 dieta a mna vo francuzku.ze nejake karty sa davaju na stravu,na nakup v markete atd.a neviem kolko budem dostavat este pridavky
@tenerifka

inki
23. jan 2014

chcela by som sa opytat, v aprily sa stahujeme do nemecka a maly ma od septembra nastupit do 1.rocnika,nevieme nic po nemecky,da sa mu aj tam dat odklad-dakujem