Ahojte!!!!...Uz som zufala,a neviem,kto by mi poradil....Je to ako vzdy: NIKTO NIC NEVIE!!!....Pokusam sa detom skolopovinnym-ZS- zrusit kazdorocne skusky na slovenskej skole uz 5 rokov....Nakolko 5 rokov najstarsi syn navstevuje skolu v UK a kazdy rok musi robit neuveritelne komisinalne skusky aj na SVK....Ma nejaka z mamiciek s takouto vecou skusenostiii?...Alebo priatelia,ktorych poznate?... Potrebovala by som aspon NASMEROVAT!!!!...Dakujem VELMI pekne...pp
ak má štátnu príslušnosť SK, tak tu je povinná zo zákona 10- ročná školská dochádzka a musí robiť skúšky 😒 , zrušiť sa to nedá 😒
mirka ja tiez zijem v zahranici uz roky moje deti maju statnu prislusnot slovensku aj napriek tomu si neplnim tuto povinnost....
pokial sa nehodlate vratit na slovensko to je najblizsich 10 rokov tak nato kasli to mi povedal pred dvoma rokmi aj na ministerstve.... drzim ti palce v v tomto je to ako v kocurkove.... 😉
My zijeme v zahranici a pytali sme sa na to nedavno na ambasade. Tam nam pani povedala, ze skusky su potrebne len v pripade, ak dieta chce mat uznane slovenske vysvedcenie. Inac, ze staci na SK predlozit len papier, ze dieta navstevuje skolu v zahranici. Ale bohuzial nemam pre teba link na nej. zakon...skus zavolat priamo na ministerstvo skolstva.
Inac, ak by deti nemali trvaly pobyt na Slovensku, tak vas nik hladat nebude, nie?
ak sa nemienite vratit, tak sa na to vykasli, deti si plnia povinnu skolsku dochadzku v zahranici, co sa da velmi lahko preukazat, ja osobne som s tymto dceru vobec nezatazovala, nastastie uz ma ine obcianstvo, takze sa s tym uz nemusim zaoberat vobec (synovi som slovenske ani nedavala - clovek nikdy nevie s akym zakonom su schopni na Slovensku vyrukovat,)
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/skolaci-zijuci-v-zahranici-ktori-musia-chodit-na-komisionalne-preskusanie-na-slovensko-2/ precitaj nieco aj tu, ale zrusit sa to neda ... ☹
ak chces zostat zit v zahranici tak by som sa na tire skusky pre tvojho syna vykaslala,lebo je to zbytocne stresujuce a ako pise@janano tak tak sprav zavolaj na ministerstvo alebo im napis mejl a uvidis ale jeden nas znamy toto tiez riesil a ako na uradoch im zato vynadal ze preco by mala dcera robit aj na svk skusky ked si plni dochadzku v zahranici a vie to aj preukazat a odvtedy ho neotravuju a to on tu palnuje zostat zit samozrejme ak chcete zostat v zahranici
moja dcerka nastupila do skolky a pokial nastupi do skoly tak dufam ze sa nam podari aj obcianstvo si vybavit a nebudeme mat tym padom ziadne starosti ohladom svk
Je moznost robit skusky aj po 4 rokoch, netreba kazdy rok, staci to oznamit. Samozrejme aj po 2 alebo 3, ako komu vyhovuje. Samozrejme by som to robila len v pripade, ze planujem dat deti este niekedy v obdobi do maturity na slovenske skoly, inak je to zbytocne.
vyhnut sa tomu da aj v pripade,ze tvoje deti maju dvojite obcianstvo UK-SK.V tom pripade je slobodna volba rodica ci si vybere skolu v UK alebo v SK a ziadne rozdielove skusky sa robit nemusia.Moje 3 deti sa narodili v Irsku a maju dvojite obcianstvo.Neviem ci je to aj vas pripad,ale asi nie,ked uz 5 rokov bojujes,tak mas starsie deti,ktore sa pravdepodobne narodili na Slovensku.V Irsku je vzdelavacie centrum pre slovenske deti v Dubline,ktora umoznuje robit tieto skusky priamo v Dubline a nemusia rodicia cestovat na Slovensko....skusky sa robia za pritomnosti slovenskych pedagogov a za pritomnosti slovenskeho velvyslanca......verim tomu,ze ak nieco take funguje v Dubline tak to musi fungovat aj v UK..treba sa informovat na ambasade.Na druhej strane ak s tym uz bojujes 5 rokov,tak si uz viac ako za polovicou povinnej skolskej dochadzky a napriek narocnosti tvoje deti budu na vyssej urovni ako keby len navstevovali skolu v UK....po skonceni zakladnej skoly tato povinnost sa zrusi....strednu skolu moze aj slovenske dieta navstevovat kde len chce a ziadne rozdielove skusky sa uz nebudu robit.A ako posledne len dodam,ze ano je tu moznost robit skusky len raz za 4 roky....a uprimne povedane prezila som uz rozne skusky,ale na takejto by som veru nechcela byt.Moj prosty rozum mi vravi,ze skusky kazdy rok maju hlbsi zmysel a su menej narocne na dieta ako jedna skuska zo 4 rocnikov....z toho moze byt vysledok len taky,ze dieta nebude vediet kde je sever,lebo v mnohych skolach na Slovensku su taketo ''skuskove'' deti priam lahodkou pre skusajuceho pedagoga.
Ahojte rodiny zijuce mimo uzemia SK ... ak mate zaujem o zrusenie skusok prosim pridajte sa ... na FB je skupina za Zrusenie skusok slovenskych skolopovinnych deti zijuch mimo SK ... posielam link https://www.facebook.com/groups/157741337746674/
snad spolu nieco dokazeme ...
aj ked to nechcu uplne zrusit aspon nech nie su povinne, ved kto chce nech ide na skusky 🙂
mam ten isty problem, ale co ja viem kedy a ci sa vratime na sk??? ake su sankcie za nechodenie na preskusania a len zdokladovanie navstevy skoly zo zahranicia?
ahojte, my sme tiež chodili každy rok na skušky, ale robili sme iba z dejepisu a slov. jazyka, pretože sme v čr. Momentalne máme problémy so strednou školu, pretože musíte na slovensku tiež prihlásiť dieťa na 1. rok študia. Stredna škola si vyžiadala s českej strednej školy známky, a napriek tomu je na slovensku so všetkych predmetov neklasifikovany. Som zvedava čo nás ešte čaká. 😢
nezavisi to od obcianstva dietata (uz vobec nie jeho pravneho zastupcu/rodica)... neverte vsetkemu, co pisu media, a správy 😀 ja som si pekne napisala na Ministerstvo skolstva a dnes som dostala odpoved Emailom (pisomne) priamo od riaditela Odboru ZŠ z ministerstva škoslstva SR. Pridava hlavny dodatok z dotazu riaditela:
"Plnenie povinnej školskej dochádzky sa viaže na to, v ktorom štáte má žiak trvalý pobyt, vzťahujú sa tak na neho, ako aj na zákonných zástupcov, práva i povinnosti s tým súvisiace.
Vo Vašom prípade, vzhľadom na to, že máte spolu so synom trvalý pobyt v Rakúsku, vzťahujú sa na syna rakúske zákony a nemusí Váš syn absolvovať vyrovnávacie skúšky na slovenských školách." 🙂
ahojte, kto ste uz robili skusky. co bolo na skuskach pre prvaka? vdaka za skusenosti
Ahojte. Dnes moj manzel volal na ministerstvo skolstva. Takze podla zakona musi dieta zijuce v zahranici navstevovat skolu na Slovensku pokial ma statnu prislusnost SR a trvale bydlisko na Slovensku. Pokial sa trvale bydlisko zrusi, tak tato povinnost odpada. Zalezi hlavne na trvalom bydlisku, nie na tom ze je slovensky obcan. Slovenska skola eviduje ziakov podla trvaleho bydliska v obci alebo meste, takze ak nie je zapisany v obci alebo meste, tak ani skola ho nemoze evidovat.
Pokiaľ je dieťa už zapísané v ZŠ v SR, je ťažké zo "systému" vystúpiť.Pokiaľ máte slovenské občianstvo, trvalý pobyt máte uvedený v občianskom preukaze /ID karte/. Pokiaľ ho zrušíte v obci, z ID ho aj tak nezrušíte. Pokiaľ dieťa ešte nebolo zapísané v žiadnej škole v SR, skúste vystúpiť zo systému tak, že ho nezapíšete. V súčasnosti je slobodná voľba školy, takže by nemalo v mieste Vášho trvalého bydliska nikomu chýbať. V dnešnej dobe je takto mimo systému veľa detí ! Problém Vám môže nastať až vtedy, ak by ste sa rozhodli neskôr predsa len vrátiť s dieťaťom na Slovensko. Musíte to zvážiť.
Mám v SR od roku 2005 zriadenú Súkromnú ZŠ, v ktorej som bola do roku 2013 riaditeľka a zriaďovateľka. Momentálne žijem s rodinou v UK. Školu teraz zriaďujeme kolektívne cez o.z. Červená Čiapočka. Tento rok sme pomohli na naliehavú prosbu mladej rodinke v Holandsku zabezpečiť kvalifikovane povinné preskúšanie u nich doma v Holandsku. Opreli sme sa pritom o zákon, že žiak môže byť preskúšaný ktoroukoľvek základnou školou v SR. Preskúšanie nemusí absolvovať iba v kmeňovej škole, v ktorej bol zapísaný. Kópiu záznamu o preskúšaní potom iba zašlete poštou na kmeňovú školu. V UK si trúfam poskytnúť túto pomoc tiež, bývam 10 míl severne od Londýna. Vieme prísť preskúšať deti do Londýna a širokého okolia / snáď až po Manchester /. Vieme Vám nachystať cvičné materiály a zapožičať učebnice.
Ak by mal niekto problém s uznaním nášho dokladu o preskúšaní na kmeňovej škole / čo pri súčasnej legislatíve nie je možné, ale v SR je možné všetko/, viem Vám zabezpečiť to, že dieťa prehlásime z Vašej kmeňovej školy do našej najbližšej štátnej školy / žiaľ nie k nám, my nemáme otvorené všetky ročníky / , s ktorou máme veľmi dobré vzťahy, nakoľko pán riaditeľ momentálne pracuje aj pre našu školu . Ak som aspoň v niečom pomohla, tak náš e-mail je szs.celovce@post.sk . Moje anglické t.č. je 07424687027
Žiaci 1.stupňa sa preskúšavajú ročne, na druhom stupni stačí raz za štyri roky, vždy však na konci PŠD. Pokiaľ sa nemienite vrátiť na Slovensko, je dobré požiadať o ročný odklad plnenia PŠD, nakoľko PŠD je u nás povinná do konca šk. roku, v ktorom dieťa dovŕši 16.rokov a teda zasahuje aj 1.ročník strednej školy.
,
@manka Prvákov skúšali v Ba-Petrzalke slovencinu a prvouku. Dostali papier s obrazkami a museli pod obrazky napisat, co na nich je zobrazene. Potom museli nieco precitat.
Akceptovali iny tvar pisaneho pisma, ale vyzadovali ho. V nemecku, v BW, v prvej triede nie je pisane pismo, len tlacene, my sme ale problem nemali, lebo na SK nastupil o rok neskor (posunuta dochadzka- vtedy to slo na ziadost rodicov, teraz uz treba posudok).
Ucitelky su mile a napomocne, ako prvacke ucitelky byvaju, ziaden stres pre dieta, ak mu ho neurobia rodicia sami.
V podstate staci, ak doma hovori po slovensky plynulo, tak to zvladne bez problemov.
@alzbetakluckova U koho treba poziadat o odklad plnenia PŠD, ked uz bude mat hotovu deviatu triedu? V nasom pripade bude mat syn 16 rokov az v druhom rocniku SŠ.
Pekne zdravim, tiez by ma zaujimalo, aky postih mi hrozi za nezucastnenie sa komisionalnej skusky v 9.rocniku. So starsim synom som absolvovala vsetky az po 9ku, ale kedze na strednu ho nikam bez prijimacieho pohovoru nemohli prijat ani fiktivne, volala som na MS a vobec mi nevedeli povedat. Takze s mladsim synom sme urobili prvy stupen a druhy sa mi uz nechce. Vsetky predpritomne pricastia trpneho rodu a neviem co este vsetko uz nechcem ani vidiet. Slovenske obcianstvo mame, ale kedze nezijeme v EU, tak na pridavok na deti ani zdravotne poistenie na SK vraj nemozu moje deti mat narok, preto si myslim, ze odo mna by nemali chciet tym padom ani skolu. Ale neviem, zda sa zakony si kazdy uradnik vysvetluje po svojom.
Novy skolsky zakon
http://www.ucn.sk/ministerstvo/legislativny-bal...
Ďalšou novinkou je zjednodušenie napĺňania školskej dochádzky pre deti, ktoré sú s rodičmi v zahraničí a navštevujú zahraničnú školu. „Zákon dáva rodičovi právo kedykoľvek požiadať o komisionálnu skúšku pre svoje dieťa, čím si overí jeho spôsobilosť zaradiť sa do školského systému na Slovensku,“ povedal minister. „Na druhej strane, doterajší systém, keď boli rodičia nútení každý rok cestovať na Slovensko z dôvodu vykonávania postupových skúšok, bol pre deti aj rodičov traumatizujúci a v mnohých prípadoch úplne zbytočný.“
Ahojte. Tu je naša skúsenosť. Môj syn navštevoval v zahraničí 7 ročník ZŠ. Následne sme sa rozhodli vrátiť sa natrvalo na Slovensko. Môj syn bol narýchlo preskúšaný z 5 ročníka, nakoľko neabsolvoval na Slovensku žiadne komisionálne skúšky. Prijali ho do 5 ročníka, o dva stupne nižšie. Momentálne má môj syn ukončený 7 ročník ZŠ na Slovensku a po prázdninách má nastúpiť do 8 ročníka. Pred letnými prázdninami sme však dostali predvolanie od riaditeľa, čím nás postavili pred hotovú vec. Riaditeľ ZŠ nám oznámil, že môj syn si nebude môcť dorobiť 8 a 9 stupeň ZŠ na škole, nakoľko dosiahol vek 16 rokov, kedy má byť ukončená povinná školská dochádzka. Dali nám dve možnosti: Bud si syn dorobí základné vzdelanie na ZŠ Krčmeryho, kde sú samí Romovia, alebo bude chodiť na strednú školu v Bratislave na Mokrohajsku, kde sú telesne postihnutí.Skoro nás porazilo, zdravého žiaka, ktorý uspešne reprezentuje školu na olympiadach z cudzích jazykov poslať medzi Romov či medzi telesne postihnutých. So žiadnou možnosťou sme nesúhlasili. A tak sme hľadali dalšiu možnosť. Šla som na školskú správu, kde ma ubezpečili, že to tak určite nie je, nemáme si robiť starosti. Následne sme kontaktovali Ministerstvo školstva v BA, ktoré vydalo stanovisko, že môj syn si má dorobiť 8 a 9 ročník súčasne. Další šok, pretože môj syn navštevoval len 3 ročníky na Slovensku. Ako má zvládnuť dva ročníky súčasne, ked nemá doteraz dostatočne osvojený slovenský jazyk?? Ako zvládne Monitoring, ked nebude dôkladne naň pripravený?? Iba na základe Monitoru bude prijatý na strednú školu , na ktorú sa hlási. Ale čo ak Monitorom neuspeje, nezoberú mi ho na školu?? Požiadali sme Min. školstva o udelenie výnimky, ale na tieto skutočnosti vôbec neberú ohľad. Pes je zakopaný v tom, že školský rok trvá vlastne do 31. Augusta. Vzdelávanie v ZŠ možno predlžiť najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovrši 17 rok veku. Môj syn dosiahne vek 17 rokov 3. Augusta 2016 , čo znamená, že mu nemôžu predlžiť vzdelávanie na ZŠ. Ak by bol narodený 3. septembra alebo neskôr, vzdelávanie na ZŠ by mu umožnili a mohol by si dorobiť 8 a 9 stupeň bez problémov. Toľko naša skúsenosť....:(
Ale čo ak Monitorom neuspeje, nezoberú mi ho na školu??
Poviem Vám úprimne, nerozumiem Vášmu rozhorčeniu. V UK sa tiež môžete postaviť aj na hlavu, ale pokiaľ žiak nedosiahne z Angličtiny GCSE minimálne na C, na žiadnu sixthform ho nezoberú. A na lepšiu z nich mu bude treba dokonca B . A podobne ako u nás, si ho nenechajú na Secondary school dlhšie ako do roku , v ktorom do 31.8. dosiahol vek 17 rokov. Je to úplne rovnaké. A nikoho nebude trápiť , či sa učil v UK tri roky. UK je krajina dobrého školstva, ale na zákony tu dbajú rovnako ako my. GCSE z AJ si bude môcť dorobiť na College medzi tými, ktorí počas povinnej školskej dochádzky zvládli GCSE z AJ na D a horšie. Nebude sedieť síce medzi cigáňmi, ale intelektom im budú všetci dosť blízko...
Prosim vas viete mi niekto poradit ako ste sa dostali svoje deti na stredne do UK alebo ine ? Koncim zakladnu a chcem ist na strednu niekam do zahranicia ale neviem sa k tomu nijako dostat vsade mam len vymenne pobyty. Nechcem ist na vymenny pobyt ale normalne studovat na strednu 😊 prosim poradte mi 🙈
Prosim vas viete mi niekto poradit ako ste sa dostali svoje deti na stredne do UK alebo ine ? Koncim zakladnu a chcem ist na strednu niekam do zahranicia ale neviem sa k tomu nijako dostat vsade mam len vymenne pobyty. Nechcem ist na vymenny pobyt ale normalne studovat na strednu 😊 prosim poradte mi 🙈 @mirka80
Milí priatelia,
čítal som o Vašich problémoch. Je pravda, že problematika je náročná pre toho, kto s tým nepracuje. Ako pre laikov, tak aj pre odborníkov. Povinnosť školskej dochádzky vyplýva z občianstva SR. Výnimkou je iba dvojité, alebo iné občianstvo. To znamená, že po dovŕšení veku 6 rokov dieťaťa, je zákonný zástupca povinný prihlásiť dieťa do kmeňovej (podľa obvodu), alebo do inej základnej školy v SR. Ak sa dieťa zdržiava mimo územia SR, je potrebné túto záležitosť vybaviť prostredníctvom splnomocnenej osoby, ktorá sa pri zápise dieťaťa preukáže aj rodným listom, prípadne jeho úradnou kópiou. Následne postupovať podľa § 25, ods. 1, 2 a 3 zákona č. 245/2008 Školský zákon:
§ 25
(1) O povolení vzdelávania podľa § 23 písm. b), c) alebo e) rozhoduje riaditeľ kmeňovej školy na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka.
(2) V žiadosti zákonný zástupca alebo plnoletý žiak uvedie
a) meno, priezvisko a bydlisko žiaka,
b) rodné číslo žiaka,
c) adresu bydliska v zahraničí,
d) názov a adresu školy, ktorú bude žiak v zahraničí navštevovať, ak je vopred známa, alebo názov a adresu školy zriadenej iným štátom na území Slovenskej republiky, ktorú bude žiak navštevovať.
(3) Ak ide o vzdelávanie podľa § 23 písm. b), zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak do 30 dní po príchode žiaka do krajiny pobytu predloží riaditeľovi kmeňovej školy doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že žiak navštevuje príslušnú školu. Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak predloží tento doklad vždy k 15. septembru príslušného školského roka, ak žiak pokračuje vo vzdelávaní podľa § 23 písm. b).
To znamená, že zákonný zástupca doloží potvrdenie kmeňovej škole zo školy v zahraničí, kde dieťa plní, alebo bude plniť povinnú školskú dochádzku. A mal by tak učiniť vždy ku 15. septembru nového školského roka. Takto si rodič splní zákonom stanovené plnenie povinnej školskej dochádzky dieťaťa.
Čo sa týka komisionálnych skúšok. Tam treba rozlišovať dva pojmy: individuálne vzdelávanie (§ 23, písm. a) a následne § 24 školského zákona) a vzdelávanie v školách mimo územia SR (§ 23, písm. b) a § 25 školského zákona). V diskusii sa miešajú tieto dva pojmy. Pre komisionálne skúšky pri plnení školskej dochádzky mimo územia SR sa vzťahuje § 25, ods. 5 školského zákona:
(5) Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. b) a c), môže na základe žiadosti zákonného zástupcu žiaka alebo žiadosti plnoletého žiaka vykonať komisionálne skúšky. V žiadosti zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak uvedie ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať.
Všimnite si slovíčko "môže". To znamená, že aj nemusí. Pretože dieťa si môže splniť celú desaťročnú povinnú školskú dochádzku v zahraničí. Následne môže požiadať Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní (https://www.minedu.sk/uznavanie-dokladov-o-vzde...) pre uznanie vzdelania dosiahnutého v zahraničí na Slovensku.
Dúfam, že som upokojil Vaše starosti. V prípade nejasností mi môžete kľudne napísať mail na nikolaniznik@gmail.com
Rád Vám odpoviem.
Prajem všetko dobré!
Nikola Nižník
Nie, ak to nie je v čínštine. 🙂 Mohol by byť problém zabezpečiť to. Zase na druhej strane raditeľ školy by mohol mať námietky, ak tomu nebude rozumieť.
Každopádne nech to je hodnoverné. Overiteľná škola s overiteľnou adresou, pečiatkou, podpisom. Aj keď na "západe" takýmto byrokratickým veciam neprikladajú veľkú vážnosť, potvrdenie Vám dajú na každej škole. Angličtina a nemčina je v pohode (myslím si). Ostatné by mohli byť pre našinca nezrozumiteľné.
@tina2219 Ahoj byvate stale v CR? Mam syna piataka, piaty rocnik zacal navstevovat v CR, kde sme sa prestahovali za priatelom a mame tam zatial prechodny pobyt. Ako ste zvladali skusky? a ako to je potom s tou strednou skolou? Je to pekna pakarna takto zatazovat decka myslim. My sa nemienime vratit, ale vraj zakon nepusti. Dakujem za odpoved.
@martinasip v dodatku k skolskemu zakonu je uvedene ze ziak ma moznost a nie povinnost sa zucastnovat komisionalnych skusok.
(3) Ak ide o vzdelávanie podľa § 23 písm. b), zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak do 30 dní po príchode žiaka do krajiny pobytu predloží riaditeľovi kmeňovej školy doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že žiak navštevuje príslušnú školu. Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak predloží tento doklad vždy k 15. septembru príslušného školského roka, ak žiak pokračuje vo vzdelávaní podľa § 23 písm. b).".
12. V § 25 odsek 5 znie:
"(5) Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. b) a c), môže na základe žiadosti zákonného zástupcu žiaka alebo žiadosti plnoletého žiaka vykonať komisionálne skúšky. V žiadosti zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak uvedie ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať.".
13. V § 25 ods. 7 sa za slovo "riaditeľom" vkladajú slová "kmeňovej školy a riaditeľom".
14. V § 25 odseky 8 a 9 znejú:
"(8) Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. e), alebo žiak, ktorý požiadal o vykonanie komisionálnych skúšok podľa odseku 5, vykoná komisionálne skúšky. Termín, obsah a rozsah komisionálnych skúšok určí riaditeľ školy, v ktorej sa majú komisionálne skúšky vykonať, najneskôr 15 dní pred ich konaním. Na základe výsledkov komisionálnych skúšok vydá škola žiakovi vysvedčenie.
(9) Žiak, ktorý nepožiadal o vykonanie komisionálnych skúšok podľa odseku 5, vykoná komisionálne skúšky po ukončení osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky. Podľa výsledkov komisionálnych skúšok riaditeľ školy zaradí žiaka do príslušného ročníka.".
Je to dodatok k skolskemu zakonu z roku 2008
Vyhnut sa tomu da len ak je jeden z rodicov cudzinec a dieta tam navstevuje skolu. ak ste obaja slovaci, mas smolu, musite prijst aj.keby byvate na severnom pole ☹