Ako zlepšiť pravopis v 3. a 4. ročníku?

bamboocha14
14. okt 2024

Ahojte
Viete mi prosím poradiť ako zlepšiť pravopis v treťom a štvrtom ročníku? Mladšia dcérka nosí jednotky a sem tam dvojka zo slj ale keď píšu diktáty tak napíše zle a kazí si známky, učíme sa ale hľadám niečo čo ju bude baviť, spôsob aby to bolo účinné ale hlavne nie na dve hodiny denne. Chcem hlavne aby sa to naučila aby mala aj do budúcnosti základy lebo to sa snou bude ťahať celú základnú aj strednú.

Ďakujem

thirstymonk
14. okt 2024

@bamboocha14 Treba veľa čítať... to je najjednoduchšie riešenie. Rozprávkové knižky, hlavne nech to je papierove a nech je tam dobrá gramatika. Na dieťa sa to nalepí, sám som toho príkladom.

Druhá možnosť je ovládať gramatické pravidlá (a výnimky z nich) a vedieť sa rýchlo zorientovať v tom, ako čo napísať. Len toto je skôr asi pre väčšie deti.

vikusjk
14. okt 2024

@bamboocha14 napiste si kazdy den jeden diktat a prejdite si spolu chyby, ktore v nom urobila s tym, ze jej ich vysvetlis. Ono to nepojde zo dna na den, ale postupne sa zlepsi.
Inak moja dcera je jednotkarka, ale diktaty tiez nevie pisat 🙈

tanyan
14. okt 2024

Aké chyby robí v diktátoch? Je rozdiel či vynechá písmeno, zabudne dať dĺžeň alebo tam má hrubice. Príčina môže byť nepozornosť ale aj nedostatočné jazykové znalosti a zručnosti. V každom prípade však precvičovanie neublíži. Naši majú napríklad túto publikáciu na precvičovanie:
https://www.taktik.sk/hrave-diktaty-3/?gad_sour...
Sú tam diktáty (diktovanie alebo prepis), ale aj doplňovačky (napríklad i/í/y/ý alebo veľké písmená).

januska12323
14. okt 2024

Veľa čítať a trénovať diktát doma, stačia krátke.

masinka
14. okt 2024

Citat vela vela knih, denne trenovat diktaty aspon par minut a nedovolit mobil ( ked vidim ako (ne)ovladaju gramatiku niektore mamicky tu na fore ....).

kamowa
14. okt 2024

Diktaty sa trenuju pisanim diktatov. Staci kratky, ale idealne denne.

viestta
14. okt 2024

Najlepsie je ak budete pisat kratky diktat kazdy den a spolu opravovat. Kazde i/y nech vysvetli preco ho tam dala. Nech si sama opravi chybajuce dlzne, makcene, ciarky, bodky. A pomoze vela citat, "napozera" spravne tvary aj bez toho aby to musela zdovodnovat.

bamboocha14
autor
14. okt 2024

@tanyan väčšinou jej podka, dĺzeň, i/y je ešte také ... väčšinou vie po tvrdých a mäkkých spoluhláskach,
Vybrané slová sa ešte začali učiť a už také tie ťažšie veci nemajú zatiaľ , všimla som si ze predložky spája spája so slovom alebo dá ä miesto e. Nemáva veľa chýb ale od 5 chýb je už trojka. Ale stane sa aj písmenko že vynechá.
Skúsim pozrieť taktik.

bamboocha14
autor
14. okt 2024

ĎAKUJEME ZA RADY 😉😊

tramtada31
14. okt 2024

Treba citat, veľa citat. Manzel ma úžasnú gramatiku, vraj z toho, že stále cital. A nieco na tom bude.

kacena4
14. okt 2024

treba siv diktate (texte) kazde slovo kazdy gramaticky jav zdovodnit nahlas. hymna po h tvrde y lebo h je tvrda spoluhlásky....

mantilka
15. okt 2024

Dcéra píše veľmi dobre diktáty. Myslím, že je to tým, že veľa číta a povinne museli prvý stupeň doma písať 2x týždenne diktáty 7 viet. Učiteľka každý týždeň kontrolovala. No a opakovať často vybrané slová....hocikedy po jednom pismene.

olivierko229
15. okt 2024

@bamboocha14 nasi pozerali nedavno jeden komiks, kde sa chlapec hru, kde strielal do slov s pravopisnymi chybami a tie vybuchovali 😄 neviem, ci take nieco existuje, ale az pride cas, budem to zhanat 😀