Ako zladiť vyučovanie druháčky a čas so škôlkarom počas korony?

lilitela
16. apr 2020

Dajte typy, ako to riešite. Dcéra má riadne "vyučovanie", teda obdržíme úlohy zo všetkých predmetov, ktoré v daný deň doobeda vypracuvávame, ako to ide. Je to teda na tie 4-5 hodín denne. Stalo sa aj, že začali sme ráno o 9,00 a končili o 15,00h. Samozrejme, niečo zvládne sama, s niečím treba pomôcť, viesť. Lenže to je presne tá katastrofa, menší syn, 3-ročný, proste vyžaduje pozornosť. Nevydrží dlho sa zabaviť. A vidím že aj žiarli, keď vysvetľujem dcére. Dcéra sa nevie sústrediť, keď on stále ruší. Vlastne ani ja. Keď sa zas venujem jemu, aby ona mala kľud, tak každú chvíľu sa dcéra zabudne a nepracuje.
Keď je najhoršie, zapnem mu telku, ale ako to fakt nemôžem na celých 5 hodín, uznajte.
Manžel v práci. Poobede už veľmi robiť dcéra nevládze.
Takže nejaký systém, ako vidíte máme, ale chýba mi ten "zázrak", ako to ukočírovať v "kľude" doobeda, ako nepočuť už po tisícikrát Mamiiiiii... ako to rozdeliť medzi oboch.
Ako to ladíte? Ako si pomáhate?

xela007
16. apr 2020

ja teda neviem, mám toto presne isté doma a u nás úplne v pohode, teda neviem či dostávate tak extrémne veľa úloh, ale ja synovi zakrúžkujem čo má robiť a sám je v izbe, príde keď niečo nevie sa spýtať, číta mi a píšeme diktát napríklad keď varím, dokonca chodíme doobeda aj poobede von...

ckatka
16. apr 2020

Neviem. Ja mam len skolkara ale presne som sa nad tým zamýšľala. Ako by som to zvládala....keď teraz ledva zvládam malého, domácnosť, seba a trochu prácu.
Určite by som to nesilila so všetkým učivom. Môžeš skúsiť "blokovu výučbu"...jeden deň sa venovať celý deň matematike. Nechať dieťa vymýšľat a robiť úlohy...počítať aj so skolkarom..A celý deň počítať čo sa dá. Gramy múky do receptu, cenu za sadenice co budete robiť v záhrade...celý deň niečo počítať. (Neviem aké staré máš dieťa).
Druhý deň slovencina. Nechaj ju čítať mladšiemu rozprávku ráno na obed večer...A máš pokoj od oboch. 😂 nech zapisuje čokoľvek...v priebehu dna. Nákupný zoznam, plán na leto, obsah knižky co precitala...
Ďalší deň prirodoveda. Choďte na výlet na lúku, zbierajte a kreslite rastliny (aj mladší sa prehrá), rozprávajte sa o témach co dala škola. A máš to spojené s telesnou a výtvarnou...
Netreba sa držať zubami nechtami denného plánu zo školy. Používajte rozum...aj učitelia vedia ze mate náročnú situáciu a nikto vás nebude trestať keď nespravíte všetky úlohy, robte si tým radosť.

hori
16. apr 2020

Napísat ucitelke, ze 4-5 hodin domaceho ucenia denne je pre druhacku vela.
Adekvatne mnozstvo je podla mna venovat sa jednemu predmetu najviac 45 minut (a to ver, ze ani v skole nevyuziju efektivne vsetky minuty), najviac 3 predmety denne - samozrejme z tych hlavnych, taku telesnu ci vytvarnu do toho nepocitam... cize dokopy hodina a pol ucenia, najviac dve s prestavkami... maly trojrocny ratam s tym, ze volakedy cez obed aj spi...

katulienkax
16. apr 2020

fuha to je strasne vela my mame uloh tak na 2 hodiny denne aj to sa dcere nechce a tiez mam skolkarku, zial ide dost bokom kedze ja este aj robim do roboty na nic nemam vobec cas, to este varim, dlho jedia hlavne ta mladsia a pracem vsetok ten bordel. SOm rada ze nasa p. ucitelka je normalna a neprehana to

katulienkax
16. apr 2020

inac nechapem preco 4 - 5 hodin sak denne maju 2 hod Sj a 1 hod MAT, z vychov nam p. ucitelka ulohy nedava , prvouku nechavam na vikend ale to si len prejdeme pracovny list. Ved druhaci nemaju 5 hodin realneho vyucovania denne, p ucitelka je trocha mimo. a ano byucovacia hodina je 45 minut a viem si predstavit ze par minut venuje ucitelka rieseiu deti tak 2 hodiny realnej vyuky (bez vychovnych predmeto) je tak akurad

katulienkax
16. apr 2020

@ckatka dieta ti nevydrzi len mat jeden den, musi citat, daco pisat a mat to treba prerozdelit

salome123
16. apr 2020

nemozes jej ucivo co ma na kazdy den rozdelit tak, aby toho bolo menej a zvysok dobehnut cez vikend? resp. cez vikend ked mas doma muza si "nadrobit" aby bolo toho menej cez tyzden? my sme si kus nadbehli uz aj v utorok (deti si neuvedomili, ze v podstate maju este prazdniny) a aspon kus nam to pomohlo. tiez ma toho prvacka neurekom.

pininka1
16. apr 2020

Riešim to isté, akurát že mám deti tri. Jeden je siestak, druhý tretiak a dcéra má tri roky. Musím zvládnuť nielen učivo, a dcéru, ale aj navariť, občas niečo upratať a pod. Majú úlohy tak,že celé doobedie máme zabite, lenže dcérka to nechápe. Ešteže ten starší sa učí sam a bez problémov a keď mal mladší online hodiny, pomohol mu, ja by som to ťažko spojazdnila a manžel je vacsiu časť týždňa preč. Ja budem po tomto voľne potrebovať ešte mesiac dovolenku 😀😀

hettinka
16. apr 2020

@lilitela a mladší nespí? Boli by riešenie učiť sa s dcérkou v čase, keď maly poobede spi. Ráno by si urobila to, čo vie sama.

ckatka
17. apr 2020

@katulienkax ved ale hrou. Ze pri bežných domácich prácach a hraní sa, si budeme veci počítať a zapisovať. Alebo v rámci "diktátu" jej nadiktujem slovné ulohy/zadania, ktoré bude potom počítať, kým trebárs varím.