Ako vysvetľujete deťom prečo majú upratovať?

lilitela
8. apr 2019

Ahojte, ako vysvetľujete deťom, prečo treba upratovať? A možno sa hneď aj opýtam, cítite sa lepšie v poriadku, či neporiadku, resp. Vám nevadí neporiadok a ako to máte so špinou - vadí/nevadí?

Lebo myslím, že väčšine detí naozaj neporiadok vôbec nevadí, ťažko sa tam vysvetľuje potreba upratovania, a taktiež pátram, že kde presne nastáva ta zmena, že dospelému človeku (alebo iba žene? 🙂 ), zrazu začne vyhovovať poupratované. Teda aspoň ja som to tak mala, že ako dieťaťu mi neporiadok neprekážal, až časom sa to vykryštalizovalo, že som si začala poriadok udržiavať a netuší prečo vlastne, veď to zaberá čas, nie?

sissy27
8. apr 2019

@lilitela asi som divná, ale nemám potrebu dieťaťu vysvetľovať, prečo si má upratať 😀 ak by sa veľmi dožadovalo odpovede, tak v tomto prípade úplne postačuje generáciami obľúbená a overená čarovná formulka "lebo som povedala" 😀
Dieťa tiež skôr či neskôr bude odomňa chcieť nejaký nadštandard, takže ak ho chce dostať, tak proste uprace. A to platí rovnako pre 3ročného ako aj pre 15ročného.
Ale je fakt, že väčšina detí / puberťákov považuje upratovanie za zbytočnosť. A aj v dospelosti máme každý iný štandard. Moja mama napríklad neznesie čo len 1 špinavú lyžičku v dreze, ja nemám problém odložiť umývanie riadov o pár hodín alebo na druhý deň. Asi preto, že celý život ma s tým mama buzerovala 😀
U mňa sa to tak zásadne zlomilo, keď som sa presťahovala do vlastného. Dovtedy bolo upratovanie proste nutné zlo, upratala som len pre kľud v rodine, aj to len také základné upratovanie, ani by ma nehlo dobrovoľne drhnúť kúpeľňu. No ale zaplatila som si drahú rekonštrukciu vlastnej kúpeľne (a aj celého bytu), tak hneď má k tomu človek iný vzťah.

dopolbokaodrata
8. apr 2019

Lebo v bordeli žijú pavúky 😉

sense
8. apr 2019

Pre mna je neporiadok a spina rozdiel...

Ale nevysvetlujen preco? Jednoducho os mala ,co vezmem to potom dam na povodne miesto a nemusim hladat...

nikoll29
8. apr 2019

@lilitela Ja si to moc ako decko nepamatam, viem len ze ma mamina od mala ucila,ze si treba po sebe vzdy upratat, lebo mna nic dlho nebavilo vytiahla som nieco a za 5 min zase nieco ine, tak ma viedla k tomu aby som to vzdy odlozila, zo zaciatku to asi nefungovalo, ale vravela ze som si potom sama zacala ked som uz aj do skolky chodila lebo aj tam nas to ucili, vzdy som dostala za to nejaku odmenu ze sme sa este hrali, alebo rozpravka nie len pred spanim ale aj vecer, rozpravky z cdcka a tak :D asi to skor pride samo, ja som na cistotu dost pedant a viem, ze ked sa maly zacne hrat a zacne vsetko chytat, ze si na to budem proste musiet zvyknut :D

marlenka222
8. apr 2019

Čo ti na to poviem? Na čo vysvetľovať prečo poriadok,neporiadok? Mám 2 malé deti. Dcéra staršia, začína uvedomovať si veci okolo seba aj že niečo zvládne sama. Ja som zo začiatku chodila za ňou, zbierala každú hračku, všetko čo vyťahovala. Raz ma to dohnalo už k nervom a zobrala som čierne vrece na odpadky (čisté) a hovorím.jej že keď nechce po sebe upratovat, hračky, žiadne hračky mať nebude. Všetky vytiahnuté som napchala do vreca a dala za dvere von. Dcéra si nejaký čas dávala pozor na hračky ,upratovala. Potom opäť nastal čas kedy odmietala tak som nechala tak čo roztiahla až na hračkách spadla. Odvtedy zasa upratovala (samozrejme ako 4 ročné dieťa, nečakám zázraky). Sú obdobia kedy uprace aj neuprace ale ak neuprace, zavolám ju, vypnem telku, počítač, zoberiem omaľovánky alebo čo práve robí a žiaľ ide poupratovať čo rozvliekla. Teraz keď odniekiaľ prídeme, je schopná upratať si topánky do skrine sama, kabátik polozit na policku, kabelku zavesiť a tak. Tým chcem povedať že sama si musíš uvedomiť že nie si otrok a ani platená/neplatena slúžka. Ja rozumiem že deti sú deti, musí pri nich byť neporiadok lebo ich máme ale nie že budeš dennodenne zbierať aj 4 koše hračiek niekoľkokrát za sebou, od vstupných dverí nájdeš rozhádzané veci, neporiadok typu smetí nna dlážke, prach na poličkách nerátam. To je bežný a ten sa inak nedá. Ale veci ktoré v domácnosti používame majú svoje stabilné miesto, ktoré práve ako píšeš keď uložím ihneď ako použijem, nezaberá čas. Dcérka sa to naučila dosť rýchlo v jej veku. Nechcem hovoriť že je dokonalá, že u nás nie je neporiadok, ale že každý sa musí pridať po sebe urobiť poriadok, lebo po 4 ľuďoch sa to nedá 1 osobe dennodenne pri všetkých iných povinnostiach. A zapájať všetkých koho sa dá. Idem vysávať, dám malej vyskúšať, potom doriesim sama. Má svoj mop, vytiera so mnou, umývame riad spoločne (umývačku zatiaľ nemáme), vie mi sama naložiť špinavú bielizeň do práčky (jasne že musím pozerať) vie presunúť z práčky do sušičky, vie si špinavú bielizeň sama odniesť.ale čo ma to stálo nervovo kým sme sa niekam pohli... Ach
Možno ak máš staršie deti, nevysvetlovat, nechať neporiadok, či si vsimnu čo sú schopní za tyzden spraviť. Potom vypnúť internet a sobota - voľný deň hor sa na poriadok a žiadni kamarati, voľno. Nie si sama na neporiadok, nerobíš ho sama

dovozadokoca
8. apr 2019

No, naša nikdy nemohla okolo seba robiť bordel... Ani som jej nevysypala 300 hračiek, všetko sme vždy upratali a myslím, že preto to robí automaticky a (zatiaľ) nemá potrebu riešiť, že prečo. Je to určitý štandard, v ktorom žije odjakživa. V škôlke tiež neriešia, upratuje sa automaticky všetko.

U iných detí, ktoré sa hrajú tak, že majú všetko vybraté a upracu až večer úplne chápem tieto otázky. Načo to upratovať, fakt to trochu nedáva zmysel. :D

tenerifka
8. apr 2019

ja na to vzdy odpoviem-Bordel v dome=bordel v zivote. Viem, ze nie u kazdeho to plati, ale davam dcere za priklad rodinu jej naj kamosky, u nich to plati doslova, maju doma strasny bordel(nie spinu), a aj celkovo su dost nezorganizovani, hlavne dochvilnost je u nich velky problem, vsade chodia neskoro a s vyplazenym jazykom. Takisto jej poviem, ze treba mat esteticke citenie a mat radost vidiet okolo seba pekny a harmonicky priestor

popolusska
8. apr 2019

@sissy27 uplne suhlasim. Tiez nevysvetlujem dietatu, preco musi upratovat. Myslim, ze primerane k veku sa deti maju naucit za sebou veci poskladat, ci vlozit hracky spat do krabice. Ucia sa takto organizacii, ktora je podla mna neskor velmi dolezita.

tenerifka
8. apr 2019

no a co sa cistoty tyka, to je snad jasne, je to vec hygieny, aj ked prehnana cistota zase nie, u nas sa napr.neepouzivaju agresivne pripravky, mame len jednu vec na vsetko Ecover + dalsi Ecover na zrkadla a sklene povrchy. Treba ist detom prikladom, velakrat aj bez slov ci staleho buzerovania a presviedcania, vacsinou sa pridaju, aj ked v puberte to bude tak napol, len aby sa nepovedalo

snehulienka8
8. apr 2019

@lilitela pusti im...sice v anglictine, ale pochopia..

https://www.youtube.com/watch?v=vlDaZUtGzYA

😉

hettinka
8. apr 2019

@lilitela nevysvetľujem, rozkazujem. V sobotu sa upratuje a bez diskusii.
Syn má 12 a tvrdí, že on bordel NEVIDÍ. Má ide poraziť, keď zo povie. Takze mu to ukážem a za 5-10-15 minut (podľa náročnosti a rozsahu) kontrolujem. Kým nie je upratané, žiadny mobil a bike.

siska53
8. apr 2019

@lilitela ja im.hovorim,ked mate boedel, potom.hladate, kde co je a to zdrzuje (ako priklad davam.tatina, co vecne hlada veci, lebo cadto sa mu dtane, ze ich neda na miesto a ja po 4 ludoch,kedze chodim.do prace, uz nestiham.upratat. ale vcera si sami od seba zacali upratovat.. maly aj vysaval.. dcera je poriadkumilovnejsia, tej nemusím ani upratovanie hraciek pripominat,ona ma aj na stole relativny poriadok (teraz mala 7),ale syn.. ma 9..cista katastrofa..aj stol,aj na stolicke.. aj oblecko,ako maju vyberat zo skrine, som im.ukazovalala,ale to zvladaju obaja etse horsie..
Boja sa rybiciek ( nie akvarijne), takze u nich plati aj to,ze budu mat rybicky.. to celkom zabera.. ale hlavne vlastna skúsenosť, ze nevedia najst veci- hustim do nich,teda najam do maleho, dufam,ze casom pochopi.... Ale ja som bola taka ista, teraz co stiham, snažím sa uložiť, len niekedy som tak unavena, ze kaslem na to..skor aby bolo cisto..

lilitela
autor
8. apr 2019

Diky baby, takze som si trosku povyberala, upratovat sa ma napriklad aj preto, aby sme nezakopavali o veci na zemi, aby sme si mali co obliect ciste, aby sme nehladali veci na stole v kope inych....

lilitela
autor
8. apr 2019

@snehulienka8 Toto poznam tuto relôaciu, no to je iny brutal, co ludia dokazu. Tym by som asi nevysvetlila preco upratovat 😝

hettinka
8. apr 2019

@lilitela môj syn (12) hádže špinavé veci pod posteľ, a keď nemá, bez mihnutia oka mi povie, že nemá a treba mu prikúpiť 😂
Ja mu veci z izby neodnasam, len nadvihnem vankúš, odtiahnem kusok postel a mlčky odchádzam...

snehulienka8
8. apr 2019

@lilitela na detiska v skole to zabralo...🙂 za pokus to stoji, nie?

telusikk
10. apr 2019

Zatiaľ to nemám ešte komu vysvetľovať ale isto budem syna viesť k tomu aby si veci upratoval a aby mal poriadok. Ja tiež mám rada poriadok a upratujem dosť často a proste aj jeho k tomu budem viesť.