Ahojte, mam štvrtáčku, má v matematike príklad: Najviac koľko rôznych trojciferných čísel sa dá utvoriť z číslic 6,7,8,9? Každú číslicu môžeš použiť v čísle len raz. Áno, viem, že sa dajú vypísať možnosti a spočítať ale otázka znie, je na to nejaký vzorec/fígeľ ? Mali to na 5 - päťminútovke, kde bolo ďalších 6 úloh, takže to časovo nestihla.
je to kombinatorika.. prve cislo mo6es vybrat zo styroch, druhe uy ken z troch a treti uz len z dvoch. . . . a tie moznosti nasobis, cize 4 krat 3 krat 2, co sa rovna 24, cize je 24 moznosti vytvorenia trojciferneho cisla
@srandujete čiže ak bude mať 5 čísel tak si to spočíta ako 5x4x3x2? to je asi blbosť, že? ako to urobí pri piatich číslach?
sorrz, to cele este deleno dvomi, cize bude 12 moznosti. . . ak robis z piatich tak bude 5 krat 4 krat 3 to cele deleno dva , , , , ,cize 60. .
6o deleno dvomi takze 30 moynosti
@srandujete ale výsledok mal byť práve 24, som z toho jeleň
vlastne ano, povodne som radil spravne, je to bez toho deleno dvomi. .
tak aj z piatich bude 5x4x3 cize 6o
@srandujete takže platilo to prvé, že všetko vynásobiť?
@srandujete a skus mi po lopate vysvetliť, prečo pri piatich číslach nenásobiť aj dvomi?
pri trojmiestnom cisle mozu byt len tri cisla. . . . . keby hladala stvormiestne, tak vtedy
5x4x3x2
@srandujete super, dakujem
V téme "prvý rok učiteľka" ti autorka témy určite ochotne a odborne poradí 😁.
Presviedča nás tam už druhý deň o tom, že na výučbu detí na prvom stupni netreba kvalifikáciu, že to zvládne každý inteligent. 😁
@enka81 nemas zac 🙂
@h_petra 😂😂ta urcite
Treba si v tom najst nejaku postupnost. Najprv trebars vypisat vsetky cisla zacinajuce sestkou, potom sedmickou a pod. Ak chaoticky zacne vypisovat, co jej napadne, lahko sa v tom strati a oberie sa tak zbytocne o cas.
ziadne vzorce z kombinatoriky na taketo priklady netreba.. ak teda neratame to, ze ak mam X moznosti na prve miesto a Y na druhe, tak na prve a druhe je X*Y .. potom uz staci to, co pisal @srandujete ze na prve miesto mozem dat lubovolnu z cifier, na druhe lubovolne okrem tej co som uz pouzila a na tretie hocico okrem tych dvoch - cize 4*3*2 moznosti.. (cize pre jednociferne cislo mam 4 moznosti, pre dvojciferne 4*3 a pre trojciferne 4*3*2 a 4 ciferne 4*3*2*1)
na 4taka je to velmi tazka uloha... neboli v zadani 3 cifry?
@ceresnovci nie, styri, opisovala som to z papiera
Malo by tam byť 24 možností. Jedná sa o variáciu 3tej triedy zo 4 prvkov bez opakovania. Vzorec je Vk(n) = n! / (n-k)!.
k je v tomto prípade koľko ciferné číslo hľadáme, teda 3
n je počet prvkov, ktoré máme k dispozícii, teda 4
Vk(n) = n! / (n-k)!
V3(4) = 4! / (4-3)!
4! / (4-3)!
24 / 1!
24 / 1
= 24
pre overenie si to môžeme vypísať
678 768
679 769
687 786
689 789
697 796
698 798
po prvom stĺpci môžeme predpokladať, že pre každé číslo vytvoríme 6 rôznych 3cif čísel, ciže 6*4=24
Asi sa v tomto prípade však očakával len výpočet 6*4, vzhľadom na časový limit písomky? Pokiaľ sa dobre pamätám, tak variácie sa učili až na strednej škole.
V skole ich neucili princip na to?