Ako riešiť opakované napadnutie dieťaťa starším chlapcom?

jamelia
7. sep 2014

Ahojte,
potrebujem poradit v takejto veci - nejedna sa priamo o mna, ale o synovca, ma 10 rokov. Uz druhykrat na neho zautocil starsi 12 rocny chlapec. Najskor sa to stalo na futbalovom kruzku - riesilo sa to v skole. Ten starsi chlapec vyrasta so svojou starkou, rodicia sa o neho nestaraju. Starka sa na predvolanie do skoly nedostavila. Teraz sa to stalo druhykrat opat na ihrisku ale mimo skolskeho casu, tak sla svagrina priamo za jeho starkou, avsak ta si ho len zastavala a odmietla to riesit, proste poslala ju kade-lahsie. Vseobecne je o tom chlapcovi zname, ze je "vytrznik". Na koho sa v tomto pripade obratit, aby sa to viac neopakovalo, kto by to mal riesit, policia, skola? Netusim. Mate nejake podobne skusenosti? Velmi pekne dakujem za rady.

ivuska6
7. sep 2014

treba si pockat niekde chlapca a tomu povedat dobre do duse pekne mu povedat ak sa to bude opakovat pockas si ho a dostane vylagos on od teba a ak by sa to opakovalo zavolas nanho policiu troska ho zastrasit zalezi co to je zac mozno ustupi a nebude to robit zlakne sa a ak je to v nom spravi to znova ,ine ti nezostava sice pisala som na tvoju osobu ale riesit by to mala synovcova mama snim .

serpentino
7. sep 2014

@jamelia Jednoznacne by som za nim poslala muza svagrinej,tvojho muza alebo niektoreho,ked s nim hodi rec nejaky chlap,tak urcite skrotne...Keby niekto napadol moje dieta,nepoznam sa,isla by som za nim a minimalne ho chytila pod krk,nakolko prefackat ho nemozem,ale s maximalnou chutou by som to urobila...spratek 12-rocny,si riesi nejake mindraky,ked si dovoluje na mladsieho

brady1
7. sep 2014

@jamelia ten chlapec je sam o sebe chudak rodičia ho nechcu a babka si ho bude chranit lebo ho lubi a lutuje. Treba si pockat na chlapca a kludne mu porozpravat do duše, že čo chce tym dosiahnut preco to robi, mozno by bolo dobre keby jej manžel sa snim porozpraval predsa bude mat vacsi respekt. A ked to nezaberie, tak nech sa este raz snim porozprava ale raznejšie že ked sa to este raz zopakuje tak nech si nežela ho stretnut. Aked ani to nezaberie tak treba oslovit urady socialku policiu skolu.

janinah
7. sep 2014

súhlasím so
@serpentino ,treba za chalanom poslať chlapa z rodiny,ktorý najviac výzorom pripomína mafiána 😉 a patrične mu vysvetliť,že mladý,pozooor,lebo......a ešte s riaditeľom školy by som to riešila ako rodič

svetluska82
7. sep 2014

@jamelia niektorí rodicia ako keby nemali mozog. Mojmu synovi vybilo predny zub jedno dievca. Mali sme aj 3 svedkov-synovych kamaratov, dokonca sme z videnia poznali aj rodicov dievcata. Boli sme za nimi, nech dcere len dohovoria, aby nabuduce zvazila hadzanie kamena po detoch, lebo ak by trafila oko, tak je slepy. A reakcia rodicov? Nasa dcera je velmi dobra a vsetkych svedkov spochybnili. Vrieskali na nas na cely panelak, isli za detmi-svedkami, anktorých tiež navrieskali. Zakoncila som to so slovami, vsak sme chceli aby ste jej len dohovorili. My s manzelom kludne a rodicia dcery mali poriadny amok. Ospravedlnenia sme na nedockali...Takze ja sa necudujem,že niektore deti su hrozne sebecke a necitlive, kedze ich rodicia sa ich stale zastavaju. A samozrejme nedaju nanich dopustit. 😠

jamelia
autor
7. sep 2014

dakujem za rady - tiez sme rozmyslali najskor takto dohovorom, lenze s babkou nie je normalna rec, skusit sa porozpravat s chlapcom je dobry napad - urcite svagrinej odporucim. Mna by zaujimalo, ci sa niekto nestretol s tym, ze sa nieco take riesilo s policiou, pripadne inym organom, ked ani toto nepomohlo.

svetluska82
7. sep 2014

@jamelia pokial chlapec nema 15 rokov, tak s policiou sa ot riesit nebude. Max. dohovoria starej mame.

serpentino
7. sep 2014

@jamelia Nemusis to riesit policiou,to ti aj tak nepomoze...staci ho len postrasit,ze si podala trestne oznamenie na neho a v pripade,ze sa to bude opakovat,tak uz budu konat....To kde sme aby si 12-rocny spratok takto dovoloval,on si je prilis vedomy toho,ze jeho babka je prikratka nanho a vy tiez.....ja by som nestracala cas chodenim za babkou,vypisovanim na MK,preboha zeny nemate chlapov!!!Daj mi adresu zbehnem tam namiesto Vas...ved to nie je normalne,kam ten svet speje,ked si taky blbecek dovoluje,stracate zbytocne cas,co cakate,ze mu zase ublizi a malo by to ine nasledky...naobedovat sa a sup sup okamzite za nim..nedela,nenedela,on sa s Vami tiez nepara

maznacik007
7. sep 2014

@jamelia ohlasit to na socialku ............ kedze sa o neho babka stara predvolaju si ju oni a budu to riesit ... pripradne sa da este dohodnut s nejakymi inymi chlapcami ci chlapom co tomu chlapcovi vysvetli co sa stane ked sa to zopakuje ...

bejanka14
7. sep 2014

Najprv by som šla do školy , aj keď oni s tým moc nenarobia ,riešili sme nespratného spolužiaka a veselo pokračuje ďalej ,ale je to aspoň papierovo podchytené.
Ďalej normálka trestné oznámenie ,aj keď na maloletú osobu ,nezabudni na lekárske správy ,lebo to je objektívne a bez nich je to len slovo proti slovu.
potom pekne na UPSVaR , že je zanedbávaná starostlivosť o toho spratka a babka hneď začne komunikovať ,keď by jej siahli na prídavky a podobne.
A potom za fešákom poslať chlapa ,jedno dve zauchá ,tie nikto nikomu nedokáže ,pekne bez svedkov.
Nie som zastanca násilia ,alw deti si predsa nedáme terorizovať.

jankik
7. sep 2014

@jamelia treba to ihned riešiť so školkou, oni tam by mali mať svojho pracovníka, ktory rieši toto s ním a samozrejme to rieši dalej. škola chce mať určite dobre renomé tak to bude riešiť a šikanovanie je trestny čin, to tam tiež treba zdôrazniť. Ale atakovala by som určite najprv školu.

nikawero12
7. sep 2014

Pokiaľ znovu dôjde k napadnutiu v čase mimo školského vyučovania, treba to riešiť oznámením na políciu. Oni sú povinní sa tým zaoberať, aj ked dieťa ešte nemá 15 rokov. Tiež môžte kontaktovať UPSVaR, konkrétne oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.
Co sa týka školy, škola nemá kompetenciu riešiť tento prípad, kedže sa stal mimo vyučovania, v tom čase nie je za svojich žiakov právne zodpovedná. Učitelia môžu žiakovi akurát tak dohovoriť, aby sa správal slušne.

katarinamarkova
7. sep 2014

@jamelia skola riesi veci co sa stanu v skole....ak to bolo mimo skoly nic s tym nikto nespravi....policia? bude riesit max. tak podane oznamenie, ale kedze chlapec nie je plnolety je za neho zodpovedna ina osoba, predpokladam babka - ale ak mu konkretne fyzicky neublizil sposobom ze sa potom doma liecil x dni, tak s tym ani policia nic nespravi...uz vidim ako budu riesit sarvatku medzi chlapcami kde sa prakticky nic vazne nestalo...
co by skutocne pomohlo by bolo - ano poslat za dotycnym chlapcom toho najstavanejsieho chlapa co mate po ruke nech spravi bu bu bu...samozrejme nie ublizit 🙂 len pohladom slovne, chlapskym tapnutim po pleci postrasit...
velmi by este pomohlo, ak ma tvoj syn kamaratov - nech sa vsetci spoja, neboj ked sa postavi banda 10 rocnych proti jednemu 12 rocnemu ani nepipne ked bude vidiet ze drzia chlapci pokope.
----ale aj tak si myslim ze on chudak za to nemoze----za to mozu jeho rodicia ktori ho nechali napospas osudu.....on len hlada cestu ako sa presadit.....nikto mu tu spravnu cestu este neukazal.....ale to nic nemeni na tom, ze ma pravo ublizovat tvojmu dietatu - chapem ta.

tova
8. sep 2014

chlapec ma sam so sebou problem, najlepsie by mu asi pomohol psycholog, muz. pravidelne raz tyzdenne aby sa s nim porozpraval, citi sa mozno odhodeny menejcenny,, ze ho nikto nema rad, chce uputat pozornost, prestane s jednym, najde druhu obet. Tam vyhrazanie, bitky nepomozu, pravidelne by mal prblemy rozobrat s psychologom.

natty_nz
8. sep 2014

Baby, neviem prečo urážate malého chlapca (útočníka).. Chlapec očividne nemá len výchovu a takisto to riešiť tým, že za ním pôjde chlap z rodiny je hlúposť podľa mňa.. Doma sa posťažuje a práve babka môže podať trestné oznámenie alebo písomné, že ohrozujete jej vnuka. Dnešné deti sú vážne prefíkané.. Na políciu treba ísť nech to aj postúpi na socialku. Je to šikana. Na školách sa.to rieši rovnako. Zavolá sa polícia a ti to už riešia s rodičmi (v tomto prípade s babkou) . Dostanú napomenutie a ak to nezaberie budú kontrolovaní socialkou a chlapec bude musieť chodiť K psychológovi.
Nechápem ako môžete rozmýšľať tak, že chcete násilie riešiť násilím. Najhorší príklad mu dáte a vy budete tí zlí, nie on. Jeho budú brať ako chlapca, ktorý nemá výchovu ale vy dospelí budete s prepáčením za debilov, keďže to čo robí on chcete vyriešiť tým istým štýlom.