Ako riešiť násilie u prvákov?

13. nov 2023

Ahojte mam doma prvaka, pravidelne uz asi 3 týždne pomaly každý druhý deň doma plače (je citlivej povahy), že mu niekto v skole nadáva, minulý týždeň to prerastlo uz do fyzického násilia, jeden spolužiak ho pichol perom do boku, kde mal veľký škrabanec, trhajú mu veci z ruky, vyplazuju jazyk, dnes ho zasa niekto sotil, že si buchol zadok a skoro aj hlavu. Chcel si nájsť kamarátov a je mu to veľmi ľúto, čo je ešte v norme ako detské handrkovanie a co uz nie ? Ako to riešiť? Nechcem vyzerať ako nejaká harpia čo vypisuje učiteľke, ale keď som jej písala zato pichnutie perom, napísala mi, ze to riešila dohovorom. Dnez mi syn vravel, ze chlapec co ho sotil povedal ucitelke, ze to nespravil naschval a viac to neriesila. Ale 2 dalsie deti videli ze to naschval bolo. Syn je v triede najväčší, nerád je agresívny ale bojím sa, či bude riešiť dohovorom aj to, keď synovi uz rupnu nervy. Tiež sme sa dotahovali v škole ako decka, ale fyzické násilie je už podľa mňa moc. Poraďte ako to riešiť.

autor
13. nov 2023

Ešte doplním, pri tomto nadávali a násilí sa dookola opakujú, dve tri mena chlapcov, stále tí istý.

januska12323
13. nov 2023

Riešiť s učiteľkou keď sa tej nechce tak riaditeľke sa bude chcieť.

alica2202
13. nov 2023

trvaj na stretnuti ucitelky a rodicov tych deti, co robia tvojmu zle. Na stretnuti sa vyslov, ze ak sa to bude opakovat, podas oficialnu staznost, zasles to aj na prislusny skolsky urad/inspekciu, ze skola ignoruje sikanu v triede.

Moj je tiez prvak, tiez mu taki dvaja z triedy robia zle v zmysle nadvok tutko, debil, jeden ho minule strcil...ja mojho ucim nech vracia nadavky aj udery. Vyslovene som ho upozornila na to, aby bitku nikdy nezacinal. Ale minule ho jeden udrel po hlave. Tak ho syn capol po pleci s tym, ze ho ma nechat na pokoji. Som pripravena si to obhajit aj pred rodicmi a triednou, ak by niekedy nieco.

dievcacitajucelist
13. nov 2023

Rieš to s učiteľkou a pokiaľ ta s tým nič nespraví choď za riaditeľom/kou...detské handrkovanie ok, ale toto je už šikana! A ak by si mala pocit, že na to škola kašle zistit mená deti a počkať si niekde na rodičov...väčšinou taketo deti su samé doma „šikanovane" rodičom...

danyelia
13. nov 2023

Ahoj, aj my to riešime v triede u siedmakov, pre mňa je fyzické násilie v škole u detí už cez čiaru, no učiteľka, riaditeľka aj väčšina! rodičov na rodičku sa vyjadrila, že je to ok, takéto bitky, vraj si deti len vydobíjajú pozornosť a súťažia medzi sebou 🙄 Rozbitá hlava bola ,,v pohode,, 2-ky zo správania za bitky nebudú...Postup je taký - najprv rieš s učiteľom, potom s riaditeľkou, na rodičku s rodičmi, keď to nepomôže rozhovor s konkrétnymi rodičmi, či osobné dohovorenie malému tyranovi. Deti sú dnes chránené a rozmaznávané rodičmi aj školou, držím palce, nech to vyriešiš...

mimimoje
13. nov 2023

Cez čiaru je to, keď sa to jemu nepáči a opakuje sa to, hlavne ak je on neustále ten, čo to "musí" znášať od iných. Úplne nad limit je akékoľvek fyzické násilie. Okamžite to prosím rieš, ešte dnes píš učiteľke. Detské handrkovanie je ak jeden chlapec potiahne druhého za tričko a ten druhý mu za to zhodí pero, toto je už šikana.

autor
13. nov 2023

Vďaka všetkým, idem jej napísať. Ja som jej aj pred tým napísala ze si žiadam aby boli informovaní rodicia toho, čo ho pichol, ale ona odpísala len, že to riešila dohovorom.

isis234
13. nov 2023

Trvaj na stretnutí rodičov. Dohovorom nestačí. Napíš aj pani učiteľke, ak ti nevyjde v ústrety, podáš sťažnosť na školskú inšpekciu, Šikana je zakázaná. Bol o tom i film. Všetko treba včas riešiť.
Ak pani učiteľka nenapísala dotyčnému do žiackej kničky, poznámku, jeho rodičia o tom nemusia vedieť

nitka1157
13. nov 2023

My sme dostali info na rodicku o sikane.pisat ucitelke riaditelke a tiez kontakt na policajta.mozeme sa obratit kedykolvek
Urcite to ries.ked nepochodis u ucky chod vyssie.decka su male zlaknu sa.ked nebudes riesit pojdu si svoje a nechcem vediet kam to zajde..je super ze syn to netaji a povedal ti to

tanyan
13. nov 2023

Dcéra je už tretiačka, ale tiež je najväčšia a mierumilovná a akoby si niektorí na nej kompenzovali svoje nedostatky alebo hľadali hranice. Na šťastie to nikdy neprerástlo do väčšieho fyzického násilia. Vždy jej pripomínam, že sa musí brániť najskôr verbálne, ale nesmie si nechať ubližovať. U nás triedna aj vysvetľovala ostatným deťom, že majú byť vďační, že naša so svojou silou ešte nikomu nevrátila nevhodné správanie.
Raz som písala cez Edupage rodičom konkrétneho dieťaťa, že jeho verbálne ataky trvajú napriek upozorneniam od našej dcéry dlho a majú si vlastné dieťa umravniť. Našťastie to rodičia dieťaťu vysvetlili a od vtedy už aspoň tento konkrétny problém nemáme (narážky na váhu).

autor
13. nov 2023

@nitka1157 zažili sme niečo podobné v skole s jedným neprisposobivym, tak vedel, že mi také veci musí povedať, napísala som jej ,čakám, čo odpise

@isis234 práve to, že keby môj syn niekomu ubližuje, chcela by som to vedieť a vyvodiť s toho následky a aby niesol zodpovednosť za svoje činy, a nie aby učiteľka dookola dohovarala chlapcom, čo robia na dennom poriadku zle

maryetta
13. nov 2023

Ak to dany chlapec nechcel tak by sa to opakovat nemalo. Ale ak sa ista forma nasilia opakuje tam uz zrejme aj ten umysel je.
Neviem ja nezvyknem deti podporovat v “zalovani” ale su situacie ktore je potrebne riesit ihned.
Tak ja som detom hovorila ze ak nieco nech idu za ucitelkou. Ta je najblizsia autorita ktora to poriesit vie a moze. Vlastne aj musi.

autor
13. nov 2023

V škôlke nie v škole

autor
13. nov 2023

@maryetta za učiteľkou boli ostatní chlapci ,čo to videli

sapetka
13. nov 2023

U nas skola zastava nazor ze sa nema vratit naspat ale vyhladat dozor a riesit to to tak.. ja synovi vravim ze tam kde sa chcu chlapci hrat na bitku a pod ma ist prec, ak mu niektor zacne robit zle ma utekat za ucitelkou, nech nikdy nic nezacina a vyhyba sa konfliktom. Ale ak by to v pripadne tvojho syna pretrvavalo riesila by som zo s rodicmi co vedis o tom a pod..

tana85
13. nov 2023

ze to naozaj treba riesit ti uz napisali. ale neverila by som aki mozu byt niektori rodicia kym by som nezazila. dcera ma v triede takeho chlapca - rodicia vysoko postaveni, vo funkciach, trochu aj verejne znami, a chlapca ucia, aby mal "siroke lakte", co u nich znamena, ze je bezohladny, strka deti, aj bije, robi zle, podla mna si ho doma velmi nevsimaju. ked sa jedna matka snazila s jeho rodicmi nejak rozumne rozpravat, ze situacia nie je v poriadku, oni ju uplne odbili s tym, ze "take spravanie podporuju lebo svet je zly a neskor sa mu to zide". ostali sme uplne ochromeni takym postojom. skola teda zorganizovala pravidelne stretnutia so skolskou psychologickou, aby sa s detmi kazdy tyzden stretla a idu na sikanu takto. ja som rada, ze u nas to triedna ani riaditelka nenechali tak.

suzy2508
13. nov 2023

Trvaj na stretnutí s učiteľkou a zápise o šikane (je na to aj taký záznamový list), to sa už eviduje. Čím skôr sa to utne, o to menej problémov bude vo vyššom ročníku. Tvoje dieťa nie je povinné znášať takéto ataky, škola má byť bezpečné miesto a to dieťa treba upratať čo najskôr.

autor
13. nov 2023

Odpísala mi ze deti sú v adaptacnom období a zvykajú si na seba. Tak keď ona takto, tak ja som povedala synovi ze ma povolené sa brániť, keď sú teda v adaptacnom období, keď si nechá skákať po hlave a nikto to nerieši bude to len horšie a horšie... tak nech sa teda aj syn adaptuje a ukáže im, že sa nenechá...

huginko
13. nov 2023

Sú ešte len prváci a už toto??? Hneď zakroc. Náhodné pichnutie do boku môže časom skončiť aj horšie. Je to začiatok.

livuska124
13. nov 2023

Netreba učiteľke vypisovať, keďže ani minule nič neporiešila. Ráno by som stála v riaditeľni, dala zavolať aj triednu (a nepohla sa odtiaľ kým by sa tak nestalo), všetko prediskutovala s ňou aj s riaditeľkou, trvala by som na zápise, ktorý by som si dala podpísať + ich návrhy na riešenie. Ak by aj napriek tomu nepodnikli žiadne kroky, tak podnet na inšpekciu....ak by sa opakoval útok, išla by som s dieťaťom k dr.aj so škrabancom, nech mám záznam a kľudne by som sa povyhrážala riaditeľke nielen inšpekciou, ale aj trestným oznámením na daného žiaka. Lebo pichnutie ceruzkou môže dopadnúť nabudúce oveľa horšie....

autor
13. nov 2023

@livuska124 to som presne aj ja vravela, nabudúce bude mat po ruke čo? Nožnice ? A s tými ho pichne ?

elmivelmi
13. nov 2023

to je hrozna ucitelka.Skus si ty odchytit toho lumpa a dohovor mu este ty.A syn nech sa brani.Fakt otrasny pristup.

evivb
13. nov 2023

Ze adaptacia... Prave preto to treba HNED na zaciatku riesit, aby sa naucili, co sa smie a co nie.

autor
14. nov 2023

@evivb tiež si myslím, malý uz bol ráno celý nervózny jak išiel do školy, presne toto som nechcela ze bude do školy chodiť v strese. Som zvedavá keď mu syn jednu zavalí , keď mu budú robiť zle, či to bude stále adaptácia.

puertorico
14. nov 2023

nepíš viac učiteľke. napíš riaditeľke to čo písala
@alica2202 , že ešte raz, ideš to riešiť oficiálne cez tieto úrady či čo to je. Môjmu malému takto tiež robil spolužiak zle, prvý druhý ročník, učiteľka povedala "že sa to rieši", až nakoniec som si ho zase po jednom incidente odchytila a dohovorila mu, že ešte raz a idem za jeho rodičmi . odvtedy je pokoj. ale zase ten chlapec chodil aj ku psychológovi a teraz v 3 ročníku vraj je už v pohode a nikomu nerobí zle.
samozrejme , nech vráti , a keď sa budú sťažovať rodičia tých zlých detí, tak im pekne krásne vynadaj a povedz im, že sa to už rieši oficiálne cez úrady a sociálku. neboj sa, aj rodičia sa zľaknú

klip0
14. nov 2023

Určite choď za riaditeľkou a spravte zápis tak ako tu bolo poradene. Nech je záznam o tom, že ty si v práve, že vy ste ti nevinní. Lebo syn sa raz obrani a bude z toho že to decká si robia navzájom len vramci srandy. Nech je o tom zápis, kým tvoj syn nespravil nič.
Som ucitelka a triedna tvojho syna reaguje naozaj zle

autor
14. nov 2023

@klip0 vďaka, zajtra idem do školy, za inym účelom, ale budem aj toto riešiť.

autor
14. nov 2023

@klip0 teraz prišiel syn zo školy, a ze učiteľka si hneď ráno volala dvoch z troch tých nezbednikov ale ze nevie co im hovorila a ze dnes bol pokoj. Možno ich postrasila ze bude volať rodičov si myslím. Keby jej nenapíšem zas nič nerieši.

evivb
14. nov 2023

Naozaj sa nenechaj. Mna a moje kamosky sikanovali na zaklednej dlllllhe roky chlapci a ucitelka sa smiala na tom. Nikto nikdy nepomahal, a bala som sa to povedat rodicom, lebo hanba NA MNA. Bud pysna na svojho, ze sa Ti ozval. To znamena, ze caka od Teba riesenie. 🙏🏻❤️

autor
14. nov 2023

@evivb ďakujem, je to smutné, že sa takéto veci dejú, a ešte v dnešnej dobe "tolerancie" 😞