Ako reagujete, keď sa pani učiteľka sťažuje na správanie vášho dieťaťa?

s_i_s_a
28. apr 2015

Milé mamičky chcem sa spýtať ako reagujete keď sa p.učiteľka sťažuje že vaše dieťa že na hodine vyrušuje. Od začiatku roka mal od tejto pani učiteľky dve poznámky. Jednu že sa húpe na stoličke a mohol si ublížiť, a druhú že vyrušuje na hodine.Teraz poslala odkaz v žiackej aby som sa za ňou zastavila.Ja ale neviem ovplyvniť aký bude v škole, či bude poslúchať. Každy deň upozorňujem preventívne, že má v škole počúvať, nerozprávať sa. Keď dostane poznámku, riešim to zákazom niečoho čo má rád. Takže neviem ako mám reagovať keď sa ma bude pýtať ako chcem riešiť jeho vyrušovanie, kedže robím už teraz to čo ja pokladám za najlepšie a inak to neviem riešiť. Tak prosím o rady, ako riešite s deťmi vyrušovanie v škole a čo navrhnúť p. učiteľke ako chcem situáciu riešiť. Ďakujem za všetky rady.

bonaqa2013
28. apr 2015

@s_i_s_a od začiatku roka 2 poznámky? Len? Tak moja dcéra donesie každý týždeň jednu. Týždeň pred jarnými prádz. to bola každý deň jedna. Myslela som že ma porazí. No tak na dieťa poriadne nakričíme, poriadne jej to vytmavíme a dcéra zas seká dobrotu. Aspoň niekoľko dní. A takto to ide dookola. Naposledy bola poznámka typu Vaša dcéra svojvoľne odišla z hodiny, neuposlúchla ani výzvy učiteľky. Tak doma sme spravili poriadny randál a odvtedy je kľud. Už týždeň.

zugas
28. apr 2015

môj je tiež šibal,ale skôr by som povedala,že ho zlí žiaci ťahajú do zlého a on to berie tak,že je to zábava,no nakoniec on schytá poznámku,lebo to hodia na neho......dohovárali sme mu celá rodina (rodičia,starí rodičia,ale asi najviac zabrala moja mamina,lebo majú super vzťah a zahrala mu to na city,odvtedy sa drží....),samozrejme že to nejde zo dňa na deň,prešiel asi pol rok a teraz je kľud,poklopem....a už mi ide domov s tým,že keď ho ťahajú do niečoho,jednoducho povie,ja nejdem,choď si len sám,alebo že to neurobí aj napriek tomu,že sa s ním nebudú hrať 🙂 a teším sa z toho,lebo sú tam aj dobré deti a s nimi sa hrá a už ho aj berú do partie 🙂 a hlavne,že už nie je najhorší chlapec na škole ☹ čo ma teda riadne ranilo,lebo on zlý nie je ☹ som povedala učiteľke,nech ho pošle recitovať,lebo zo škôlky chodil kade-tade vystupovať s básničkami a čuduj sa svetu,teraz sú učitelia na neho hrdí a aj pán riaditeľ,pretože bol viackrát úspešný na Hviezdoslavovom Kubíne v próze 🙂 treba dieťa niečím zaujať,vyvíjať ho v tom,v čom je najlepší 🙂

s_i_s_a
autor
28. apr 2015

@bonaqa2013 no 2 má len od tej p.učiteľky čo si ma dala zavolať, dohromady v žiackej asi 5 poznámok...ja tiež dohováram, ale neviem to ináč ovplyniť kedže je živší a ukecaný a niekedy ho až tak miká keď nemôže niečo povedať 🙂 ...

rikarika
28. apr 2015

ja beriem sťažovanie učiteľky s rezervou, my to mame so správaním tiež pestré. Vzdy sa snažím dcére dohovoriť aj pokričím ale trvanie to má zas len do najbližšej poznámky. Pani učitelky by boli najradšej keby tam pred nimi sedeli mrtvolky....

andrejka1974
28. apr 2015

@s_i_s_a treba to brat s rezervou, kazde dieta vystraja treba mu dohovorit, ale urcite netrestat velmi, niektori ucitelia radi pisu poznamky, pretoze si sami nevedia urobit poriadok 🙂 🙂 🙂 🙂

s_i_s_a
autor
28. apr 2015

@zugas ináč ho chvália v škole že je šikovný, že spraví čo treba, stihne aj naviac kým ostatní dorábajú, ale stále má ešte čas okomentovať niečo...a chvália ho aj za to že dokáže všetko čo treba vybaviť ...len bohužial svojou ukecanosťou si všetko zhoršuje...pritom nemá drzé poznámky...skôr asi potrebu ku všetkému sa vyjadriť, čo mu je na škodu

s_i_s_a
autor
28. apr 2015

@rikarika
@andrejka1974
ja si aj poviem, že to budem brať s rezervou ale potom ma chytia také chvíľky že mám pocit že som asi neschopná lebo si neviem dať rady s vlastným dieťaťom... ☹

elise
28. apr 2015

@s_i_s_a skus povedst ucitelke, se sa pravdepodobne nudi, mohla by ho viac zaujat na hodine, alebo mu dat daco do kosa podat alebo urobit, pooripade navyse ulohy cez vyucko, skus sa dohodnut , ze bude mat zosit kde si nieco nakresli ked bude uz vsetko mat a bude sa cakat na pomalych ziakov.a hupanie na stolicke robia vsetky deti

bubelko
28. apr 2015

@s_i_s_a reagujem normalne. mali sme teraz pohovor v skolke s pani ucitelkou (tu nie su rodicka). povedala mi aky syn je - tvrdohlavy, vyrusuje, ale nie je agresivny, skratka ma svoju hlavu. aj jej povie, ze frau k... toto robit skratka nebudem. (no bude, len to este nevie,.. ) tak som jej povedala, ze ma pravdu, ze to o nom viem a ze pracujem na tom istom ako ona - aby pomahal upratovat, neskakal do reci, poriadne otvaral usta (aj ked sa mu nechce s nami bavit), plus som jej dala tipy, ako na co reagovat - zbytocne nediskutovat a nevysvetlovat (vypina po 2.slove prijem), byt dosledna a dat jasne najavo, kto je sef v triede a ked sa jeduje, ze prehral, nechat ho tak... pokial teda nieco nenici (co nerobi)...
ty mozes synovi doma dohovorit, narobit bengal, ale to, ako uz ona zvladne tvoje dieta na hodine, neovplyvnis. 😉

yukki
28. apr 2015

@s_i_s_a ja som bola predvolaná teraz tiež, bola som tam v piatok....aj malú si dala pani učiteľka predvolať, viem, že jej správanie je miestami ťažko zvládnuteľné, tak sme nejako najprv aj s malou podebatovali spolu, potom ju som už ja poslala preč a špekulovali sme nad stratégiou s pani učiteľkou, ale....je to pravda, že ja tam nie som, a konkrétne jej, mojej strašej, nemá význam sa nejako vyhrážať, sľubovať či zakazovať s časovým posunom od udalosti-ktorá sa stala v škole....... No tak čo, no, môžem jej doma dohovoriť, a vždy pred vyučovaním ešte pripomenúť, resp.teda cestou do školy..... inak...čo. Nič nezrobím, proste keď tam nie som.....

sirell
28. apr 2015

moja dcera vyrusovala na hodinach skoro stale. bavila sa so "susedom" ucitelka to riesila presadzanim, nakoniec sedela sama. pomohlo aj to ze jej dala trest cez prestavku pisat 20x "na hodine nevyrusujem". ale nikdy sa mi ucitelka nestazovala ani ma nevolala kvoli tomu do skoly a ani nedavala poznamky.

sisaka
28. apr 2015

Ja mam asi šťastie na učiteľku a ked je problem tak ma len informuje, aby som bola v obraze, poriadok si urobí aj sama, to je este ten typ učiteliek, čo majú autoritu u deti a vedia ako na ne....

bubelko
28. apr 2015

@sisaka no myslim, ze nasa si tiez vie urobit v triede poriadok 😉 myslim, ze jonas vyfasoval tu spravnu 😀

ivett1
29. apr 2015

@s_i_s_a presne ako ti už napísali kočky vyššie, keďže nie si na hodine, nemôžeš ovplyvniť správanie syna, môžeš robiť to, čo aj robíš ..poriadne mu "vyčistiť žalúdok" a dať nejaký trest, ktorý bude účinný ... naša dcérka je tretiačka a v druhej triede sa im menila učiteľka...v prvom ich mala super učiteľka prísna, mala rešpekt, ale s deťmi si vytvorila kamarátsky vzťah ...a od nej som na rodičku nepočula, že deti sa nevedia správať, vyrušujú a pod. ...učiteľka, ktorá ich má teraz, ma tak prekvapila na prvom rodičku, začala nám rodičom začala opisovať, že deti sa nevedia správať, chodia sa cez hodinu napiť (samozrejme sa pýtajú od nej), alebo sa pýtajú na wc-ko alebo niečo komentujú ... 😅 ...skrátka narušia jej hodinu ... trochu nás tým zaskočila, lebo sme nevedeli, čo vlastne chcela, veď učiteľka si má "urobiť poriadok" na hodine sama ...táto naša akosi zabudla deťom určiť pravidlá, samozrejme, že deti to okamžite odhalili ... a jej poznámka, že sa s tým ešte nestretla...tak ani ja...jednak nie som učiteľka a jednak mi nerobí problém upozorniť aj cudzie dieťa, že "haló, toto nerob...!" ...
PS: takže, počkaj, čo ti povie a povedz jej , čo pre to robíš doma ty a skús jej vysvetliť, že tvoje dieťa je živšie ako ostatné ... prípadne jej povedz, či ona nemá nejaké skúsenosti a neporadí ti ako na takéto deti, keď poznámka funguje len chvíľu🙂😉 ale hlavne nebuď pasívna, aby tvoje dieťa nezaradila automaticky do "šuflíka" neposlušné (zlé) deti ...

bets
29. apr 2015

@s_i_s_a ja mám tiež syna, ktorý mal potrebu sa ku všetkému vyjadrit, doplniť učiteľku, pripadne povedať, že on v dokumente videl, že je to inak... Učiteľky často citovali na rodičku syna 🙂 ale u nás sa to v škole berie ako pozitívum a veľmi ocenili kritické myslenie syna, ku ktorému ho neustále vediem. Len sme museli popracovať na forme, aby si kritické myslenie nemýlil s nemiestnou kritikou. V bežnej škole by ho zdá sa učiteľky koli tomu nemuseli. Som rada, že mame aj inú možnosť.
Hnevalo by ma to, neoprávnene sťažovanie na dieťa by som brala s rezervou, učiteľke by som povedala, že sa s dieťaťom veľa rozprávam, vediem ho k slušnému správaniu (co je pravda) a viac sa tým nezaoberala.
Z toho co píšeš, dieťa sa asi nudí a ma potrebu byt viac zamestnané a možno aj viac chvalene a vypočuté od pani učiteľky.

s_i_s_a
autor
4. máj 2015