Ako reagovať na návaly zlosti 10-ročnej?

30. jún 2023

Som veľmi smutná a sklamaná kde som urobila chybu😭10 ročná prišla domov čo som pre ňu nešla do školy,som jej pekne vysvetlila lebo som bola u dr a na edupage ešte neukazoval vydaný obed-inaknby som sa ponáhľala! Prišla 🏠 vv a krik a až nadávala na mňa a slovo zomrú no hroza! Ako reagovať na taký hnev?! Tebe tu kričí.

haley7897
30. jún 2023

Mam 11r dcéru a môžem ti garantovať, že nehrozí aby po mne kričala alebo z úst vypustila čokoľvek s náznakom disrespektu. Sú veci v ktorých som vo výchove benevolentna ale zároveň moje deti veľmi dobre poznajú svoju pozíciu v hierarchii v rodine. Je fajn správať sa k deťom kamarátsky, to sa však nerovná byt "kamarátom s dieťaťom". Rodič - dieťa nieje seberovny vzťah. Urči hranice kým ju chytí puberta, inak očakávaj takýchto záchvatov viac.

anjelicek26
30. jún 2023

Tak dnes koncili o desiatej, tak ani neviem, ci vobec je nejaky obed (u nas v skole v den vysvedcenia nie je)

Predpokladala, ze po nu prijdes, pojdete oslavit vysvedcenie, nie? To je normalny postup tento den.

Zla komunikacia s oboch stran den dopredu no, stacila otazka s tvojej strany - kedy zajtra koncite? Mam po teba prijst? Alebo nemozem bohuzial prijst, lebo tam mam lekara... pravdepodobne tam cakala dlho, ty si nechodila, dosla nastvata, lebo po vsetky kamosky dosli rodicia, ze?

Na taky hnev nereaguj, nechaj ju vyzurit, ked schladne, si to v klude preberte... toto je pochopitelny hnev...

autor
30. jún 2023

@haley7897 súhlasím a čo teraz! Už sa ospravedlňuje píše mi na Viber atď. A to je vysvedčenie mala samé 1 mali sme naplánovaný krásny deň a takto to skoncilo

autor
30. jún 2023

@anjelicek26 mali obedn9!11:30 ale nemali sa pripnúť čiže to neukazalo

autor
30. jún 2023

@anjelicek26 veď áno aj ju chápem aj mňa by to naštvalo,sme si to naplánovali že prídem ale ako keď som nevedela či už bola na obede tam sa stala chyba,ale každopádne nesmie tak sa správať povedať zomri

autor
30. jún 2023

A ako reagovať teraz na tie ospravedlnenia ? A čo ísť neskôr von na zmrzku a pizzu či nie či ako? No nikdy to nerobila až takto.

haley7897
30. jún 2023

Ťažko radiť na mieru, každý má vlastný spôsob ako vedie a vychováva svoje deti. Vlastne metódy co na ne platí. Detto pri 10 ročnom dieťati. Dieťa má síce právo na vlastné pocity a frustrácie, zvýšiť hlas a nadávať alebo byť vulgárny ci iným spôsobom hrubý by ale u mňa neprešlo bez trestu. Vek na to aby porozumela ma. Aj na to aby mohla niesť následky. Sama by som musela premyslieť co by bolo adekvátne. Je veľmi reálne, že by som zrušila oslavu vysvedčenia. Ale to som ja, rodič benevolentny despota 🤷🏽‍♀️😂 v niektorých veciach voľnosť a otvorená myseľ a potom sú situácie kde je múr ktorým deti nepohnu, len narazia.
Uricte to s ňou minimálne vykomunikuj a najlepšom prípade by som jej dala na vedomie, že ak sa to kedykoľvek zopakuje, budú sakncie. Čokoľvek to už v tvojom ponímaní znamená.
Na pizzu, zmrzlinu môžete ísť aj neskor cez víkend, ja by som ju asi nechala chvíľu variť sa vo vlastnej šťave. Ale ako hovorím, to som ja...

klarolinne
30. jún 2023

Vieš, ak to bolo prvý krát, tak by som to prešla. Podľa mňa len bola sklamaná, že si po ňu neprišla a pre kamošky boli rodičia, tak jej to bolo ľúto. Ja ju chápem.
Ja by som sa s ňou porozprávala a tiež by som sa ospravedlnila. Vystiskaj ju, porozprávajte sa a choď s ňou kam ste chceli ísť.

januska12323
30. jún 2023

Nie je doma keď ti píše na mobil? Mala ti zavolať keď ste sa dohodli a nie vykrikovať aby si zomrela. Dnes by som nič oslavovať nešla, možno cez víkend keď si to preberiete a pochopí, že prestrelila. Ale z toho ako píšeš neviem či ju berieš ako dcéru alebo kamošku.

zuzinka888
30. jún 2023

No urcite by som prijala ospravedlnenie, a dali by sme rozhovor ze takyto vystup si voci mne nemoze dovolovat- aj ked chapem,ze je nahnevana- zlyhala komunikacia ona mala predstavu ty tiez, no nevyslo. Urcite dodrzat program aky ste planovali. Nevidim dovod ju trestat za to, ze jej rupli nervy( este sa to musi naucit a priznajme si, ze by mizno rupli aj tebe keby sa tato situacia odohrala medzi tebou a manzelom a jemu by si dala aky trest?)

neznamaznama
30. jún 2023

Zmrzlinu by som nerušila. Neodporúča sa rušiť odmenu, ktorú dieťa dostalo za niečo len preto, lebo nezvládlo inú situáciu. Osobne by som sa s ňou porozprávala, najmä, ak to bolo prvýkrát. Vysvetlila, prečo som neprišla a naučila ju, že aj o tom je život. Že niekedy veci nejdú podľa našich plánov. Ale netreba preto hneď kričať a robiť rozruch. Pekný deň ešte stále môžete mať. Možno ešte krajší, ako bol plán, lebo sa obidve môžete niečo naučiť. Napr. to, že je vždy dobré mať záložný plán. A mimochodom, možno si nikde nespravila chybu, len začína puberta. Pevné a oceľové nervy. 😉

janka2501
30. jún 2023

Porozpravala by som s dcerou o tom, ale v klude, a vysvetlila jej kde sa stala chyba...mam 11r dceru, a niekedy vie byt tiez dost narocna,a vzdy sa rozpravame a pochopi preco sa nemoze tak spravat...no moja mi nikdy nepovedala take slova

haley7897
30. jún 2023

Btw, mám pocit, že z toho celého sa ťa najviac dotklo ono "zomri". Toto je nieco co by som osobne v sebe vôbec neriešila. Všetci sme v návale emócií povedali niečo čo sme ľutovali v rovnakom momente ako nám to vychádzalo von z úst. Môže to byť rétorika ktorú používa so spolužiakmi a pod. Nie, nechce aby si zomrela ani v momente hnevu. Čo by mi na situácii vadilo je, že si myslí, že na mňa môže zvýšiť hlas. Nie ani tak nezmysly ktoré z nej v návale zlosti vyletia.
@zuzinka888 úprimne, ja si neviem predstaviť, že by na mňa manžel kričal a nadával mi... A teda áno, ani pri nom by som to neprešla mlčaním...

autor
30. jún 2023

@januska12323 z vedľajšej izby

autor
30. jún 2023

@haley7897 áno presne tak silné slovo asi aj preto,že ja už mamku nemam

zuzinka888
30. jún 2023

@haley7897 skor som mala na mysli to ze buchne manzelka, lebo manzel nepride. A jej dcera to prepiskla- no musi sa naucit zvladat emocie a vazit slova- ak tuto situaciu preberu v klude a s pochopenim, ze prezila emocnu burku( cakala mamku, lucila sa s kamaratmi, p.uciteklou, mozno mala strach, ze sa nieco mamke stalo....), tak verim,ze jej dcera tieto slova pouzila prvy a posledny krat.

missviolet
30. jún 2023

ak sa ti mala ospravedlnuje, to je dobre, hodila by som rec, ze chapes jej sklamania, ale treba komunikovat slusne,lebo slova tiez zranuju a ze teda nabuduce sa dohodnete dopredu. isla by som urcite spravit si spolocny program, zakoncite den pekne

mikadooo
30. jún 2023

By som nakričala ja na ňu, že nech sa trochu uprace, nie som jej poskok, ani nemám vešteckú guľu a či ona nemá mobil, že mi nevie zavolať, ale radšej sa bude zdúvať a potom ma takto privíta doma??? U nás sa občas kričí, beriem to tak, že puberta sa už prejavuje. Ale bez nadávok. A neviem prečo by som si to mala nechať a byť z toho smutná. Akurát by ma tak dobre nasrala. Ale u nás sa po obojstrannom kriku rýchlo vyčistí vzduch a do 10 minút sa zas bavíme normálne. (Teda - podľa stupňa vytočenia, myslím také bežné hádky).

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gelifil
30. jún 2023

necitala som cele...ale 10rocne deti a hlavne dievcata uz su v puberte

autor
30. jún 2023

@missviolet áno pravda

autor
30. jún 2023

@gelifil veru su

autor
30. jún 2023

@mikadooo mobil do školy nesmú nosiť,čiže ho nemala,jasné že som na ňu aj nakrúcala tak predsa nemôže rozprávať a teraz si to ideme vydiskutovať a asi pôjdeme aj von som proste mäkká ,ale musím určiť tvrdšie hranice!

autor
30. jún 2023

@kittykat22 ďakujem za názor 🙂 stotožňujem sa s nim

mikadooo
30. jún 2023

Prečo tvrdšie hranice? To nie, však nech si vykrikuje, ja som za ventiláciu zlosti. Ale to neznamená, že ja nebudem kričať po nej, tiež sa potrebujem vyventilovať 😁. A s tým zomri, to by som jej povedala, že to už nikdy viac nechcem počuť, tak nech sa rozpráva s kamoškami v škole. Ešte raz mi to povie, zomrie jej mobil na deň 😉 (alebo Pc, alebo tablet). Už je len na nej, či sa to bude opakovať, alebo nie...

strelicia
30. jún 2023

Zlost je v poriadku, ale ucta k rodicovi je dolezita. Je pre mna nepochopitelne ze dcera mi vykrici zomri, reve po mne ako zmyslov zbavena a ja sa jej mam za to ospravedlnit? nuz potom sa nedivme ....... Mam tiez 10 rocneho syna a je to teda tiez dobre cislo, aj puberta ho chyta, ale toto si zatial teda nedovolil a staci aby raz skusil. Ucta k rodicom je pre mna velmi dolezita.

rfrd12
30. jún 2023

Zjavne sklamanie. Ja si roky rokúce posledný a prvý deň školy beriem dovolenku a celý deň venujem deťom. Nie raz som čakala pred školou hodinu. Proste v tento deň nič iné nemá prednosť, len moje dieťa. Každý máme priority ale inde.

autor
1. júl 2023

@rfrd12 asi sme sa nepochopili! Jasné že dieťa je priorita,ide o to že my sme boli presne dohodnuté a niekde to zlyhalo to pipnutie! Iné roky to fungovalo! A dr som zrušiť nevedela čakala som termín 3 mesiace!takže aj priority sem-tam prehodnocujeme!

maryetta
1. júl 2023

Boli ste dohodnute ze pre nu prides? Ak ano tak… ani jej problem to nie je ze pipnut pri obede sa nemali.
Ak sa ospravedlnila tak by som to vzala s tym ze aj tebe je luto ze doslo k takemu nedorozumeniu a ze si ten den spolu vynahradite 😉

autor
1. júl 2023

@maryetta už je všetko ok obe sme sa ospravedlnili a vyjasnili si to....mala som prísť po pipnuti ,ale to už je jedno ,nahnevaná mohla byť chápem aj ja by som bola ale nadávať Nie