Ako prinútiť učiť sa budúcu tretiačku?

gabika235
29. aug 2017

Ahojte 🙂
Chcela by som sa opýtať ako "prinútiť" dcéru učiť sa. Ide do 3. triedy a celý druhý ročník bol len o tom, že pre plakala 2 hodiny, čosi sa poučila a šla spať. Učila sa veľmi málo.. možno pol hodinu a už plakala, že ju to prestáva baviť. Netlačím ju do toho.. vždy jej s kľudom vysvetlím, že sa to naučiť musí ak chce mať dobré známky, no ona vôbec nejaví záujem. Skúšala som aj "odmeny" za dobré známky, ale žiadna odozva.. Bojím sa ako to budeme zvládať teraz, keďže v októbri mám termín na pôrod... Ďakujem za každú radu 🙂

slniecko_12
29. aug 2017

Skúste ju zobrať ku školskej psychologičke. Keď nefungujú žiadne odmeny.

pencil
29. aug 2017

Nam v case odporu k uceniu velmi pomohlo, ked sa doma "akoze" ucila so spoluziackou. Prisli zo skoly spolu, ja som im urobila kralovsky olovrant a pustili sme sa do jedenia aj s ulohami, raz dva to bolo hotove a este ich to aj bavilo.

Len motivacia, kazde dieta je ine...

livia19
29. aug 2017

U nas to bolo take iste. Moja párkrát prišla domov s 5 (venovali sme sa jej, sama nechcela), začalo jej to byť ľúto, že jej kamarátky majú 1 tak si časom uvedomila, že je lepšie naučiť sa.

hettinka
29. aug 2017

@gabika235 druháčka by sa naozaj nemala doma učiť viac ako pol hodiny. To máte toľko veľa úloh a učenia? Alebo dobiehate doma to, čo sa mala naučiť v škole?
Dcéra sa dlho učila v 1. triede, kym si zvykla, ako druháčka možno 15 minút na DU, nejako sa doma neučievala učivá ako také. Syn sa doma neučil vôbec, oni mali len týždnové úlohy a projekty. Všetko sa naučili v škole, aj vybrané slová a násobilku, všetko v škole. Učiťs a doma začal až teraz v 4. ročníku a aj to len anglinu pred testom opakuje a píšeme jeden diktát týždenne, časovo asi 10 minút. Znechutenie zo školy nemáme, samé jednotky na vysvedčení boli.
Ja by som jej to rozložila na nejaké bloky po 15 minút, ked sa nevie dlhšie sústrediť. Si predstav, že by si ty prišla z roboty a doma dalšie dve hodiny sa mala venovať úlohám z práce... ved to je na hlavu, celé domáce úlohy by som zrušila.

gabika235
autor
29. aug 2017

má angličtinu od prvej triedy, ktorej venujeme viac času. majú aj povinné čítania a aj domáce úlohy.. v 1.triede sme s tým nemali problém.. pripravovali sme sa tak hodinku maximálne.. neviem, kde je chyba.. či vo mne alebo v škole alebo úplne niekde inde.. keď sa jej opýtam nechce mi povedať, prečo sa učiť nebude.. proste len povie a hotovo

pencil
29. aug 2017

@hettinka vies, to tak krasne znie ako si to napisala, ale toto vsetko zavisi aj od ucitelky. V druhom rocniku sme mali taku "super" ucitelku, ze sme museli my rodicia ucit deti vsetko doma, davala druhakom denne na domacu ulohu 1-3 A4 pracovnych listov a dve strany z ucebnice, nenaucila ich nic, vsetko sme robili doma a navyse k tomu aj projekty, cize total "zahul" pre rodicov. Sorry za vyraz, ale ak maju takuto na ho... ucitelku, ani to najnadanejsie dieta neurobi ulohy za 15 min.

V tretom rocniku sme uz mali uplne inu ucitelku a tam to uz bolo super, potom sme naozaj mali urobene ulohy do 30min aj s pobalenou taskou. Vsetko ich naucila ona v skole na vyucovani a nikdy sme nedostavali tak brutal vela uloh. Takze nie vzdy to je len o dietati.

hettinka
29. aug 2017

@pencil k tomu len - spojiť sa s inými rodičmi a sťažovať sa na rodičku. Ak rodič nepochodí, tak riaditeľovi písomne. To nie je normálne, aby rodič suploval školu.

Povinne čítanie mame tiež, veľa. Syn číta tak jednu knihu týždenne, ale toto berie ako zábavu, nie ako úlohu.

katarinamarkova
29. aug 2017

@gabika235 aké známky nosila keď sa učila tú polhodinku? 5? 4? 3? 2? 1?

namornicka
30. aug 2017

Ja neviem, môj syn sa v druhej triede tiež neučil. Napísal si úlohy a bolo.

daduska_maminka
30. aug 2017

@gabika235 na toto by ti vedela odpovedať asi len detska alebo školská psychologička. Dieťa sa proste učiť musi. Je tiež zaujímavé že sa vôbec dostala do tretieho ročníka keď sa nechce učiť. S malými deťmi sa treba učiť hrou. Medzi učením dávať pauzy, aby si trochu oddýchli. Buď jej zakazes niečo čo ma rada ak sa nezačne venovať viac uceniu alebo to ries odborné. Ver že nebudeš mať už taký čas keď budeš mať bábätko ... Jedine že by pritvrdil tatinko.

Držím palce.

katarinamarkova
30. aug 2017

@daduska_maminka môžem sa len spýtať tým:
,,dieťa sa proste učiť musí,,
myslíš musí sa učiť doma?

Ja tak akosi stále čakám na tie známky čo dostáva dcérka autorky. ...

Teba sa pýtam, preto, že poznám xy ľudí, detí, či dnes už dospelých čo knihy videli len v škole a doma max. tak napísali 10riadkov domácej úlohy, ak to teda nestihli počas družiny, či prestávky v škole. Ľudí, čo napriek tomu nosili zo školy 1tky max. 2ky chodili na súťaže olympiády atd. a poznám aj xy ľudí, detí, čo nosia 4ky aj napriek tomu, že sa doma ,,učia,,

hettinka
30. aug 2017

@katarinamarkova tiež mám ten pocit, že sa doma dieťa učiť "nemusí". Moje deti to maju rôzne. Prvé sa učí doma, druhé ide do 5. triedy, ale zatial sa doma nejako extra neučí. Teda neučí sa v zmysle, že by sa biflil nejaké učivá. Ale škole sa doma venuje, ale je to u nás také, že sa neučí denne, ale ked niečo treba (napr. príprava ročníkovej práce), tak nárazovo aj hodinu,a potom pár dní skoro nič.
Čítanie kníh nepovažujeme sa "učenie sa"m to je zábavná činnosť, mám šťastie, že obe deti radi čítajú. Len písanie čitateľského denníka syn považuje za DU, to ma za 10 minút hotové.

Na druhej strane je dobré pestovať v deťoch návyk domáceho učenia sa, vyrentuje sa to vo vyšších ročníkoch, kde sa to už tak nedá. Ja som sa doma neučila, a potom na VŠ to bolo dosť kruté, nevedela som sa učiť, ani len si sadnúť pravidelne ku knihám a hoci som mala cele štúdium super výsledky, štátnicovala som v opravnom termíne ... nevedela som sa to naučiť naraz.
Na druhej strane, hodina - dve denne je príliš veľa na také dieťa. Tá polhodinka je tak akurát.

gabika235
autor
30. aug 2017

@katarinamarkova
1, 2 nosila.. na vysvedčení mala zatial samé 1.. neviem ako je to možné.. ale doma sa pripravuje minimálne.. úlohy urobí.. ale učiť sa napríklad tú angličtinu vôbec nechce

gabika235
autor
30. aug 2017

@pencil
Aj naša dostávala veľa učenia. Teda aspoň ja si myslím, že je toho veľa na druháčku. Aj som sa pýtala učiteľky, ale bola spokojná aj s jej aktivitou aj výsledkami. Bola aj na matematickej olympiáde, v ktorej bola celkom úspešná, ale neviem či je taká talentovaná alebo sa to naučí v škole alebo už neviem😓

katarinamarkova
30. aug 2017

@gabika235 ďakujem za odpoveď. Mám ešte otázku...nosi 1,2ky...to znamená že to vie 😃 prečo potom od nej vyžaduješ aby sa učila niečo čo vlastne vie? Načo?

muzr
30. aug 2017

Teraz tomu nerozumiem, načo chceš, aby sa učila viac. V jej škole existujú ešte lepšie známky ako jednotky?😨

bluka2
30. aug 2017

@muzr 1* 😀

bluka2
30. aug 2017

@gabika235 Vsak ju nenut na tu anglictinu, naco je to dobre? Nech sa uci, co ju bavi (hudobny nastroj, trojuholniky, hocico podla jej gusta)

matazirafa
30. aug 2017

Mne tato moda ucit sa s dietatom, v preklade dupat ho ako maturanta zavana kompenzovanim si svojich nenaplnenych cielov cez svoje dieta.. Ale to je len moj dojem. So mnou sa nikdy mama neucila, len pozrela podpísala a dokonca pochválila, ta

hettinka
31. aug 2017

@gabika235 ak má dobré známky, v škole je aktívna, ešte aj na súťaži bola, a je ochotná si aspon napísať DU, tak ju nechaj. Radšej nech sa učí polhodinu s radosťou, ako 2 hodiny s plačom. Takto jej školu načisto znechutíš...
Čo sa týka angličtiny, neboj sa, do maturity je to ešte 11 rokov, v pohode zvládne 😀 Ak na nej chcete popracovať, prihlás ju na nejaký kurz, kde to bude opakovať hravou formou. Alebo, ak sa ti nechce platiť, opakujte doma ale nie nad stolom s knihami, len občas s nou "pokonverzuj" pri inej činnosti.

gabika235
autor
31. aug 2017

Ďakujem moc za rady😊
@matazirafa
Mám 2 vysoké školy takže toto asi nebude to správne..

demetria
31. aug 2017

@gabika235
Moj najstarsi syn ide do 7.tr a doma som ho este poriadne sa ucit nevidela. Spravi si ulohy, projekty a mozno si niekedy aj nieco precita v ucebnici. Neviem, lebo sa pripravuje uplne sam ani neviem kedy.
AJ ma v jazykovke, na tu sa tiez pripravuje len tak, ze spravi ulohy, neuci sa.
Staci mu to. Sam povie, ze mu uplne staci davat pozor v skole.
Mozno aj tvoja dcera je podobny pripad, len je este mala, tak ti to nevie spravne podat.
Stredny je uplne iny pripad, ten sa doma pripravovat musi a vie o tom. Ma horsiu sluchovu pamat ako najstarsi, ale lepsiu zrakovu, tak ucivo musi aj vidiet v knihe, nestaci mu pocuvat na hodine.

arasidka123
14. sep 2022

@hettinka domáce úlohy sú na precvičenie učiva... samozrejme v primeranom množstve...neviem prečo v dnešnej dobe rodičia majú taký extrémny problém povenovať sa trochu deťom aj doma a nespoliehať sa na to, že komplet všetko sa naučí v škole, napr v školskom klube,kde sa zvyknú písať úlohy. Alebo ešte lepšie je, keď tie úlohy a projekty napíšu za deti rodičia...rastie nám teda super generácia...