Mám skoro 7 ročného syna ktorého nemôžem donútiť pozdraviť dospelých slušne a nie ahoj
@sardinka336 toto "pasenie husí" sa ešte používa? Často sa pozastavujem, ako dlho sa bude tento výrok ešte používať, keď dnešné deti ani ich rodičia ani nevedia čo je to husi pásť😇
@sardinka336 Včera som mu to vysvetľovala a dnes keď som od neho chcela aby pozdravil učiteľku, jeho odpoveď ja to neviem. Už ho upozorňujem od začiatku školského roka,počuje to odo mňa aj od manžela. Ale jeho zdravenie je vždy rovnaké ahoj nemôžem ho donútiť zatne sa a hotovo už som začala používať aj zákazy.
@petranika pozri...toto je beh na dlhe trate...vysledok neuvidiš za 5 minut..proste toto treba robit, lahke riešenia neexistuju len dlhodobe...ideš vlastným prikladom, ked niekoho vidiš tak povieš ,,pozdravime sa,,. Proste su veci ako ,,zakladna slušnost,, a to by dieta malo pochopit. Ja stale hovorím, ze slušnost nevíde z mody a otvara vela dverí...lebo ludia uz na nu nie si velmi zvyknutý.
@sardinka336 syn, keď mal asi dva roka, šli sme výťahom spolu s pani, ktorá bývala nad nami a vyzerala ako ježibaba, doslova. Syn na ňu chvíľu pozerá a hovorí : " ajoj baba aga ". Ja som s hrôzou na neho pozrela a hovorím mu: " Maťko, to nemôžeš takto zdraviť. "
A on že :" Ajoj, teta aga. " 🙂. Našťastie, ona už moc nepočula, tak sa len usmievala, že aký zlatučký chlapček....
@dominika6 Ano to sa štepí od malička to je pravda ,ja sa neškriepim on keď už mal chodiť do škôlky a niekam sme išli a ja som pozdravila a on nie tak som ho upozornila tak ešte pokrútil z hlavou že nie ale to prešlo a začal zdraviť ahoj lenže už bude mať 7 rokov chcem, už od neho viacej už má dosť rozumu na to ako sa má zdraviť
@petranika ale ved ho donúť opakovať,nie že sa s tým uspokojíš,že kývne hlavou,povie neviem a howk..
ja som vždy pred tým ako sme niekam vošli do miestnosti,obchodu,škôlky pred dverami zastavila dcéry a povedala...teraz sa pozdravíme dobrý deň,nahlas ako sa patrí..
a pri odchode dovidenia..
7ročné dieťa,má rozum a nerob z neho bábetko..
@petranika Zákazy, príkazy a nútenie nič nevyriešia. A môžeš "vštepovať" koľko len chceš. Môj syn má 9 - vždy pozdravil - už ako 2,5-3 ročný - teraz sa stane, že ide ako "ovca" - upozorním ho, že sa nemienim za neho hanbiť a nech sa uvedomí a porozmýšľa čo sa patrí...
A kto má deti tak to pochopí a nerieši a kto ich nemá alebo "zabudol vôl, že teľaťom bol" tak takých neriešim.....😉 "Chlpy mi stoja, keď niekde počujem "a prečo nepozdravíš, pozdrav, urob hento, urob tamto, ako to vyzerá ,ako vyzerám ja a podobne".....no žiadno - ešte horšie ako keď ho len upozorníš ako robiť takéto "caviky" - sú to obdobia vývinu detí a to naozaj teraz nechcem aby to vyznelo tak, že mám nevychované deti - ale proste niekedy neurobíš nič....🙂 Skús konečne netlačiť a budeš možno prekvapená.
@petranika No u nás to isté , úplne ťa chápem, je prvák a samé ahoj, a hudiem do neho od škôlky že sa treba cudzím a učiteľom zdraviť dobrý deň, nie ako kamarátom a rodine, ja len dúfam že sa to prelomí..
@dominika6 tak neviem ako ich to učia v tej škôlke, ale u nás na škole mi niektoré prváčence hovoria tiež "ahoj" a tykajú mi 😀 Ja učím na II. stupni, 1x som sa riadne čudovala, ale teraz ich len jemne opravím a pokecáme 😉
@petranika moja skoro 5ročná sa pre istotu nezdraví vôbec... Vie to, opakujeme jej to do zblbnutia, že sa treba pozdraviť, ideme je vždy príkladom, ale nie... ona sa hanbí... 😝
@dominika6 - mňa by zaujímalo, ako ho má konkrétne donútiť opakovať, keď sa zatne... Lebo keď sa niekto zatne, že hovoriť nebude, tak si to v praxi neviem predstaviť, ako ho donútiť.
Moja dcérka sa donedávna nezdravila niekomu vôbec - niežeby nevedela, ale bola tak abnormálne hanblivá, že proste keď bolo treba niektorým ľuďom povedať "dobrý deň" alebo napr. aj niektorým deťom "ahoj", tak doslova zamrzla a onemela. A nezmohla som nič. A to trvalo takmer do jej 6 rokov. Doteraz má túto "paralýzu" občas - pri niektorých ľuďoch sa proste zasekne. A nezmôžem s tým nič, proste to tak je. Žiadne dohováranie ani nič nezabralo. Proste to len musí prejsť.
Synček okrem škôlky každého zdraví "čau alebo ahoj" - má 3 roky. Odzdraví tak, ako sa pozdravia jemu... Môžem si jazyk zodrať, že povedz pani doktorke "dobrý deň" - prikývne, a keď vojdeme do ambulancie, tak povie "čau".
@dominika6 - mne to je jasné, tu nejde o vek predsa. Ja chcem vedieť, ako ho donútiš otvoriť ústa a niečo opakovať, ak mlčí - zákazy, príkazy, dohovárania, vysvetľovanie, odmietnutie obľúbenej činnosti a ani všetky bežne dostupné výchovné metódy nezaberajú a dieťa mlčí, ako ho donútiš otvoriť tie ústa? Prakticky si to neviem predstaviť...
@katrinka8 no ja si to ozaj nepamätám,ja mám velké deti,ale viem že sme hučali večne..žiadne čau,ahoj dospelákom..v tomto som bola nekompriisná a budovala úctu k starším..
deti pochopili,že je rozdiel zdraviť kamošov a zdraviť dospelých...a na tom som trvala..
ak toto nepochopí 7 ročné dieťa,tak je problém v trpezlivosti a ustupovaní..
@dominika6 - no veď hučať môžeš, ale ak aj napriek tomu robí to dieťa to isté? Veď keby to šlo tými vyššie uvedenými výchovnými metódami, tak by asi nebola založená diskusia, nie? 😉 To hučanie totiž môže byť kontraproduktívne, a dokonca zjavne ani nefunguje.
To, ako sa pozdraví dieťa dospelému v takom veku, ešte nemusí súvisieť s prejavom úcty a rešpektu. Mne sa tiež občas pozdravia deti mojich kamarátov "ahoj" alebo "čau" a nemám pocit, že by nemali rešpekt. Osobne si myslím, že to chce čas a to dieťa sa to naučí aktívne používať samé. Ak vidí rodiča, že to robí - stále- tak sa to naučí. Nepoznám žiadne "veľké" dieťa, ktoré sa bežne zdraví cudzím ľuďom čau alebo ahoj. A mimochodom, je to aj vec pohľadu, v takom Španielsku sa Ti "ahoj" pozdravia aj v banke a nik nemá pocit, že by si Ťa nevážili 😉 Mňa skôr ako hanbiace sa deti či deti zdraviace sa "ahoj" dospelým poburujú dospelí, ktorí sa nevedia pozdraviť a odzdraviť v šatni škôlky či školy. A ver mi, je ich dosť.
@katrinka8 súhlas si to vystihla 🙂
@katrinka8 ja to beriem z mojho pohladu..
ja som bola vychovaná k úcte k starším a dnešní rodičia zo všetkého upúšťaju,ustupujú a mávajú rukou,však ešte jemalé,hlúpe,tvrdohlavé,hamblivé,je im to aj vtipné.. a bla bla..
potom to tak aj vyzerá vo svete...nech si každý vychová podla svojho vedomia a svedomia..
@dominika6 - porovnávať hanblivosť či mentálnu nedozretosť dieťaťa (v určitom veku dieťa určité veci nemá kapacitu chápať) s neúctou je dosť že irelevantné. Toto je jedna z vecí, ktoré absolútne s úctou a rešpektom k starším nesúvisia. Hanblivosť je povahová črta, s ktorou dosť silno bojuje samotné dieťa (alebo aj dospelý, ak ňou trpí) a jeho najbližší. Asi si nevidela, nezažila dieťa, ktoré týmto trpí - buď rada vlastne. Moja pre to v škôlke rok neprehovorila ani slovo, ani s deťmi, ani s pani učiteľkami ( s tými spočiatku komunikovala len kývaním hlavou a až ku koncu roka im pošepky odpovedala, ak sa niečo pýtali) . Ja osobne by som bola v tom momente šťastná ako blcha, keby bola schopná povedať tej pani učiteľke aspoň "čau", a ako poznám pani učiteľky, tie tiež. Takže také tie ťahy ako hučanie do dieťaťa sú mne osobne cudzie, viem, že sú deti, ktoré proste z takýchto vecí musia len vyrásť. Pokiaľ je rodič slušný a ide dieťaťu príkladom, tak dieťa sa naučí úcte a slušnému správaniu aj bez nútenia a hučania.
Vlastným prikladom a vysvetlením...ak nepozdravi tak upozornim, ze dospelý sa nezdravia ahoj, čau...aj moje deti to občas robia, vzdy im poviem, ze to nie ich kamarat zo školy s ktorym husi pasu...ale je to dospelý, je to prejav slušnosti, ktorej je dnes uz malo...napr. 10 ročne dieta potrebuje uz jasne upozornenie. Ale zase nerobim z toho dramu. Tento problém je ,,krtinec,, a nie ,,hora,,.