Chcela by som Vás poprosiť o radu.
Desaťročný syn mi s plačom rozprával, že keď sa chce porozprávať so spolužiakmi cez prestávku, tak ho odstrkujú. Nie som si úplne istá, čo je príčinou, spomínal nejaké "staré hriechy" že mu vytkli, že sa niekedy posmieval za niečo - nie je svätý, to viem.
Odmalička bol veľmi priateľský, v interiérovom ihrisku, na kupku, v hoteli, na lyžovačke, všade si hneď našiel kamoša a spolu sa hrali a rozprávali.
Neviem, či nemá príliš kozmopolitnú mentalitu, ktorá sa tu na dedine nenosí, pretože aj dedinskí chlapci sa správali tak primitívne a falošne a len využívali, že sme museli zatrhnúť návštevy u nás ( kritizovali zariadenie a zmizli nám nejaké veci).
Ak máte podobnú skúsenosť, ako mu priblížiť to, co my dospelí máme odžité, ze proste nie každý je kamoš a ľudia sú všelijakí?
Ďakujem za vaše názory.
P.S. Konštatovania, že vaše dieťa s tým v živote nemalo problém a všetci ho milujú, mi veľmi nepomôže 🙂
dedinskí chlapci sa správali tak primitívne a falošne a len využívali, že sme museli zatrhnúť návštevy u nás ( kritizovali zariadenie a zmizli nám nejaké veci).
Tohle je ten důvod - proč by se dedinskí chlapci měli chovat primitivně? Jsou méně než syn? Tam je problém - u vás.....
@berenika39 ta veta ma tiez zarazila. A ako ju citam druhykrat, normalne mi to pripada, ze tejto mamicke ani nevadi, ze nejaki dedinski chlapci s nim nechcu kamaratit.. Zase si nemyslim, ze deti maju az taku sloniu pamat na mrivdy, ze by sa nezahrali
Autorka, urcite zajst do skoly, opytat sa triednej ci si nieco nevsimla
Kozmopolitnu mentalitu 😂😂😂...som myslela, ze som uz citala vsetko
A tie navstevy si zatrhla ako? Verejne pred tymi deckami ze si im povedala aby k vam uz nechodili alebo si ich len prestala k vam volat.
Zacala by som tam ako si im zatrhla navstevy? Povedala si to len synovi alebo tym chlapcom resp pref nimi. Uz öwn to ze oni su len dedinsky chlapci sa davas do pozicie nadradenosti . A ak aj syn bol/je taky , potom je jasne ze druha strana skor ci neskor zaujme odmietavy postoj.
Pozri ja dcere vysverlujwj zw nie kazdy s kym prehovori 2 vety je kamarat, proste su ludia kt sa akceptuju ale kamarati z nich nebudu.a takisto ze ked je s kamaratkou 1 tak mozu zobrat meszi seba aj dievca 2 a 3 a hrat sa spolu. A spolu komunikovat a nachadzat kompromisy a nie ze len jedna robi vodcu a ostatni eobia aj to co nechcu.
To vážne píšeš o 10 r deťoch ?
Ja mám syna v tom veku a aj sme ti z dediny ale toto som ešte nevidela a to k nám denne chodia spolužiaci . Primitívne , falošne .
To syn nastúpil tento rok na dedinskú školu ?
Ja neviem... moja dcera ma 9 rokov... ano, rada hra sefku... a mozno nie kazdemu sa to hodi...
Necakam ze ju bude kazdy mat rad, to sa ani neda... snazim sa jej to vysvetlit... nie je podstatne mat 10483058 najlepsich kamaratok...
@berenika39 ja neviem preco sa tak spravaju...ty by si vitala zlodejov? Vazne? U nas je problem? Uz ta vidim ako si volas hordu deti, pohostis ich kolacmi, hraju sa a potom pride dieta domov a rozprava ako ohovarali?
By si to vazne brala ze je problem v tebe?
A preco pisem dedinski? No lebo byvame posledne roky na dedine a v meste sa nam toto nikdy nestalo, ludia sa spravaju uplne inak.
Tu darmo prides so srdcom na dlani, tu sa to nenosi. Ano beriem ze milion inych dedin ma inu skusenost. Ale tu je to bohuzial takto.
Na ihriskach v meste kam tiez chodime, lebo mame v mestach rodicov aj mame mesto blizko na vsetky vybavovacky, sa mamicky aj deti spravaju uplne inak. Ano, kozmopolitnejsie. Nepozeraju, ci ma Mara znackove tenisky a neriesia kazdu kravinu.
Vieš čo ja ti takto poviem, deti sú kruté a neuvedomujú si dôsledky svojho konania, alebo svojich reči, že dokážu ublížiť! My sme s mužom z dediny a presťahovali sme sa do mesta, mame dve deti, staršia ma 7 rokov! Každý víkend alebo cez prázdniny chodievame k babkam a malá mi neraz prišla s placom, že sa s ňou deti zo susedstva nechcu hrať, lebo vraj je "z mesta" a to sú deti z mesta iné ako tie z dediny?? Všetci sa radi hrajú a pritom moja je strašne priateľská, v škole ma kamošky, na ihrisku, všade, nikdy nemala problém nadviazať vzťahy a zrazu prídeš na dedinu a si z mesta a pritom sú to všetko deti našich kamarátov z detstva, takže tak 🤷♀️
@stela01 bohuzial ano, pojedli co bolo, odisli a ohovarali. Vysmievali sa synovi ked nemal nieco podla ich predstav...neviem ci to maju z domu, alebo co. Aby si deti uz siestich rokoch vsimali ze kto ma "adidaš" ani vyslovit to nevedel ale zdoraznoval to ze ma take kopacky 🤦
Ja znacky neriesim, moje deti maju vsetko a kulujem podla funkcie a vzhladu, lyziarsku vybavu, chodime na vylety atd. Tu su ludia co ked aj maju peniaze tak sedia doma raz za rok idu na dovolenku, dieta nosi tie jedny znackove tenisky v lete aj v mraze, ale posmievat sa bude niekomu kto ma snehule.
Ok beriem, toto je jedina dedina na svete kde sa toto deje a prave my sme ju vymakli.
V prvom rozhovore ti kazdy oznami ze zije stylom "zavriet branu a s kazdym pokoj".
V ramci sebaobrany som uz aj ja prijala tento postoj.
Tak to tu potom aj vyzera.
To do akej diery si sa prestahovala,ze vnimas az tak velke rozdiely? Byvam v dedine,ale kazdy z dediny dochadza do okolitych miest do prace,mame tu vela uspesnych a vzdelanych ludi aj obycajnych,ale takyto extrem,co opisujes som este nezazila. A k tomu ohovoraniu to mozno prehanas. Ano decka sa vysmievaju,ale to su bezne prekaracky medzi detmi. Vy mate take auto,my take,vy mate to,my mame lepsie....to deti robia. Privelmi vazne sa beriete. Mozno keby si im dala sancu a spoznavali by ste sa castejsie,tak sa vsetko utrasie. Takto zbytocne zo syna robis chudacika,pestujes v nom pocit,ze len jemu je ukrivdene a vsetci su zly a len on je ten dobry.
@marca12 ja v nom nic nepestujem, ja som bola otvorena, priatelska ako aj roky predtym ku kazdemu.
To, co pises som si myslela tiez kedysi. Hlavne na strednej ked som videla ze baby z dedin maju mindraky, este ja som im vravela ze ved to uz nie je rozdiel kde kto byva.
Je to strediskova velka dedina kusok od krajskeho mesta, nie diera. Tiez som cumela...pritom prave starousadlici nas pekne prijali, pomahame si. Skor ti pristahovani co prisli skor ako my sa citia ako riaditelia zemegule a prilahlych ulic. Dospeli slovne sikanuju cudzie deti za neexistujuce veci...
Poviem ti pravdu ze hned by som sa odstahovala.
@lenka2710 presne si to vystihla. Uz som myslela ze sme jedini na svete.
Takisto - v mestach na hriskach pohoda. Dokonca som jedneho otecka raz poprosila keby nefajcil pri hojdacke ze dym ide na deti ( on hojdal pri tom svoje dieta) a syn je alergik a zbadal sa, zahasil a ze v pohode.
Tu by mi asi jednu pri....al lebo tu v kazdom tretom dome je zena bita.
Bohuzial,su to deti, vedia byt zle a protivne,zavistlive. A dedina je ina kapitola. Je to vacsinou komunita a ked tam cimkolvek nezapadnes, si out. Chodievala som na dedinu na prazdniny,vikendy..no ina mentalita. Skus poprosit ucitelku,nech si viac vsima kolektiv. Syn nech netlaci na pilu.
@sense nestaviam sa nikam, dedinski lebo su z dediny a vnimam ze sa markantne inac spravaju. Vyse tridsat rokov som zila v meste, od narodenia. Nepisem LEN dedinski, myslim tym miestni nakolko sme na dedine.
Vypocitavi, falosni, tiez ma to sokovalo, jeden strasne medikovy, bunker stavali u nas, vsade bol vsetko vie, dokonalucky a zrazu zmizla srobovacka. Typicke ako tu vsetky zas obhajuju zlodejov, asi konikarky by mu tu srobovacku este zabalili. Nanuky som mu kupovala, kesiky, zarovno ako mojmu synovi, brala som to ako normalne ked tu bol a za chrbtom ohovaracky ako stary chlap a na syna bol hnusny.
@stanulienkat ano a navyse sa neopijame po grilovackach a ja sa potom polonaha nelepim na susedov, takze ano, v tychto veciach sme tiez out 😃🤦
@katkaseiner cize mozno zistit, ci nechce byt sefko a rozkazovat? Lebo ja tam nie som a neviem co sa tam povie...
Tvoj syn je "príliš kozmopolitny" a nezapadá do spoločnosti "dedinských chlapcov"? Neviem, či som niekedy niekde čítala povýšeneckejšiu vetu. Sama píšeš, že sa im v minulosti posmieval. Možno preto, že má z domu vštepené (žeby od mamičky?), že on je niečo viac a oni sú všetci LEN dedinskí chlapci. Nikto sa nechce kamarátiť s niekým, kto sa mu posmieva a dáva mu najavo, že je niečo menej, lebo je z dediny. 🙄
@h2 vies co, je to presne opacne. Pisem to vyssie...on nemal preco si mysliet ze je viac.
My sme sem s predsudkami neprisli. My sme prisli orvoreni a priatelski a v niektorych pripadoch tvrdo narazili.
Nikdy sa u nas nezdoraznovali znacky a peniaze.
Pred detmi sa nebavime o peniazoch, eratame ich doma....Syn sa s tym stretol az tu.
Pisem to v komentaroch.
Nerozumiem preco hned utocis a domyslas.
Tu dokonca o generaciu dozadu dali niektori deti do skoly do mesta a boli to ludia co sa tu narodili. Hoci je tu skola az po 9.rocnik. Tak asi ti boli povysenecki...
@h2 to som pisala o spoluziakoch ze sa mozno zasmial ked nieco nevedeli alebo tak, aj dom napisala ze svaty nie je. Samozrejme deti tunajsich mamiciek su dokonale, aj ti posmievacikovia z ulice. Mal o tri triedy lepsi bike ale NIKDY sme to nehovorili ani synovi ani medzi sebou a zrazu prisiel ze sa mu smeju za bike? Skoro som odpadla. Alebo chalan co ma jednu mikinu stale, sa mu smeje ze aku ma.bundu, pritom ma viacero bund na kazdu teplotu, aj turisticke aj lyziarske atd. Od nas ro neslo, ja vybavu pre deti beriem ako samozrejmost, co potrebuju to dostanu a nie na Vianoce ale ked treba.
Praveze som bola v soku ze ked mali sest tak nejaky skrcek co ani nevedel vyslovit znacku, tak zdoraznoval ze on ma take "tenišky".
Ja som synovi v zivote nehovorila aku znacku kupujeme, vyskusal, kupili sme a hotovo.
Takze od nas to prvotne neslo.
Uz neviem ako to mam jasnejsie napisat.
@marca12 spoznavali sa...smiali sa mu za vsetko, ohovorili dom, pokradli mu svetla z biku, hracky, kriedy...dakujem, stacilo spoznavania. Potom ked sme riesili jeden uraz, tak som zistila ze to ide od arogantnych rodičov zrejme.
Ich deticky sikanisti su naj a rodicia sa radsej otocia chrbtom aby nevideli co robia.
Wau , kde to žiješ , mna sa to celkom aj dotklo . Žijem na dedine a syn nemá takých spolužiakov asi mame šťastie , syn sa snimi stretáva aj po škole aj na návštevy chodí , chodia a sú spolu aj vo voľnom čase a aj my sa stretávame s ich rodičmi .
@stela01 tak to je fantasticke, uzivaj si to.
Autorka, ja viem o čom rozprávaš. Ja som ako 9 ročná prišla z BA na poslednú hraničnú dedinu na severe, kde sa už aj muchy otočili. Hoci som ako dieťa vôbec nebola proti deťom z danej obce predpojatá, užila som si s nimi dlhých 6 rokov silnej šikany. Stále po mne vykrikovali, že sa mám vrátiť odkiaľ som prišla, že som im prišla ukradnúť prácu, rodiny, mužov (áno, 9 ročné deti!!!!). V škole mi vyhadzovali topánky, niekoľko krát mi zo šatne ukradli bundu, vonku -20, snehu po pás. V šiestej triede má jeden z triednych "machov" dokopal pred školou v zime a v mraze a nechal ležať v záveji snehu, lebo som sa zastala spolužiaka, ktorého deň pred tým on a jeho partia pred zrakom všetkých nás cez veľkú prestávku chceli vyhodiť z okna z tretieho poschodia. Zopár tých rozumnejších ( počtom 3) išli na VŠ do Čiech a tam sa usadili. Ja som utiekla hneď po ZŠ preč na intrák do krajského mesta a na VŠ som sa vrátila do BA. Tí ostatní z mojej ZŠ triedy si žijú svoje jednoduché, až predpotopné životy, úplne iný svet, úplne iná mentalita- Róma by najradšej utopili, homosexuála obesili, cudzinec, keby sa tam chcel usadiť, tak mu asi aj barák podpália. Nikde som už potom nevidela toľko faloše, pretvárky, ohovárania. Absolútne toxické prostredie s toxickými ľuďmi. A neviem ako je to na iných dedinách, našťastie som tam nemusela žiť, ale v detstve som dostala ukážku zaostalej, bigotnej, poverčivej a ľahko manipulovatelnej populácie, za žiadnych okolností by som sa tam nevrátila. Áno, mnohí kradli a dodnes aj kradnú, viacerí z mojich vtedajších spolužiakov skončilo v base, tí čo nie, zvážajú drevo z lesa alebo čistia na miestnom družstve kravíny. Ledva prešli cez základnú školu, ich rodičia nikdy nedbali na ich rozvoj, bola som jediná, čo hrala na hudobný nástroj, chodila na krúžky, šport (aj to do 15km vzdialeného mesta, lebo v dedine nič nebolo). Ostatní rodičia sa riadili tým, čo tu často čítam- deťom stačia iba súrodenci a nič viac. mnohé rodiny vyrastali bez otcov (viac ako polovica), lebo tí muklili na turnusoch v Čechách a Nemecku na stavbách. A ženy čo boli doma, tak ich jediná životná starosť bola upratovať 10 hodín denne a zvyšok času ohovárať susedy, že majú špinavé okná, dvere, strechy, steny atď. No fakt úžasná spoločnosť, nič lepšie si človek ani nevie predstaviť. Pracujúcich žien bolo minimum. Iba traja moji spolužiaci mali matky, čo aj dačo so svojím životom robili, nie len behali s prachovkou a metlou. Týranie zvierat na bežnom poriadku. Namiesto toho, aby si ľudia svoje zvieratá sterilizovali, tak ich nechali behať hore-dolu množiť sa po celej dedine a mláďatá bez ľútosti topili či zabíjali tak, že im dali kladivom po hlave. Ale hlavne, že všetci nastúpení v kostole, aby ich nikto neohovoril. Celé roky to bol volebný rajón Mečiara, Fica, teraz Pellegriniho, rusofili takí, že snáď by sa k Putinovi rozbehli aj s kytickou v rukách, len nech príde aj nás oslobodiť. Ten kto tam nie je Blaha pozitív, tak je Kotleba pozitív. Áno, ľudia nemôžu za to, kde sa narodia, ale môžu za to, ako sa správajú, lebo to ovplyvniť vedia. A keď sa raz dakto správa ako zaostalý buran, tak sa ho nebudem zastávať, že aký je úžasný a dobrý. Človeka odsúdiť nemáme, ale jeho správanie odsúdiť môžeme a keď je spoločensky neprijateľné a diskriminačné, tak by sme aj mali. Len tak btw, tých zopár mojich spolužiakov, čo to dotiahli ďalej ako na rúbanie dreva mali pracujúce matky a odmalička boli vedení k tomu, že život je taký, aký si ho spravíš. Takže samozrejme, aj z dedín vychádzajú múdri, šikovní, priebojní ľudia, čo vedia spraviť aj dieru do sveta. Len keby ich bolo viac ako 10%, tak by to bolo oveľa lepšie. Naproti tomu moji spolužiaci zo SŠ majú všetci vysoké školy a zasa len zopár je ich na SR, mali obrovský potenciál, vedeli ho využiť a rozpŕchli sa do celého sveta. Nemala som v triede jediného rasistu, nikto nebol homofóbny, nikto nikoho nešikanoval, nebol bigotný. Nikto nebol fanatik, mali triezve myslenie, dobré nápady, správne smerovanie. Nie smerom k 16. storočiu. Ale veľmi proeurópske, progresívne, otvorená myseľ, chuť zdolávať ciele. Nie ako moji ZS spolužiaci "v tomto dome som sa narodil a tu budem žiť až kým umriem a moje pravnúčatá a ich pravnúcata rovnako". Na strednej som mala spolužiakov, čo vyrastali v kompletných rodinách (aj keď nie všetci), nikto nemal otca, čo by po večeroch sedával v krčme alebo pred telkou a nepohol doma prstom, vyžadoval od ženy navarené, upratané a podobne. Tak to mali tí moji dedinski spolužiaci. Moje spolužiačky teraz s 3 deťmi a žiadnou prácou plačú, ako ich muž manipuluje a psychicky týra, ako sú na všetko samé, ako chlap iba sedí v krčme a keď dôjde domov, tak huláka. Tu v BA také veci robia iba asociáli, ten spôsob života je absolútne neporovnateľný. Odvšadiaľ môže vzísť diamant spoločnosti. Ale ten medzi buranmi jednoducho neostane. Ľudia rovnakej mentality sa združujú pokope. Ten, kto tam nezapadá, ide a nájde komunitu, kam zapadá lepšie. Veď aj tu je kopa žien, čo sa vysmievajú zo všetkého, každé meno, ktoré sa tu spomenie hneď musia spotvoriť, každého ohovoriť... A neverím, že tieto ženy sú nejake silné intelektuálky. Minule v jednej téme zahlásila baba, že šikana je úplne normálna. Tak vidíš, pre niekoho úplne normálna, pre zvyšok sveta absolútne neakceptovateľná. Mám kamarátku, ktorá má podobný prípad ako ja. Tiež sa musela presťahovať v detstve z väčšieho mesta (krajského) do odľahlej dediny pánu Bohu za chrbtom a jej zážitky a spomienky sú identické ako moje a tvojho syna. Nie je horšej veci ako vziať dieťa z mesta, z tolerantnej, kozmopolitnej spoločnosti (hlavne ak sa bavíme o "veľkých" mestách, BA je už celkom Európska v tomto) do zabudnutej dedinky v údolí, kde sa čas zastavil za Márie Terézie a ďalej sa neposunul. Ten rozdiel v zmýšľaní, vnímaní, uvažovaní je naozaj priepastný a to dieťa s krehkou dušou sa musí vysporiadať s tým, že je iné a tým pádom neprijaté a nenávidené. To sa zmení, až keď odíde. Snáď odíde včas
@sense sorry ale to LEN dedinski ste si sem dosadili vy, v komentaroch vysvetlujem celu situaciu. Nikdy v zivote som nebrala ludi z dediny ako nieco menej. Praveze mam po rokoch pocit ze oni niektori sa beru ako viac.
Máš dôkaz ze to zobral ten chlapec? Ono keď sú takí hnuani tak vysvetli synovi ze nech sa ani s takými hnusnými hrať nechce a bude mu lepšie že to nie sú kamaráti pre neho
Tiež som žila celý život v meste, na dedine až keď som mala dieťa a práveže ľudia sú omnoho priateľskejsi ako v meste..
popravde netusim.. tiez som vcera riesila ako sa baby rozhodli ze spolu budu na izbe v skole v prirode a vcera ju uz 'vyhodili' z izby... podotykam ze skola v prirode bude az koncom maja....
netusim co sa tam stalo ale zrejme sa nieco stalo... ta moja chce byt stale vodcom ... akonahle niekto preberie vodcovstvo, ona sa uz nudi a vsetko je onicom... Popravde ale nema taku skutocnu kamaratku s ktorou by si nejak trochu viac rozumeli... vzdy je takym tretim kolesom. Ja viem ze aj 3 kamosky mozu byt kamosky ale popravde ked to nie je do paru, jeden vzdy vytrca.
Mne to pripada skor,ze mestania prisli na dedinu. Takto arogantne sa spravaju ludia z mesta
@elementissa fuuuuu tak toto je extrem, mala si to huste.
Inak to nekonecne upratovanie a umyvanie
okien, to ma sokovalo, rovnako ako neschopnost bavit sa o niecom inom a to podotykam VŠ zeny ktore pracuju v meste! Aby zas niekto nerypal. Som dufala ze skecneme aj o nejakej precitanej knihe ale nehrozilo. Este tak mozno letak z Kaufu prebrat, ale tie neberieme.
Ja neciem, šla by som za učiteľkou čo sa deje v triede. Toto je podľa mna niečo iné sko to že nie všetci tá nemajú radi