Máme doma prváčku. Začala navštevovať školu, v ktorej si zvykla a nesťažovala si. Boli však isté dôvody, pre ktoré sme zmenili školu. V tejto novej majú vynikajúcu učiteľku. Je v nej však prevaha dievčat a po mesiaci sa tam malá nedokázala zaradiť. Jedno dievčatko si na ňu "zasadlo", jačí po nej, odmieta ju. Je to taký malý "vodca" triedy, ktorý ovplyvňuje spolužiakov. Moja malá je nešťastná, nechce sa po prázdninách vrátiť do školy. Návrat do predchádzajúcej školy nie je možný. Neviem, čo ďalej... Je veľmi citlivá, nedokáže sa voči nej brániť, povedala, že sa jej bojí... Ako pomôcť 7 ročnému dieťaťu "bojovať" so spolužiačkou?
☹ Mám obavy z ďalšieho kolektívu. Čo ak aj tam bude zase niekto, kto jej bude robiť zle? Som z tej situácie na prášky. Predstava, že ju mám od pondelka opäť vrátiť tam, kde sa necíti dobre, ma obíja...
kontaktovat rodicov spoluziacky ? pragmaticky bez velkych emocii a obvinovania vysvetlit situaciu a poprosit jej rodicov o pomoc / "spolupracu" ? tiez sa mi nevidi zmena skoly ( 3 skola za tri mesiace ) ako spravnve rieseni...
ja viem... Len čo ďalej, ak ani ta tretia škola nepomôže???
ako pardon...a ked sa jej nebude pacit tretia skola, date ju do stvrtej ??
ja chapem, ze toto je tazka situacia, ale vzdy su deti vodcovia, nasledovnici vodcu a tie menej popularne.
pokial sa nejedna o priamu sikanu, musia si deticky tento boj s kolektivom proste vybojovat.
treba dcerku viest k tomu, aby sa vedela aspon rtrosku presadit. neriesit problem tak, ze sa budete vecne konfliktom vyhybat.
@helhru tak drzim palce... ale naozaj sa skus od toho odosobnit ( aj ked si viem predsatvit ze ako mama tym tiez trpis)... vypocuj si vsetky strany a nesnaz sa nikoho obvinovat ( lebo ved ziaden rodic nerad pocuva kritiku na svoje dieta 😉 ... Mozno si to druhe dieta ani neuvedomuje, ze svojim spravanim niekomu ublizuje... Zazili sme nieco podobne tak viem ako sa citis...
@nyusika Zmena prvej školy bola o niečom inom. To nebudem rozvádzať. Mám pocit, že týmto krokom sme ju do takejto situácie dostali my. Áno, všade sú vodcovia a tí druhí. Ale ako toto vysvetliť dieťaťu, ktoré nechápe situáciu? Nikdy v kolektíve problémy nemala. Práve naopak. Bola vždy obľúbená, všade sa dokázala zaradiť. Do škôlky začala chodiť ako 2 ročná. Ani raz neplakala, ani raz neodmietla ísť. Je to o to väčší šok! Musí to byť veľmi zlé, keď má takéto obavy. Nemôžem sa na to predsa len tak prizerať...
@pribinak Tiež mám z toho taký pocit. Prišla ako nová, hneď mi rozprávala, ako sa kamaráti z celou triedou, konkrétne jedno dievčatko jej veľmi sadlo. Lenže po dvoch týždňoch som si začala všímať, že vždy, keď som prišla po ňu, sama sedávala, sama sa hrávala. Ostatní v skupinkách. A to "vodcovske" dieťa stále s tým jedným dievčatko, ktorá mojej malej najviac sadla. Predpokladám, že predtým boli tie dve kamarátky a naša malá im do toho vstúpila.
Ja som vymenila ako dieta tri zakladne skoly. Bolo to teda dost zaberacka, pretoze hlavne ten posledny prestup bol do dlhorocneho kolektivu, tiez ma odmietali, stracali sa mi veci, odstrihavali mi gombiky na svetroch a tak. Ja som ale rodicom nic nepovedala, pretoze som nechcela,aby v skole robili hunbuk a situaciu mi este viac stazili. Postupne si ma spoluziaci oblubili , ale uplne viem pochopit ako sa mala citi. Tiez som si porevala po nociach do vankusa.
Tvoja dcerka je vsak mladsia ako ja vtedy a to je dost podstatne, ze si nevie to odmietanie tak nejako v hlavke upratat a ma pocit,ze problem je v nej. nie v tom,ze presne ako ja sa ocitla v uz fungujucom kolektive.ale myslim ze aj to pojde, chce to cas, urcite by som skusila pokec s triednou, aby na tie decka troska dozrela. ono zas,keby ma nasi vtedy tahali k psychologicke, asi by som ja fakt mala pocit,ze som ta divna.
@helhru triednu ucitelku si nesjusala kontaktovat? Nam v podobnej situacii velmi pomohla. Problem sa raz dva vyriesil. V prvych rocnikoch deti este velmi daju na triednu ucitelku.
V prvom rade rozhovor s učiteľkou, ona predsa má vplyv na to,čo sa v jej triede deje. A ako ďalšiu vec by som skúsila usporiadať nejakú detskú párty,kde by bolo pozvané aj to dievčatko. Skús nad tým porozmýšľať, držím vám palce.
@simsalabim Áno, máme to naplánované. Manžel očakáva od toho veľa, ja som skeptická. Uvidíme. Snáď ich bude vedieť usmerniť...
Taky prestup nie je brnkacka pre dieta. Otuka ho, zoceli, ale za cenu problemov. Je to vytrhnutie z korenov. Casto sa stane ze novy kolektiv, zvlast niektore typy, zacnu novacika skusat, znaky sikany su zial pomerne bezne. Na novy kolektiv, ktory je uz zohrany a pride znenazdajky novacik, si tento zvyka nezriedka, pol roka, rok kym zapadne. Zda sa to dlho ale z mojich pozorovani, ano byva to tak. Ako su aj take pripady ze sa zapadlo rychlo/rychlejsie/bezproblemovo. Ale aj takto sa stava, je to beznejsie. Mozno ste si to len predstavovali "ako Hurvinek valku" s prepacenim, tak na lahku vahu. Preto realita sokovala. Kazdy chce aby jeho dieta bolo v pohode, nicmenej toto je velky krok a treba ratat s dlhsim obdobim, vzlast na sk skolach su bezne dost vlcie vztahy.
Určite kontaktuj triednu učiteľku a spolu to začnite riešiť- HNEĎ. Na to tam je 🙂 A nie stresovať a trápiť sa doma a riešiť to tu na Koňovi. Uvidíš, že tvojej dcérke pomôže. Držím palce a potom napíš, ako ste dopadli.
@helhru ak je to možné, dala by som ju do inej skoly, neverím, ze nejaky dohovor zmení to druhé dieta
Take vodcovské typy deti cítia, ze to druhé dieta je jemnejšie a mozno citlivejšie a berie ho ako materiál, aby ukázalo svoju silu