Ako naučiť prváčku, ktorá strana je pravá a ktorá ľavá?

katikaba
25. okt 2016

Ahojte zienky,dcerka je prvacka a nevie si zapamatat vpravo a vlavo,uz som jej vysvetlovala,ze rukou,ktorou drzi ceruzku je prava a podla toho sa orientovat,bezvysledne,skusame aj vonku,stale hada,niekedy sa trafi 🙂 ,nemate nejake triky a tipy? S ostatnym urcenim smeru,hore,dole,nad pod,cez nema problem ako aj v skole sa jej dari,len to nestqstne vpravo a vlavo,dakujem velice,k.

rencacaa
25. okt 2016

Ja som syna naucila na prechadzkach kde je vpravo vlavo vpredu vzadu... ma tri a vie to. Skus ju postavit na miesto mech stoji a pytaj sa kde su veci a nech ti odpoveda ma pravo je sedacka . Nalavo tv a pod

zuska2001
25. okt 2016

povedala by som, že toto je problém veľa žien. ja mám 40 a stále mi robí vpravo - vľavo problém. vždy si to musím brutálne uvedomiť. ženy majú viac prepojení medzi hemisférami, tak sa im to pletie. asi nestresuj, len jej trpezlivo pripomínaj pomôcku - pravou rukou píšeš...... myslím, že časom sa to trošku zautomatizuje....

lintu
25. okt 2016

prváci asi ešte nevedia vymenovať po písmenkách abecedu, že? lebo Ľ je niekde ďaaleko pred P a teda i vĽavo bude skôr ako vPravo....ak sa teda chápeme 😀 ak nie toto, škoda že si zatiaľ nevie spojiť súvislosti s tým držaním ceruzky, lyžice a pod... to je veľmi dobrá pomôcka.... občas ju používam dodnes 😀

katikaba
autor
25. okt 2016

@rencacaa to sme skusali a bez vysledne ona stale hada

katikaba
autor
25. okt 2016

@lintu brali len pismeno a m e o

ckatka
25. okt 2016

@katikaba baby... niekedy je to proste marne...ja to dodnes pletiem,... iba ked sa pekelne zasustredim, tak trafim na prvy sup, inac si to bezne mylim - ja ked vam sedim v aute ako spolujazdec, len ma preboha ziveho nepocuvajte - ale ruky mi sledujte,... da sa s tym zit 🙂

katikaba
autor
25. okt 2016

@ckatka da sa s tym zit,ale zatial ma same jednotky a smutka(opak smejka) za to,ze nevedela vpravo a vlavo,tak nas to trapi a skusame ako to naucit a pochopit v detskej hlavke

moni73
25. okt 2016

Lavo a pravo... radim sa do podla mna velkej skupiny zien, co s tym budu mat celozivotne problem. V autoskole som ucitela upozornila hned, ze nech mi hovori skor a aj tak sa stalo, ze som odbocovala do protismeru 😊

evita_g
25. okt 2016

@katikaba ja som dokonca niekde čítala aj vedecké zdôvodnenie, prečo si ľudia nikdy nepomýlia hore a dolu, ale vpravo a vľavo je problém. ja by som sa skôr sústredila na to, ako dcérku naučiť nerobiť si ťažkú hlavu zo smutka 😉

stardust
25. okt 2016

mne "pomohol" az v tretej triede na rozlisovanie pravej a lavej ruky WS krajac 😀 Ufikla som si nevratne kusok ukazovaka a vdaka fantomovym bolestiam v nom uz viem do konca zivota, ktoru ruku mam pravu.

erickatt
25. okt 2016

@katikaba pozná písmenko L? Keď si dá prsty pred seba. A odtiahne palec. Ukazujú hej písmenko L. To je lava

halit13
25. okt 2016

@katikaba možňo ti to aspoň trošku pomôže, ale daj na jednu ručičku hodinky a povedz na ktoru si ich ma dávať, alebo ako sme to skúšali aj u nás , prstienok na pravej ručičke a potom sa to zautomatizuje 🙂 , alebo napr. na pravej namaluj jeden nechtík ..... zo začiatku

erickatt
25. okt 2016

@katikaba a naj. Kup jej jemnucko retiazku. Daj na ľavú ruku že z lásky a od srdiečka co má na ľavej strane

katikaba
autor
25. okt 2016

@erickatt to je super,vyskusam a dakujem

katikaba
autor
25. okt 2016

@halit13 skusime aj hodinky a prstienok,to by mohlo zabrat,lebo sa rada paradi 🙂

vrtulnik
25. okt 2016

@katikaba Ja som našu malú tiež učila tak ako píše @erickatt , ked si dá pred seba rúčku a schová do päste malíček, prsteník a prostredník zostane jej ukazovák a palec, tie jej vytvoria na ľavej ruke L

katikaba
autor
25. okt 2016

To to su super tipy,ja zasnem ake ste zienky sikovne,dam vam potom vediet co zabralo,aj toto vyskusam

lauricka
25. okt 2016

@zuska2001 no neviem, u nas s tym mam problem moj muz, nie ja 😀

anjelicek26
25. okt 2016

Myslim, ze toto je uplne normalna chybicka zenskeho mozgu a zeny tym robia pravidelne ucitelom v autoskole sokove terapie 😀 Ako pisu baby mozes jej dat na jednu rucku prstienok nech si zapamata, ale zasa moze rozmyslat, ze mala som ho teraz na lavej, ci na pravej??? Su horsie veci ako si toto mylit...

hradnapani
25. okt 2016

@katikaba daj jej na pravu ruku prstienok (P ako prava, P ako prstienok) - taka pomocka by mohla fungovat.
jej , vidim, ze ma to nenapadlo samu :D

guiseppinka
25. okt 2016

celkom dobry tip s tym L. inak s tymto mam problem aj ja a instruktor v autoskole mi aj vzdy ukazoval ktorym smerom mam ist... tiez sa musim poriadne sustredit, ze ktora je lava a prava a nepomaha mi ani to, ze na lavej mam obrucku a pravou pisem... ked niekoho navigujem, tak mu aj ukazujem kam ma ist... a velakrat sa mi stava, ze mu poviem, ze dolava a ukazujem doprava 😀 ale smerodajne je to, co ukazujem 😀

zeta
25. okt 2016

@katikaba moje dieta to ucila logopedicka. musi sa skoordinovat oko-ucho-ruka. na stol dala na lavu stranu biely papier (obycajny kancelarsky..), na pravu stranu farebny papier. Lava ruka bola dole pod stolom na kolienku. Polozila na stol rozne veci a povedala jej "zober do pravej ruky ceruzku a poloz ju na pravu stranu". Potom sa jej spytala "v ktorej ruke si mala ceruzku", a mala jej odpovedala "v pravej". "A na ktoru stranu si polozila ceruzku?". mala jej odpovedala "na pravu". A takto postupne ukladala predmety - a za kazdym predmetom sa jej pytala v ktorej ruke to mala a kam to polozila. Doma sme to potom skusali len 1x a uz to vie..

hradnapani
25. okt 2016

@stardust och tento krajac! nie si v tom sama, osobne poznam dvoch ludi, ktori dopadli rovnako!

lasina
25. okt 2016

Mam 30 a stále mám s tým problém.😁

janinah
25. okt 2016

napísať na ruku L a R,každé kam patrí,ruky neodpadnú za pár dní a bude mať to stále predočami a zapamätá si...

stardust
25. okt 2016

@hradnapani aky druh zeleniny alebo ovocia sa im stal osudnym? Mne mrkva 😀

andreasiskova3
25. okt 2016

Toto mi trochu pripomína mňa 🙂 Mám 37 a vždy, keď idem po ceste, tak v prvom rade si spomeniem, po ktorej strane sme chodili do kostola, tsk idem na tú stranu, viem, že tá je správna, na tej má byť chodec 😀

andreasiskova3
25. okt 2016

@erickatt to je super pomôcka 🙂

hradnapani
25. okt 2016

@stardust tiez nieco take tvrde - boli to manzelia, najprv krajala ona a potom jej to chcel ukazat "ako sa to robi" on 😀

sisaka
25. okt 2016

Tiez mam po 40 a dodnes sa musim velmi sustredit aby som vedela rozlisit. Som lavacka preucena na pravacku, pouzivam na rozne cinnosti rozne ruky, takze to mi este prispelo k myleniu sa. Decka maju stastie pochopili to hned este ked boli male (ani neviem ako) a vedia, ze mne treba hovorit tu, tam lebo na pravo/na lavo reagujem velmi pomaly. v auto škole som vopred upozornila a aj na teste, ze ak odbocim zle, tak to nebolo úmyselne ....😀